Zdravím, mám dotaz na někoho, kdo má s tímto zkušenosti a řešil podobný ,,problém".
Mám dvě staré feny a malé štěně. Obě feny jsou vychované a bezproblémové, ale malá si chce prostě hrát (což je logické, je to štěně) a jim se to nelíbí. Jednu fenu pořád kouše a skáče po ní, vytrhává jí chlupy. Ta před ní utíká, schovává se, ale nic neudělá. Druhá fena jí dává najevo, že takto ne. Nenechá si to líbil, ale malá nepřestává a chce si pak hrát ještě víc. Což fenu naštve ještě víc, už jí i kousla, ale malé to bylo jedno a pokračovala dál.
Otázka zní, jak usměrnit štěně, aby staré takto ,,nešikanovala"? Převést pozornost na sebe funguje jen chvíli a zase jí nechci zakazovat hrát si s ostatními psy. Své psí kamarády, se kterýma si hraje má. Chápu, že je to její způsob hry a nemyslí to zle, je to prostě štěně, které si hraje, ale na staré feny je to moc. Když jí okřiknu, že už to přehání, tak je chvilku klid, ale za chvíli jim zase visí za uši.
Vím, že až malá vyroste tak se to uklidní, ale také bych chtěla, aby pochopila, že má starým nechat svůj prostor a mohla jsem je nechat společně i bez dozoru.
Předem děkuji za Vaše zkušenosti a rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když si představím, co bych dělala já, nejspíš bych štěněcí aktivity přebírala striktně na sebe. V době nepřítomnosti by štěně bylo od ostatních psů oddělené. A snažila bych se štěně zaměstnat a vyřádit jinde než doma nebo jinde než jsou ty staré feny. Pak by se mohlo postupně učit, že doma s fenami má být v klidu a nemá si jich všímat.
Okřikování bych vynechala, lepší je zasáhnout ručně. A netrestat štěně za to, že je aktivní a neumí se zatím ovládat...

Mám čerstvou zkušenost - pořídila jsem si štěně ke 14tileté fence.
Štěně si samozřejmě chtělo neustále hrát, fenka ne. Vpodstatě nonstop, když bylo štěně vzhůru, jsem se mu věnovala já, aby starou fenku "neotravovalo". Klidně jsme řádili v obýváku, vedle nás odpočívala stařenka a já jsem musela uhlídat, aby štěně nepřenášelo své divoké kousací hry na ní. Společný kontakt těch dvou jsem utužovala na vycházkách, protože tam se malá zabavila spoustou zajímavých věcí a stařenka si mohla pokojně jít vedle ní. Stejně tak jsem je nechávala společně odpočívat (pokud měly chuť), ale jen tehdy, když už malá byla utahaná a ospalá. Krmila jsem odděleně, opět proto, aby stařenka měla svůj klid. Když jsem dávala pamlsek, opět nejdřív stařence a pak malé.
Abych pravdu řekla, trošku jsem stařence "nadržovala", aby se necítila odstrčená na druhou kolej, i když jsem ve skutečnosti musela mnohem víc času věnovat štěněti.
Nenechávala bych štěně "hrát si" se starými fenkami, pokud to ony nechtějí. A souhlasím s keriton - v nepřítomnosti bych zatím oddělovala.

No, co poradit...převádět pozornost na sebe, mordovat se se štěnětem a starým fenám umožnit, když budou mít špunta plný zubiska, tak aby si mohly zalézt někam, kde je štěně nebude otravovat.
Ono štěně je obecně otravné, kousavé, furt by se to mordovalo a "pralo", tak jak to dělalo se sourozenci a ne všuchni psi, kteří s ním následně sdílejí domácnost jsou z toho nadšení a i když máte psa, který si od štěněte defakto nechá líbit první poslední, tak stejně to štěně zabavijete, oddělujete, protože jinak je pes chudák, stojí, útrpně na vás kouká a kolem hopsá štěně a kousá ho.
A štěněcím věkem to zdaleka nekončí...když už to vypadá, že štěně z toho vyrůstá, tak přijde puberta a jsme tam, kde jsme byli....vlastně ne, tentokrát máte totál blázna, obzvlášť, když ho to tzv. popadne, akorát už je to...v případě většího plemene...takové telátko.