Štěně JRT - jak poznat důvod štěkání

Jack Russell teriér
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.11.2021 21:46
PavelAd

XXX.XXX.45.120

Dobrý den,
mám dnes už 5měsíční fenku JRT, učím povely a zákazy atd., a docela to jde, ale můj naprosto největší problém je s výkyvy nálad, kdy se na mě ve vteřině vrhne a kousne mě do nohy bez jakékoliv evidentního podnětu.
Děje se to jak venku na procházce (jdeme vedle sebe a najednou vyloženě kousne jak cizího, jako kdyby bota snad byla myš), tak i doma - vejdu do místnosti, kde ona už je, a ona se na mě vrhne jako hlídač a kouše.
Mám vypozorováno, že je nakrmená, vyvenčená, vodu má, ničeho se nelekla a moje ponožky nejsou cítit jiným psem atd... Partnerka je neurolog a popsala mi tyto situace u lidí, ale já tady rozhodně nechci dělat blbé závěry o psím mozku. Samozřejmě vím, že JRT je svéráz a potřebuje výcvik, ale tohle podle mě s výcvikem moc nesouvisí - spíš s nějakými podněty, o kterých nevím, že existují.
Díky za jakékoliv postřehy.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.11.2021 21:48

Nemyslí to jako hru? Některý štěňata se při hře projevují drsně, až agresivně, že vám to může přijít jako útok, ale není to "doopravdy". Doopravdy byste to totiž měl na šití.
Z učení bych vyřadila ty zákazy.

27.11.2021 07:52

PavelAd napsal(a):
Dobrý den,
mám dnes už 5měsíční fenku JRT, učím povely a zákazy atd., a docela to jde, ale můj naprosto největší problém je s výkyvy nálad, kdy se na mě ve vteřině vrhne a kousne mě do nohy bez jakékoliv evidentního podnětu.
Děje se to jak venku na procházce (jdeme vedle sebe a najednou vyloženě kousne jak cizího, jako kdyby bota snad byla myš), tak i doma - vejdu do místnosti, kde ona už je, a ona se na mě vrhne jako hlídač a kouše.
Mám vypozorováno, že je nakrmená, vyvenčená, vodu má, ničeho se nelekla a moje ponožky nejsou cítit jiným psem atd... Partnerka je neurolog a popsala mi tyto situace u lidí, ale já tady rozhodně nechci dělat blbé závěry o psím mozku. Samozřejmě vím, že JRT je svéráz a potřebuje výcvik, ale tohle podle mě s výcvikem moc nesouvisí - spíš s nějakými podněty, o kterých nevím, že existují.

Zadejte si do lupy "štěně kouše nebo agresívní štěně" a zjistíte, že to vaše je úplně normální hravý puberťák. Žádná neurologická příčina. A jak píše keriton, zákazy jsou na nic.

27.11.2021 08:35
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

PavelAd napsal(a):
Dobrý den,

Jdete na to nejspíš zbytečně vědecky - pětiměsíční štěně je především psí děcko, které si chce hrát, poznávat svět a dovádět. A mezi hlavní hry štěňat patří i hra na lov nebo různé hry, při kterých se formuje sociální chování.

Nikde nepíšete o tom, jak a zda si se štěnětem hrajete.

28.11.2021 05:32
Etna

XXX.XXX.32.120

Naše fenka toto dělala a ještě občas dělá také, byl to jakoby "záchvat útočného šílenství", a na šití to občas skoro bylo. Řešili jsme to přesměrováním na snesitelnější hru - přines klacíček, kde je míček. A potom, když už věděla, co to znamená - odvoláním na místo, pokud člověk neměl čas nebo chut´si s ní hrát. Je pravda, že žádná z mých předchozích fen to nedělala, ale každý pes je jiný...Také je dobré se ve větší míře věnovat hrám, kde se trénuje sebekontrola psa, myslím, že to spolu úzce souvisí. A obrnit se trpělivostí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík