Zrzavci
napsal(a):
Dotaz - nemáte někdo tucha, zda můžou ATB podávaná během hárání nějak ovlivnit věci související následně s háráním? Mám třeba víc hlídat, než jindy - ooo pyometra-můj strašák, stejně jako torze.
Těžko. A jak to myslíš s tou pyometrou a torzí? Těžko pod ATB pyometru dostane. Torze...no z rozhozeného trávení po ATB teoreticky jo, ale nemyslím si, že tihle štíhlí psi, by měli mít problém s torzí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dogy bývají štíhlé, přesto torze bývá strašák největší... Osobně bych ohaře jako plemeno s hlubokým hrudníkem brala za torze možné... Ale s ATB bych to do souvislosti nedávala.
lesnížínka
napsal(a):
Těžko. A jak to myslíš s tou pyometrou a torzí? Těžko pod ATB pyometru dostane. Torze...no z rozhozeného trávení po ATB teoreticky jo, ale nemyslím si, že tihle štíhlí psi, by měli mít problém s torzí.
Štíhlost na torzi nemá vliv - hlavní predispozice je dědičnost a hloubka hrudníku.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Štíhlost na torzi nemá vliv - hlavní predispozice je dědičnost a hloubka hrudníku.
Já vím, nejsem si ale jistá, jak moc už je to moc. U samíka jsem tohle vůbec neřešila, ač mu hrudník nikdo nevidí, podle tabulek to není predisponované plemeno. Doga a třeba berňucha...no tam je to moc, všeho moc prostě. Maďar nebo co to má, mi nepřijde, jako nějak přehnaně tvarovaný, ani na něm nic neplandá
lesnížínka
napsal(a):
Já si rozhodně nemyslím, že by po ATB mohl pes dostat torzi - jen jsem psala, že pyometra a torze jsou moji strašáci obecně. Atb prostě organizmus rozhodí, nebo rozhodit můžou.
Takže mi jde právě o to zda nebýt ve střehu s tou pyometrou PO dobrání ATB a PO ukončení hárání.
edit- štíhlá Bubina měla torzi jak vyšitou. A není jediná z ohařů. Jde o prostorný hrudník mimo jiné tedy. Ostatně i jozefpčík měl torzi. Může se přetočit nejen žaludek, to navíc.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, asi tak. Navíc Taliprd je přerostlá, hrudník má dostatečný.
Nicméně, když se vrátím k tomu o co mi jde primárně - nemáš šajna, že by ATB v době hárání mohlo nadělat pak následně nějakou paseku?
janaa
napsal(a):
K tomu nevidím důvod,nebála bych se
Dík. Já jsem si taky říkala, ale jsem v tomhle krapítek plašivá, jak fena vzdychne, takž už! Trošku to přeháním.... ale popravdě- ne úplně moc
No a my jsme teď kynologicky antibiotický. Ledva dobral Rumouš ATB na tu tlapu, tak musela hned Taliprdová, jako by jí nestačilo, že část těch Rumíčkových atb sežrala vona. Aspoň, že to nána flekatá nesežrala s obalem a vystačila si s tím, že to důkladně vypreparovala.
Zrzavci
napsal(a):
No, asi tak. Navíc Taliprd je přerostlá, hrudník má dostatečný.
Nicméně, když se vrátím k tomu o co mi jde primárně - nemáš šajna, že by ATB v době hárání mohlo nadělat pak následně nějakou paseku?
Velkochovatelé NO často dávají haravkám před krytím "preventivně" ATB, takže to v tomto ohledu asi nemá na nic vliv.
lesnížínka
napsal(a):
Já vím, nejsem si ale jistá, jak moc už je to moc. U samíka jsem tohle vůbec neřešila, ač mu hrudník nikdo nevidí, podle tabulek to není predisponované plemeno. Doga a třeba berňucha...no tam je to moc, všeho moc prostě. Maďar nebo co to má, mi nepřijde, jako nějak přehnaně tvarovaný, ani na něm nic neplandá
Ridgeback nebo dobrman taky není přehnaně tvarovaný a torze jsou u nich velmi časté. Velkou roli tam hraje dědičnost.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Velkochovatelé NO často dávají haravkám před krytím "preventivně" ATB, takže to v tomto ohledu asi nemá na nic vliv.
Jo tohle mi taky vytanulo na mysli, že jsem kdysi před lety někde právě na ifauně četla (a popravdě mi to přišlo jako hodně velká podivnost). Nu tak uvidíme, stejně ji budu pozorovat, jako dycky, tak vono je to fučik asi. Dík.