Hezký večer, prosím o názory:
Fena BŠO, 22měs. Od mala hůř žravá a zneklidňují mě její období nežravosti. Konkrétně: BARF večer, ráno hrst Yoggies. Většinu času žere bez velkého nadšení, ale sežere vše nebo téměř vše, kondice se nemění. Koncem září začala hárat, žrala jako prokopnutá a spravila se na krásných 27kg, podle mě tak akorát na zimu, byla jsem spokojená. A před týdnem ze dne na den žrát přestala, sežere sotva 1/3 co jindy, ráno občas vůbec nic a pak hlady zvrací šťávy. Podle předchozí zkušenosti to vydrží dokud výrazně nezhubne, pak se zlepší, ale ještě dlouho nepřibere. Další “dobřežrací” období bude nejdřív za 2 měs. Teď, když je nežrací, by venku ale žrala slepičí ho**a a v lese to samé od zvěře. Jindy to nedělá. Jinak veselá, hravá, pozorná, pracovitá jako vždy. Jo a misku nechávám max. 15min, pak beru.
Tak já fakt nevím. Možná je to normální a drží si svoji linii, i když já bych chtěla lepší, zvlášť teď na zimu. Co s tím? Nelítám na veterinu s každým prdem, ale taky nechci nic zanedbat. No a co si budeme povídat, velká část vetů hned zaútočí na BARF
Prosím o názory a případně zkušenosti, že v tom nejsem sama…
janaa
napsal(a):
A pamlsky při cvičení při hře sežere? Jestli jo,tak bych jí zvýšila dávku o pamlsky?
Bydlí venku,že chcete,aby na zimu přibrala? Co zalívat žrádlo vývarem?
Jinak pokud je zdravá, tak bych to úplně nehrotila,mám ve smečce dvě takový, neudělá člověk nic
Já moc nepamlskuju, jako malá o ně moc nestála a dodnes je největší odměna moje pochvala. Zajímavý tip ale. Jen se trochu bojím, že když budu přes den pamlskovat, tak večer sežere toho masa ještě míň.
Vývar nepomůže.
Je většinově domácí, ale kvůli změně v práci bude odteď trávit min. 1 celý den v kotci (s druhým psem, kvalitní nastlané zateplené boudy, ale stejně) - proto bych chtěla slušnou kondici.
Souvislost s háráním teď vidím taky, jak to bylo na jaře si nejsem úplně jistá, ale je to možné. Mmchd od jarního zhubnutí přibrala až teď v říjnu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jedna věc je opatrnost a obezřetnost, aby se nepřecházel případný zdravotní problém.
Druhá věc je z povahy nežravý pes, a tam je daleko lepší rezignovat na nějaký svoje představy o tom, kolik by měl vážit a jak moc by mu měly být vidět žebra. BŠO má aspoň chlupy a tolik to nebije do očí. Zimy bych se asi nebála - má srst a vystlanou boudu.
Mimochodem, já nežravcovi nakonec nechávala misku dokonce i nonstop, nějaké "15 minut a dost" bylo úplně bez efektu. Jemu to bylo jedno, jestli mu to seberu nebo ne. Čím míň jsem to řešila, tím líp nám oběma bylo. Jakékoliv snahy trochu ho vykrmit skončily tak, že pes sice pár dní žral víc (třeba když se obměnilo krmení nebo se do něj přidala nějaká dobrota), ale pak zase vyhlásil hladovku, aby se z toho přežírání vzpamatoval.
napsal(a):
Jedna věc je opatrnost a obezřetnost, aby se nepřecházel případný zdravotní problém.
Druhá věc je z povahy nežravý pes, a tam je daleko lepší rezignovat na nějaký svoje představy o tom, kolik by měl vážit a jak moc by mu měly být vidět žebra. BŠO má aspoň chlupy a tolik to nebije do očí. Zimy bych se asi nebála - má srst a vystlanou boudu.
Mimochodem, já nežravcovi nakonec nechávala misku dokonce i nonstop, nějaké "15 minut a dost" bylo úplně bez efektu. Jemu to bylo jedno, jestli mu to seberu nebo ne. Čím míň jsem to řešila, tím líp nám oběma bylo. Jakékoliv snahy trochu ho vykrmit skončily tak, že pes sice pár dní žral víc (třeba když se obměnilo krmení nebo se do něj přidala nějaká dobrota), ale pak zase vyhlásil hladovku, aby se z toho přežírání vzpamatoval.
Měla jsem fenu, která granule žrala jen tolik, aby nepošla. Málokdy vyluxovala misku. Nepomáhalo sebrat, nepomáhalo nechat ad libitum. Ale pokud jsem jí uvařila maso s přílohou, nebo dala přímo syrový (což jsem krátce zkoušela a nevyšlo to díky mé neznalosti) misku vylízala v řádu vteřin. Prostě s jakýmkoliv čerstvým žrádlem neměla problém.
Přesně, jak píšete vy, když se granule obměnily, bylo to chvíli lepší a pak to zase sklouzlo do stejných kolejí.
Na čerstvé stravě, kterou mají moje současný feny, by tahle nebožka byla pažravá.
Nevím, jestli u vašeho psa to bylo taky tak, ale soudě podle toho, jak píšete, že s nějakou dobrotou to byl ochoten sežrat, si myslím, že jo.
Tomu ale neříkám nežravost. Ten pes jenom neměl rád granule. Že zvířeti nebo člověku něco nechutná, je úplně přirozená věc, není to znak nějaké rozmazlenosti, či tak něčeho. O sobě bych rozhodně neřekla, že jsem zmlsaná, přesto jsou věci, který nemusím a pokud bych je dostávala denně a nic jinýho by nebylo, měla bych nálepku nežravec.
I na barfu je obvyklý, že někteří psi nemusejí určité druhy masa, třeba ryby nebo králíka. Majitelé to běžně rozumně řeší tak, že to psovi dávají jenom občas, případně to z jídelníčku vyřadí. Nevidím důvod, proč zvířeti, které mám pro radost a jako parťáka, dlouhodobě denně dávat žrádlo, který mu nechutná. Osobně si to v případě svý nebožky strašně vyčítám. Zvlášť proto, že ona nebyla nežravá, jídlo milovala. Jen prostě nechtěla ty granule.
Tak u nás je to tak, že přijdu s masem, syrovým, vařeným, je to jedno, nechce ani za nic. Jdu, nasypu mu do druhé misky trochu granulí...schroupe granule a pak jde a sní i misku s masem Naštěstí je to teď se stařeckou demencí mnohem lepší...asi už i zapomněl, že byl nežravka takže už se tohle děje jen občas
Pro zadavatelku:
Teď, když je nežrací, by venku ale žrala slepičí ho**a a v lese to samé od zvěře. Jindy to nedělá.
To znám, ono je jim od tý falešky mírně šoufl a venku hledají, čím by si srovnaly trávení.
Jinak bych se ve vašem případě asi snažila zvýšit energetickou hodnotu tý 1/3 žrádla, co sežere.
Moje fena je v nefaleškových obdobích dobře žravá. Po hárání přijde k misce, čichne a odchází. Pokud se mi ale podaří přesvědčit jí, aby si vzala první sousto, často se tím rozežere a misku vyprázdní. Úplně to nehrotím, jak už jsem psala, hárá jednou za 10 měsíců, vždycky to pak dožene a příroda asi ví, co dělá.
Spíš je mi líto toho žrádla v misce, protože ten barf se blbě schovává na příště a nechat to dorazit pětikilovou pinčovou, to je blbý

To znám, ono je jim od tý falešky mírně šoufl a venku hledají, čím by si srovnaly trávení.
nepomohla by na to nějaká probiotika? Jogurt, kvasnice, případně třeba kmín... nevím.
napsal(a):
nepomohla by na to nějaká probiotika? Jogurt, kvasnice, případně třeba kmín... nevím.
Nevím, no...třeba moje feny v tý době nemají nijak špatný trávení, střevní mikroflóra asi bude OK, bobky bývají OK. Spíš jde opravdu jenom o pH žaludku...ty bobky býložravců jsou de fakto natrávená píce- psi to takhle trávit neumějí, proto je to pro ně atraktivní. Občas se mi fena vrhala na zapařený hnijící hromádky trávy ze sekačky - taky veliká lahůdka, vlastně taková senáž pro psy
Přidala bych maximálně zelený drštky, ale víc bych to neřešila. Pokud pes má možnost pohybu venku a kolem domácích zvířat, nejlíp si poradí sám.

Tak možná kysaný zelí? Ale to jsou všechno prostě laktobacily, takže já bych šla do toho jogurtu, na zkoušku..? No právě, pokud má pes možnost pohybu. Co když je moderní domečkovej a nebo bytovej. Spíš nad tím uvažuji obecně, nikoli teda přímo v tomhle případě. Třeba to někdo zkusí a dá vědět :-)

Terven
napsal(a):
Měla jsem fenu, která granule žrala jen tolik, aby nepošla. Málokdy vyluxovala misku. Nepomáhalo sebrat, nepomáhalo nechat ad libitum. Ale pokud jsem jí uvařila maso s přílohou, nebo dala přímo syrový (což jsem krátce zkoušela a nevyšlo to díky mé neznalosti) misku vylízala v řádu vteřin. Prostě s jakýmkoliv čerstvým žrádlem neměla problém.
Přesně, jak píšete vy, když se granule obměnily, bylo to chvíli lepší a pak to zase sklouzlo do stejných kolejí.
Na čerstvé stravě, kterou mají moje současný feny, by tahle nebožka byla pažravá.
Nevím, jestli u vašeho psa to bylo taky tak, ale soudě podle toho, jak píšete, že s nějakou dobrotou to byl ochoten sežrat, si myslím, že jo.
Tomu ale neříkám nežravost. Ten pes jenom neměl rád granule. Že zvířeti nebo člověku něco nechutná, je úplně přirozená věc, není to znak nějaké rozmazlenosti, či tak něčeho. O sobě bych rozhodně neřekla, že jsem zmlsaná, přesto jsou věci, který nemusím a pokud bych je dostávala denně a nic jinýho by nebylo, měla bych nálepku nežravec.
I na barfu je obvyklý, že někteří psi nemusejí určité druhy masa, třeba ryby nebo králíka. Majitelé to běžně rozumně řeší tak, že to psovi dávají jenom občas, případně to z jídelníčku vyřadí. Nevidím důvod, proč zvířeti, které mám pro radost a jako parťáka, dlouhodobě denně dávat žrádlo, který mu nechutná. Osobně si to v případě svý nebožky strašně vyčítám. Zvlášť proto, že ona nebyla nežravá, jídlo milovala. Jen prostě nechtěla ty granule.
Několik let jsem barfovala, a ano, na barfu byla nežravost o něco lepší. Ale pořád to tam bylo, pořád průběžně vyhlašoval několikadenní hladovky a tvrdil, že jsem se zbláznila, když mu dávám misku se žrádlem.
A to potom když maso po pár hodinách nesežrání zasmrádlo, už se toho nedotkl vůbec a musela jsem to vyhodit.
Přiznám se, že jsem to barfování vydržela jen asi tři roky, pak jsem zhodnotila, že nevýhod (včetně toho vyhazování nesežranýho) je už příliš ... a nevyčítám si to.
JInak já tu psovu nežravost a hubenost chápu a nezazlívám, tuhle věc v povaze jsme měli společnou.
Doplňuji info: probiotika dostává, ale přihodím i ten jogurt. Zelí je jedna z mála zeleniny, kterou sežere.
Energeticky vydatnější krmení už nevím jak udělat - základ je vepřové a kachna, pak krůta s kůží, zvěřina, občas králík, trochu ryby. Až na králíka má všechno ráda. K tomu denně olej a většinou i jehněčí tuk.
Misku musím brát, jinak bych z druhé feny měla do měsíce balon!
Jediné, co sežere vždy, jsou kosti
Dnes premiéra venku celý den a do boudy ty bytový blbky vůbec nevlezly
Děkuji všem za názory, holt se s tím smířím a budu doufat, že neprostydne, toho jediného se opravdu bojím. Jinak jste mě vcelku uklidnily

lenocka
napsal(a):
Doplňuji info: probiotika dostává, ale přihodím i ten jogurt. Zelí je jedna z mála zeleniny, kterou sežere.
Energeticky vydatnější krmení už nevím jak udělat - základ je vepřové a kachna, pak krůta s kůží, zvěřina, občas králík, trochu ryby. Až na králíka má všechno ráda. K tomu denně olej a většinou i jehněčí tuk.
Misku musím brát, jinak bych z druhé feny měla do měsíce balon!
Jediné, co sežere vždy, jsou kosti
Dnes premiéra venku celý den a do boudy ty bytový blbky vůbec nevlezly
Děkuji všem za názory, holt se s tím smířím a budu doufat, že neprostydne, toho jediného se opravdu bojím. Jinak jste mě vcelku uklidnily
Aby nabrala, potřebovala by kromě masa a tuků mít i dostatek sacharidů. Dáváte i přílohy?
napsal(a):
Aby nabrala, potřebovala by kromě masa a tuků mít i dostatek sacharidů. Dáváte i přílohy?
Dostává přílohu k barfu od yoggies, poslední týden ji separuje. Dneska jsem jí zkusila rozmočit, tak uvidíme.
Co jiného? Z brambor nepřibere, rýži, těstoviny ani oves.vločky nesežere. Co by bylo dobré na “výkrm”?

lenocka
napsal(a):
Dostává přílohu k barfu od yoggies, poslední týden ji separuje. Dneska jsem jí zkusila rozmočit, tak uvidíme.
Co jiného? Z brambor nepřibere, rýži, těstoviny ani oves.vločky nesežere. Co by bylo dobré na “výkrm”?
Aha, tak to nevím. Zkusila bych jáhly, pohanku, kuskus, nebo i chleba, rohlík.
Ty těstoviny, rýži a vločky si nedá ani ochucené, ovoněné?

lenocka
napsal(a):
když mi nechtěl nabrat za mlada druhý dogák... jeho chovatel (veterinář) mi říkal, ať mu namažu vánočku máslem. Ale domácí poctivou vánočku... ne žádnou kupovanou Nevím jestli je to tím, že jim to bylo doporučeno odborníkem z nejodborníkovatějších... ale všechny moje dogy vánočky a mazance milují. I bez másla
lenocka
napsal(a):
Nevím, jestli dáváte přílohu k barfu jenom jako doplněk místo zeleniny, nebo to má jako jedno jídlo, protože pokud by to mělo být jako jídlo, zkusila bych místo toho dát nějaké výživnější granule.
napsal(a):
když mi nechtěl nabrat za mlada druhý dogák... jeho chovatel (veterinář) mi říkal, ať mu namažu vánočku máslem. Ale domácí poctivou vánočku... ne žádnou kupovanou Nevím jestli je to tím, že jim to bylo doporučeno odborníkem z nejodborníkovatějších... ale všechny moje dogy vánočky a mazance milují. I bez másla
Hele,já odchovala jeden vrh ná vánočce,vánočka zalitá kozím mlíkem bylo skoro jediný,co čuba tři týdny po porodu žrala
Hele,jestli ten pes není vyloženě vychrtlík a tyhle epizody žravosti/nežravosti má,tak bych se osobně na nějakej výkrm vybodla,stejně si nemyslím,že by nějaký jáhly a spol.žral. Jestli má rád rohlíky,může dostat každej den rohlík ke svačině,ale to mu nic nedá a na výkrm u velkýho plemene by jich musel sežrat xx

může dostat každej den rohlík ke svačině
tak nejak -rohlik s maslem jeste zadnemu psovi neuskodil jen pomohl. pred vystavama , kdyz potrebuju psy dostat do vystavni kondice - je to docela spolehliva cesta
a jen tak btw. k tem vanockam - kdyz mel muj mlady pes kolem roku problem s inf.prujmem -skoro 3 tydny se to resilo - opakovana reinfekce,- a uz odmital zrat, jak mu bylo po vsem zle.
dostaly ho z toho nakonec vanocky.
taky rada od stareho veta.
whasabi
napsal(a):
Nevím, jestli dáváte přílohu k barfu jenom jako doplněk místo zeleniny, nebo to má jako jedno jídlo, protože pokud by to mělo být jako jídlo, zkusila bych místo toho dát nějaké výživnější granule.
Má Yoggies přílohu místo zeleniny. Ráno má na střídačku Yoggies granule a Bardog kachní granule (3670 kcal/kg). Nicméně kromě cca 200g masa teď nic nesní.
Asi na to na chvíli kašlu, na tohle nemám nervy. A až se na to nebudu moct koukat, požádám mámu o vánočku
Protože jsou jen doplněk kvůli vláknině a na cestování. A protože ještě nemám na 100% vyloučenou potravní alergii. Krmívala jsem Orijen, ale za ty jsem v době, kdy se začala drbat, dostala tady pěknej pojeb.
Tak které granule byste doporučila na přibírání bez kuřecího a hovězího?
Hlavní problém není, že nežere granule, ale to, že sežere sotva 1/3 MASA co jindy

lenocka
napsal(a):
Protože jsou jen doplněk kvůli vláknině a na cestování. A protože ještě nemám na 100% vyloučenou potravní alergii. Krmívala jsem Orijen, ale za ty jsem v době, kdy se začala drbat, dostala tady pěknej pojeb.
Hlavní problém není, že nežere granule, ale to, že sežere sotva 1/3 MASA co jindy
A co zkusit nějaké štěněcí? Třeba jehněčí?
lenocka
napsal(a):
Já nevím, jestli je fena nějak tragicky hubená...pokud ne, neřešila bych to tolik. Je to prostě přirozená fáze, příroda ví, co dělá...snažila bych se jí vykrmit v těch normálně žracích obdobích, aby pak měla z čeho brát.
Mně feny viditelně přibíraly po granulích Essential foods - o nich je to známo. Bez kuřecího a hovězího určitě mají.
“Bez kuřecího a hovězího určitě mají.“. - nemají
Ale u ní stejně nemá vykrmování granulema moc naději na úspěch. Dneska jsem v mrazáku potkala krmné škvarky, tak zatím dostane ty.
Jinak ona teď ještě hubená není. Zatím. Tak uvidíme, jakou linii si vyrobí tentokrát, minule byla fakt na kost.
Děkuji všem za tipy, hodím se do klidu, něco třeba vymyslím a uvidíme. Díky
lenocka
napsal(a):
Ale u ní stejně nemá vykrmování granulema moc naději na úspěch. Dneska jsem v mrazáku potkala krmné škvarky, tak zatím dostane ty.
Jinak ona teď ještě hubená není. Zatím. Tak uvidíme, jakou linii si vyrobí tentokrát, minule byla fakt na kost.
https://essentialfoods.hpf.cz/cs/essential-foods-nautical-living-small
já jsem krmila tohle...kuře ani krávu v tom nevidím.
Edit - ve větším balení jsou i větší granule
https://essentialfoods.hpf.cz/cs/essential-foods-nautical-living
lenocka
napsal(a):
Granule Yoggies jsou brutálně dietní, takže pokud je to typ psa, který prostě žere malé množství, dala bych určitě na to ráno nějaké výživnější granule, a kvůli vlákniny nechala jenom tu přílohu k masu.
A třeba Acana má singles řady bez kuřecího a hovězího, nebo třeba AATU, ND

lenocka
napsal(a):
A na vejce má taky alergii? Ze byste ji zkusila rozežrat po domácku.

lenocka
napsal(a):
Vypadá to, že vejce může. Super nápad!
Syrové nebo stále platí, že bílek musí být vařený? A je nějaké maximální množství? Asi ne, když jsou na nich postavený granule..?
Já měla na mysli trochu něco jiného, zkuste omeletu, jako přídavek do ní cokoliv, co čubina může, tzn sušené maso, vařené masicko. K večeři třeba zapecene maso s bulgurem a řepou nebo sekanou. Zkoušejte, vymýšlejte, ona se určitě na něco chytí
napsal(a):
Já měla na mysli trochu něco jiného, zkuste omeletu, jako přídavek do ní cokoliv, co čubina může, tzn sušené maso, vařené masicko. K večeři třeba zapecene maso s bulgurem a řepou nebo sekanou. Zkoušejte, vymýšlejte, ona se určitě na něco chytí
Ahaaa, no tak jo! Cokoliv, hlavně, aby se trochu rozežrala, i když dnes tedy jedla pěkně, ale nedělám si iluze, že by to vydrželo.

lenocka
napsal(a):
Ahaaa, no tak jo! Cokoliv, hlavně, aby se trochu rozežrala, i když dnes tedy jedla pěkně, ale nedělám si iluze, že by to vydrželo.
Přeji hodně zdaru a kdybyste chtěla ještě rozšířit obzory, rak klidně napište sz. Na jídelníčky pro nežravce se specializuji.
Lenočko - nečtu to celý, tak pokud se to nehodí, omlouvám se, ale psala jste, že jediný, co sežere vždy jsou kosti. Evokovalo mi to jednu dávnou diskuzi na czpsu, kde majitelka lovečáku, co s nimi hodně makala na honech říkala, že v době honů, kdy psi mají opravdu výkon hodně moc krmí skelety s kůží /pokud pes může kuřecí/ . Já jsem taky vypozorovala, že pokud to přeženu v létě, tak májí pesani tendenci "buclatět" . tak třebas by se to dalo nějak využít tahle zkušenost. Plus - u nás v řeznictví mají takový zvláštní vepřový kosti - placatý se spoustou chrupek, tukem a i masem. To jsem taky musela stopnout a dávat jen občas, protože zase - sklon buclatět.
napsal(a):
Zkuste omeletu.................bože já dostala chuť na omeletu, co mi to děláte?
Tohle feňule sežere i s miskou, co navrhujete pak bude psát lenočka nový téma - jak vyndat psovi z krku misku
lenocka
napsal(a):
Rájka a Zrzavci děkuji moc za konstruktivní tipy!
Obměna vaječnou omeletou nebo nějaká supermasitá vepř. žebra jsou výborný nápad! Ještě můžu udělat kachní skelet. Něco z toho zafunguje doufám. Děkuji!
Mně to tehdy s těmi skelety překvapilo, ale něco na tom bude. Když jsem se v létě se skeletama rozparádila, málem jsem ze psa vyrobila boubel

Zrzavci
napsal(a):
Zkuste omeletu.................bože já dostala chuť na omeletu, co mi to děláte?
Tohle feňule sežere i s miskou, co navrhujete pak bude psát lenočka nový téma - jak vyndat psovi z krku misku
jen radím dle vlastních zkušeností jako ve své podstatě se psův jídelníček skoro vůbec nemusí lišit od toho, čím se živíme my lidé
Po cca 3měsících dolňuji téma, které jsem založila:
Zcela laicky mi připadá, že si příroda reguluje žravost a tím i kondici sama dle potřeby.
Abych to vysvětlila - krátce na to, co fena začala trávit 1 celý den + občas pár hodin v kotci, začala dobře žrát i pěkně rovnoměrně nabírat, obalily se jí žebra a já byla spokojená.Pak přišel covid a následně Vánoce, tedy kotec měsíc neviděla, začala se v jídle nimrat a zase zhubla.
Aktuálně zase 4 týden režim s kotcem a světě div se, žere dobře a pomalu přibírá.
Vychází mi z toho, že dle matky přírody má být krásně štíhlá a tuk mít jen v zimě. No tak teda jo