Uživatel s deaktivovaným účtem

přitom taková velká štěňata není problém odchovat na lahvi, jen se u toho nemůže moc spát.

na FB pise, ze uz hleda nove majitele -az odrostou samo

GAELLE
napsal(a):
No teda nevím. Když tu psala Marcela co jí dalo práce se postarat o PĚT štěnat a tady jich je 13.
Snad to dopadne dobře.
Starší sourozenci Nory - 11 odchovaných z 12. Šlo to. Padala jsem na hubu, měla jsem strach, abych pro ně našla majitele, ve třech týdnech už žrali maso, ale šlo to.
A to byl neplán.
IMHO když připustím fenu, tak s touhle možností musím taky počítat.

A pět, to musí jít s prstem v nose
Když jsem měla jen Noru a Borise, skoro jsem si nevšimla, že mám nějaký štěňata.
napsal(a):
A pět, to musí jít s prstem v nose
Když jsem měla jen Noru a Borise, skoro jsem si nevšimla, že mám nějaký štěňata.
To jo, ale vstávat stejně musíte a jste uvázaná doma měsíc a půl doma jak pes u boudy - tam už je jedno jestli jich je 5 nebo 2.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jo, ale vstávat stejně musíte a jste uvázaná doma měsíc a půl doma jak pes u boudy - tam už je jedno jestli jich je 5 nebo 2.
tak když si připustím fenu tak je prostě uvázání doma na měsíc a půl minimálně snad v plánu, ne?

janaa
napsal(a):
Paní píše,že si 4 nechala doma a 5 se jich teď vrátilo od náhradní matky s akutním průjmem. Noční můra každýho chovatele....
no ono ty kojné feny je vždycky riziko. vlastně dáváte naprosto ke všemu vnímavé novorozence někam, kde to vůbec neznáte a nevíte, jaká je tam úroveň chovu.
plus pro to štěně má význam i stadium laktace, novorozenci prospěje nejvíc fena čerstvě po porodu, ne fena, co už má štěňata třítýdenní.
napsal(a):
no ono ty kojné feny je vždycky riziko. vlastně dáváte naprosto ke všemu vnímavé novorozence někam, kde to vůbec neznáte a nevíte, jaká je tam úroveň chovu.
plus pro to štěně má význam i stadium laktace, novorozenci prospěje nejvíc fena čerstvě po porodu, ne fena, co už má štěňata třítýdenní.
Tak to je všechno jasné. A i opačně, já bych si ke své kojící feně vzala štěnata jen od kamarádů,kde mám jistotu....určitě třeba ne nalezená štěňata nebo od lidí,které ani já,ani dobří známí neznají

janaa
napsal(a):
Tak to je všechno jasné. A i opačně, já bych si ke své kojící feně vzala štěnata jen od kamarádů,kde mám jistotu....určitě třeba ne nalezená štěňata nebo od lidí,které ani já,ani dobří známí neznají
jo, samozřejmě, je to vlastně dost frajeřina pro obě strany.

napsal(a):
jo, samozřejmě, je to vlastně dost frajeřina pro obě strany.
Jenze kdo si to asi nezazije -neuveri, ze shanet nahradni matku na FB neni vyhra a hrdinstvi.
Pro nikoho - stenata to odnesou nejvice.
Pokud planuju stenata, je treba pocitat i s tim, ze se pak bude starat - chovatel.

Ale zase 2 štěňata nakrmíte a namasírujete za polovinu času než 4, atd.
Když jich bude 8, tak než nakrmíte poslední, tak můžete začít odznova.....skoro.
napsal(a):
To rozhodně, ale i tak ta kojná udělá obrovský kus práce za nás i kdyby byla štěňata na flašce. To čištění, masírování i sociální vazby jsou velké plus.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To rozhodně, ale i tak ta kojná udělá obrovský kus práce za nás i kdyby byla štěňata na flašce. To čištění, masírování i sociální vazby jsou velké plus.
jenze riskujes i ty svoje vlastni stenata.
tohle je fakt jen pro kamarady akce. dobre kamarady

napsal(a):
Ale zase 2 štěňata nakrmíte a namasírujete za polovinu času než 4, atd.
Když jich bude 8, tak než nakrmíte poslední, tak můžete začít odznova.....skoro.
když jich bude 12, tak tam žádné skoro není, vyzkoušeli jsme za vás
ale zase z toho člověk má spostu užitečných poznatků, jako třeba
není potřeba spát
a
není pravda, že štěňata se nedokáží vyprázdnit sama
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jo mě přišlo "nejhorší" právě to masírování.. A určitě by to pro mě bylo jednodušší kdybych už měla něco odchováno, ale teda upřímně u prvního vrhu to pro mě byl dost záhul i s 5ti štěňaty. Než jsem je všechny nakrmila, namasírovala, na spaní zbývalo fakt málo času, že jsem si kolikrát řekla, že už to nemá ani cenu jít spát.. Asi po týdnu měl přítel volno a ujal se krmení a masírování - a já se po týdnu vyspala cca 3,5 hodiny v kuse - to byla taková paráda . Do toho jsem pořádně ani nejedla (což je moje blbost), protože jsem na jídlo neměla ani pomyšlení... byla jsem jak chodící zombie.. A to mi obvykle stačí docela málo spánku, ale pár dní po sobě se nevyspat déle jak hodinu a půl v kuse (no když k tomu připočtu to, že před usnutím jste ve střehu, jestli náhodou štěnda nekňučí, jestli je všechno v pořádku, tak nakonec z té hodiny a půl je hodina, jetli vůbec), tak to na člověku je prostě znát... A teda jako rozhodně nemůžu říct, že taková péče o 5 štěňat by se dala zvládat s prstem v nose . Jo kdyby to bylo jen krmení z lahvičky, to šlo rychle, tak možná. Ale to masírování a vyprazdňování byl očistec.
A když si těch štěňat představím 13, tak jako v jednom člověku to musí být hustý... To než nakrmíte a namasírujete poslední, tak můžete rovnou zase začínat u prvního ne?

"A když si těch štěňat představím 13, tak jako v jednom člověku to musí být hustý..."
Jenze to je porad dokola...kdyz fenu -planovane! - kryji, musi se pocitat i s tim, ze se tohle muze stat...
A je treba se i na tohle - nejak - pripravit...
I treba jen tim, ze mam mezi kamarady domluvenou pripadnou pomoc.
Jestli na to je clovek sam - o to vice je treba predvidat.
Ale já nemluvím o tom, s čím vším má chovatel počítat a co má mít domluvené....
Ale když už jsme u toho tak ano, počítala jsem i s nejhorším, a měla jsem kamarády a rodinu, kteří mi jezdili pomáhat. Takže jsem se mohla v klidu jít vyspat a oni by se postarali, to, že jsem nešla, je věc druhá. Nabízeli mi i to, že si štěnda vezmou na den, nebo alespoň třeba na tři krmení k sobě, odmítla jsem. Ale jo, i tak mi pomohli, když nás na to bylo víc, tak to šlo samozřejmě rychleji...
Reagovala jsem jen na to, že odchovat 5 novorozených štěňat musí jít s prstem v nose... A že odchovat 13 takhle velkých štěňat na lahvi je pohoda....Fakt jsem v tu chvíli nepřemýšlela jestli je to myšleno tak, že člověk k tomu má víc lidí a nějak se střídají...

marcelaamax
napsal(a):
Ale když už jsme u toho tak ano, počítala jsem i s nejhorším, a měla jsem kamarády a rodinu, kteří mi jezdili pomáhat. Takže jsem se mohla v klidu jít vyspat a oni by se postarali, to, že jsem nešla, je věc druhá. Nabízeli mi i to, že si štěnda vezmou na den, nebo alespoň třeba na tři krmení k sobě, odmítla jsem. Ale jo, i tak mi pomohli, když nás na to bylo víc, tak to šlo samozřejmě rychleji...
Reagovala jsem jen na to, že odchovat 5 novorozených štěňat musí jít s prstem v nose... A že odchovat 13 takhle velkých štěňat na lahvi je pohoda....Fakt jsem v tu chvíli nepřemýšlela jestli je to myšleno tak, že člověk k tomu má víc lidí a nějak se střídají...
neříkám, že pohoda, říkám, že to jde.
no a pět s prstem v nose
napsal(a):
neříkám, že pohoda, říkám, že to jde.
no a pět s prstem v nose
No tak asi to každej bere jinak...
Pro mě to teda s prstem v nose fakt nebylo . A co jsem se o tom bavila s dlouholetými chovateli, tak všichni, kteří si tím prošli se shodli na tom, že odchovat takhle štěňata je prostě záhul... A vlastně mi i pak tak nějak přiznali, že i kdyby to nebyl zrovna první vrh, tak by to stejně bylo náročné, jen už to má pak člověk najetý, je víc v klidu, ví přesně, co a jak..
Jako jasně, když to vezmu zpětně, tak se to dalo, muselo to nějak jít, bylo to lepší a lepší, začátky byly nejhorší. Ale stejně bych neřekla "s prstem v nose" . Edit.: ale tak možná v porovnání s 12ti štěňaty to pak člověk vidí jinak .

právě, srovnávám s dvanácti :D kde se prostě nespí, leda možná po 3/4h periodách bezvědomí.
pět, tam už se určitě i hodina spánku pohodlně vleze.
dvě, to jsem dávala skoro bez probuzení.
marcelaamax
napsal(a):
On někdo psal, že je to pohoda?😱
napsal(a):
právě, srovnávám s dvanácti :D kde se prostě nespí, leda možná po 3/4h periodách bezvědomí.
pět, tam už se určitě i hodina spánku pohodlně vleze.
dvě, to jsem dávala skoro bez probuzení.
Já měla na flašce 11, ale fena se starala (jen při horečce že zadržených 2 mrtvých štěňat přišla o mlíko a pak měla ATB), takže to byl sice mazec, ale furt to šlo. Po 10 dnech se i rozkojila.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
On někdo psal, že je to pohoda?😱
Jo tak uznávám, ze vyloženě nebylo napsáno pohoda, ale něco v tom smyslu, ze odchovat taková stenata jde na láhvi bez problému, nebo tak něco. A mě to z toho vyznělo tak, jakoze je to vlastně docela v pohodě. Ale bylo to evidentně myšleno jinak 😉.

marcelaamax
napsal(a):
Jo tak uznávám, ze vyloženě nebylo napsáno pohoda, ale něco v tom smyslu, ze odchovat taková stenata jde na láhvi bez problému, nebo tak něco. A mě to z toho vyznělo tak, jakoze je to vlastně docela v pohodě. Ale bylo to evidentně myšleno jinak 😉.
Bylo psáno " s prstem v nose" 😀

marcelaamax
napsal(a):
jde to. neříkám, že je to pohoda, ale je to možné a to je asi to, co jsem chtěla říct.
že prostě když nakreju fenu tak ta celá situace v sobě nese riziko jejího úhynu a tím pádem by chovatel měl být připravený i na to, že si to dá na lahvi.
a je to imho lepší alternativa než shánět nějaké kojné feny.