Dobrý den,
mám tříletou suchozemskou zelvu a začal se ji loupat trochu krunýř, ,nevím si už rady, v terárium má uvb i výhřevnou lampu, k jídlu dáváme salát.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žofka01
napsal(a):
Dobrý den,
mám tříletou suchozemskou zelvu a začal se ji loupat trochu krunýř, ,nevím si už rady, v terárium má uvb i výhřevnou lampu, k jídlu dáváme salát.
Lepší by bylo dát na terarijní zvířata. Tady jste na psech.
Žofka01
napsal(a):
Dobrý den,
salát je úplně špatně, samej dusík, blbý poměr Ca a P
prostudujte si
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-zacitumisteni-a-chov.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Jak-a-cim-krmit.html
http://www.zelvy.wbs.cz/Zakladni-potrava.html.
jinak
Základní potřeby želv :
1) dostatečná vlhkost (spaní ve 100% vlhkosti min 8hod)
2) správné teploty - výhřev cca35, chladný kout 20, na noc co největší pokles
3) správný poměr Ca/P v potravě
4) dostatek vitamínu A a D3,
A bude mít ze správné stravy a D3 z kvalitního UVB.
vlhkost lidé často podceňují a přitom je to zásadní otázka
nebudou-li spát ve vlhku, budou vysušené, žádná miska s vodou ani koupel to nenahradí
máte-li jen 1, dejte si vedle do přepravky prosáté hobliny, naprosto mokré a tam ji vždy večer zahrábněte a ráno ji vyndejte - sama uvidíte rozdíl
Mám suchozemskou želvu už 24 let a je to velice nenáročné zvíře.
Nejlepší krmivo je pampeliška, jitrocel, jetel a luční květena, listy ostružin. Letnění od jara do podzimu nenahraditelné. Možná kvůli teplejším zimám nám už pár let nezimuje, jediná náhražka potravy v zimě je čínské zelí, plus ovoce a zelenina. Máme ale stepní želvu čtyřprstou. Která mívá bohužel i v létě někdy na pár dní i nepravý letní spánek a nežere. Zase je otužilejší než většina jiných želv a nevadí ji i teplotní výkyvy deštivého léta.
Zkoušela jsem i krmit novinky granule, ale nechce. Pozor želva trpí třeba i stěhováním. Když jsem se odstěhovala od rodičů pořídila ji prostorné terárko, nové lampy. Musela jsem ji po pár týdnech vrátit. Naprosto přestala žrát. Byla apatická. Na veterině udělali rentgen, nechali si ji na pozorování a nic nezjistili. Jen při měření a vážení jsem dostala vyhubováno, že je trochu při těle. Na to jsem jim odpověděla, že svému zvířectvu dopřávám jako sobě....Je pravda že do krunýře se celá neschová. Už ji mám ochočenou, slyší na jméno a nechá se drbat na hlavě. Bohužel jsem ji i s novým vybavením nastěhovala zpět k rodičům. A daří se jí zase dobře. Je zvyklá na svůj domov.
tetřívek

XXX.XXX.82.5
Je pravda že s loupáním krunýře nemám zkušenosti. Olelejem jsem jí ho potřela jen jednou. Myslím že indulonu jak někdo doporučuke je horší.
pro tetřívka
jen zkopíruju příspěvek "k mazání" od Jiří5 (jeden z našich nej nej chovatelů),
On totiž krunýř želv, ač to na první pohled nemusí být patrné, je živý orgán který se významně podílí na celkovém metabolismu želvy.
Zapomeňte na oleje, mastičky atd. ať už od jakkoliv renomovaných firem. V případě že potřeba vyparádit želvu je nutkavá, což se dá pochopit, vezměte měkký hadřík a vodu. Celou akci můžete podtrhnout změnou substrátu v terku za méně prašný a znečišťující. Tím pomůžete želvě nesrovnatelně víc.
Případný argument že želvy v přírodě mnohdy působí krásně "vypucovaně" neobstojí, protože tu čistotu nemá na svědomí olej ani indulona ale slunce, déšť, neustálé prolézání vegetací, dostatek prostoru a substrát na kterém se pohybují.
Věřte že mazání, natož opakované, je dost podobné tomu jako kdyby jste želvu strčil do igelitového pytlíku a okolo krku hezky zagumičkoval. Ona to přežije ale trápíte jí.

Nic horšího, než Salát snad ani není, tedy pro želvu. Kupujte třeba pekingské zelí, to je složením daleko lepší.
napsal(a):
Nic horšího, než Salát snad ani není, tedy pro želvu. Kupujte třeba pekingské zelí, to je složením daleko lepší.
Dobrý den
a tak já želvě dám i ten ledový, ale opravdu výjimečně (jednou za dva měsíce a to jen párů listů).
Ohledně krunýře, lupus a Jiří 5 dávali fotky piramidek na krunýři ani v přírodě nemá želva po celý život krásný, rovný krunýř, ale v zajetí se musí me snažit jim udělat prostředí které by bylo pro ně adekvátní.
Dája