Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Barca123

27.11.2021 08:34
Barca123

XXX.XXX.54.88

Včera jsme byli na vytrhnutí drápu, protože měla zánět lůžka a nehojilo se to, docetla jsem se, že se to má provádět v umrtvení či uspání ani jedno se nekonalo.
Zařvala úpravou hodně a krve jak… Nedostala ani léky na bolest.
Měla to zavazane, dnes rano jsem to měla sundat, přitom čtu že se musí převazovat nejméně obden. Že i dotek trávy je bolestivý.
Neustale si to chce olizovat. Teď začalo sněžit, to mám s ni chodit takhle opravdu na volno s tím?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.11.2021 08:49

Změňte veterináře

27.11.2021 08:50

No já bych to nechala zavázané, na ven dala botičku (když není možnost okamžité koupě, poradila bych si a botičku ušila z kousku kůže, nebo z pogumovaného plátna, nebo z jiného dostupného materiálu, a do botičky bych ještě na nohu natáhla igelitový pytlík), a venčila na vodítku. Musela jsem takto improvizovat taky. Botku jsem ušila z kůže a protože švy mohla proniknout - a taky pronikla - vlhkost, tak jsem dávala do botky na nohu igelit.

27.11.2021 11:17
molok

XXX.XXX.160.41

Barca123 napsal(a):
Včera jsme byli na vytrhnutí drápu, protože měla zánět lůžka a nehojilo se to, docetla jsem se, že se to má provádět v umrtvení či uspání ani jedno se nekonalo.
Měla to zavazane, dnes rano jsem to měla sundat, přitom čtu že se musí převazovat nejméně obden. Že i dotek trávy je bolestivý.
Neustale si to chce olizovat. Teď začalo sněžit, to mám s ni chodit takhle opravdu na volno s tím?

Když jsme řešili urvaný drápek, tak jsme dostali antibiotikovou mast, antibiotika, léky proti bolesti, na ven botičku a kornout. Převázané to nemuselo být, jen ochrana na ven, ale lízat si to nesměl (proto kornout).

27.11.2021 14:17

Barca123 napsal(a):

Jiný veterinář! Hned!

27.11.2021 14:57
Dasvo

XXX.XXX.72.213

Vidím, že tady zase jednou půjdu proti proudu... :-)

Domnívám se, že pokud lze dráp jednoduše a naráz vytrhnout, je zcela zbytečné kvůli tomu psa uspávat. Každá narkóza je zátěž a riziko, při každé narkóze může pes „zůstat na stole“, každá narkóze je zátěž pro játra a ledviny, každá narkóza způsobuje smrt mozkových buněk... Proč kvůli jednorázové, chvilkové bolesti vystavovat psa takovým zbytečným rizikům?

Krvácení po vytržení drápu je normální a prospěšné. Zjednodušeně řečeno, odtéká krev s metabolity zánětu a rána se prvotně čistí.

Nejsem příznivcem podávání léků proti bolesti „vždy a na všechno“. (Bolest je ochranný faktor a zabraňuje přetěžování postižené končetiny, například.) Kromě toho je otázka, proti které bolesti by měly ve Vašem případě léky pomoct. Primární bolest hnisajícího lůžka se odstraní vytržením drápu, a bolest při doteku obnaženého lůžka ničím neutlumíte (konkrétně tady má ten ochranný účel).

Podle mého názoru je lepší tento typ rány nenechávat dlouho zavázaný. Obnažené lůžko drápu na vzduchu rychleji zasychá a lépe se hojí. Navíc nezavázanou tlapku lépe a snadněji vyčistíte a dezinfikujete. Málokdo z nás je navíc schopen provést případný převaz dostatečně kvalitně tak, aby se nepovoloval.

Co se chození venku týká, s vytrženým drápem pes musí (a bez větších potíží může) chodit po rovných površích - chodníky, asfaltové a betonové plochy - i bez bot. Jasně, je to omezující, ale vydržet se to bezpochyby dá. Sníh problém není, to spíš posypová sůl.
Naprostým základem je udržení sucha a čistoty, tedy zabránění olizování.

Jinými slovy, postup Vašeho veterináře považuju za zcela správný. Teď už je to jen na Vás.

27.11.2021 17:36
impact

XXX.XXX.48.167

Dasvo napsal(a):
Vidím, že tady zase jednou půjdu proti proudu... :-)

Domnívám se, že pokud lze dráp jednoduše a naráz vytrhnout, je zcela zbytečné kvůli tomu psa uspávat. Každá narkóza je zátěž a riziko, při každé narkóze může pes „zůstat na stole“, každá narkóze je zátěž pro játra a ledviny, každá narkóza způsobuje smrt mozkových buněk... Proč kvůli jednorázové, chvilkové bolesti vystavovat psa takovým zbytečným rizikům?

Krvácení po vytržení drápu je normální a prospěšné. Zjednodušeně řečeno, odtéká krev s metabolity zánětu a rána se prvotně čistí.

Nejsem příznivcem podávání léků proti bolesti „vždy a na všechno“. (Bolest je ochranný faktor a zabraňuje přetěžování postižené končetiny, například.) Kromě toho je otázka, proti které bolesti by měly ve Vašem případě léky pomoct. Primární bolest hnisajícího lůžka se odstraní vytržením drápu, a bolest při doteku obnaženého lůžka ničím neutlumíte (konkrétně tady má ten ochranný účel).

Podle mého názoru je lepší tento typ rány nenechávat dlouho zavázaný. Obnažené lůžko drápu na vzduchu rychleji zasychá a lépe se hojí. Navíc nezavázanou tlapku lépe a snadněji vyčistíte a dezinfikujete. Málokdo z nás je navíc schopen provést případný převaz dostatečně kvalitně tak, aby se nepovoloval.

Co se chození venku týká, s vytrženým drápem pes musí (a bez větších potíží může) chodit po rovných površích - chodníky, asfaltové a betonové plochy - i bez bot. Jasně, je to omezující, ale vydržet se to bezpochyby dá. Sníh problém není, to spíš posypová sůl.
Naprostým základem je udržení sucha a čistoty, tedy zabránění olizování.

Jinými slovy, postup Vašeho veterináře považuju za zcela správný. Teď už je to jen na Vás.

Jdu taky. Drápy řeším úplně stejně.

27.11.2021 18:53
Šarina

XXX.XXX.200.119

Já se taky přidávám a riskuju ostrakizaci..
Dokonce se snažím s natrženým drápem atd. vyčkat co nejdéle to jde. I za cenu toho, že nalomený, zanícený dráp čistím a chráním na procházce obvazem, aby se dál nevylamoval. Veterinář pak dráp vytrhne s menším "odporem", ideálně, že pak pes o tom ani neví a je tam už založený dráp nový, takže pak je "léčení" velmi rychlé....
Packu po zákroku nezavazuju, jen úplně na začátku na první prochajdu, ale pak uvolním a jen tedy udržuju v čistotě a cca 3x denně stříkám takovým tím modrozeleným sprejem s antibiotiky (něco jako Engemycin atp.)
Je to s drápy patálie, ale psa bych kvůli tomu neuspávala a můj veterinář taky ne.
Oba si myslíme, že jednorázová bolest je pro organismus šetrnější než narkóza.

27.11.2021 20:40

Šarina napsal(a):
Já se taky přidávám a riskuju ostrakizaci..
Dokonce se snažím s natrženým drápem atd. vyčkat co nejdéle to jde. I za cenu toho, že nalomený, zanícený dráp čistím a chráním na procházce obvazem, aby se dál nevylamoval. Veterinář pak dráp vytrhne s menším "odporem", ideálně, že pak pes o tom ani neví a je tam už založený dráp nový, takže pak je "léčení" velmi rychlé....
Packu po zákroku nezavazuju, jen úplně na začátku na první prochajdu, ale pak uvolním a jen tedy udržuju v čistotě a cca 3x denně stříkám takovým tím modrozeleným sprejem s antibiotiky (něco jako Engemycin atp.)
Je to s drápy patálie, ale psa bych kvůli tomu neuspávala a můj veterinář taky ne.
Oba si myslíme, že jednorázová bolest je pro organismus šetrnější než narkóza.

A nedá se to nějak znecitlivět lokálně? Taková střední cesta mezi narkózou a ošetřením bez umrtvení.

27.11.2021 20:57
Šarina

XXX.XXX.200.119

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A nedá se to nějak znecitlivět lokálně? Taková střední cesta mezi narkózou a ošetřením bez umrtvení.

Jasně, že dá... prostě udělat cokoliv, jenom ne narkózu.

Nás se dráp týkal (u našich různých psů v toku věků) celkem asi 6x. Poprvé jsme lokálně necitlivěli; čubinka, citlivka- princezna naše pubertální, přitom ani nepípla, jen mlátila ocáskem. (Ale je pravda, že se nám podařilo skoro dva týdny vydržet s tím nalomeným drápem, takže už to bylo "zralé", dráp pak odpadl skoro sám a pod ním byl už založený nový. Z veteriny jsme odcházeli zvesela.)
To bylo pro mě poučení, že je asi lepší zrovna toto poranění neléčit drasticky bezhlavě hned a pod narkózou.
Od té doby to tak praktikujeme - snažíme se ten postižený dráp co nejdýl udržet v čistotě a v klidu. A odstraňovat až v momentě, kdy je to pro psa skoro bezbolestivé a vyléčení takřka okamžité.
Ale je pravda, že vet, náš kamarád (praktický "doktor z hor") není příznivcem velkých zákroků, pokud to opravdu není nutné.

27.11.2021 21:47

impact napsal(a):
Jdu taky. Drápy řeším úplně stejně.

nebožce jsem v mrazech na sníh botku dávala(Trixi), rozedíralo se jí to, ale stejně o celý prst ve finále přišla....bujení místo drápu
Buli několikrát zlomené stržené drápky na "prvním " prstu, ten na předních nahoře...zastřihla jsem, upravila o co by si to mohla opět zatrhnout a zastříkávala Alfasilverem, neštípe to, pokud dráp hnisal a byl cítit-Framykoin., pomohlo to.
Občas si to olízla...

28.11.2021 09:11
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.25.97

Ono hodně záleží, jak to vypadalo - on to může být od celkem banálního bebina až po cizí těleso nebo absces, ze kterého si pes přívodí třeba otravu krve (i to jsem zažila), takže postup toho veta mohl být stejně spravný jako špatný - to tady přes net nikdo neodhadne. Sedace je kromě případů, kdy se pes nenechá ošetřit nesmysl.
Každopádně mohl vet říct zadavatelce, že to má pár dní udržovat v suchu, čistotě a neumožnit psovi si to olizovat.

28.11.2021 14:13

Tak já mám veterináře šikovného,kterému věřím a když si pesan zlomil dráp,prohlédl mu to,malinko s tím pohl a než jsem stihla něco říct,tak mu to kleštěma vytrhul.Já oči navrch hlavy,pes taky,ale ani nepípl,přitom bolest musela být hrozná.Bylo teda léto,ale ale asi tři dny jsme poctivě každý den chodili na prevaz a kontrolu hojení,protože to měl hodně hluboké.Pak se to muselo už bez obvazu držet v suchu,čistotě a chodili jsme na kontroly,dokud to čistě nezarostlo a nebylo ok.Dráp mu na tom prstíku už neroste.

Barca123

28.11.2021 15:10
Barca123

XXX.XXX.54.88

molok napsal(a):
Když jsme řešili urvaný drápek, tak jsme dostali antibiotikovou mast, antibiotika, léky proti bolesti, na ven botičku a kornout. Převázané to nemuselo být, jen ochrana na ven, ale lízat si to nesměl (proto kornout).

Děkuji všem, my ji to obvazem kryjeme nesundá to, ale jakmile to má hole neustale si to olizuje. Na ven ji davam botu. Má to být i přesto teda na vzduchu aby to dychalo? Nemame to když je doma vázat? Veterinář mi neřekl vůbec nic k péči.

28.11.2021 16:07

Barca123 napsal(a):
Děkuji všem, my ji to obvazem kryjeme nesundá to, ale jakmile to má hole neustale si to olizuje. Na ven ji davam botu. Má to být i přesto teda na vzduchu aby to dychalo? Nemame to když je doma vázat? Veterinář mi neřekl vůbec nic k péči.

dejte jí na to normální ponožku, lidskou. nahoře přilepit k chlupům lepící páskou, neškrtit.

Barca123

29.11.2021 19:31
Barca123

XXX.XXX.54.88

dejte jí na to normální ponožku, lidskou. nahoře přilepit k chlupům lepící páskou, neškrtit.

Ano, akorát ona má ten prst porad natekly jestli ne ještě víc než predtim.. zmizí to samo?

29.11.2021 19:46

Barca123 napsal(a):
Ano, akorát ona má ten prst porad natekly jestli ne ještě víc než predtim.. zmizí to samo?

Nesmí si to blízat, je nutné to pořešit, aby k tomu nedocházelo a zároveň by to mělo být doma na vzduchu podle mých laických zkušeností...zřejmě se to už rozblízat povedlo, když je to oteklé...🤔 můj pes si rozlízal nohu i přes ponožku a precizně! U nás tomu zabránil jen límec.
Jestli tlapka hřeje a je oteklá, radši bych šla na veterinu znovu...je to určitě hodně bolestivé a samo to asi nezmizí...😒

Barca123

29.11.2021 22:34
Barca123

XXX.XXX.54.88

Nesmí si to blízat, je nutné to pořešit, aby k tomu nedocházelo a zároveň by to mělo být doma na vzduchu podle mých laických zkušeností...zřejmě se to už rozblízat povedlo, když je to oteklé...🤔 můj pes si rozlízal nohu i přes ponožku a precizně! U nás tomu zabránil jen límec.
Jestli tlapka hřeje a je oteklá, radši bych šla na veterinu znovu...je to určitě hodně bolestivé a samo to asi nezmizí...😒

Ona to měla natekle už od začátku ještě i než se vytrhl ten dráp.. nemizí to.
Takže sehnat límec. Zkusím pro jistotu jinou veterinu.

30.11.2021 12:56

Barca123 napsal(a):
Ona to měla natekle už od začátku ještě i než se vytrhl ten dráp.. nemizí to.
Takže sehnat límec. Zkusím pro jistotu jinou veterinu.

Dostala ATB?

Barca123

30.11.2021 19:56
Barca123

XXX.XXX.54.88

Dostala ATB?

Ano, nejprve dostala injekci ATB + léky na bolest a když se to nezlepsilo tak ji vytrhli ten drap, pak už žádné léky nic.

1.12.2021 08:42

Barca123 napsal(a):
Ano, nejprve dostala injekci ATB + léky na bolest a když se to nezlepsilo tak ji vytrhli ten drap, pak už žádné léky nic.

Já bych zkusila tu jinou veterinu. Asi by to chtělo když už ne ATB, tak aspoň nějaké antiflogistikum (proti zánětu).

Přidejte reakci

Přidat smajlík