Buldočímaminka

XXX.XXX.166.136
Dobrý den, sháním rady co by mohlo být mému buldočkovi (4 roky).
Ze dne na den se probudil ve 2:30 přesně a má křeče, chytá uplně agónii bolestí, křeče, nedá se s ní nic udělat, počůrá se samovolně. Nikdy se to předtím nestalo.
Trvalo to týden. Doktoři zvýšily dávku léků na epilepsii, ale tuto ataku má stejně. Krev prý v pořádku.
Prosím poraďte. Už ani chodit nemůže chudinka moje...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Buldočímaminka
napsal(a):
Dobrý den, sháním rady co by mohlo být mému buldočkovi (4 roky).
Ze dne na den se probudil ve 2:30 přesně a má křeče, chytá uplně agónii bolestí, křeče, nedá se s ní nic udělat, počůrá se samovolně. Nikdy se to předtím nestalo.
Trvalo to týden. Doktoři zvýšily dávku léků na epilepsii, ale tuto ataku má stejně. Krev prý v pořádku.
Prosím poraďte. Už ani chodit nemůže chudinka moje...
Zkuste jiného veterináře, ideálně na větší klinice, měli by mít víc zkušeností s podobnými stavy.
Buldočímaminka

XXX.XXX.166.136
Ano, dneska jedu na větší kliniku a další vyšetření. Jinak děkuji za názory ;-))

Pokud by to bylo opravdu od “jen” zkoršení epilepsie a dávky léků se navyšovaly po vyšetření hladiny fenobarbitalů v krvi (předpokládám, že bere Phenaemaletten), byla by změna patrná nejdřív 2-3 týdny od změny dávkování (a přechodně by se to mohlo i zhoršit).
Určitě bych ale nechala udělat podrobnější preventivku - zkontrolovat minimálně ledviny, játra, štítnou žlázu, srdíčko…
Buldočímaminka

XXX.XXX.166.136
Tak mi řekli na klinice, že nic moc se dělat nedá, je to opravdu ta epilepsie zhoršená a buď zkusíme léčbu kortikoidy, nebo prostě nic se neudělá. Prý kdyby to bylo ještě horší tak jedině nechat uspat. Trhá mi to srdce, je tak mladá… moc si přeju aby se zlepšila a mohli jsme ji ten život ještě prodloužit.
Děkuji za rady a názory :))♥️

Jen tak mě zajímá - co dělali na té klinice za vyšetření? Jaké zobrazovací metody a jaké vzorky?

Buldočímaminka
napsal(a):
Tak mi řekli na klinice, že nic moc se dělat nedá, je to opravdu ta epilepsie zhoršená a buď zkusíme léčbu kortikoidy, nebo prostě nic se neudělá. Prý kdyby to bylo ještě horší tak jedině nechat uspat. Trhá mi to srdce, je tak mladá… moc si přeju aby se zlepšila a mohli jsme ji ten život ještě prodloužit.
Děkuji za rady a názory :))♥️
Jak dlouho má po změně dávkování léků? Bere Phenaemaletten nebo jiné fenobarbitaly? Probírali jste s vetem možnost přidání bromidu draselného? Máte na doma rektální tuby diazepamu na zastavení záchvatu? Jaká byla vyšetření? Nevzdávejte se tak lehce, máte mladého psa. Napište nějaký detail, třeba tady vymyslíme něco, co by se ještě dalo vyzkoušet.
Někdo si chválí vonné esence. Jednak Bachovky, a pak třeba Dokonalá láska dělá nějaké vůně, které by měly rozehnat záchvat, byly to nějaké podpůrné inhalace. U mého psa to mělo efekt negativní, ale jsou psi, kterým to pomáhá. Někdo si chválí i CBD oleje, ale tam bych byla opatrná, nejsou k tomu jednoznačné studie, a nejsou prozkoumány (dlouhodobé) negativní vedlejší účinky.
Další ke konzultaci s vetem by mohl být i Karsivan, ale nevím, nevím, jestli je to u mladého psa ok, a jestli je u něj problém zrovna s prokrvením.
Čím krmíte? U mého psa byl největší game changer přechod na barf a inspirace ketogenní dietou...
napsal(a):
Jak dlouho má po změně dávkování léků? Bere Phenaemaletten nebo jiné fenobarbitaly? Probírali jste s vetem možnost přidání bromidu draselného? Máte na doma rektální tuby diazepamu na zastavení záchvatu? Jaká byla vyšetření? Nevzdávejte se tak lehce, máte mladého psa. Napište nějaký detail, třeba tady vymyslíme něco, co by se ještě dalo vyzkoušet.
Někdo si chválí vonné esence. Jednak Bachovky, a pak třeba Dokonalá láska dělá nějaké vůně, které by měly rozehnat záchvat, byly to nějaké podpůrné inhalace. U mého psa to mělo efekt negativní, ale jsou psi, kterým to pomáhá. Někdo si chválí i CBD oleje, ale tam bych byla opatrná, nejsou k tomu jednoznačné studie, a nejsou prozkoumány (dlouhodobé) negativní vedlejší účinky.
Další ke konzultaci s vetem by mohl být i Karsivan, ale nevím, nevím, jestli je to u mladého psa ok, a jestli je u něj problém zrovna s prokrvením.
Čím krmíte? U mého psa byl největší game changer přechod na barf a inspirace ketogenní dietou...
Snad se neurazíš drobnou opravu: fenobarbital = jedna látka. A také v současnosti jediná používaná na epilepsii, u lidí už téměř obsolentní. Celá skupina se jmenuje barbituráty...
Jinak díky za Tvé zkušenosti!
napsal(a):
Jo, nedávno jsem psala o absolvování semináře na téma Ketogenní dieta u dětské epilepsie... Celkem by mě zajímalo, JAK PŘESNĚ a CO jsi tedy dávala Tvému psíkovi...?

fikovnice
napsal(a):
Snad se neurazíš drobnou opravu: fenobarbital = jedna látka. A také v současnosti jediná používaná na epilepsii, u lidí už téměř obsolentní. Celá skupina se jmenuje barbituráty...
Jinak díky za Tvé zkušenosti!
Ale u psů se snad jiné barbituráty než fenobarbitaly nepoužívají (ale léků, kde je účinnou látkou fenobarbital, se používá víc). K tomu doplňkově bromidy, a v nějakých zahraničních studiích jsem četla ještě o léku Keppra (levetiracetam), ale osobně neznám nikoho, kdo by s tím měl zkušenost a nevím, zda se i v ČR předepisuje.
Ještě mě napadlo, pro zadavatelku, že by měla zrevidovat i způsob, jakým léky aktuálně podává. Zda je to v souladu s příbalovým letákem. Tedy např. v korektním rozestupu, s jídlem/bez jídla (vždy stejně) atd. Lidé to často berou na lehkou váhu, ale to je u barbiturátů (:-)) průšvih.

fikovnice
napsal(a):
Jo, nedávno jsem psala o absolvování semináře na téma Ketogenní dieta u dětské epilepsie... Celkem by mě zajímalo, JAK PŘESNĚ a CO jsi tedy dávala Tvému psíkovi...?
Přesnost byla spíš nepřesná :-), byla to taková punkáčská dieta. Nepočítala jsem poměry tuků a bílkovin, sacharidů, dělala jsem to dost od oka - sacharidy jsem ubrala na minimum a nebála se tuků. Byl to senior, měl lehce přes 30 kg. Níže uvedené dostával ve formě snídaní a večeří podávaných v sedm hodin. K tomu dostával nějaké drobnosti ke svačině (na požádání) - zpravidla buď maso (i s kůží) z vývarů, odřezky od vaření, konzervy od Falca, sušené vnitřnosti, zeleninu. Z doplňků stravy dostával EPA & DHA olej od Dromy (občas vyměněn za olivový, dýňový...), pangamin, ostropestřec (protože fenobarbitaly), Alavis Celadrin.
Orientační týdenní fond KD měl následující:
- 4 vejce
- 300 g mléčných výrobků (cottage, bílý jogurt, zakysaná smetana, tvaroh, mozzarella, ...)
- 2760 g svaloviny (zejména hovězí ořez - hodně tuku a šlach, trochu čistého masa, vepřové, drůbež včetně kůží a biskupů + i jako zbytky z vývarů a vaření, občas ryba (treska, sardinky, sleď...)
- 420 g vnitřností (většinou játra a srdíčka)
- 630 g kostí (většinou drůbeží krky pomlácené kladivem)
- 720 g listové zeleniny (čínské zelí, různé druhy salátů, listy z ředkviček...)
- 720 g ostatní zeleniny (hlavně kořenová zelenina, někdy okurka, výjimečně rajče nebo odkrojky z ředkviček, paprika...)
- 600 g ovoce (banány, jablka, hrušky, kiwi, jahody, melouny...)
- 80 g obilovin (většinou příloha C z Bohemia pet food - sacharidy 55 g na 100 g přílohy, výjimečně rýže, těstoviny)
Samozřejmě jsem to neodvažovala přesně na gramy, ale poměrově to tak nějak sedělo. Držela jsem ale zásadu, že jako pamlsek nesměl dostat nic ve stylu piškotů - sladké a z obilí. Takže dostával "pro radost" jen sušené masné výrobky (uši, vnitřnosti, svalovinu, šlachy), zeleninu, občas ovoce (miloval meloun).
A prosím, není to žádný návod na epileptickou dietu nebo vůbec jakoukoli správnou dietu. Čistě jen odpovídám Fikovnici na její dotaz. Že na takto postavené KD můj pes prosperoval neznamená v obecném měřítku vlastně vůbec nic.
napsal(a):
Ale u psů se snad jiné barbituráty než fenobarbitaly nepoužívají (ale léků, kde je účinnou látkou fenobarbital, se používá víc). K tomu doplňkově bromidy, a v nějakých zahraničních studiích jsem četla ještě o léku Keppra (levetiracetam), ale osobně neznám nikoho, kdo by s tím měl zkušenost a nevím, zda se i v ČR předepisuje.
Ještě mě napadlo, pro zadavatelku, že by měla zrevidovat i způsob, jakým léky aktuálně podává. Zda je to v souladu s příbalovým letákem. Tedy např. v korektním rozestupu, s jídlem/bez jídla (vždy stejně) atd. Lidé to často berou na lehkou váhu, ale to je u barbiturátů (:-)) průšvih.
Aha, už Tě chápu. Ty používáš plurál, ptž je na trhu více léků s účinnou látkou fenobarbital! To mi předtím nedošlo. Ale v medicínské mluvě se hovoří prostě o JEDNOM fenobarbitalu = zástupci barbiturátů. Ale je to jen pitomé slovíčkaření...

fikovnice
napsal(a):
Aha, už Tě chápu. Ty používáš plurál, ptž je na trhu více léků s účinnou látkou fenobarbital! To mi předtím nedošlo. Ale v medicínské mluvě se hovoří prostě o JEDNOM fenobarbitalu = zástupci barbiturátů. Ale je to jen pitomé slovíčkaření...
Když já nejsem lékař. :-)) Tohle už je nad moji rozlišovací schopnost, ale pokusím se to zapamatovat a polepšit se!