Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

novotnov

3.1.2022 10:23
novotnov

XXX.XXX.210.65

Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně venčení v novém roce.
Mám roční fenku u které nikdy nebyl problém během venčení. Ale tři dny před silvestrem mi začala odmítat chodit ven. Několikrát během procházky byly slyšet rany od petard, tak jsem pochopil že se ran bojí a nechce dál jít.
Ale už je třetí den po silvestru a má stále strach. I když s ní jdu na procházku ráno a petardy nebouchají, ujde pár kroků, zastaví se, stahne ocas, třese se a nechce dál jít.
Snažil jsem se ji rozptýlit hráním s míčkem či pamlsky ale nic nepomáhá. Zasekne se a dál ani krok, jde pouze když ví, že směřujeme domů.
Bydlíme ve městě, takže na hluk je zvyklá a nikdy ji chození nedělalo problém.
Nevíte jak bych ji mohl pomoct nebo čím je to způsobeno? Taktéž hárá, tak je možné že je ke zvukům citlivější?
Prosím o jakékoliv rady...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2022 10:37

U nás trvala "rachejtlová deprese" klidně i 2 týdny po silvestru. Nezbývalo, než čekat, až to přejde... Ale bylo to v posledních letech psova života.
Se stářím se psův strach obecně zhoršuje.

Proto byste měl především začít studovat, jak strach z petard a rachejtlí odbourávat, abyste to nemusel řešit každý rok a v ještě horších formách. Obraťte se na nějaké odborníky, například Eva Štemberová (má myslím na Facebooku online poradnu, takže ani nemusíte nikam jezdit, jen si zaplatit členství a přečíst si tam, jak na to). S odnaučováním strachu se musí začít během roku, třeba už na jaře, abyste to měli na další silvestr zmáknutý.

V tuhle chvíli bych psa brala ven jako vždycky, snažila se najít trasu, která mu připadá méně nebezpečná. Nebo třeba i vyvézt autem někam k lesu, kde to nebude mít spojené se střílením. Nesvolit k tomu, že se nikam nejde, přesvědčit aspoň na malou procházku, prostě vyvenčit se musí.

Jinak se dá koupit Alavis Calming, to prý docela funguje, ale teď už je na to asi pozdě, to se má začít dávat před silvestrem.

3.1.2022 10:43

"Nebo třeba i vyvézt autem někam k lesu, kde to nebude mít spojené se střílením."

bych to tak nějak viděla
prostě vyvézt autem

3.1.2022 11:14

Klidně bych psovi dala ten Alavis calming i teď, on obecně má odbourávat stres, může se brát i delší dobu. Zkusila bych jednu dávku podle váhy každý den ráno, případně druhou večer. Patřím k těm co s ním mají dobré zkušenosti. Případně nějaké Bachovy kapky? Ale s těmi zkušenost nemám.

novotnov

3.1.2022 18:01
novotnov

XXX.XXX.210.65

Děkuji za rady, o víkendu jsme to tak udělali a odjeli mimo město a venčení proběhlo v pohodě. Bohožel v týdnu jsem do večera v práci a mám čas dopoledne, kdy někam na delší dobu odjet není možné.
Chtěl bych se ještě zeptat ten Alvis calming je na nějaké přírodní bázi? Popřípadě není navykový? Abych mu to nepodával a pak zjistil že mi bez toho nepůjde ven. A užívat do doby než se se zbavíme strachu? A po jaké době zabíra, abych věděl kdy před procházkou dát.

3.1.2022 18:22

ono nejde o to jet někam daleko, ale prozatím zrušit "odcházím od domu/branky/...", takže možná bude stačit popojet v řádu stovek metrů

3.1.2022 18:47

Taky mi pes venku blbne i po Silvestru, ale začal až ve 3 letech a zásadně po setmění. Za světla žádné rachejtle naštěstí neslyšel. Každopádně buď na venčení vyvézt, nebo mám prostě jednu stranu od domu, kam už týden před Silvestrem nechodím, aby si to pak nespojil. Tam jde v pohodě. Akorát jsem si letos vybrala Staromák a Karlovku a už jsou tu mraky turistů.

Přidejte reakci

Přidat smajlík