Předesílám, že návštěva veterináře je na pořadu dne. Jen jdu pro případný zkušenosti, postřehy .
Fena - 6 let, hárá . dnes 8 den.
Dneska v noci - resp. hodně nad ránem - se dost počůrala - myšleno na množství. Nepřišlo mi, že by nějak extrémně pila (to spíš mi přišlo, že trošku - ale opravdu ne nějak extrémně, nebo žíznivě - pila třeba dva dny před tím, ale fakt ne nějaká trága, ona je spíš velbloud, nicméně zaregistrovala jsem to) .Včera ale fakt standardní pití, po návratu z práce miska v normě, žádná extrémní žiznivost. Po večeři jsem dala psům vypít krev z rozmražených jater s troškou teplý vody, ale zase žádnej kbelík, jen na dně misky, navíc nic novýho, občas jim to takhle dám. Pak nic, žádný chlemtání vody, nic.
Ven jsem s ní šla v jedenáct večer, venčila se na vodítku a vyčůrala se 3x ,pravda už to je u ní překvapivý, páč furt dělá debiliťárny a na venčení nemá čas, takže se zpravidla 1x vyčůrá, nicméně to jsem přičítala hárání a sebeinzerci pro okolí.
Přišly jsme na zahradu, tam se napila - ale tak nějak normálně - vody a šlo se spát.
Vzhledem k hárání jsou psi oddělění a ona spí na pelíšcích v kuchyni. Ve tři začla "otravovat" a my bohužel měli za to, že se chce procpat k nám. A ráno překvápko.
Nikdy se třeba nestalo právě, že by při hárání měla potřebu většího venčení. Vidím to na ten zánět močáku - snad. Jenže - když je zánět močáku, není to spíš o tom, že se čůrá málo, bolestivě? Nebo se mám bát něčeho dalšího? Někdo něco podobnýho u fenky zažil?
Uživatel s deaktivovaným účtem

tak me teda fenky pri harani moci vic resp. casteji.
myslim si, ze je to tim, ze se nevycuraji najednou, jak obvykle - ale znackuji
pri harani teda bezne vencim casteji, plus teda maji nauceny povel na venceni - kdy fakt vedi, ze se maji vycurat "poradne"

Jednou jsem to podobně zažila s ohaříkem (to je tedy odbočka od hárání :-) ) - taky čůral častěji a ohromné louže, moč byla spíš tmavší a taková hutnější. Měl tehdy chycené ledviny (zánět), byl léčen Biseptolem. Bylo mi doporučeno ho jako prevenci oblékat (bylo to v zimě), a musím uznat, že jsem tedy zakoupila vestu, a už nikdy se to neopakovalo.
Držím palce, ať je to nějaká banalita. A jsem ráda, že se Rumíček lepší.
napsal(a):
tak me teda fenky pri harani moci vic resp. casteji.
myslim si, ze je to tim, ze se nevycuraji najednou, jak obvykle - ale znackuji
pri harani teda bezne vencim casteji, plus teda maji nauceny povel na venceni - kdy fakt vedi, ze se maji vycurat "poradne"
To jo, to jo, a ona se právě i večer vyčůrala - i o něco víc než je u ní běžný během hárání, nicméně připisovala jsem to tomu, že o sobě dává vědět. Ale ještě nikdy se nestalo - krom začátků, kdy jsme ji přivedli od zelený kamizolky domů jako klasickýho kotcáka - že by se doma vyčůrala. Navíc - kdyby se nějak brutálně nalemtala...ale zase nepřišlo mi nic jinak, než jindy. Nicméně byla bych ráda, kdyby to mohlo být něco takhle banálního. Chjo.
napsal(a):
Jednou jsem to podobně zažila s ohaříkem (to je tedy odbočka od hárání :-) ) - taky čůral častěji a ohromné louže, moč byla spíš tmavší a taková hutnější. Měl tehdy chycené ledviny (zánět), byl léčen Biseptolem. Bylo mi doporučeno ho jako prevenci oblékat (bylo to v zimě), a musím uznat, že jsem tedy zakoupila vestu, a už nikdy se to neopakovalo.
Držím palce, ať je to nějaká banalita. A jsem ráda, že se Rumíček lepší.
Hm, to nemám radost z tohodle teda. Obleček ona má, mám v plánu ho jít dneska taky hledat kamsi na půdu. Zrovna se to všechno tak debilitně sešlo

Já bych odebrala moč (co nejčerstvější), mám doma vždycky pár sterilních zkumavek, kdyby něco, a nechala bych na to veta kouknout. Za to nic nedáš, ani finančně to není žádná hrůza. Teplotu jsi jí měřila? Třeba to byl jednorázový úlet, to se taky může stát… A nestresuj se. V krajním případě najdeš odpoledne doma počůraný lino, nic horšího Tě doma čekat nebude. Neboj. :)
Nebožka bývala děsnej držák, co se týče čůrání, a když už si někdy vynutila venčení navíc, bylo to vždychy střevem
Nicméně si pamatuju, že při hárání občas taky mívala větší potřebu čůracích vycházek.
Louži udělala jednou v životě, to už byla senior a vrátili jsme se tenkrát zrovna z plesu. A byl to zánět močáku.
V době hárání jsou k tomu feny náchylnější, klidně to může být.
napsal(a):
Já bych odebrala moč (co nejčerstvější), mám doma vždycky pár sterilních zkumavek, kdyby něco, a nechala bych na to veta kouknout. Za to nic nedáš, ani finančně to není žádná hrůza. Teplotu jsi jí měřila? Třeba to byl jednorázový úlet, to se taky může stát… A nestresuj se. V krajním případě najdeš odpoledne doma počůraný lino, nic horšího Tě doma čekat nebude. Neboj. :)
No .... tak to ten vzorek neprojde - sterilního v naší současný situaci nenajdu nic, takže to asi nebude dávat smysl, vzít vzorek, jak jsem zamýšlela. Prachy nějak ne, že neřeším,ale to by pochopitelně nebylo důležitý. Teplotu jsem změřit nestihla. Ráno byl zmatek, ani mě to nenapadlo. Já jsem hroznej pacoš i u sebe, nenapadne mě věcí! Venku prej normální, lítala............ale no, nevím.
Když to bylo u vás - předcházelo tomu něco, nebo prostě to přišlo takhle naráz looouže- dochtor- zánět?
Terven
napsal(a):
Nebožka bývala děsnej držák, co se týče čůrání, a když už si někdy vynutila venčení navíc, bylo to vždychy střevem
Nicméně si pamatuju, že při hárání občas taky mívala větší potřebu čůracích vycházek.
Louži udělala jednou v životě, to už byla senior a vrátili jsme se tenkrát zrovna z plesu. A byl to zánět močáku.
V době hárání jsou k tomu feny náchylnější, klidně to může být.
Jako že plaším třeba zbytečně? Já to právě nezažila. Měla jsem vždycky hošíčky, první byla seniorka Bubrdle, tam nikdy nenastala žádná komplikace. Taliprd krom začátku, než se to rozběhlo, tak taky v pohodě......... a teď najednou takový jezero. Který jako by - podle mě teda - neměla odkud ani přečerpat
Zrzavci
napsal(a):
No .... tak to ten vzorek neprojde - sterilního v naší současný situaci nenajdu nic, takže to asi nebude dávat smysl, vzít vzorek, jak jsem zamýšlela. Prachy nějak ne, že neřeším,ale to by pochopitelně nebylo důležitý. Teplotu jsem změřit nestihla. Ráno byl zmatek, ani mě to nenapadlo. Já jsem hroznej pacoš i u sebe, nenapadne mě věcí! Venku prej normální, lítala............ale no, nevím.
Když to bylo u vás - předcházelo tomu něco, nebo prostě to přišlo takhle naráz looouže- dochtor- zánět?
Vzorek určitě vezměte, vet ho bude potřebovat a musela byste ho nejspíš stejně donést příště.
Stačí čistá sklenička, pokud trváte na sterilitě, můžete vyvařit, ale já jsem vždycky jen vyplachovala.
Na vyšetření papírkem netřeba sterilita, na vyšetření močovýho sedimentu taky ne.
Ta je potřeba na kultivaci z moče, ale u psa bych se fakt spokojila s tím vypláchnutím horkou vodou
Zrzavci
napsal(a):
Jako že plaším třeba zbytečně? Já to právě nezažila. Měla jsem vždycky hošíčky, první byla seniorka Bubrdle, tam nikdy nenastala žádná komplikace. Taliprd krom začátku, než se to rozběhlo, tak taky v pohodě......... a teď najednou takový jezero. Který jako by - podle mě teda - neměla odkud ani přečerpat
Neplašíte zbytečně, může to být háráním, ale může to být i ten zánět.

Zrzavci
napsal(a):
Se stav v lékárně, sterilní zkumavka stojí asi dvě koruny. Jen nevím, jak se to do ní bude u feny odebírat, se psem je tohle jednoduchý. Dělala jsem to vždycky cestou na veterinu (chodili jsme pěšky), pro sichr v chirurgické rukavici, kdyby se hůř mířilo. 😅V nejhorším aspoň vyvař nějakou zavařovačku ve vroucí vodě, to je pořád lepší než nic.
No, ono je to hodně let, byl tak v podobném věku jak Talinka, myslím si, tak si to přesně nepamatuju. Z těch výraznějších ukazatelů si pamatuju zhoršení záchvatů. Byl trochu unavenější, a hlavně se změnila barva moči. Místo značkování dělal velké louže - když šel ven, tak to první čůrání bylo hrozně dlouhý, že fakt čůral třeba i minutu…
Terven
napsal(a):
Vzorek určitě vezměte, vet ho bude potřebovat a musela byste ho nejspíš stejně donést příště.
Stačí čistá sklenička, pokud trváte na sterilitě, můžete vyvařit, ale já jsem vždycky jen vyplachovala.
Na vyšetření papírkem netřeba sterilita, na vyšetření močovýho sedimentu taky ne.
Ta je potřeba na kultivaci z moče, ale u psa bych se fakt spokojila s tím vypláchnutím horkou vodou
Dobrý, tak jo, tak jsem si to nějak představovala. Už se vidím jak za ní po zahradě běhám s....... sakra s čím vlastně já za ní v těch našich podmínkách budu běhat!!!!!! Ty vado, to je hardkór, jak to teď máme - resp. co všechno nemáme, nebo nevíme kde máme..... jaj jaj, to se to fakt trefilo. A to navíc nám dneska nejde celej den proud!! Já sice zatopila v kamnech a roztočila kohoutky na topení, aby se to rozjelo na dobu, kdy to ještě poběží, do těch osmi ráno, ale nevím, jak to moc do odpoledne vychladne. Vyloženě výborná situace. aaaach psí bóóže, kéž plašim zbytečně.
napsal(a):
Odetto, nerejpu - máte doma fakt sterilní zkumavky anebo prostě jen zkumavky na moč? Sterilní nejsou všechny.
A i kdybyste fakt měla ty sterilní na močovou kultivaci - jak do nich tu moč dostanete? Předpokládám, že pes se netrefí, takže to musíte z něčeho přelít, ne? A pak už stejně o sterilitě nemůže být řeč.
U zvířat bych to fakt nehrotila tolik - jak s oblibou říkávala jedna moje stará učitelka - stačí běžná občanská čistota

známá odchytávala moč pod fenkou do sběračky na polívku (a pak přelila do skleničky od přesnídávky... Měla ji přelitou vařící vodou - tudíž čistou... a pak ji zase "vyvařila" a používala dál v kuchyni
napsal(a):
Se stav v lékárně, sterilní zkumavka stojí asi dvě koruny. Jen nevím, jak se to do ní bude u feny odebírat, se psem je tohle jednoduchý. Dělala jsem to vždycky cestou na veterinu (chodili jsme pěšky), pro sichr v chirurgické rukavici, kdyby se hůř mířilo. 😅V nejhorším aspoň vyvař nějakou zavařovačku ve vroucí vodě, to je pořád lepší než nic.
No, ono je to hodně let, byl tak v podobném věku jak Talinka, myslím si, tak si to přesně nepamatuju. Z těch výraznějších ukazatelů si pamatuju zhoršení záchvatů. Byl trochu unavenější, a hlavně se změnila barva moči. Místo značkování dělal velké louže - když šel ven, tak to první čůrání bylo hrozně dlouhý, že fakt čůral třeba i minutu…
Lékárnu asi nestihnu, abychom stihli veterinu (toť malinká a asi jediná nevýhoda bydlení v naší krásný džuzně), ale zavařovačku možná najdu tady a stihnu ji pěkně vycídit, než pojedu domů.
tak takhle dlouho ona zatím teda nečůrala - myšleno před tím dnešním extempore , unavenější rozhodně nejni a moč zatím měla normální barvu. Tak uvidíme, co z toho bude. dík.
Zrzavci
napsal(a):
Dobrý, tak jo, tak jsem si to nějak představovala. Už se vidím jak za ní po zahradě běhám s....... sakra s čím vlastně já za ní v těch našich podmínkách budu běhat!!!!!! Ty vado, to je hardkór, jak to teď máme - resp. co všechno nemáme, nebo nevíme kde máme..... jaj jaj, to se to fakt trefilo. A to navíc nám dneska nejde celej den proud!! Já sice zatopila v kamnech a roztočila kohoutky na topení, aby se to rozjelo na dobu, kdy to ještě poběží, do těch osmi ráno, ale nevím, jak to moc do odpoledne vychladne. Vyloženě výborná situace. aaaach psí bóóže, kéž plašim zbytečně.
Mně se osvědčilo cokoliv plochýho, protože moje feny sedají skoro až na zem
Naběračka, která se často doporučuje, se mi vůbec neosvědčila. Většinou jsem brala hlubší víčko od zavařovačky, u nebožky i půlku dětskýho svačinovýho boxu.
Osvědčilo se mi feny s tím nepronásledovat, ony pak jsou nervózní a nechtějí dřepnout. Lepší bylo počkat, až se usadí a spustí proud. Protože to už pak většinou nebyly schopný naráz přerušit a odejít
Terven
napsal(a):
Mně se osvědčilo cokoliv plochýho, protože moje feny sedají skoro až na zem
Naběračka, která se často doporučuje, se mi vůbec neosvědčila. Většinou jsem brala hlubší víčko od zavařovačky, u nebožky i půlku dětskýho svačinovýho boxu.
Osvědčilo se mi feny s tím nepronásledovat, ony pak jsou nervózní a nechtějí dřepnout. Lepší bylo počkat, až se usadí a spustí proud. Protože to už pak většinou nebyly schopný naráz přerušit a odejít
Odběrovou nádobu jsem asi vyřešila - takový ty umělohmotný "talíře" na rauty - našla jsem jich tu pár. No pokusím se být hbitá a stihnout to, tohle bych pod ni mohla dobře naštelovat. Enemže ona ešče dělá to, že jak nemá na nic čas, tak přičupne, pustí stavidla a pak jde v podřepu To zas bude mít soused, co nás pořád pozoruje o zábavu postaráno
Zrzavci
napsal(a):
radši bych byla, kdybych plašila zbytečněěěěěěěě. Já pochopitelně hned řešila pyometru. Jako při hárání asi malá pravděpodobnosti, ale mám za to, že jsem něco někde zahlídla, že i tak lze.
Lze i při hárání, ale laickým rozumem bych to tipovala spíš až ke konci - to měla fena mý ségry.
Jinak, co se týče častýho pití a čůrání, pro mě je strašák spíš diabetes. Vyráchala jsem po ránu už celkem hodně papírků Glukophanu v moči pinčový
Ale v době hárání bych to brala s rezervou.

Terven
napsal(a):
Odetto, nerejpu - máte doma fakt sterilní zkumavky anebo prostě jen zkumavky na moč? Sterilní nejsou všechny.
A i kdybyste fakt měla ty sterilní na močovou kultivaci - jak do nich tu moč dostanete? Předpokládám, že pes se netrefí, takže to musíte z něčeho přelít, ne? A pak už stejně o sterilitě nemůže být řeč.
U zvířat bych to fakt nehrotila tolik - jak s oblibou říkávala jedna moje stará učitelka - stačí běžná občanská čistota
Ano, jsou sterilní - kupuji je jednotlivě v lékárně, jsou to ty s modrým koncem.
https://www.lekarna.cz/zkumavka-15ccm-ps-sterilni-20ks-400915/?gclid=EAIaIQobChMIzdCss-ew9AIVbY1oCR2g2gWkEAQYAiABEgKsJvD_BwE
Samozřejmě úplnou sterilitu těžko zaručím a dodržím, ale dělám (resp. dělala) jsem to stejně jako vlastní odběr, a vždy to bylo dostatečné. Žádné přelévání se u psa nekonalo, moč jsem odebírala ze středního proudu přímo do zkumavky s rukou v chirurgické rukavici. 🤷♀️ Samozřejmě pokud je třeba doopravdy sterilní vzorek, dělá se cystocentéza, ale já se vždy riziko kontaminace i u spontánní mikce snažila snížit na minimum, protože to považuji za správné a je to v mých silách.
Terven
napsal(a):
Lze i při hárání, ale laickým rozumem bych to tipovala spíš až ke konci - to měla fena mý ségry.
Jinak, co se týče častýho pití a čůrání, pro mě je strašák spíš diabetes. Vyráchala jsem po ránu už celkem hodně papírků Glukophanu v moči pinčový
Ale v době hárání bych to brala s rezervou.
dobrý, dobrý, budu to brát s rezervou.
No je s háráním na začátku, tak snad vymejšlím jen bejkárnu. Mně překvapuje, že to je jako znenadání. Že ani doteď neměla potřebu víc si vyběhnout na zahradu.
napsal(a):
Ano, jsou sterilní - kupuji je jednotlivě v lékárně, jsou to ty s modrým koncem.
https://www.lekarna.cz/zkumavka-15ccm-ps-sterilni-20ks-400915/?gclid=EAIaIQobChMIzdCss-ew9AIVbY1oCR2g2gWkEAQYAiABEgKsJvD_BwE
Samozřejmě úplnou sterilitu těžko zaručím a dodržím, ale dělám (resp. dělala) jsem to stejně jako vlastní odběr, a vždy to bylo dostatečné. Žádné přelévání se u psa nekonalo, moč jsem odebírala ze středního proudu přímo do zkumavky s rukou v chirurgické rukavici. 🤷♀️ Samozřejmě pokud je třeba doopravdy sterilní vzorek, dělá se cystocentéza, ale já se vždy riziko kontaminace i u spontánní mikce snažila snížit na minimum, protože to považuji za správné a je to v mých silách.
Já se svojí šikovností si budu muset oblíct i pláštěnku Obávám se, že než tohle všechno zařídím, nestihneme toho veterináře
Můj poslední příspěvek mě navedl na myšlenku.
Pokud přijdu domů a bude tam pes v naprostým pořádku a nikde nic a já odebéřu vzorek moči večer - můžu ho k vetovi - tuten vzorek - dopravit až druhý den odpoledne? Asi ne, že jo? to už tam asi něco bude probíhat?
Já fakt ty nemoce neumím, tak se třeba ptám - nejspíš ano - úplně blbě?

Zrzavci
napsal(a):
Já se svojí šikovností si budu muset oblíct i pláštěnku Obávám se, že než tohle všechno zařídím, nestihneme toho veterináře
Ale jdi. 😂 Však je to akce na pár vteřin. :-)) Já bych si ji asi vzala na vodítko, aby mi neodběhla.

Moč by měla být čerstvá.
napsal(a):
Moč by měla být čerstvá.
Myslela jsem si to , byl to blbej dotaz. Asi mě zblbnul ten starej ftip:
Jak policajt přijde k dochtorovi a postaví mu na stůl obří kanystr plnej moči. Doktor se vyděsí a ptá se, co to nese. "No tu moč, pane dochtore, ste říkal, že mám přinýst moč za týden!"
Já vim, je to debilitní ftip, ale dnešek je celej od rána debilitní, tak nelze čekat nic lepčího
napsal(a):
Ono jde o to, jestli tu vaši donesenou moč vet opravdu posílal na kultivaci. Protože jestli nechával vyšetřovat močovej sediment anebo dokonce jen máchal papírek, sterilita je zbytečná.
Že vet po mě chtěl moč, se mi už několikrát stalo, nikdy ale nezdůrazňoval sterilitu. Obvykle doporučoval tu naběračku nebo vypláchnutou nádobku.
Pokud by chtěl opravdu steriliní moč, psa by vycévkoval nebo provedl tu punkci. Při spontánním močení se u zvířat ta moč kontaminuje už jaksi z principu.

Terven
napsal(a):
Ono jde o to, jestli tu vaši donesenou moč vet opravdu posílal na kultivaci. Protože jestli nechával vyšetřovat močovej sediment anebo dokonce jen máchal papírek, sterilita je zbytečná.
Že vet po mě chtěl moč, se mi už několikrát stalo, nikdy ale nezdůrazňoval sterilitu. Obvykle doporučoval tu naběračku nebo vypláchnutou nádobku.
Pokud by chtěl opravdu steriliní moč, psa by vycévkoval nebo provedl tu punkci. Při spontánním močení se u zvířat ta moč kontaminuje už jaksi z principu.
Já si myslím, že jde o to, od čeho ta nádoba je, a jak dobře je vypláchnutá. Pokud bude např. od nějaké chemie a bude vypláchnutá jen ledabyle, myslím si, že tam potenciál pro ovlivnění výsledků i u základního vyšetření je, ale nijak Vám to nevnucuji. Mám vzdělání ve zcela jiném oboru, a než domýšlet různé konsekvence (a sbírat doma potenciálně použitelné nádoby), je pro mne snazší mít v lékárničce dvě, tři zkumavky z lékárny.

Zrzavci
napsal(a):
Myslela jsem si to , byl to blbej dotaz. Asi mě zblbnul ten starej ftip:
Jak policajt přijde k dochtorovi a postaví mu na stůl obří kanystr plnej moči. Doktor se vyděsí a ptá se, co to nese. "No tu moč, pane dochtore, ste říkal, že mám přinýst moč za týden!"
Já vim, je to debilitní ftip, ale dnešek je celej od rána debilitní, tak nelze čekat nic lepčího
😅
On se - tedy u lidí, nevím, jak ve veterině - dělá i 24 hodinový sběr v rámci vyšetření ledvin, ale to není tenhle případ. :) Co jsem pochytila, měla by být moč stará maximálně dvě hodiny, nejlépe by se měla vyšetřovat do 30 min. A když už je prostoj, a nedá se nic dělat, tak alespoň v mezičase uložit do lednice (ne do mrazáku).

Zrzavci
napsal(a):
Vyvařit jakoukoliv skleničku? Ono když odebíráte moč při normálním močení, tak stejně není sterilní, protože se při tom aktu vždycky trochu kontaminuje. Sterilní moč se odebírá katetrizací.
napsal(a):
Já si myslím, že jde o to, od čeho ta nádoba je, a jak dobře je vypláchnutá. Pokud bude např. od nějaké chemie a bude vypláchnutá jen ledabyle, myslím si, že tam potenciál pro ovlivnění výsledků i u základního vyšetření je, ale nijak Vám to nevnucuji. Mám vzdělání ve zcela jiném oboru, a než domýšlet různé konsekvence (a sbírat doma potenciálně použitelné nádoby), je pro mne snazší mít v lékárničce dvě, tři zkumavky z lékárny.
Tak zkumavky doma se hodí, o tom žádná. A ani si nemyslím, že byste něco mohla pokazit maximální snahou o sterilní odběr.
Spíš jsem měla potřebu zareagovat na to, jak jste Zrzavce vylekala tou potřebou sterilních zkumavek.
To fakt není nutné a lze použít jakoukoliv čistou nádobku - i u lidí
Taky mám doma zkumavky, do kterých to pak přeleju, je to praktičtější, protože zaberou míň místa než láhev od okurek
A pokud někdy tu zkumavku nemám, zvolím něco, co se dá dobře vymýt a nezůstanou na tom zbytky původního obsahu. Tj. od marmelád a přesnídávek klidně, od jogurtů nebo ořechových másel radši ne, protože tam už by bylo třeba fakt důkladně to odmastit.
Edit . anebo fajn jsou malé skleněné lékovky.
napsal(a):
Vyvařit jakoukoliv skleničku? Ono když odebíráte moč při normálním močení, tak stejně není sterilní, protože se při tom aktu vždycky trochu kontaminuje. Sterilní moč se odebírá katetrizací.
no ono při mojí šikovnosti to bude tak kontaminovaný, že při rozboru jim z toho vyjde krev pterodaktyla.

Zrzavci
napsal(a):
No a ještě teda - když se vrátím na začátek - může se i zánět močáku projevovat takovýmhle způsobem? Nebo to je o tom vždy jen o tom opaku, že pálení a jen tak učůrávání.
Já jsem fakt na nemoci matla
Může. Jeden z příznaků zánětu močáku je i časté (nejen bolestivé) močení. Vlastní zkušenost. Tělo se tak snaží ty ošklivé baktérie vyloučit.
napsal(a):
Může. Jeden z příznaků zánětu močáku je i časté (nejen bolestivé) močení. Vlastní zkušenost. Tělo se tak snaží ty ošklivé baktérie vyloučit.
Moc díiky, není to pochopitelně ideální řešení, ale lepší - asi? , než aby to byly ledviny, či něco jinýho? Páník právě kupuje jako první pomoc brusinky a lichořeřišnici.
Zrzavci
napsal(a):
Moc díiky, není to pochopitelně ideální řešení, ale lepší - asi? , než aby to byly ledviny, či něco jinýho? Páník právě kupuje jako první pomoc brusinky a lichořeřišnici.
Byliny moc nejsou první pomoc z důvodu, že mají pomalejší nástup a mírnější účinek. Vy navíc vůbec nevíte, o co se jedná. Začala bych tou veterinou.
Na lichořeřišnici i brusinky pak bude jistě čas.

Zrzavci
napsal(a):
Bezesporu je lepší zánět močáku než ledvin. Brusinkami a lichořeřišnicí se určitě nic nezkazí.
napsal(a):
Bezesporu je lepší zánět močáku než ledvin. Brusinkami a lichořeřišnicí se určitě nic nezkazí.
Nezkazí, ale ani nezachrání.
Může to být fakt jenom tím háráním, ta větší žízeň je, tuším, i hormonálně podmíněná. Vet jednoduchým vyšetřením moče, případně sonem vyloučí nebo potvrdí zánět a pak mohou přijít na řadu brusinky.
Nasadit brusinky a lichořeřišnici feně, která se jednou v noci počůrala, bez znalosti diagnózy...no, asi neuškodí, ale fakt je to na nic.
Terven
napsal(a):
Byliny moc nejsou první pomoc z důvodu, že mají pomalejší nástup a mírnější účinek. Vy navíc vůbec nevíte, o co se jedná. Začala bych tou veterinou.
Na lichořeřišnici i brusinky pak bude jistě čas.
Však já jsem psala, že s veterinou se počítá.
Tyhle dvě kámošky jsou prostě podpora a první pomoc. Chci to mít po ruce i pro případ, že veta nestihneme a doma nic nenajdeme a vše se bude zdát O.K. tak pro klid duše do druhýho dne.
assil
napsal(a):
No hlavně lichořeřišnice a brusinky jsou dobrý jako prevence, ale na rozjetý zánět jsou naprt, vlastní zkušenost, ještě tak v začátku fakt hodně pít a něco s d-manózou pomůže, jinak atb.
No jasně, pokud vet řekne atb, tak o tom žádná, jak jsem psala Terven - s vetem se počítá. Tohle je navíc.
napsal(a):
Dík, jako ani ten močák neberu na lehkou váhu, i proto budu hrabat na tý půdě, ale přišlo mi to, jako lepší varianta z toho co mě napadá, že by mohlo za tím být schovaný. Brusinky a lichořeřišnici bude zobat jako podporu.

lesnížínka
napsal(a):
Lichořeřišnice nevím, snad, brusinky jsem ještě neslyšela, že by opravdu někomu pomohly.
Já se hlásím, ale nejsem pes. Brusinky ( kompot, zavařenina, čaj ) - léčím lehké problémy s močovými cestami. Objeví se po prochladnutí. A brusinky ( max. urologický čaj ) je vždycky ( asi 4x )
vyléčily. Na atb jsem neskončila - ale opakuji - nejsem pes.

Psice měla zánět moč. měchýře před rokem. Dožadovala se často ven, přidřepla - a nic. A za chvíli stála u dveří. Takže nucení na močení a moči minimum. Moč jsem vezla s sebou. Na veterině sono, zánět viditelný = antibiotika. Po týdnu byl pokoj.

brusinky se davaji i psum
rozjety zanet to nevyleci, ale na nejakem zacatku to neskodi.
Zrzavci
napsal(a):
Asi bude lepší rovnou se pokusit vzít vzorek?
se bojim, co najdeme doma po návratu z práce. V tomhle jsem děsnej plašan.
Nepročítala jsem vše. Moje fena kdysi taky měla zánět močáku. Vzorek určitě vemte, ale nesmí být víc jak 4 hodiny starý, když ho budete předávat na veterině. Co nejčerstvější samozřejmě lepší.
U hárání teda měla potřebu močit častěji normálně. U zánětu močáku to u nás bylo spíš o tom, že učurávala pořád. Ne doma, ale když se šlo ven, tak na každým metru pomalu. Už to bylo jiný od značkování při hárání.
Neustále si olizovala frndu a jakoby nemohla najít komfort. Věčně sebou vrtěla, někam pochodovala.
A brusinkový čaje dobrý dávat a probiotika (dostane-li antibiotika). Veterinářka mi tehdy říkala, že se tím ničemu neuškodí ani dlouhodobě a jestli by na to měla být fena náchylnější, tak v tomhle počasí ten brusinkový čaj může i jen tak preventivně.

napsal(a):
Já se hlásím, ale nejsem pes. Brusinky ( kompot, zavařenina, čaj ) - léčím lehké problémy s močovými cestami. Objeví se po prochladnutí. A brusinky ( max. urologický čaj ) je vždycky ( asi 4x )
On ten lidský a psí (případně jiný) močový aparát se zase tolik neliší.

napsal(a):
On ten lidský a psí (případně jiný) močový aparát se zase tolik neliší.
Ale jo. liší, hodně, lidé, co znám, moc neznačkují. A když, tak z důvodu zánětu
Tak jsem to včera pěkně všechno stihla - odebrat vzorek a dojet za pět minut zavíračka k paní dochtorce. Milá starší praktička. Lakmus prý nehovoří o něčem hrozném, v podstatě tam neukazuje žádný průser. Teplota v normálu, Vzhledem k tomu, že odpoledne zase bylo načůráno - i když s menší intenzitou, dostala Taliprdová ATB, v pátek kontrola. Fena řádí jako magor - nepodporováno, miska s vodou netknutá, žere jako prokopnutá - vdechne klidně i kocoura žeroucího nad jeho vlastní miskou i s tou miskou.....takže snad se nikde nechystá nějakej velkej průšvih????
Myslím, že si o mě po včerejšku Tali myslí, že jsem úhyl, páč jak jinak si vysvětlit, že jí pod zadnici při čůrání strkám umělohmotnej talíř. jako by nestačilo, že sbírám jejich bobky
Ráno ještě jedna malinká loužička byla - nevím teda vzhledem k tomu, že jsme po předchozím velmi ranním úklidu odpadli do postele, zda jsme ji neslyšeli, nebo to ona odpískala a ani se nesnažila, ale progres tam je, tak snad se to dá do pořádku. Když nad tím tak přemýšlím, mohlo by to být asi tak jak psala kometa, že v začátku to tělo může řešit tak, že vypuzuje samo od sebe sajrajt a proto hodně čůrá. V noci jsem vyštrachala na půdě obleček a pánik ji ráno ukázněně do toho nasoukal. Je už zima, tak proč ji nezateplit,
Ad brusinky- páník zatím koupil nějaký echtgold koncentrovaný kapsle. Na ten čaj (díky Atheiro, tahle varianta mě nenapadla) momentálně není prostor, ale v pátek koupím u nás na zdravým stánku normoš brusinky a budu jí s tím fedrovat. Myslím, že to smysl dává a nejen u lidí. U tý lichořeřišnice jsem četla přímo na krabičce tinktury, že je dobrý je dávat soubětně s ATB -tak třebas to pro někoho bude dobrá informace. je to tam jak v apatyce - ostropestřec pro Rumouše, brusinka a lichořeřišnice pro taliprda, plu céčko......... pro mě něco děsnýho, nejsem pravidelnej úžívač, myslet na to je děs

napsal(a):
Ale jo. liší, hodně, lidé, co znám, moc neznačkují. A když, tak z důvodu zánětu
Já myslela anatomii, ne fyziologii močení.
napsal(a):
Jak se projeví: lehké problémy? Na močové cesty jsem trpěla skoro 2 roky, nebylo snad měsíce, kdy by se mi to nevrátilo, neustále Biseptol(tuším se to tak jmenuje?) Nezachytila jsem ,,trochu", okamžitě pálení jako kráva, červená moč. To bylo šílené mučení, ještě teď se mi dělá zle, jen si na to vzpomenu. Už jsem to psala několikrát, pomohl mi chiropraktik, jeden chvat a nikdy se mi to nevrátilo, je to přes 30let. Sestřenka na močové cesty trpěla 15let. Neustále ATB všechn možných názvů, bylinek, čajů, brusinek, nějaké super zahraniční léky sehnala...nic nepomohlo, stále dokola, i když si na prochladnutí dávala sakra pozor. Pomohl jí: porod! Jako když utne. Máme zřejmě nějaké vrozené špatné postavení páteře, které se takhle zvrtne v dospívání. Ona má dceru, já naštěstí ne. Už ji předem lituju... Za mě se o brusinkách nic nevědělo, ona je jedla po hrstech, pila šťávy...bez efektu.
To asi Taliprdce nepomůže, to jen taková odbočka k brusinkám Určitě jí ani neuškodí.

To je jen pro paní lesů :
Jak se projeví: lehké problémy?
Jestli to máte rodové, tak je to asi něco jiného. Do vámi popisovaného stádia jsem nikdy nedospěla.
Když nastydnu na nohy ( záda ), umocním to malým přísunem pití a začnu běhat co 1/2 hodiny močit, tak nasadím brusinky. Proleju se hektolitry čaje.....Je mi jasné, že když někdo k tomu má 40cítky horečky, tak mu brusinky nepomůžou. Známá takhle loni skončila na kapačkách v nemocnici.

Zrzavci
napsal(a):
Tak hlásám, že včera čistý konto po příjezdu v práci a dneska ráno taky Sahara. Tak snad se posouváme k lepším zítřkům.
Tak ať jsou oba chlupáčči už jen zdraví...🐕🦺🦮 🌷
Možná by asi nebylo od věci, abych dopsala k tomuhle ještě dovětek, pro případné budoucí hledající a čtoucí.
Po tomhle hárání uprostřed kterého došlo k tomu brutálnímu počůrání se, následovala pyometra a poté kastrace. Dle veterináře tohle s pyometrou nejspíš souviselo. Takže pokud by někdy někdo byl v podobné situaci, jaká nastala u nás, buďte následně ve střehu a mějte fenu v merku, protože je jasné, že čím, dřív se tahle hnusoba zjistí, tím pro zásah a zotavení feny posléze pochopitelně lépe.