Border kolie x australsky ovcak x zlaty retrivr

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jesssie

13.11.2021 15:40
Jesssie

XXX.XXX.93.68

Prosím o radu majitele borderek, australáku a zlaťáků...
Chceme si pořídit štěňátko a vybíráme z těchto tří.
Máme rodinný domek se zahrádkou, ale pejsek bude jako člen rodiny stejně většinou uvnitř s námi 🙂 Má to být domácí mazlíček.
Čas na pejska máme, takže bychom snad zvládli i temperament borderky. Spíš mám strach, abychom pejska dokázali vycvičit a vychovat, protože bude mít v podstatě 4 pánečky, každého nějakou tu hodinu denně.

13.11.2021 16:58
BenaBak

XXX.XXX.44.94

Auo ani Gr se vyjádřit nemůžu. Co se týče BOCky, co mu nabízíte za vyžití? Hlavně nepište dlouhé procházky, protože na to vám víceméně prdí. To stačilo našemu Benovi na sklonku jeho života. Potřebuje zaměstnat hlavu. Fyzicky snad ani unavit nešel🙂 aspoň mně se to nepovedlo. Nevím, jak je to s výstavnímy liniemi, já měla pracáka. Vázanej byl na mě, to poslechl na slovo, takovej pes jednoho pána. Mýho přítele a otce měl na háku (nebo spíš omotaný kolem packy😉), ti rozmazlovali. Jako štěně to bylo ďáblovo sémě. Občas už jsem byla vhodný kandidát na psychiatra😁 Miloval svou rodinu (měla jsem ho pořád za zadkem), miloval zvířata. Ale píšu jen zkušenosti s tím naším torpédem. Bohužel v poslední době potkávám z 99% labilní blázny. Ale to je zřejmě výchovou, kdy si ho pořizuje kde jaký netáhlo.

Jesssie

13.11.2021 17:18
Jesssie

XXX.XXX.93.68

Je mi jasné, že jen s procházkami u BOC neuspěji🤣 a proto mě zajímá, jestli s ní půjde "pracovat" i takto ve čtyřech. 🤷‍♀️

13.11.2021 17:20
lilymax

XXX.XXX.30.130

Prosím boc neeeeee, absolutně nehodící se pes k “domku se zahrádkou” 🤦🏻‍♀️

Z těch tří bych volila zlaťáka. Většinou nekonfliktní milí psi do jakékoliv situace.

13.11.2021 17:54
BenaBak

XXX.XXX.44.94

Jesssie napsal(a):
Je mi jasné, že jen s procházkami u BOC neuspěji🤣 a proto mě zajímá, jestli s ní půjde "pracovat" i takto ve čtyřech. 🤷‍♀️

Moc nevěřím tomu, že Vám to bude fungovat. Čtyři lidi na jednoho psa? Každý má jinou intonaci, jinou povahu, trpělivost. Abyste nenadělali víc škody než užitku. Myslím, že z toho bude akorát zmatenej. A psychika Boc se dá hodně rychle zničit. Já osobně ji nedoporučuji. Třeba bude mít někdo jiný názor.

13.11.2021 18:01
rapotacka11

XXX.XXX.225.200

Čtyři lidi na jednoho psa?

Není problém.
Normálka rodinný pes.
Lepší než 1:1
a pes zavřenej sám celý dny doma.

Annik

14.11.2021 00:17
Annik

XXX.XXX.137.222

Ahoj, je dobré si uvědomit průvody těchto plemen a taky se podle toho řídit (samozřejmě taky vybrat správnou chovku). Borderku bych nedoporučovala, pokud se opravdu nechcete věnovat cvičení nebo pasení a nemáte v okolí zkušeného člověka, co by vás vedl. Já mám doma AUO (2.pes) a Labradora (1. Pes). Já jsem hodně ráda, že to šlo v tomhle pořadí. Labradorka svou povahou mi při výcviku odpustila hodně chyb a díky své nekonfliktnosti mnohé ulehčila (co znám labradory, tak stejně. Občas jsou někteří mlaďoši divocí, ale ve své podstatě přátelští psi) - zlatak je +- to samé, nečekejte takový drive jako u borderek apod., ale je to velmi příjemné plemeno pro začátek, na kterém se dá mnohé naučit, ale samozřejmě s důslednou výchovou (jako u všech ostatních plemen). Co se týče AUO, ano, můžete mít štěstí na super psa, nebo taky chytnete AUO se sklony ke všem svým vlohám - pasení, štěkání a teritoriální chování. Tím, že v minulosti zaháněli jalovice, tak můžou někteří kousat do noh, aby člověka otočili nebo zastavili, což je jim tímto dané - může nastat problém, když budete chtít se psem běhat, ale on vás bude při tom pást (výchovou se to dá změnit, ale dá to dost práce). K cizím lidem bývají nedůvěřiví, ale po seznámení často mazliví. A samozřejmě díky tomu, že při pasení mají povolené štěkání, tak štěkají mnohem častěji než ostatní 2 plemena - to se taky projevuje při hlídání pozemku, domu, nebo i batohu, který u něho necháte, když na vás třeba má čekat. Na oplátku je zase u nich mnohem větší drive do cvičení a spolupráce s psovodem než u retriverů (ano, záleží na jedinci, ale to už je pak na vás, co za chovku a rodiče zvolíte).
Co bych teda doporučila, tak za mě asi zlaťáka, ale hlavně, ať už berete jakéhokoliv psa, zkuste se zaměřit na danou chovku a spojení, ze kterého psa berete (zjistěte si k čemu jsou rodiče využíváni a jestli se to slučuje s vašimi představami) a na to, aby u chovatele probíhala správná socializace, ptejte se na povahu daného štěněte ještě před tím, než si ho vemete. (když k vám chovatel neposkytne informace nebo mu bude jedno, kam pes jde, najděte někoho jiného, kdo si dá na tomhle záležet) To, co se zanedbá v tuto dobu, vám může zabrat dlouhou dobu napravit a zbytečně si kazíte radost ze samotného štěňátka. Následná socializace a výchova už u vás je určitě samozřejmostí.

14.11.2021 21:36
arosek

XXX.XXX.60.11

Ja se muzu vyjadrit jen k tem GR a navazu na prispevek Annik.

Necekejte, ze GR je "idelani rodinny pes co se vychova sam", obzvlaste ne, pokud si vezmete zvire z pracovniho chovu. Porad je to pes puvodne lovecky, tudiz pomerne aktivni a predevsim vymyslejici hovadiny, kdyz se nudi. Vyhodou GR je, ze se daji utahnout na varene nudli ... bude delat temer cokoliv, co bude delat s panickem a bude z toho mit radost proste proto, ze ji ma panicek. At uz si vyberete lovecinu, dummy, obedience, dlouhe prochazky s rozmanitymi hratkami, hledani predmetu, uceni triku na DD, ... to vse GR zvladne a bude za to rad. Samozrejme s tim, ze cim vic pracovni pes, tim vic toho zvladne a bude vyzadovat, cim vic "knedlickova" linie, tim snaz zvladne i lenosit doma na gauci :)

Nevyhodou GR je naopak jejich touha byt s clovekem, takze opravdu to neni pes na zahradu nebo do kotce. I kdyz asi existuji i vyjimky a najde s nejaky ten separatista, osobne neznam jedineho, ktery by neocenil moznost prekazet panickovi pod nohama ve vsem, co se doma deje :)

15.11.2021 08:38
bobina65

XXX.XXX.101.216

Máme border kolii a jsem maximálně spokojená. Je pravda, že mám psy už 60 let a myslím si že o nich i něco vím. Nejlépe je nechat psa v klidu dospět. Do roku jen výchova a pak nějaké cvičení. Každý pes je jiný i od stejných rodičů, ale nejvíc záleží jak s ním budete zacházet vy. Psi mají velkou paměť ne jako lidi. Psům se vše vybaví, když se dostanou do situace kterou už zažili.

17.11.2021 11:23
lilymax

XXX.XXX.30.130

arosek napsal(a):
Ja se muzu vyjadrit jen k tem GR a navazu na prispevek Annik.

Necekejte, ze GR je "idelani rodinny pes co se vychova sam", obzvlaste ne, pokud si vezmete zvire z pracovniho chovu. Porad je to pes puvodne lovecky, tudiz pomerne aktivni a predevsim vymyslejici hovadiny, kdyz se nudi. Vyhodou GR je, ze se daji utahnout na varene nudli ... bude delat temer cokoliv, co bude delat s panickem a bude z toho mit radost proste proto, ze ji ma panicek. At uz si vyberete lovecinu, dummy, obedience, dlouhe prochazky s rozmanitymi hratkami, hledani predmetu, uceni triku na DD, ... to vse GR zvladne a bude za to rad. Samozrejme s tim, ze cim vic pracovni pes, tim vic toho zvladne a bude vyzadovat, cim vic "knedlickova" linie, tim snaz zvladne i lenosit doma na gauci :)

Nevyhodou GR je naopak jejich touha byt s clovekem, takze opravdu to neni pes na zahradu nebo do kotce. I kdyz asi existuji i vyjimky a najde s nejaky ten separatista, osobne neznam jedineho, ktery by neocenil moznost prekazet panickovi pod nohama ve vsem, co se doma deje :)

Ono zase kolik opravdu pracovních goldenů u nás je? Předpokládám, že to nebude úplně vysoké číslo.

Podle mého názoru pořád lepší mít doma unuděného gr než znuděnou boc, ta vám ten život může pořádně znepříjemnit.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2021 11:37

lilymax napsal(a):
Ono zase kolik opravdu pracovních goldenů u nás je? Předpokládám, že to nebude úplně vysoké číslo.

Podle mého názoru pořád lepší mít doma unuděného gr než znuděnou boc, ta vám ten život může pořádně znepříjemnit.

Tak nemusí být rovnou pracovní, ale aspoň něco by dělat měl a ne jen ležet na gauči. Ono pak když se vám pes z nudy začne okusovat, tak to taky není nic pěknýho.

17.11.2021 11:54
lilymax

XXX.XXX.30.130

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak nemusí být rovnou pracovní, ale aspoň něco by dělat měl a ne jen ležet na gauči. Ono pak když se vám pes z nudy začne okusovat, tak to taky není nic pěknýho.

No tak to je snad jasné. Něco by měl dělat každý pes, ale prostě v tomhle kontextu si myslím, že jako “rodinný” pes je golden pořád vhodnější než bordera.

A jak jsem řekla - z mé zkušenosti je znuděná bordera mnohem horší než znuděný gr. Přeci jenom u bocek je ta touha pracovat mnohem větší než u gr. GR možná byl původně pracovní pes, ale u nás se ve valné většině už nešlechtí na práci. Naproti tomu i když chov border jde taky pomalu do kopru, pořád se v těch psech projevuje ta touha po práci a pokud to nemají, můžou se dost nepěkně projevovat - třeba i tím, že začnou vyjíždět po dětech. Kolik jsem viděla bocek, které lidi dávali pryč, protože jim začali dost drsně vyjíždět po jejich ratolestech i přes to, že s nimi vyrůstali od štěněte.

17.11.2021 12:00
janaa

XXX.XXX.0.170

lilymax napsal(a):
No tak to je snad jasné. Něco by měl dělat každý pes, ale prostě v tomhle kontextu si myslím, že jako “rodinný” pes je golden pořád vhodnější než bordera.

A jak jsem řekla - z mé zkušenosti je znuděná bordera mnohem horší než znuděný gr. Přeci jenom u bocek je ta touha pracovat mnohem větší než u gr. GR možná byl původně pracovní pes, ale u nás se ve valné většině už nešlechtí na práci. Naproti tomu i když chov border jde taky pomalu do kopru, pořád se v těch psech projevuje ta touha po práci a pokud to nemají, můžou se dost nepěkně projevovat - třeba i tím, že začnou vyjíždět po dětech. Kolik jsem viděla bocek, které lidi dávali pryč, protože jim začali dost drsně vyjíždět po jejich ratolestech i přes to, že s nimi vyrůstali od štěněte.

A kolik je tady opravdu pracovních a pracovně využívaných BOC? To si myslím,že je s těma goldenama nastejno. Ale jinak souhlasím,on je "problém" spíš v těch přirozených vlohách,které ty psi mají,ať jsou z pracovního spojení nebo ne,zatímco u goldena je to neškodné přinášení, u bocky pasení,což se může nepěkně zvrhnout

17.11.2021 12:11
lilymax

XXX.XXX.30.130

janaa napsal(a):
A kolik je tady opravdu pracovních a pracovně využívaných BOC? To si myslím,že je s těma goldenama nastejno. Ale jinak souhlasím,on je "problém" spíš v těch přirozených vlohách,které ty psi mají,ať jsou z pracovního spojení nebo ne,zatímco u goldena je to neškodné přinášení, u bocky pasení,což se může nepěkně zvrhnout

Tak pracovních border je hromada ve všech sportech. Obecně se ví, že pokud to chcete někam dotáhnout třeba v agi, sáhnete po boc z pracovní linie.
No a pracovně využívaných u ovcí taky není úplně málo. Máme tu i dost isds border. Jsou tu chovky zaměřené na echt pracovní psy.

Kolik chs v čr se zaměřuje na pracovní goldeny? Kolik lidí využívá gr na lov kachen? Moc jich asi nebude.

Ono je to konec konců jedno, jen si stojím za tím, že pro zadavatelku je mnohem vhodnější zlaťák než bordera.

17.11.2021 12:56

lilymax napsal(a):
Tak pracovních border je hromada ve všech sportech. Obecně se ví, že pokud to chcete někam dotáhnout třeba v agi, sáhnete po boc z pracovní linie.
No a pracovně využívaných u ovcí taky není úplně málo. Máme tu i dost isds border. Jsou tu chovky zaměřené na echt pracovní psy.

Kolik chs v čr se zaměřuje na pracovní goldeny? Kolik lidí využívá gr na lov kachen? Moc jich asi nebude.

Ono je to konec konců jedno, jen si stojím za tím, že pro zadavatelku je mnohem vhodnější zlaťák než bordera.

A kolik CHS BOC se specializuje na pracovní linii, ať to můžeme porovnat?

17.11.2021 20:25
lilymax

XXX.XXX.30.130

A kolik CHS BOC se specializuje na pracovní linii, ať to můžeme porovnat?

Z hlavy by mě jich napadá minimálně 20 a to je jen zlomek celkového počtu.

Teď mi řekněte, kolik chovek se zaměřuje na pracovní GR a využívá je aktivně na lov.

17.11.2021 20:40

lilymax napsal(a):
Z hlavy by mě jich napadá minimálně 20 a to je jen zlomek celkového počtu.

Teď mi řekněte, kolik chovek se zaměřuje na pracovní GR a využívá je aktivně na lov.

No, to budu muset spočítat, ptz je jich fakt hodně, hlavně v Čechách. A není to jen na přinášení kachen, ale spíš na běžné hony.
Jinak ten váš počet mě dost překvapil, tady totiž v okolí neznám jedinou.

17.11.2021 21:47
Evv

XXX.XXX.40.174

Já bych byla s BOC opatrná i teď a to mam 5 let hyperaktivního pudla u kterého jsem řešila obcesivní chování a 3 roky australáka, a BOC bych riskla jen díky tomu že mam u plemene kamarády co by mi pomohli vybrat něco co není úplně labilní. Ale risknout že mam doma labilní, přetáčivé, hyperaktivní, obcesivní zvíře co pase všechno co může (a ne, tím rozhodně nemyslím pracovní linie), nechci, děkuji. Šla bych do zlaťáka (nebo třeba do Tollera), já tam vidím nejméně prostoru pro průšvih. Každého z těchto psů to bude chtít nějak zaměstnat.

18.11.2021 07:05

Evv napsal(a):
Já bych byla s BOC opatrná i teď a to mam 5 let hyperaktivního pudla u kterého jsem řešila obcesivní chování a 3 roky australáka, a BOC bych riskla jen díky tomu že mam u plemene kamarády co by mi pomohli vybrat něco co není úplně labilní. Ale risknout že mam doma labilní, přetáčivé, hyperaktivní, obcesivní zvíře co pase všechno co může (a ne, tím rozhodně nemyslím pracovní linie), nechci, děkuji. Šla bych do zlaťáka (nebo třeba do Tollera), já tam vidím nejméně prostoru pro průšvih. Každého z těchto psů to bude chtít nějak zaměstnat.

Do Tollera fakt né

18.11.2021 08:45

Přesně tak, tollera ani náhodou.

18.11.2021 08:51
domi.t

XXX.XXX.131.130

Ja teda tiež prispejem do debaty, lebo už takmer 3 roky som najpyšnejšou psou mamou goldenky Nefret. Pôvodne som chcela svetlého psa, mám zlatú fenu,ale všetko je tak,ako má byť. Vetu, ktorá tu padla,že GR sa nevycvičí sám, by som tesala do kameňa. Naozaj si treba uvedomiť, že je to polovné plemeno, s vlastnou hlavou a hoci sú pomerne uplatitelní, škoda,že za pamlsok ich neuplatíte, aby neboli záhradní redizajnéri To len tak napríklad.

Nefret nie je úplne typická predstavitelka plemena. Doma ju s láskou voláme porucha. Na polovačkách maká odušu,ale len čo príde domov, prepne sa do moodu "ja som SAO" a hotovo. To znamená leží na najvyššom mieste v záhrade, aby všade videla, naozaj stráži a včera som si všimla, že ona neuveritelne vyhodnucuje ľudí okolo. Cca 50 metrov pred nami išla nejaká pani, Nefret nastražila uši a zostala stáť. Po pár sekundách vyhodnotila, že žena nie je pre nás žiadna hrozba, takže nebude treba robiť bububu a úplne v klude sme prešli okolo. Je to jediný retriever, ktorého poznám, čo nevyhladáva spoločnosť ludí, skôr vie dať jasne najavo, že ju neuveritelne otravujú Ked čakáme pri rampách, než prejde vlak, sadne si a pozerá niekde úplne mimo,len aby nedajbože s ňou niekto nenadviazal očný kontakt a nechcel ju hladkať.

To ja len tak,že netreba brať plemeno ako celok a naozaj kus od kusu je to povahovo,ale aj výzorovo iný pes. Pri goldenoch a retrieveroch všeobecne máva vela jedincov divokú pubertu, my sme nebola výnimka Takže netreba si nič idealizovať, zvážiť pri každom plemena pre a proti, poradiť sa so všetkými doma a hlavne reálne zhodnotiť, čo môžte tomu psovi ponúknuť a kolko mu " obetujete". Tie úvodzovky preto, že pre nás tých fakt zanietených psíčkarov to nie je obeta,ale životný štýl a najväčšia radosť

Držím palce, nech sa rozhodnete pre čokolvek

18.11.2021 09:35
lilymax

XXX.XXX.147.44

No, to budu muset spočítat, ptz je jich fakt hodně, hlavně v Čechách. A není to jen na přinášení kachen, ale spíš na běžné hony.

Tak já nevím jak moc se pohybujete mezi borderama, ale pracovních chovek málo fakt není. Jestli jsou kvalitní a vzala bych si z nich štěně, to je druhá věc.

Jak říkám - mě je to konec konců šumafuk.

Ale nikdo mi nevymluví, že v tomto případě je lepší si pořídit BOC a ne GR. To prostě dle mého názoru není pravda.

Už jenom z toho důvodu, jaké problémové chování může v porovnání u obou plemen nastat.

18.11.2021 09:41

lilymax napsal(a):
Tak já nevím jak moc se pohybujete mezi borderama, ale pracovních chovek málo fakt není. Jestli jsou kvalitní a vzala bych si z nich štěně, to je druhá věc.

Jak říkám - mě je to konec konců šumafuk.

Ale nikdo mi nevymluví, že v tomto případě je lepší si pořídit BOC a ne GR. To prostě dle mého názoru není pravda.

Už jenom z toho důvodu, jaké problémové chování může v porovnání u obou plemen nastat.

Ale tak já jsem nikdy a nikde netvrdila, že je lepší si pořídit BOC. Ale bylo to spíš pro zadavatelku, aby si nemyslela, že se golden vychová sám a bude většinu času doma ležet na gauči nebo se nějak vyblbne sám na zahradě. To je velký omyl a nezřídka se stává, že chovatelům se vrátí zpět hned tříměsíční štěně s tím, že noví majitelé si mysleli, že štěňátko bude jen ležet a spinkat a ono ne. Za poslední cca měsíc jsem na FB zaznamenala taková vrácení nejmíň 4. A už byl taky případ, kdy se chovatelům vrátil 1,5 roční pes, kterého se majitelé báli, vyhradili mu celé patro a nosili mu jen misku se žrádlem.

18.11.2021 09:46
Terven

XXX.XXX.110.191

Přesně tak, tollera ani náhodou.

Proč myslíte? Já se ptám proto, že s nima nejsem nijak zvlášť v kontaktu, ale mám dobrou známou, která ho má a má i další okruh známých majitelů a řekla bych, že je spokojená.
Samozřejmě, gaučák to není, ale oni mají ještě další dva psy a dělají různé sporty a tahle fena se mi z nich zdá nejklidnější :-)
Možná máte na mysli, že ovladatelnost a temperament je jinde než u goldena, ale zas - pokud zadavatelka zvažuje i BOC a AUO - oč je toller horší?
Já netvrdím, že je to pro ni dobrá volba, jen by mě zajímalo, jako to je...

18.11.2021 09:54

Terven napsal(a):
Proč myslíte? Já se ptám proto, že s nima nejsem nijak zvlášť v kontaktu, ale mám dobrou známou, která ho má a má i další okruh známých majitelů a řekla bych, že je spokojená.
Samozřejmě, gaučák to není, ale oni mají ještě další dva psy a dělají různé sporty a tahle fena se mi z nich zdá nejklidnější :-)
Možná máte na mysli, že ovladatelnost a temperament je jinde než u goldena, ale zas - pokud zadavatelka zvažuje i BOC a AUO - oč je toller horší?
Já netvrdím, že je to pro ni dobrá volba, jen by mě zajímalo, jako to je...

Je tak nějak všeobecně známo mezi chovateli, že jsou to povětšinou nerváci. Není to samozřejmě pravidlem, možná jste se setkala s klidnějšími, ale já, jak jezdím na ty výcviky, tak většinou vidím víc těch labilních. Já ho dřív chtěla, ale teď ani náhodou, neměla bych na to nervy. Třeba nedávno jezdila na výcviky pravidelně a poctivě paní s pětiletou tollerkou, chtěla s ní ještě udělat aspoň podzimky. No, po roce to vzdala, fena prostě do huby zvěř nevzala a připadala mi taková hysterická, nesnesla jiné psy. Ti ostatní tolleři většinou udělali jen základ OVVR, dál už nešli.

18.11.2021 10:19
Terven

XXX.XXX.110.191

Je tak nějak všeobecně známo mezi chovateli, že jsou to povětšinou nerváci. Není to samozřejmě pravidlem, možná jste se setkala s klidnějšími, ale já, jak jezdím na ty výcviky, tak většinou vidím víc těch labilních. Já ho dřív chtěla, ale teď ani náhodou, neměla bych na to nervy. Třeba nedávno jezdila na výcviky pravidelně a poctivě paní s pětiletou tollerkou, chtěla s ní ještě udělat aspoň podzimky. No, po roce to vzdala, fena prostě do huby zvěř nevzala a připadala mi taková hysterická, nesnesla jiné psy. Ti ostatní tolleři většinou udělali jen základ OVVR, dál už nešli.

Díky...tak možná to může být, že ho lidi porovnávají s ostatními retrívry a přitom temperament a reaktivita jsou trochu jinde?

18.11.2021 10:29

Terven napsal(a):
Díky...tak možná to může být, že ho lidi porovnávají s ostatními retrívry a přitom temperament a reaktivita jsou trochu jinde?

Určitě, podle mě má úplně jinou povahu, není to typický retrívr. Mě hrozně baví výcvik, ale musí to bavit i psa, pak z toho máme radost navzájem oba. U toho tollera mi to přišlo, že je to pro něj otrava.

18.11.2021 10:51
Caty

XXX.XXX.46.169

Nemyslím to vůbec jako rýpání, ale opravdu by mě zajímalo, kolik třeba goldenů ( nebo i labradorů) v téhle republice je opravdu používáno k lovu - myslím tím opravdu lov, ne výcik - brala bych to třeba tak, že se za rok zúčastní aspoň tří honů a nebo majiteli přinese mimo hon nějakou tu střelenou kachnu. Možná je to tím, kde bydlím, ale já posledního potkala před 15ti lety. A hrozně ráda bych slyšela, že jsou... A docela by mě zajímal i Váš odhad, kolik z těch, co složí OVVR si tu kachnu ještě někdy donese ( a nemyslím tu vyndanou z mražáku při přípravě na další zkoušky)

18.11.2021 11:00
janaa

XXX.XXX.0.170

Caty napsal(a):
Nemyslím to vůbec jako rýpání, ale opravdu by mě zajímalo, kolik třeba goldenů ( nebo i labradorů) v téhle republice je opravdu používáno k lovu - myslím tím opravdu lov, ne výcik - brala bych to třeba tak, že se za rok zúčastní aspoň tří honů a nebo majiteli přinese mimo hon nějakou tu střelenou kachnu. Možná je to tím, kde bydlím, ale já posledního potkala před 15ti lety. A hrozně ráda bych slyšela, že jsou... A docela by mě zajímal i Váš odhad, kolik z těch, co složí OVVR si tu kachnu ještě někdy donese ( a nemyslím tu vyndanou z mražáku při přípravě na další zkoušky)

Tak zrovna těch,co za rok jdou na ty zmiňované tři hony je spousta, v zásadě téměř všichni psi,co udělají zkoušky nejen kvůli šampionovi (zkoušky lovecké upotřebitelnosti,nikoli vlohy),minimálně do té bažantnice párkrát zajedou. Ovšem tomu třeba já neříkám pracovní pes nebo pracovní chov. Stejně jako nebudu říkat pracovní chov borderkám na agility nebo těm,co mají zkoušky z pasení,ale těm,co jsou opravdu intenzivně u ovcí využívané

18.11.2021 11:33

Caty napsal(a):

Už vám odpověděla janaa, která má větší zkušenosti než já. V podstatě ty větší chovky retrívry už běžně aktivně využívají v lovecké praxi a jak tak koukám, začínají se už dost objevovat i přímo mezi myslivci ve sdruženích, ačkoliv dřív se jim vysmívali stylem "bacha, blondýny přišly". Já bohužel mám tu smůlu, že žádná pernatá u nás pod Jeseníkama není. Jenom prasata a srnčí. A na takové hony se dost bojím chodit, i když s předsedou místního MS domluvu máme. Slibuje mně i lov kachen na rybníku, už skoro 3 roky, jenže kachnám se tam asi nelíbí nebo co, prostě tam nejsou.

18.11.2021 11:35
janaa

XXX.XXX.0.170

Už vám odpověděla janaa, která má větší zkušenosti než já. V podstatě ty větší chovky retrívry už běžně aktivně využívají v lovecké praxi a jak tak koukám, začínají se už dost objevovat i přímo mezi myslivci ve sdruženích, ačkoliv dřív se jim vysmívali stylem "bacha, blondýny přišly". Já bohužel mám tu smůlu, že žádná pernatá u nás pod Jeseníkama není. Jenom prasata a srnčí. A na takové hony se dost bojím chodit, i když s předsedou místního MS domluvu máme. Slibuje mně i lov kachen na rybníku, už skoro 3 roky, jenže kachnám se tam asi nelíbí nebo co, prostě tam nejsou.

Albertovec je moc daleko?

18.11.2021 11:38

janaa napsal(a):
Albertovec je moc daleko?

Cca 60 km. Takže moc ne. Mám slíben hon v Zábřehu, někdy, a to je dál, cca 70 km.

18.11.2021 11:40
janaa

XXX.XXX.0.170

Cca 60 km. Takže moc ne. Mám slíben hon v Zábřehu, někdy, a to je dál, cca 70 km.

No vidíš,tak se nacpi tam

18.11.2021 11:41

janaa napsal(a):
No vidíš,tak se nacpi tam

Dík za tip, zkusím.
Edit: teď koukám, že mají i stránky, to by fakt nebylo marný.

18.11.2021 12:22
Caty

XXX.XXX.46.169

janaa napsal(a):
Tak zrovna těch,co za rok jdou na ty zmiňované tři hony je spousta, v zásadě téměř všichni psi,co udělají zkoušky nejen kvůli šampionovi (zkoušky lovecké upotřebitelnosti,nikoli vlohy),minimálně do té bažantnice párkrát zajedou. Ovšem tomu třeba já neříkám pracovní pes nebo pracovní chov. Stejně jako nebudu říkat pracovní chov borderkám na agility nebo těm,co mají zkoušky z pasení,ale těm,co jsou opravdu intenzivně u ovcí využívané

Já jsem psala ty tři hony schválně jako naprosté minimum, protože z toho co znám se mi i to zdálo zázrak, ale jak jsem psala, já jsem také z oblasti, kde pernatá není.
Ale dá se tedy nějak odhadnout, kolik řádově těch goldenů ( nebo tedy labradorů) opravdu pracuje podle těch vašich naprosto rozumných měřítek?

18.11.2021 13:26
arosek

XXX.XXX.130.20

Caty napsal(a):
Já jsem psala ty tři hony schválně jako naprosté minimum, protože z toho co znám se mi i to zdálo zázrak, ale jak jsem psala, já jsem také z oblasti, kde pernatá není.
Ale dá se tedy nějak odhadnout, kolik řádově těch goldenů ( nebo tedy labradorů) opravdu pracuje podle těch vašich naprosto rozumných měřítek?

Chovky GR, ktere opravdu makaji (vic nez ty tri hony za rok :) ) co jsme tak zbezne konzultovala svoji pamet, tak cca 22 v cechach. Moravu se priznam nemam uplne zmaknutou, ale taky tam nejaky budou :)
Plus teda ti co si jdou tech par honu za rok, jako potechu pro psa, nebo nemaji casove/mistni moznosti chodit vic. Tech bude radove vic.

A jeste se vyjadrim k tem tollerum a jejich pracem na zkouskach ... on je trosku problem v radech. Toller proste historicky pracuje uplne jinak nez ostatni retrieveri (ono i nez vetsina jinych lovecaku). Rady jsou jsou ted nastaveny defakto jsou proti jejich prirozene a vrozene praci. Predevsim klidy jsou pro tollera orisek. Jako daji se naucit, ale chapu, ze nekteri chovatele/majitele na to prdi :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík