Sarinka696

XXX.XXX.232.244
Ahoj mám na vás menší otázku 😇
Nedávno se přistěhovala kamarádka pár metrů ode mě. A pořídila si 9ti měsíční štěňátko pudla . Je to pudl velkého vzrůstu a je strašně akční. Mám 2 letého ovčáka ten byl v kontaktu se psama, ale nesnese se s nimi. Nikdy jsem nezkoušela, ale fenku až teď 😇 . Protože v mém okruhu maji jen psy:(
Jsou to teprve 3 dny co je seznamujeme chodime na procházky chodíme do parku ,ale jen na vodítku. První den na ni štěkal a nebyl si jistý, naopak ona je strašně hravá a má tendenci si hned hrát.
Druhý den to bylo lepší nevšímal si ji tolik a mohli jsme v klidu na procházku, ale když se chtěla přiblížit, tak ji zahnal. Musím podotknout, že můj pes nevrčí, nemá stažený ocas ani není naježený, jen po ni párkrát stěkne.
Dnes to byl třetí den. Kamarádka fenku pustila z vodítka nejdříve běhala po parku, ale po té si ho chtěla očuchat což můj pes nedovolil . Měla jsem ho na vodítku, kdyby se náhodou něco stalo. Když k němu šla chtěl ji cvaknout přijde mi že si vůbec není jistej a nemá ani snahu si ji očuchat, aby zjistil, jestli to je fenka nebo ne .
Bojím se, aby ji neublížil, tak ho radši mám vždy na vodítku a krok po kroku je seznamuju, pohladim ji a dám mu očuchat ruku a podobně.
Myslíte, že to má cenu ? Zvyknou si na sebe?
A nebo můj pes se prostě nechce kamarádit ani s fenkou?
Byla bych ráda, kdybychom konečně našli parťaka na procházky a podobně.
Poradíte prosím?
Na mě to z toho popisu působí tak, že to dělá pes z nejistoty, strachu? A v tom případě bych řekla, že by se to časem mohlo posunout k lepšímu, až si začne více věřit, bude si jistější a zjistí, že se nic neděje. Do ničeho bych ho netlačila, dala bych mu čas, pokračovala bych ve společných procházkách. Ale ono těžko říct, když to chování nevidíme naživo.
Podobně se chovala fenka z rodiny, kterou si vzali ze špatných podmínek. Psy od sebe preventivně odháněla, neuměla si hrát. Po pár měsících to z ní úplně opadlo, a teď už si v pohodě hraje.
Jo a ještě k tomu vodítku - z mojí zkušenosti jsou někteří psi uvolněnější když jsou na volno (moje fena k sobě třeba na vodítku žádného psa nepustí, bez vodítka je to v pohodě). Ale zase vám nechci radit, abyste psa vypustila a ono to nějak dopadne, protože zase tak do toho nevidím. Ale minimálně bych zkusila místo vodítka šňůru, kdy si pes bude připadat volnější, případně k tomu náhubek...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Psovi bych dala náhubek a pouštět z vodítka bych nezkoušela. Maximálně vzít delší vodítko, kde bude mít pes trochu víc prostoru (ale o to víc ho musíte hlídat, aby ji nepřeválcoval).
Pokud jste ho do dvou let věku nenaučila chování ke psům, budete dohánět dost velkou mezeru. Teď by vám mělo jít především o bezpečí fenky, která je ještě mladá a nepříjemné zkušenosti s vaším psem by ji mohly silně ovlivnit.
Chtělo by to buď korigovat psovo chování, nenechat cvakat po feně, opravit na žádoucí a správné chování, ale to je trochu vyšší dívčí. Pokud s tím nemáte zkušenosti a nevíte, co dělat, radši jen choďte na procházky a nesnažte se zorganizovat nějaký řízený kontakt. Ať spolu jdou, mladá si může běhat, váš pes na vodítku a jen ho nenecháte podnikat výpady proti ní. Buď si zvykne a nechá toho anebo ne.
Souhlasím - náhubek především, pak budete v pohodě a nebudete svoje obavy přenášet na psa. Náhubek je důležitější, než vodítko. Tedy pochopitelně, pokud Vás pes poslouchá. Poslouchá, přijde na zavolání? Pokud ne, tak dlouhou šňůru, pevnou, ať to máte v rukou a korigovat je ho, aby ji nešikanoval nějak zbytečně, pokud ona se tedy nechová moc hrrr, ale pochopitelně má právo na druhou stranu dát slušným projevem druhé straně najevo, že se mu to prostě nelíbí. Musíte se dobře dívat,dobře psa číst, stát při něm a zároveň ho nenechat dělat něco přes čáru. Těžko se to takhle na dálku.