Jsem v trochu prekérní situaci. Feně jsem normálně stříhala drápy sama, byla na to zvyklá a všechno úplně v pohodě.
Jednou jsem to chtěla vzít při jednom rovnou na veterině a tam ji střihl do lůžka, krve jak z vola. Víme, že moje fena si všechno hrozně bere. Není splachovací a takovýhle věci moc neodpouští.
Asi jsem moc podcenila tuhle zkušenost a neřešila to jako extra problém.
No, teď potřebuju ostříhat drápy a zjistila jsem, že to nejde jako dřív.
Přiblížím se s kleštěma k pacce, fena drapne kleště a drží je. Nechová se agresivně, jenom prostě odmítá pustit ty kleště a nechat mě dělat, co potřebuju. Když to vzdám, kleště pravidelně odnese někam schovat. (zahrabe je do deky nebo pohodí za křeslem) Nechci se s ní prát na sílu a nějak ji lámat, stejně by to nikam nevedlo. Nemáte nějaké tipy, jak jí přesvědčit, že už se nic takového nestane? Nedaří se mi přijít na nic efektivního.
Samozřejmě, že je tam možnost udělat to ve dvou, kdy jeden bude fenu držet a druhý stříhat. Ale touhle cestou jít nechci. Ideálně bych se chtěla přiblížit původnímu stavu. Že i kdyby mi teda ty nohy nepodala, tak aspoň bude při stříhání v klidu.
Zkoušet pomalu kleště představovat jako poprvé ? Odměňovat pohled na ně, pak přiblížení bez reakce, pak dotknutí se, pak dotknutí se a držení tlapky...
Jo teorie by mi šla...Ten můj nesnáší oblékání postroje, ještě se mi nepodařilo přesvědčit ho, že je to dobrá věc. Drápy jsme naštěstí stříhali jen jednou když byl prtě, obrousí si je sám. Ale máme spoustu dalších úkolů, např. naučit ho nechat si změřit teplotu v konečníku.
Atheira
napsal(a):
Když já jsem takovouhle klasiku samozřejmě zkoušela. Jenže mám z toho pocit, že tímhle způsobem se nikam nedostanu, že ona není blbá a ví, že nejsou nový, ví, na co slouží a co to umí. V podstatě projdu všechny kroky úplně v pohodě, ale neostříhám a neostříhám.
a co bruska ? Nebo brousit pilníkem na gelový nehty
Atheira
napsal(a):
Na chvíli mě napadlo, jestli by to nešlo obrousit, ale zavrhla jsem to jako blbost, že to stříhání určitě nenahradí. Dá se to? V tom případě by to mohlo být řešení.
Zkusím. Děkuju za tip.
Já u jednoho psa, kterej nesnáší stříhání, používám brusku a super, na fb je i skupina Jak na drápky
Vzhľadom k tomu, že môja fena reaguje podobne a ja mám pri kliešťoch obavu, že ju zastrihnem, kúpila som čítaní tu na diskusiách elektrický pilník, tuším olster? A je to paráda, síce som tiež musela psa naučiť a nie je z toho nadšená, ale ja sa nebojím, že jej ublížim. A kým strihanie by bolo potrebné napr. raz za pol roka, brúskou to spravím raz za dva mesiace a máme kľud.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Atheira
napsal(a):
Na chvíli mě napadlo, jestli by to nešlo obrousit, ale zavrhla jsem to jako blbost, že to stříhání určitě nenahradí. Dá se to? V tom případě by to mohlo být řešení.
Zkusím. Děkuju za tip.
Zkuste to a uvidíte. U nás je teda bruska ee, radši ty kleštičky, protože to je šmik šmik a je hotovo. U té brusky jim vadí ty vibrace a jak to trvá dlouho, tak prostě nevydrží. U nás hodně pomáhá uklidnit. Stačí když řeknu: v klidu, hned to bude hotový. Hlavně pes měl tendence feny bránit, domníval se asi, že jim chci nějak ubližovat. A to jsem taky několikrát zastřihla, ale ne moc. Ovšem chápu, že u psa, kterého se už zmocní panický strach až amok, žádné uklidňování nepomůže.
Držím palce.

aluska
napsal(a):
Já u jednoho psa, kterej nesnáší stříhání, používám brusku a super, na fb je i skupina Jak na drápky
Vede ji Martina Vondráková, pokud se nemýlím. Na Instagramu má profil @jaknadrapky, tam také lze načerpat spoustu informací a inspirace. V Brně v Just dog snad dělá i tréninky.

Mám brusku Oster a pes si chodí dobrovolně, i když s krapet kyselým výrazem. Před kleštičkami bral dráhu.

Atheira
napsal(a):
Děkuju všem. Rozhodla jsem se, že nejdřív zkusím nějaký pilník růčo, jestli to půjde, a brusku zkusím až naučím Laru na broušení drápu takhle. Snad se zadaří.
Martina Jaknadrápková doporučovala tento: https://www.rajnehtu.cz/pilniky/pilnik-xxl-bily-hrubost-100-180/

A jaké máte kleštičky? Klasické, nebo gilotinku? Nepomohlo by feně změnit typ kleští?
Ten doporučovaný pilník jsem nesehnala nikde na žádném e-shopu, kde bych kromě toho koupila i něco jiného (a platit poštovné za pár pilníků se mi nechce :D), tak jsem dneska vzala v DM, co bylo a jde to. Je to teda mega práce a musím to dávkovat. Mně ani Laře se úplně nepozdává, že bychom tímhle měly zabít celý odpoledne, už má prostě delší drápy tak akorát na ustřižení, tak to s pilníkem bude makačka, ale jde to a je vidět, že postupně se určitě někam dopracujem a pak už to nebude tak složitý, když to budem udržovat častěji.
Nechytá z toho paniku, takže časem snad dojde na tu brusku.
Kleštičky mám klasické, ale nechce se mi pořizovat nějaký jiný typ, protože nevěřím tomu, že by na to reagovala jinak.
janaa
napsal(a):
Mám jednu čubu,co má fakt prorostlý drápy až do konce a velmi citlivé, kleštičky nelze,ale s bruskou drží a pohoda. Ale opačně,měla jsem čubinu,co si stříhání drápů užívala jako největší relax,ale bruska ani náhodou
Já si právě všímám, že většina psů má drápy zastřižený tak na krátko, jak by se to u Lary absolutně nedalo, to už bych ji zas zastřihla moc, kdybych se držela toho, co vidím jinde...
Už ale při chůzi cvakala a šlo jí to do špiček (hlavně na předních, zadní mi nepřijdou tak moc), tak už bylo potřeba.

Atheira
napsal(a):
Já si právě všímám, že většina psů má drápy zastřižený tak na krátko, jak by se to u Lary absolutně nedalo, to už bych ji zas zastřihla moc, kdybych se držela toho, co vidím jinde...
Už ale při chůzi cvakala a šlo jí to do špiček (hlavně na předních, zadní mi nepřijdou tak moc), tak už bylo potřeba.
Drápky na zadních rostou pomaleji, tam si to pes většinou stíhá obrousit sám.
Stříhám je akorát staroušovi, ten už chodí jen na zahradu. A ke všemu má drápky černé, takže ani nevidím, kam až můžu střihnout, tak musím postupovat po milimetrech.
Naštěstí se nechá uplatit, čím víc střihnutí, tím víc úplatků, tak jsou spokojeny obě strany😁
Atheira
napsal(a):
No,upřímně,mě se zdá,že to dost lidi i přehání. Ty drápy mají zase nějaký účel a není potřeba to přehánět což třeba v té skupině na FB,co tu byla zmiňovaná, dost často vidím
napsal(a):
Drápky na zadních rostou pomaleji, tam si to pes většinou stíhá obrousit sám.
Stříhám je akorát staroušovi, ten už chodí jen na zahradu. A ke všemu má drápky černé, takže ani nevidím, kam až můžu střihnout, tak musím postupovat po milimetrech.
Naštěstí se nechá uplatit, čím víc střihnutí, tím víc úplatků, tak jsou spokojeny obě strany😁
Akorát na zadních musím pořešit paspárky. Ty se mi asi budou brousit blbě. Nějak ji obalamutím a rychle to střihnu. Dva drápy snad dám.

Atheira
napsal(a):
Akorát na zadních musím pořešit paspárky. Ty se mi asi budou brousit blbě. Nějak ji obalamutím a rychle to střihnu. Dva drápy snad dám.
Paspárky na zadních? To slyším poprvé 😲
napsal(a):
Paspárky na zadních? To slyším poprvé 😲
Tak teď jste mě dobře zmátla...
Pojďme si tady společně zopakovat psí anatomi, nějak na to přijdem. Kolik má mít pes na nohách prstů? Moje má na každé pět. Tedy dvacet prstů na jednu fenu. To, co přebývá, budou paspárky, pokud se nepletu. Tak co tedy přebývá?

Atheira
napsal(a):
Tak teď jste mě dobře zmátla...
Pojďme si tady společně zopakovat psí anatomi, nějak na to přijdem. Kolik má mít pes na nohách prstů? Moje má na každé pět. Tedy dvacet prstů na jednu fenu. To, co přebývá, budou paspárky, pokud se nepletu. Tak co tedy přebývá?
Aktuálně mám doma 3 psy a všichni mají na zadních nohách jen 4 prsty. Šla jsem je kvůli vám zkontrolovat.😁
Tak nevím, jestli je Lara nějaký mutant, ale já jsem paspárky na zadních nohách ještě neviděla.

marushka
napsal(a):
Paspárky jsou pouze a jen na zadních nohách.
A kde???
napsal(a):
Aktuálně mám doma 3 psy a všichni mají na zadních nohách jen 4 prsty. Šla jsem je kvůli vám zkontrolovat.😁
Tak nevím, jestli je Lara nějaký mutant, ale já jsem paspárky na zadních nohách ještě neviděla.
Já vám dám mutanta.
To se stává. Takový pozůstatky z dřívějška, kdy ty prsty měly svoje upotřebení. Podobný jako my máme v hubě osmičky třeba.
Co jste myslela, že jsou paspárky teda? To nechápu.

Atheira
napsal(a):
Já vám dám mutanta.
To se stává. Takový pozůstatky z dřívějška, kdy ty prsty měly svoje upotřebení. Podobný jako my máme v hubě osmičky třeba.
Co jste myslela, že jsou paspárky teda? To nechápu.
To, co jste vyfotila, ale my to nemáme...😁

janaa
napsal(a):
No,upřímně,mě se zdá,že to dost lidi i přehání. Ty drápy mají zase nějaký účel a není potřeba to přehánět což třeba v té skupině na FB,co tu byla zmiňovaná, dost často vidím
Já co viděla, jak to stříhají chovatelé v Rusku, tak jsem byla v šoku.
Ale hodila bych sem fotku naší seniorky, jenže nemám odvahu. Ta to má už z útulku strašně přerostlý a nepodařilo se nám to nijak eliminovat a teď už na to nemám.

Atheira
napsal(a):
Lara hlásí, že zas nemá jiný věci, co jste vyfotili!
Takoví exhibicionisti...
😂😂
Až se vyspí, přepočítám jim prsty
K tomu, že ve skupině to se zkracováním přehánějí - taky jsem si to dřív myslela, přišlo mi to přehnaný...už si to nemyslím.
Lidi se obvykle spokojí s tím, že když pes stojí, drápky se nedotýkají podlahy. Ale je třeba si uvědomit, že to hodnotí na tvrdé rovné podlaze. Jakmile se pes bude pohybovat po měkčím podkladu, stačí trávník, už se do něj budou zarývat. Ve skupině byly krásné anatomické obrázky, které ukazovaly, jak to ovlivňuje postavení tlapy a potažmo celé končetiny.
Jo, drápy mají účel, ale ten splní i ty úplně krátké.
U mojí pinčový si teda taky o nějakým zkracování můžu nechat zdát. Přišla k nám s drápy jako aligátor, teď už je to výrazně lepší, i když jsou pořád ukrutně dlouhé. Ale má přerostlá lůžka, opakovaně se mi stalo, že jsem ustříhla milimetrovej plátek a tekla krev.
Mám přesně ty pilníky z odkazu od Odetty, řešila jsem totéž, co Atheira. Že se mi nechce platit poštovný, který je vyšší než cena pilníků. Martina Jaknadrápková mě ale uvedla na pravou míru - pilníky jsou spotřební zboží, rychle se opotřebovávají, takže se vyplatí objednat jich klidně dvacet najednou.
Takže máme přesně tyhle pilníky a pilujem. Plus sem tam extrémně opatrně šmiknu. U pinčů je problém, že si je téměř vůbec přirozeně neobrušujou díky stylu pohybu.
První foto je z útulku, další jsou prakticky současnost, je tam vidět šmiknutí do krve. Takže pomalu zkracujem a nutíme lůžko se stáhnout, ale jde to šnečím tempem.
Terven, tak když vidím ta drapiska u vás, tak asi přehodnocuju svůj pohled na to, co jsou přerostlý drápy.
Takhle blbě na tom teda nejsme. Proto se asi i po vyčerpávajícím popisu spokojím s tím, co mi pocitově přijde tak akorát, aniž bych to hnala do extrémů, že ty drápy bude mít jen jak uhlodaný pahýly.
Atheira
napsal(a):
Terven, tak když vidím ta drapiska u vás, tak asi přehodnocuju svůj pohled na to, co jsou přerostlý drápy.
Takhle blbě na tom teda nejsme. Proto se asi i po vyčerpávajícím popisu spokojím s tím, co mi pocitově přijde tak akorát, aniž bych to hnala do extrémů, že ty drápy bude mít jen jak uhlodaný pahýly.
Je mi to jasný, ale ono to fakt na nějaký vyskakování není
Tahle fotka je o něco starší, ale je to důkaz, že víc zkracovat fakt nejde.
Terven
napsal(a):
Až se vyspí, přepočítám jim prsty
K tomu, že ve skupině to se zkracováním přehánějí - taky jsem si to dřív myslela, přišlo mi to přehnaný...už si to nemyslím.
Lidi se obvykle spokojí s tím, že když pes stojí, drápky se nedotýkají podlahy. Ale je třeba si uvědomit, že to hodnotí na tvrdé rovné podlaze. Jakmile se pes bude pohybovat po měkčím podkladu, stačí trávník, už se do něj budou zarývat. Ve skupině byly krásné anatomické obrázky, které ukazovaly, jak to ovlivňuje postavení tlapy a potažmo celé končetiny.
Jo, drápy mají účel, ale ten splní i ty úplně krátké.
U mojí pinčový si teda taky o nějakým zkracování můžu nechat zdát. Přišla k nám s drápy jako aligátor, teď už je to výrazně lepší, i když jsou pořád ukrutně dlouhé. Ale má přerostlá lůžka, opakovaně se mi stalo, že jsem ustříhla milimetrovej plátek a tekla krev.
Mám přesně ty pilníky z odkazu od Odetty, řešila jsem totéž, co Atheira. Že se mi nechce platit poštovný, který je vyšší než cena pilníků. Martina Jaknadrápková mě ale uvedla na pravou míru - pilníky jsou spotřební zboží, rychle se opotřebovávají, takže se vyplatí objednat jich klidně dvacet najednou.
Takže máme přesně tyhle pilníky a pilujem. Plus sem tam extrémně opatrně šmiknu. U pinčů je problém, že si je téměř vůbec přirozeně neobrušujou díky stylu pohybu.
První foto je z útulku, další jsou prakticky současnost, je tam vidět šmiknutí do krve. Takže pomalu zkracujem a nutíme lůžko se stáhnout, ale jde to šnečím tempem.
Hele,každej podle svého přesvědčení. Já pak zas vzimě,na ledu a sněhu čtu u těhle střihačů,že mají psi natažený svaly,šlachy,prostě se jim to smýká, našim psům neujede nikdy nic (a jasný,ve městě to lidi asi řešit tak nemusí). Anatomický obrázky jsem viděla a nějak mě nepřesvědčily. Stříhám pocitově, víc těm,co mají kloubní výživu,těm to roste jak z vody (nebo z kolagenu? )
janaa
napsal(a):
Hele,každej podle svého přesvědčení. Já pak zas vzimě,na ledu a sněhu čtu u těhle střihačů,že mají psi natažený svaly,šlachy,prostě se jim to smýká, našim psům neujede nikdy nic (a jasný,ve městě to lidi asi řešit tak nemusí). Anatomický obrázky jsem viděla a nějak mě nepřesvědčily. Stříhám pocitově, víc těm,co mají kloubní výživu,těm to roste jak z vody (nebo z kolagenu? )
Přesně tohle mě napadlo taky.
Sama nosím na některý naše trasy boty pořádný "traktory"... s hladkou podrážkou bych měla držku už pěkně fialovou a nohy zpřelámaný. My s tou Larou navíc po venku děláme fakt hovadiny, když se nikdo nedívá, aby nás nemohl hodnotit jako - "tak starý a pořád takhle švihlý" Podle mě potřebuje něco jako já ty svoje podrážky.
Blbý, když kejdnete do ho vna, to je pak každý klacík drahý a nadávek plno, ale když pak na naše trasy nazuju obyčejný tenisky, tak jedu jak kdyby místo cesty byla jen hromada sr...

Na zadních se paspárky většinou odstraňují ještě ve štěněcím věku....
my máme jiný problém, naše buli má drápy ubroušené až se někdy stane, že zabere na chodníku a teče krev (300 z místa, a to jde dobovolně raději po asfaltu než po vedlejší louce)
S pátými drápy na předních máme problémy...buli si je systematicky láme...on funkci má, když si potřebuje něco tlapkou přidržet, tem pátý prst to "zařídí" . Je to takový vratiprst.
Tak teď budu za blbce... ale jak jako paspárky na předních. Na předních je pět prstů přece normálně, ne? Nebo to jsou fakt psi, co mají i na předních čtyři? To nejde, ne?
Terven - Joo, to mně kdysi veterinář řekl - to se jí mělo odstranit už dávno. Tak říkám, no, já si jí takhle už ale přivezla. Odpověď: Ale to nemyslím vás, to měl udělat chovatel.
Tak se ptám - Vypadá ten pes, že měl nějakýho chovatele?
Atheira
napsal(a):
Au!!! A to vám tu pacinu takhle ochotně znova nabídla? Za tohle bych měla pěkně zavaříno teda.
Překvapivě ten střih do krve zrovna skoro ani nezaznamenala. Nemusí to obecně, tlapky mi bere zpět, ale nikam neodchází, leží klidně dál a hraje se mnou tu nekonečnou hru
Jasný,na předních je pátý prst,ten mají všichni, naprosto výjimečně se objeví tenhle pátý prst zdvojený,pak je to taky paspárek,ale to je spíš rarita. Paspárek jako takový je na zadních, standardně třeba u beacerona,briarda, tam je vyžadován,je to znak plemene,jinak se to šmiká u narozených štěňat, ale u většiny plemen je to výjimečně
Atheira
napsal(a):
Tak teď budu za blbce... ale jak jako paspárky na předních. Na předních je pět prstů přece normálně, ne? Nebo to jsou fakt psi, co mají i na předních čtyři? To nejde, ne?
Terven - Joo, to mně kdysi veterinář řekl - to se jí mělo odstranit už dávno. Tak říkám, no, já si jí takhle už ale přivezla. Odpověď: Ale to nemyslím vás, to měl udělat chovatel.
Tak se ptám - Vypadá ten pes, že měl nějakýho chovatele?
Jo, myslela jsem to tak, že na předních mají pátej prst
Vikiny chovatelka rozhodně nenechávala odstranit paspárky na zadních. Tak kam se jí poděly?
Terven
napsal(a):
Jo, myslela jsem to tak, že na předních mají pátej prst
Vikiny chovatelka rozhodně nenechávala odstranit paspárky na zadních. Tak kam se jí poděly?
No nikam, neměla je. Ne?
Většina psů je nemá. To jenom uvedená plemena a mutanti přece!
edit: Ale Lara mutant asi nakonec teda je. Když jsem viděla fotky, když byla ještě hodně maličká, měla ona i její bratři chmýří jak malí tučňáci. Šedou chlupatinu prostě, ze který pak vylezla tahle jejich barva... Ona je celá divná.

Terven
napsal(a):
Tak jsem to byla zkontrolovat - ani jedna z mých fen nemá paspáry na zadních, na předních je mají obě
Pochybuju, že Vikině coby vořechovi je na zadních někdo odstraňoval.
My si bereme zásadně křížence že dvorků či útulků, už jich prošlo rodinou 7 a žádný neměl paspárky na zadních. Proto mě to tak překvapilo, vůbec jsem netušila, že je někteří psi na zadních nohách mají.

Atheira
napsal(a):
Ten doporučovaný pilník jsem nesehnala nikde na žádném e-shopu, kde bych kromě toho koupila i něco jiného (a platit poštovné za pár pilníků se mi nechce :D), tak jsem dneska vzala v DM, co bylo a jde to. Je to teda mega práce a musím to dávkovat. Mně ani Laře se úplně nepozdává, že bychom tímhle měly zabít celý odpoledne, už má prostě delší drápy tak akorát na ustřižení, tak to s pilníkem bude makačka, ale jde to a je vidět, že postupně se určitě někam dopracujem a pak už to nebude tak složitý, když to budem udržovat častěji.
Nechytá z toho paniku, takže časem snad dojde na tu brusku.
Kleštičky mám klasické, ale nechce se mi pořizovat nějaký jiný typ, protože nevěřím tomu, že by na to reagovala jinak.
Na tu brusku bych klidně přešla hned. Na zkoušku levnou Čínu, začínali jsme bruskou za stovku, nakonec vydržela pár let a dala by to i dál, kdybych nekoupila Oster. Nejdřív formálně dzzzn na každý drápek, za jeden něco supr trupr (u nás kostička smrtelně smradlavých plic), klidně každý den, prodlužovat dobu broušení. Po týdnu mi bylo jasné, že mu to nevadí, tak už jsem brousila "plnohodnotně". Je to vlastně přirozené obrušování, a když z toho pes není psycho, tak si sám řekne, kdy je to citlivé. Navíc častým broušením by se mělo zkrátit lůžko.
napsal(a):
Na tu brusku bych klidně přešla hned. Na zkoušku levnou Čínu, začínali jsme bruskou za stovku, nakonec vydržela pár let a dala by to i dál, kdybych nekoupila Oster. Nejdřív formálně dzzzn na každý drápek, za jeden něco supr trupr (u nás kostička smrtelně smradlavých plic), klidně každý den, prodlužovat dobu broušení. Po týdnu mi bylo jasné, že mu to nevadí, tak už jsem brousila "plnohodnotně". Je to vlastně přirozené obrušování, a když z toho pes není psycho, tak si sám řekne, kdy je to citlivé. Navíc častým broušením by se mělo zkrátit lůžko.
Já už vidím, jak to poprvé zapnu a dostanu výraz: "To je vrtačka? Ty do mě chceš vrtat?"
Paspárky jsou na zadních nohách, většina psů je nemá vůbec, některá plemena naopak přímo ve standardu (např. beauceron). Pokud se paspárky objeví u psů, kteří je nemají ve standardu, většinou je veterinář ihned po narození lege artis odstraní.
To na předních nohách nejsou paspárky ale normální prsty.. počítají se jako první prst a nikoliv pátý. Veterinář je nesmí preventivně odstraňovat, je to považováno za týrání zvířat, ačkoliv u některých sportovních psů to někdy chovatelé dělají..

Atheira
napsal(a):
Já už vidím, jak to poprvé zapnu a dostanu výraz: "To je vrtačka? Ty do mě chceš vrtat?"
V jedné ruce vrtačka, ve druhé kus top žvance. Není to ohňostroj, většina psů si ty priority srovná. By mě zajímalo, jak je to s gratulovaným koňským hnojem, co mám na kytky. To by se zlato taky obětovalo a bylo by to levnější než plíce.
napsal(a):
V jedné ruce vrtačka, ve druhé kus top žvance. Není to ohňostroj, většina psů si ty priority srovná. By mě zajímalo, jak je to s gratulovaným koňským hnojem, co mám na kytky. To by se zlato taky obětovalo a bylo by to levnější než plíce.
Vy mluvíte ze své zkušenosti. U nás je ohňostroj, střelba, bouřka úplně v pohodě. Ohrožování bruskou bude třeba citlivě představit a natrénovat a žvancem neuplatím. Znám svou psici s tou je potřeba se domluvit, vyznává jinou politiku než dej mi nažrat a jsme vpoho.
Atheira
napsal(a):
Vy mluvíte ze své zkušenosti. U nás je ohňostroj, střelba, bouřka úplně v pohodě. Ohrožování bruskou bude třeba citlivě představit a natrénovat a žvancem neuplatím. Znám svou psici s tou je potřeba se domluvit, vyznává jinou politiku než dej mi nažrat a jsme vpoho.
Myslím, že to zvládnete i bez žvance, jen to chce netlačit na pilu a mít moře trpělivosti. Musí mít jistotu, že vás může kdykoliv zastavit, že nad tou nepříjemnou činností má kontrolu.
Úplně nejhorší postup je násilím přidržet s tím, že už jde přece jenom o jeden dráp, že to bude hned hotový. Někdy je těžký se tomu ubránit, ale pokaždý nás takovej postup vrátil prakticky na začátek.

marushka
napsal(a):
Paspárky jsou na zadních nohách, většina psů je nemá vůbec, některá plemena naopak přímo ve standardu (např. beauceron). Pokud se paspárky objeví u psů, kteří je nemají ve standardu, většinou je veterinář ihned po narození lege artis odstraní.
To na předních nohách nejsou paspárky ale normální prsty.. počítají se jako první prst a nikoliv pátý. Veterinář je nesmí preventivně odstraňovat, je to považováno za týrání zvířat, ačkoliv u některých sportovních psů to někdy chovatelé dělají..
s tím lege artis...
ono bráno do důsledků, ani na zadních nohách by se neměly odstraňovat, protože prostě zákon hovoří jasnou řečí a je to ve stejný kolonce jako uši, až na to, že to není jmenovitě řečeno.
prostě je to část těla, která tam tomu nijak nevadí, pokud se vyskytne a je potřeba ustříhnout je jen proto, aby se takový pes případně vešel do standardu
haaaaloooooooooooo, nevím zda to tu už někdo nedal vědít, a nevím zda Atheria už něco nezakoupila, ale.......
Lidl má teď v nabídce aku brusku na drápy za pár babek, tak třebas na vyzkoušení by to šlo. Dala bych sem odkaz, ale nevím proč se mi to blokuje. Je to od čtvrtka v sekci mazlíčci.
Zrzavci
napsal(a):
haaaaloooooooooooo, nevím zda to tu už někdo nedal vědít, a nevím zda Atheria už něco nezakoupila, ale.......
Lidl má teď v nabídce aku brusku na drápy za pár babek, tak třebas na vyzkoušení by to šlo. Dala bych sem odkaz, ale nevím proč se mi to blokuje. Je to od čtvrtka v sekci mazlíčci.
achjo, to je jak naschvál. zrovna včera mi ségra psala, že objednává něco na Lidlu, jestli se nechci přidat a budem mít jednu poštu... říkám, asi ne, co bych tam kupovala, nic nepotřebuju
Atheira
napsal(a):
achjo, to je jak naschvál. zrovna včera mi ségra psala, že objednává něco na Lidlu, jestli se nechci přidat a budem mít jednu poštu... říkám, asi ne, co bych tam kupovala, nic nepotřebuju
No tak asi taklenc - když tam nacpete ještě třeba hračku po mňoukavce, jako já, pak to vodítko s obojkem, to je za ty prachy dobrá muzika, to už jedno mám, je lehký a pevný , dobře přepínací a pro nás třeba k vodě ideál - krz ten jednoduchý obojek, pak tam můžete mňoukavci přihodit pelíšek za pár babek......... a pak se divíte, že jste na devíti stovkách.
Zrzavci
napsal(a):
Zrovna tuhle brusku mám, Parkside jemná bruska

Já mám z Lidlu tu Zoofari a s ní to hrozně dlouho trvá.
https://www.lidl.cz/p/zoofari-akumulatorova-bruska-drapku/p100334616

janaa
napsal(a):
Paspárky jsou na zadních nohách,tam kde páté prsty na předních (výjimečně můžou být i na předních jako rozdvojení pátých prstů). Některá plemena je mají jako standard,u těch jiných se odstraňují u štěňat,pokud se vyskytnou
To není pátý prst, ale první, jako náš palec. Jenom anatomická poznámka.
napsal(a):
s tím lege artis...
ono bráno do důsledků, ani na zadních nohách by se neměly odstraňovat, protože prostě zákon hovoří jasnou řečí a je to ve stejný kolonce jako uši, až na to, že to není jmenovitě řečeno.
prostě je to část těla, která tam tomu nijak nevadí, pokud se vyskytne a je potřeba ustříhnout je jen proto, aby se takový pes případně vešel do standardu
Máte pravdu. Nějak jsem si vsugerovala, že je to ve stejném režimu jako krácení ocasů, ale není to tak..

janaa
napsal(a):
Jasně,ale obecně se o nich jako o pátem prstu mluví
Jasně, jako u koní se mluví o obvodu holeně, i když je to metakarpus. Hlavně, že si rozumíme.

napsal(a):
naše djápy
Na těch postranních prstech mi přijdou přerostlý, vyloženě vadí a dělají blbou pozici prstu a i tlapy.
Jenom teoretizuju, my bohužel nejdem příkladem, přerostlý lůžka ním to nedovolí.
Vy máte výhodu, že na těch světlých drápech vidíte, kam až můžete.
Mladší a bystrozrací to prý vidí i na tmavých, na ploše střihu.

krom prvního/pátého prstu jsem ještě nikdy nic nestřihala, ani nebožce erdele
postranní vypadají, ale nejsou, není tam co střihnout.
Edit, kam střihnout dráp je vidět zespoda drápu, já tak střihala tmavé drápy u morčete
napsal(a):
Edit, kam střihnout dráp je vidět zespoda drápu, já tak střihala tmavé drápy u morčete
Já jsem u nebožky feny taky nikdy nic nestříhala, tvrdila jsem, že netřeba, že si to obrousí přirozeně. Zpětně vidím, že to byla jenom moje neznalost.
Ty vaše postranní, že není co brát - dle mýho laickýho názoru mají blbej tvar a pokud byste použila doporučovanej alternativní střih, matroš k ufiknutí by se našel.

co to je alternativní střih
napsal(a):
co to je alternativní střih
Nemáte fb, koukněte tady
https://www.pejskarium.cz/jak-pecovat-o-psi-drapky/
Terven
napsal(a):
Nemáte fb, koukněte tady
https://www.pejskarium.cz/jak-pecovat-o-psi-drapky/
Tak teď vidím, že to je střih... Mě hrozně zarazilo, jak to má střižené ta vaše fena na té fotce, jak jste jí to přehnala... Přišlo mi, že tímhle způsobem je to o průser u jakýhokoli psa... a on je to dokonce druh střihu.

Terven
napsal(a):
Záprstí, metakarpus neboli přední holeň
Nejenom, že se o tom mluví, je to i oficiální termín v měření a posuzování koní.
Já vím, ale anatomicky je to nesprávně. Holeň (kost holenní) je na pánevní končetině. Prostě je to "úzus".

Můj pes měl drápy lámavé, nekvalitní, ale zkracovat se moc nedaly, protože lůžko bylo dlouhé a stříhání drápů bylo mezi nejtěžšími zločiny proti lidskosti. Ostříhat si nechal cokoliv, ale těch komentářů a vyčítavých pohledů a "au! já to řikal, že to bude bolet" ....
V poslední letech jsme objevili, že pes ležící na boku vysílá méně vyčítavých pohledů a nemůže při stříhání demonstrativně upadávat na zem (sedět na 3 tlapkách se totiž nedá).
Nicméně, proč sem píšu - když koukám na ten alternativní střih, tak si říkám, že by to bylo přesně něco pro něj. A je možný, že jsem se k tomu i nakonec přibližně dobrala. Prostě zkrátit dráp co nejvíc tam, kde to jde, aniž by se zasáhlo do lůžka.
Atheira
napsal(a):
Tak teď vidím, že to je střih... Mě hrozně zarazilo, jak to má střižené ta vaše fena na té fotce, jak jste jí to přehnala... Přišlo mi, že tímhle způsobem je to o průser u jakýhokoli psa... a on je to dokonce druh střihu.
No...přehnala...tenkrát jsem fikla fakt milimetrovej plátek, bez brejlí bych ho ani na zemi nenašla
Ale jo, je to střih. Ono to lůžko kopíruje spodní část drápu, takže ten klasickej střih ho zasáhne spíš. Ten alternativní ho míjí a nutí zatahovat.
napsal(a):
Je to strašně individuální.. jeden můj pes celý život bez stříhání další 4 (všichni příbuzní) stříhám co 14 dní. V zimě když je sníh tak dokonce každý týden.
Jinak koupila jsem po letech tyhle kleště:
https://eshop.mushgo.cz/krusse-kleste-na-drapky-stranove-130-mm-miller/
a jsem maximálně spokojená. Jsou fakt ostrý a nevydávají takový ten cvakavy zvuk. Na závěr ještě zabrousim bruskou z Lidlu. Je to u té mojí smečky procedura na hodinu ale fakt mám pocit že se psům zlepšilo postavení nohy.

Atheiro, zdravím Vás. Jakmile jsem vybalila nový časopis, když dorazil a uviděla jeho přední stranu, hned jsem vzpomněla na Vás. Chcete článek vyfotit do SZ? Zatím jsem časopis jen letmo otevřela, tak nevím, zda je tam něco přelomového ohledně stříhání drápů....
napsal(a):
Atheiro, zdravím Vás. Jakmile jsem vybalila nový časopis, když dorazil a uviděla jeho přední stranu, hned jsem vzpomněla na Vás. Chcete článek vyfotit do SZ? Zatím jsem časopis jen letmo otevřela, tak nevím, zda je tam něco přelomového ohledně stříhání drápů....
Děkuju vám, ale já už kleště nebudu hrotit. Tam nejde o bezdůvodný strach, ale o špatnou zkušenost, který si Lara prostě ráda pamatuje moc dlouho. Budem dál brousit. Proč to zbytečně lámat přes koleno...
Atheira
napsal(a):
Děkuju vám, ale já už kleště nebudu hrotit. Tam nejde o bezdůvodný strach, ale o špatnou zkušenost, který si Lara prostě ráda pamatuje moc dlouho. Budem dál brousit. Proč to zbytečně lámat přes koleno...
Už brousíte? My taky - lidloburska dorazila. jak moc je účiinná zatím nevím, beru to jako levnou zkoušečku, ešivá to nebude vadit. Tak zatím u zrzatýho nevadí i sám packu podává, bereme to jako hru. K flekatý jsem se ještě nedostala, tam předpokládám, že jí to bude lechtat, kozu pitomou.
Zrzavci
napsal(a):
Už brousíte? My taky - lidloburska dorazila. jak moc je účiinná zatím nevím, beru to jako levnou zkoušečku, ešivá to nebude vadit. Tak zatím u zrzatýho nevadí i sám packu podává, bereme to jako hru. K flekatý jsem se ještě nedostala, tam předpokládám, že jí to bude lechtat, kozu pitomou.
Zatím nebrousím, bruska někde cestuje. Jelikož mi dnes můj draze zaplacený kávový adventní kalendář zásilkovna (doručení přímo na adresu) doručila úplně na jinou adresu k mojí máti a její balíček si odvezli na autě (zatímco jako doručené odklikli oba), začínám se obávat, že už ji letos neuvidím. Ale pilujem pilníkujem až cítím ten smradlavý prach, jak když se pálí kosti.
žiš teď jsem si přečetla tu slátaninu plnou překlepů, co mi klábosnice vypustila- dostane důtku, že toto dopustí
ta lidlobruska není nijak hlasitá, myslím, že to půjde v pohodě i u Vás. Dneska když bude čas zase vytáhnu, ať má nějakou novou zábavu v tom čase háracím. Osmej den, osmej den, přežít ještě pár dní a bude to.

Lidi, prosím, když se tu řešily paspárky a počet prstů na zadních nohách... Jak to mají vlci? Na předních mají 5 prstů, stejně jako psi, ale na zadních??
Teď jsem zkoušela dceru z přírodopisu, v učebnici mají obrázek vlka, šipku k přední noze a popisek pětiprstá končetina. Ale v pracovním sešitě stejný obrázek se šipkou k zadní noze. Popisek mají doplnit děti. Dcera to opsala z učebnice a neřeší, co je to za nohu, ale já jsem ze zdejší debaty natolik zblblá, že přemýšlím, jestli je to správně.
Ale zas, když se paspárkům říká vlčí drápy, tak by je ten vlk mít mohl, ne? Dá se to brát za 5. prst?
A není Lara nakonec trochu šmrnclá vlkem?🤫

Atheira
napsal(a):
Jo, ona je kříženec vlka hřivnatého, ale nechtěj mi to uznat jako nový plemeno. Prý je to určitě nějaký šméčko a vlka to nikdy nevidělo.
Já myslím, že je to kvůli tomu, že se jí moc nevyvedly nohy, má je moc krátký.
A tak to já bych poguglila a určitě by se nějaký plemeno našlo. Když může někdo svýho vořecha vydávat za nějakýho gerberu a ještě se diví, že to neznáme.

napsal(a):
A tak to já bych poguglila a určitě by se nějaký plemeno našlo. Když může někdo svýho vořecha vydávat za nějakýho gerberu a ještě se diví, že to neznáme.
No ale ty uši, TY UŠI, to je jasnej vlk hřivnatý, to má Atheira pravdu!
Kolik má vlk prstů na zadních nohách nikdo nevíte?
Vrtá mi to hlavou a asi bez rozuzlení dneska neusnu🤔
To nevím, já bych řekla, že paspárky nemaj. Jestli to třeba není pozůstatek úplně z dřívějška a neobjevuje se to u nich asi podobně "omylem" jako u psů?
Pamatuju si, že v nějaký kreslený pohádce je vlk určitě měl. Klepal s nima o podlahu. Jen nevím, co to bylo. A kreslený vlci nemají si dostatečnou výpovědní hodnotu.

Vlk má vpředu pět prstů. Stejně jako pes. Palce jsou ty posazené výš na noze, opravdu jsou to vlastně prsty první.
Na zadních nohách má pes 4 prsty, ale vlk 5 - stejně jako někteří ovčáci - beauceron např., dokonce mohou mít vzadu prsty/drápy zdvojené, celkem tedy 6 drápů na každé zadní noze. Hotový Edward.

napsal(a):
Vlk má vpředu pět prstů. Stejně jako pes. Palce jsou ty posazené výš na noze, opravdu jsou to vlastně prsty první.
Na zadních nohách má pes 4 prsty, ale vlk 5 - stejně jako někteří ovčáci - beauceron např., dokonce mohou mít vzadu prsty/drápy zdvojené, celkem tedy 6 drápů na každé zadní noze. Hotový Edward.
Takže vlk má pětiprsté všechny nohy? To je zajímavé.
Můžete poskytnout zdroj?
Já jsem naopak večer narazila na tvrzení, že vlci paspárky alias "vlčí drápy" nemají.🤔
Jsem z toho jelen 😂

napsal(a):
Takže vlk má pětiprsté všechny nohy? To je zajímavé.
Můžete poskytnout zdroj?
Já jsem naopak večer narazila na tvrzení, že vlci paspárky alias "vlčí drápy" nemají.🤔
Jsem z toho jelen 😂
A proč se to jmenuje vlčí dráp teda? :-) co já vím...
Tady v kvízu pro děti píšou, že na zadní tlapě má vlk 4
https://www.myslivost.cz/mam/getattachment/II-Myslivecka-zoologie/MAM-Metodika/MAM-1908-Selmy-(3).pdf.aspx

No ale jmenuje se to vlčí.
Kde je vzal beauceron? Šelmy psovité mají vzadu 4 a beauceron 6. Takže to není pes, ale rys.

😂😂😂👍

Atheira
napsal(a):
A proč se zapařenýmu zadku říká vlk? To vlci taky maj?
Maj, ale říkají tomu hotspot.
Správná odpověď je ale tady a němčinu a podobné jsem náhodou tipovala... ale jen náhodou... myslím si, že s tím zvířetem to nemělo původně nic.
https://www.odpovedi.cz/otazky/vlk-na-zadku-co-to-je-z-ceho-to-je-a-proc-se-tomu-rika-vlk
Něco o paspárcích https://www.ecanis.cz/clanky/par-drapu-navic_1936.html?mobil=0 zdroj tedy není jakože stoprocentně hodnověrný,ale je fakt,že vlci prostě paspárky nemají vše stejně asi bude jen v rovině teorií
Jinak k tématu,dnes jsem stříhala drápy smečce a chtěla jsem zastřihnout i pátý (prvn ) naší nejmladší sedmiměsíční,tak z toho bylo eldorádo na čtvrt hodiny,páč Cácora razí heslo,kdo zastaví,zemře, takže v klidu šmiknout nevrtícího se a neblízajícího psa nelze nakonec se podařilo,když jsem si s ní těch patnáct minut hrála na aport s kleštěma

napsal(a):
No ale jmenuje se to vlčí.
Kde je vzal beauceron? Šelmy psovité mají vzadu 4 a beauceron 6. Takže to není pes, ale rys.
Tak já se taky přidám. A co vlčí zuby u koní?

napsal(a):
Tak já se taky přidám. A co vlčí zuby u koní?
To samé, co paspárek. A co to má se spárkem, co. Esipak to někdo nedomotal, když vyráběl z morčete prase a tak dál, a nezapomněl kopejtko u psa a u koně... ale darovanému koni, že jo. A co vlčí mák?