Furbíča

XXX.XXX.226.94
Pekný deň, chcela by som požiadať o radu.
3 dni máme doma cca 1ročného útulkáča - mix bígla s niečím :D Asi mesiac predtým bol v dočaske. Od dočaskárky sme vedeli, že sa bojí malých priestorov. Doma sa to nijak neprejavuje, napríklad do kúpeľne v pohode vojde. Bojí sa však výťahu. Chcem sa spýtať či naše riešenie je správne, prípadne či "to robiť" nejak inak.
Zatiaľ to riešime dvoma spôsobmi:
1. Ak sa ponáhľame (napr. pri venčení pred prácou), beriem ho už pred výťahom na ruky, až potom výťah otvorím a idem s ním na rukách dnu. Na zem ho pokladám zasa až vonku.
2. Ak máme čas, pomaly mu hádžeme mňamky do výťahu nech vojde sám - niekedy to celé trvá 6 minút, niekedy 15. Psík reaguje tak, že pre mňamky si ide, ale len prednými labami, zadné stále necháva "na pevnine". A my mu stále hádžeme a hádžeme, až kým nevojde celý, potom ho necháme vyjsť (vycúvať) a znova (toto trvá už kratšie). Až keď sa otočí tvárou k výťahovým dverám, vyjde von, vojde a znova sa otočí, až potom dvere zatvoríme a stlačíme gombík. vo výťahu potom relatívne kľudne sedí (nechlácholíme ho, tvárime sa, že nič), len sa trošku mykne, keď výťah zastane.
Myslíte, že naše spôsoby sú správne?
Je to náš prvý pes, nechceme niečo podceniť :)
Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já nic chytrého nemám, jen mě rozesmálo, že 6 nebo 15 minut blokujete výtah :D
Vzala bych to asi jako učení na klec a podobná videa na YT... ale začala bych
papírovou krabicí. Ať vydrží jen na kusu kartonu, pak tomu zvyšovat stěny, až se z toho stane krabice. Velká. Bedýnka, přepravka pro zvířata, kufr auta...
Furbíča

XXX.XXX.226.94
Ďakujem za radu, to mi nenapadlo :)
A no, našťastie susedia nechodia v tom čase ako my- zatiaľ :D
Furbíča

XXX.XXX.226.94
Ešte mi napadlo - a dovtedy, kým ho to nenaučíme v boxe, prepravke... odporúčate sa vyhýbať výťahu? :) resp. brať ho na ruky a nestresovať (ani prípadných susedov:D)

Mně přijde váš postup naprosto super - ale já jsem laik :-)
Já bych v tom pokračovala, zjevně to pro psíka není takový stres, aby to nedal, a když to funguje - tak hurá :-) Možná ještě nějakou ňamku, když výtah dojede, bych mu šoupla (měla bych tlustého, tlustého psa
No, ta blokace výtahu mě taky pobavila
Kdysi jsem měla podobného psa,ale on se bál výtahu, taky se bál úzké chodby, lidí atd. A měl 40 kg,takže ho brát na ruku jaksi nešlo. Chodil na dvojím jištění - obojek+postroj. Neblbla jsem s pamlskama, ale od začátku prostě pojala výtah jako běžnou věc. Dojít k výtahu,sedni,přivolat výtah,když přijel, klidným,ale pevným hlasem - jdeme,výtah, ze začátku jsem ho v okamžik povelu a mém vykročení chytla za postroj a popostrčila,aby nedošlo k přetahování. Sedni,hodný,odměna (po týdnu,on se opravdu bál,takže první týden neexistovalo,že by si vzal pamlsek),ale žádné přehnané chválení, výtah zastavil, jdeme atd. Vzhledem k tomu,že jsme jezdili čtyřikrát denně a na konci výtahu byla odměna - venčení nebo domov, za dva týdny bral výtah jako naprosto normální věc

Ještě taky kolik je to pater? 13 :-) začla bych bez jízdy, jen si hrát u dveří a otevírat je,...pak jet jedno patro... když už jim to tam stejně blokujete :-)

Můj pes po příchodu z útulku též nechtěl vlézt do výtahu. Tehdy se ještě na netu tolik nešířily pozitivní metody.
Takže jsem dle jedné rady koupila obyč kšíry, psa u výtahu za kšíry přizvedla (30 kg) a šoupla ho dovnitř a jelo se. Po 5-6 jízdách, tj. dvou dnech, zcela zapomněl, že by do výtahu neměl chtít. Jednoduše zjistil, že se mu tam nic nestane.
Pozitivní metoda je sice hezká, ale někdy mi přijde lepší nastavit si se psem to, že když zavelím, že se někam jde, tak se jde.
napsal(a):
Můj pes po příchodu z útulku též nechtěl vlézt do výtahu. Tehdy se ještě na netu tolik nešířily pozitivní metody.
Takže jsem dle jedné rady koupila obyč kšíry, psa u výtahu za kšíry přizvedla (30 kg) a šoupla ho dovnitř a jelo se. Po 5-6 jízdách, tj. dvou dnech, zcela zapomněl, že by do výtahu neměl chtít. Jednoduše zjistil, že se mu tam nic nestane.
Pozitivní metoda je sice hezká, ale někdy mi přijde lepší nastavit si se psem to, že když zavelím, že se někam jde, tak se jde.
Přesně. Něco jde řešit hodiny, ale něco zas ne.
Sehnat kámoše, co už výtahem jezdit umí - aby mladýmu ukázal, že se tam neumírá - ba právě naopak - že je na konci "ta prochajda" - by nešlo?
No pokud ne, přijde na to sám brzo. Po schodech to jistě brát nebudete....

Ten pes se nebojí výtahu, ale malých prostorů. Proč bychom nemohli jít kousek po schodech, co mi upadnou nohy? Nebojte se, nezabere to měsíc. To cvičení.
Běžte povídat klaustrofobikům, že to nic není :-)
Proč si lidé myslí, že hodit neplavce doprostřed rybníka je u lidí ošklivé a u psa v pohodě? Pes je cihla?
Co když bude muset být na veterině v kleci? Co auto, také ho tam prostě hodím a čau? K čemu to je?
Kam pospícháte? Není pak vhodnější třeba pěstovat kaktusy?
Mě podle popisu nepřijde,že má pes klaustrofobii,ale je prostě jen nejistý. A na nejistého psa mi vždycky nejlíp fungoval jistý sebevědomý vůdce,který mu řekne,co má dělat, případně ho i "postrčí" - to je ten povel,vodítko a jdeme, a je mu v té nejistotě oporou. Když se to nechá na psovi,viz pamlsky tam hozené,musí tu nejistotu překonávat sám a bez opory

Jestli je schopný jíst, tak zas tak velký strach mít nebude. Házet jídlo už v bytě, procvičit se na chodbu a pokračovat do výtahu - já jdu první, aby šel za mnou. A za jídlem. Trochu vodítkem přitáhnout... Oni opravdu vyděšení psi nejedí, spíše sliní a klepou se. Ale jak moc rychle jít, to musí vidět zadavatelka.

aplikovat metodu postupneho zvykani a prokrmovani v tomhle pripade - je pro psa nefer.
neridim prostredi, nemuzu nastavovat pravidla.
Já jen poradím z vlastní zkušenosti. Taky jsme měli novou roční fenku, která viděla výtah poprvé v životě v den, kdy jsme si ji přivezli od chovatelky. Vzali jsme to z pozice šéfa. Výtah se jí velmi nelíbil, tak jsme ji tam vnesli /dotáhli a nabídli pamlsek. Dál jsme to neřešili, prostě se na všechny vycházky jezdilo výtahem a 2. den už tam chodila nejiste sama. Za ani ne 14 dní profík bez potřeby prokrmovat. Pak jsme ji jako alternativu ukázali schody (4. patro) a od té chvíle táhne sama k výtahu.
Tak naše štěně taky jelo dneska poprvé výtahem, 2x tam celkem statečně vlezla, ale pamlsek jako odměnu si nevzala, no a pak už se sekla, že to podivnou věcí bez oken nepojede. Na pamlský se nalákat nenechala, tak jsem jí 3x vzala do náruče. Tak snad to překoná, dvaceti kilového psa pak nosit fakt nebudu . Zítra zkusím zanést dovnitř a pak postavit na zem. To mi fungovalo do restaurace, zanesla jsem jí dovnitř, dala pár pamlsků a druhý den mě sama vlekla dovnitř, stejně tak na veterinu a tak, ale je možné, že výtah by byl první zádrhel...
Tak včera večer a dneska u šla do výtahu Mali sama, i se postavila u dveří jakože jedem. Udělala jsem 3x to, že jsem jí vzala do náruče a v tom výtahu postavila na zem a u toho jsem na ní mluvila jako "to byla fajn procházka a teď dáme jídlo a pod." normálním hlasem. Prostě to, že jedeme výtahem jsem nijak nerozmazávala a pak mě sama překvapila tím, že další cestu na venčení se postavila k výtahu jako starý mazák a statečně napochodovala dovnitř a já jí teda projistotu něco povídám, ale s chválením jsem opatrná, jen řeknu, že je hodná. No člověk je někdy jak blázen, jak s těmi zvířaty mluví, ale přijde mi, že to pomáhá.