Konvalinka17

XXX.XXX.70.235
Ahoj, žádám o pomoc s výběrem pejska.
Zvažuji pořízení 2. Kamaráda, ale nechci nic uspěchat, studovala jsem hodně knih, koukala na plno videí, chodila po výstavách a bavila se s chovatelem.
Stále si neumím vybrat toho o kterém bych 100% řekla, že je to ten pravý, proto prosím o radu plemena, které by nejvíce odpovídalo tomuto popisu, děkuji! 😁
Pes, který je nejraději se svým pánem, má rád společnost lidí, ať se rád mazlí, učenlivý a chápavý, není agresivní ani bázlivý, nemá tendenci utíkat, rád se učí nových povelů a triků- inteligentní, není agresivní na psi a je možné s ním chodit na volno...
Hledala jsem dlouho takového pejska, ale našla jsem buď plemeno, které je hodně na práci, ale není mazlivý ani oddaný pánovi, což je skvělé mohu s pejkem dělat agility i dogfrisbee pokud by to pejsek zvládl a každý den sním vymyslet různé hry a zaměstnávat hlavu. Na druhou stranu by mi ale chyběl kamarád do rodiny který je mazlivý a přátelský. Proto hledám plemeno vhodné na obojí.
Můj nynější pejsek semnou podniká sanicoss, ale na agility a různé povely kromě základních nemá moc chuť ani ho to nebaví. Je mi jasné, ze jakého si psa výchovám, takového mám, proto teď spíše beru ohled na povahu plemen, ano i jedinec může být jiny než standard, to beru na vědomí a mám zkušenost i s mým pejskem, kterého beru takového jaký je Uvažovala jsem o border kolii, nebo irském vlkodavovi, který by byl na sporty méně ale zase je to skvělý společník, další důvod kvůli kterému se neumím rozhodnout, je jeho krátkověkost Děkuji všem za rady a připomínky!
Uživatel s deaktivovaným účtem

kolie, dlouho i krátko i americká
Jo, jo, vlkodav bude na agility skvělý, ještě možná koukněte na kavkazského pasteveckého psa, ten by mohl být ještě lepší .
Jako pardon, ale tím zakončením jste to zabila, máte psa, co nechce dělat agility, tak hledáte nějakého, co by chtěl dělat agility, a ve výběru je vlkodav?
Pod tím, že je vlkodav skvělý společník, si představujete konkrétně co? A ten pes, co ho máte doma, je co zač?

Já hlavně moc nerozumím tomu, proc by pracovní pes nemohl být zároveň společník? Vždyť plemena na práci jsou zároveň celí hrr do toho dělat s páníčkem cokoliv.
Nepíšete jak má být pes velký, bordera a vlkodav je tak rozdílné jako byste se rozhodovala mezi Ferrari a Fabii.
Za mě taky pudl nebo mě napadla seltie..
Konvalinka17

XXX.XXX.70.235
Nenee, takhle jsem to nemyslela, no vidím, že jsem to napsala vážně blbě, tak pro vysvětlení, můj pejsek agility nechce dělat a já mu kupovala překážky na doporučení chovatele, s tím že to bude mého pejska bavit, proto kdybych si vybrala plemeno, které je hodně náročné na pohyb tak budu ráda dělat agility, ale netrvám na tom, vlkodava tam mám kvůli jeho klidné povaze je to zase uplny opak borderky, jsem velmi nerozhodná jestli chci vlastně klidného nebo hyperaktivního psa.

Konvalinka17
napsal(a):
Nenee, takhle jsem to nemyslela, no vidím, že jsem to napsala vážně blbě, tak pro vysvětlení, můj pejsek agility nechce dělat a já mu kupovala překážky na doporučení chovatele, s tím že to bude mého pejska bavit, proto kdybych si vybrala plemeno, které je hodně náročné na pohyb tak budu ráda dělat agility, ale netrvám na tom, vlkodava tam mám kvůli jeho klidné povaze je to zase uplny opak borderky, jsem velmi nerozhodná jestli chci vlastně klidného nebo hyperaktivního psa.
Tak co se seznámit s někým, kdo má hyperaktivního psa, a strávit u něj třeba víkend. Pak si můžete líp představit, jestli tohle chcete nebo ne.
Výše navržená plemena mi přijdou jako dobrý nápad.
Konvalinka17

XXX.XXX.70.235
Nechci uspěchat jeho pořízení, máte pravdu, mela bych si první říct co vlastně chci. takhle to nepůjde, nechala jsem se moc unést, děkuji.

Co je to sanicoss za sport? To neznám...
Konvalinka17

XXX.XXX.70.235
Canicross, omlouvám se za překlep... běh se psem v zápřahu, bývají i závody různých plemen právě v tomto sportu.

Já bych se přimluvila za šeltii. Máme ji v rodině, a je to prima pejsek. Při výběru jedince a CHS to sice chce trochu opatrnosti, aby to nebyl neurotik (plus adekvátní výchovu, a to se týká i sklonů k nadměrnému štěkání), ale jinak je to veselý pejsek milující svou rodinu, který se k cizím dvakrát nepohrne (šeltie jsou rezervované, neagresivní). Se šeltií můžete co do aktivit provozovat cokoli, ale zároveň to není jaderný reaktor, co Vás nenechá v klidu vypít kafe, jsou inteligentní a přizpůsobivé (a skladné). Navíc jsou ve spoustě barvách, takže si můžete vybrat i psa, co bude vzhledově podobný borderce.