Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den chtěla jsem se zeptat mám křiženého jezevčika 12 let... Pejskovi byly cca před měsícem zjištěny ledvinové kameny ( struvity) měl krev v moči + zánět. Dostal antibiotika nyní 14 dnu po dobrání antibiotik ok.
Dneska se opět pejskovi objevila krev v moči, chci se zeptat zda li s tím má někdo zkušenost že se může zánět opakovat... Poprvé po vyléčení antibiotiky jsem nesla vet moč kde následně řekl, že má pejsek v moči jen maličko bílkoviny a zánět už nemá tudíž antibiotika už nedal..
Má s tím někdo zkušenost nebo něco podobného.
Mockrát děkuji za odpověd.

nedoléčeno.
plus jestli má struvity tak ty po 14 dnech nezmizí.

myslíte ? vet právě podruhé chtěl přinést moč a řikal že už zánět nemá a antibiotika nejsou potřeba... navíc mě napadá jestli nemá (Cushinguv syndrom) tam píšou že se vrací opakovaně záněty i když pejsek žere jako popelnice navíc má dietu na ty ledvinové kameny.. ..

to je jedno, že má dietu, pokud má velký kámen, třeba. co za vyšetření se dělalo, kromě té moči?

No má ty kameny prý menší ale má jich větší množství!!kromě testování moci z papírku měl veterinář moc ještě pod mikroskopem a to je všechno... Zítra se zeptám na testy z krve...

spíš by mě zajímal rtg a ultrazvuk.

Nene to nedělal... Myslíte tedy že může jít o nedoleceny zánět? I když říkal že zánět už nemá..??? Spíš má strach aby se mu ty záněty nějak neopakovali a neodvarilo to ledviny

může to být nedoléčený zánět, může to být velký kámen v močovém měchýři, může to být i nádorové bujení měchýře nebo jiný problém

No uvidíme zítra každopádně děkuji za odpovědi...ale je zvláštní že se to objevilo zase po 14 dnech.. Kdyby to bylo něco horší tak si myslím že je to pořád? A nebo se taky pletu... Ahjo...

ne, právě že antibiotika stáhnou zánět i pokud je zánět způsobený nějakou další příčinou.
ono vlastně u psa samce to bývá málokdy jen tak, že se bakterie dostanou do močového měchýře močovou trubicí a je to. bývá tam k tomu prostě primární příčina, která trvá a atb problémy jen utlumí. třeba na ten týden dva.

no a případné nedoléčení, to je to samé. antibiotika sníží počet bakterií, zánět ustoupí, ale bakterie se pak začnou znovu množit a máte zánět asi tak za ten týden dva zpátky.

Tak uvidíme 🤧mockrát vám děkuji za odpověď zkusim zítra ještě co řekne vet popřípadě vyzkouším druhého..
napsal(a):
Tak uvidíme 🤧mockrát vám děkuji za odpověď zkusim zítra ještě co řekne vet popřípadě vyzkouším druhého..
Dobrý den 😜,
věřte bodlince a jejimu popisu je veterinářka, já měla pejska s touhle diagnózou ,bodlinka Vám to přesně popisuje. U nás nic jiného nepomohlo než operace a kameny ven ( cestovali) a pak do konce života na dietě. Pejsek měl ty horší nevím jestli napíšu dobře název veveliti, ty druhé jsou lepší.
Dája

Dobrý den mockrát děkuji za info náš má právě ty rozpustné granulema... Moč už jsem zvládla ráno odchytnout tak tedka uvidíme co řekne vet.. Teď byl moc čistý akorát strašně zapáchající
napsal(a):
Dobrý den mockrát děkuji za info náš má právě ty rozpustné granulema... Moč už jsem zvládla ráno odchytnout tak tedka uvidíme co řekne vet.. Teď byl moc čistý akorát strašně zapáchající
Jeeee a zase jsem to popleta rozpustné bylo míněno kameny, pokud by měl veveliti tak tyhle kameny musí operativně ven, tyhle se nerozpustí a nikdo Vám dopředu neurčí druh kamenů jedině po vyjmutí a poslání do laboratoře.
Granule jsem používala jeden rok a pejsek chřadnul, nedal to na Hilskach u/d, nasadila jsem stravu normální a po třech letech od operace kameny se vrátili, ale pejsek snima dožil ještě tři roky.
Dája

Mockrát děkuji kolik měl vás pejsek let??. Odpoledne jedeme na veterinu už jsem domluvená s VeTem tak uvidíme...
napsal(a):
Mockrát děkuji kolik měl vás pejsek let??. Odpoledne jedeme na veterinu už jsem domluvená s VeTem tak uvidíme...
Když byl na operaci s kameny bylo mu 10let ve 13letech jsme zjistili, že se mu vrátili a odešel i s kameny v 16letech. Od jeho 8let jsme věděli o kamenech a čekali kdy se pohnou, pak byla akutní operace.

Aha tak to jo 😪no já uvidím co vlastně náš pejsek má teď jsem s ním byla venku na vodítko...ucuraval v pohodě v pohodě... Moč jasně žlutá.. Po chvilce už zas trošku krve co ucural a pak zase v pohodě.. 🙈Tak teď už vážně nevím co to je.. Jestli třeba začínající zánět nebo je jenom nachlazenyy

Vet mi říkal Ranní moč... Tak uvidíme... ☹️ Myslíte že pozná i prostatu z moči?? On to zkouší těma papirkama
napsal(a):
Vet mi říkal Ranní moč... Tak uvidíme... ☹️ Myslíte že pozná i prostatu z moči?? On to zkouší těma papirkama
Prostatu pozná vydí pod mikroskopem sperma. Papírkem se to nedělá mikroskop. Pokud mu stačí ranní tak jo, ale já ji měla v lednici.
Dája

Ano anoo my taky máme v lednici.. 😊Minule měl právě pod mikroskopem a viděl tam jen ty struvity.. Tak uvidíme co z toho nakonec bude.. Možná to chce opravdu ještě jedny antibiotika na ten zánět!

ranní ale vyšetřená nejpozději do dvou hodin. nezlobte se na mě, ale stará moč je úplně na nic, ale úplně na nic.

Ok půjdu pejskovi vzít moč znovu!!! Jedeme ve 2 hodiny dám vědět jak dopadnem

Tak veterinář zkoušel 2 x zánět podle papírku a zánět nebyl..! Moč se vyšetří pod mikroskopem a na základě toho se uvidi jak jsou velké kameny...podle toho udělá RTG a Ultrazvuk a kameny by se museli zoperovat

a on normálně nevyšetřuje pod mikroskopem? nechápu, papírek je takové orientační vyšetření, které řekne tak max pH

Moč si tam nechal a má mi volat co bude zjištěno pod mikroskopem na základě toho se uvidi co bude dál... Nevíte zda se dá pod tím mikroskopem zjistit třeba i prostata atd?

napsal(a):
Moč si tam nechal a má mi volat co bude zjištěno pod mikroskopem na základě toho se uvidi co bude dál... Nevíte zda se dá pod tím mikroskopem zjistit třeba i prostata atd?
Pokud si správně vzpomínám, prostatu věděl veterinář ihned podle příznaků psa (ukapávání kapek krve v době mimo močení). Poté mi maloval obrázek, jak jsou věci v psím břiše srovnaný a proč to tudíž nemůže být zánět močových cest, jak to léčil jiný vet. Poté udělal psovi sono a ukazoval mi zvětšenou prostatu.

To pejskovi neukapkava počkám co řekne dle mikroskopu.. Paní mi tu psala ze se prostata dá zjistit i pod mikroskopem podle sperma..

Přede mnou zkoušel papírky a dával si to i pod mikroskop jenže má zrovna ordinační dobu tak říkal že to nějak během Max po ordinační době prozkouma a dá mi vědět... Tak uvidíme
napsal(a):
To pejskovi neukapkava počkám co řekne dle mikroskopu.. Paní mi tu psala ze se prostata dá zjistit i pod mikroskopem podle sperma..
To byla já, prostata dá protože v močí pod mikroskopem uvidí sperma, aspoň tak mi tohle vysvětloval možná bodlinka vysvětlí lépe. Jinak sono ukáže lépe i tu prostatu.
Dája

nemá cenu vyšetřovat pod mikroskopem starou moč. mám vzorek, nechám odstředit - během té doby se dá normálně ordinovat
pak vezmu sediment, šup s ním na sklíčko, kapka barviva a za deset minut mám vyšetřeno. není to nic, co by muselo čekat po zavíračce.

No uvidíme potom až vet zavolá dám vědět jak to dopadlo.... a co se dá teda přesně zjistit pod tím mikroskopem z moče ??

napsal(a):
No uvidíme potom až vet zavolá dám vědět jak to dopadlo.... a co se dá teda přesně zjistit pod tím mikroskopem z moče ??
všechno možný a všechno důležitý
respektive nevím, jak bych diagnostikovala zánět jen papírkem

dá se tam zjistit třeba i ta prostata ? já se na to zapomněla vet zeptat...

vlastně mi to celé připadá takové hodně laxní. asi low cost, ale nevyšetřit sediment? vždyť to je základ vyšetření té moči
no a zvíře, kor starší samec, který přijde s recidivou problému, kde je problém udělat hned to sono a rtg?

napsal(a):
dá se tam zjistit třeba i ta prostata ? já se na to zapomněla vet zeptat...
ne, na prostatu si sáhnu rektálně a když už vyšetřuji tím sonem, protože kdy jindy vyšetřit psa sonem než když se vrátí krev v moči po přeléčení domnělého zánětu, tak se podívám i na ní.

tak to já tedka v tom případě nevím jak postupovat dál... nerozumím tomu a nevím co teda dělat ted dal. no on říkal právě že když je tam ta krev tak se tepve tedka tou dietou můžou ty kameny vyplavit.. struvitová dieta udajně 6-8 týdnu se léčí... a po té se vidí jak dál někdo i pul roku
napsal(a):
ne, na prostatu si sáhnu rektálně a když už vyšetřuji tím sonem, protože kdy jindy vyšetřit psa sonem než když se vrátí krev v moči po přeléčení domnělého zánětu, tak se podívám i na ní.
Aha, tak to jsem pochopila já blbě a blbě šířím dál. Děkují za vysvětlení.
Dája

napsal(a):
tak to já tedka v tom případě nevím jak postupovat dál... nerozumím tomu a nevím co teda dělat ted dal. no on říkal právě že když je tam ta krev tak se tepve tedka tou dietou můžou ty kameny vyplavit.. struvitová dieta udajně 6-8 týdnu se léčí... a po té se vidí jak dál někdo i pul roku

napsal(a):
struvitový kameny jsou rozpustitelné
ALE
opravdu ten pes má struvity? pokud se vyšetřuje stará moč, tak ve staré moči struvity jsou
struvity jsou také v moči ze zánětu (oboje souvisí s vyšším pH)
i struvitový kámen může být tak velký, že ho rozpustit nelze a je potřeba ho vyoperovat
atd atd atd

napsal(a):
ALE
opravdu ten pes má struvity? pokud se vyšetřuje stará moč, tak ve staré moči struvity jsou
i struvitový kámen může být tak velký, že ho rozpustit nelze a je potřeba ho vyoperovat
atd atd atd
aha aha to je pěkný ale moč měl akorát max 2 hodiny starou odebírala jsem ve 12 a vet ordinuje od 2 h někde jsem ale četla že může být i ranní moč pokud je uchovaná v lednici.. teď opravdu nevím jak dál... může pejsek z ledvinových kamenů být i hubený ? náš zhubnul... a jsme domuveni na krev po novém roce... zda li zkusit jiného veterináře máme tu ještě paní doktorka ona ordinuje v sudý týden st čt a v lichý týden po ut pa možná opačně ale co jsem se divalal tak mi to na ni vychází až na středu že tady ordinuje...

napsal(a):
ALE
atd atd atd
tak veterinář volal že kamíny má pejsek jenom maličké a má jich už jen málo ale pro jistotu se mu udělá ve středu RTG+SONO aby se vědělo zda to třeba není od zvětšené prostaty atd...

z močových kamenů hubený není.
ale může hubnout třeba ze zánětu ledvin
no, prostě asi bych chtěla, aby ty diagnostický postupy byly takové razantnější, u 12letého psa už prostě problémy bývají.

napsal(a):
no, prostě asi bych chtěla, aby ty diagnostický postupy byly takové razantnější, u 12letého psa už prostě problémy bývají.
ve středu jdeme na RTG+Sono.. ohledně prostaty..můžu se zeptat co se všechno na RTG+Sonu dá zjistit.. mám strach aby to nebyla ta prostata nebo něco horšího :/

napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat na to Sono se pejsi musí nějak oholit? Nebo něco ja že jsem s Pejskem nikdy na Sono nebyla tak nevím..

napsal(a):
Chtěla jsem se zeptat na to Sono se pejsi musí nějak oholit? Nebo něco ja že jsem s Pejskem nikdy na Sono nebyla tak nevím..
Ano, oni si ho tam oholí.

napsal(a):
Ano, oni si ho tam oholí.
A kde?? To nahoře na srsti nebo někde dolů?

napsal(a):
Nerozumím. Nahoře na srsti nebo někde dolů??

napsal(a):
Klid, dotčené orgány na zádech nejsou, takže to bude dole.

Špatně jsem se vyjádřila 🙂tak dekujiii😂🙈

Tak RTG i Sono u pejska v Pořádku nikde žádný nádor žádné kameny nic.. Akorát vet říkal že má selhavani srdce slabší... Ale v jeho věku ve 12 letech že je to normální u těch starších pejsků.. Tak se chci zeptat zda s tím má někdo zkušenost nebo jak dlouho s tím pejsek může být 🙈
napsal(a):
Tak RTG i Sono u pejska v Pořádku nikde žádný nádor žádné kameny nic.. Akorát vet říkal že má selhavani srdce slabší... Ale v jeho věku ve 12 letech že je to normální u těch starších pejsků.. Tak se chci zeptat zda s tím má někdo zkušenost nebo jak dlouho s tím pejsek může být 🙈
To zjistil u sona prostaty? Kde viděl to selhávání?

To na Rentgenuu rentgenoval ho od krku až dolů..