Zvýšený bilirubin u psa - stále bez diagnózy

Sibiřský husky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2022 18:50
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Pes, SH, 3,5 roku. Dva týdny zpátky se z ničeho nic začal chovat divně - olizování zdi (o doplňování minerálů z polymerní barvy nemůže být řeč) a z akčního torpéda se běhěm dvou dnů stal letargický gaučák, který se nechce hýbat. Okamžitě následovala veterina a fyzio (pes pravidelně tahal, tak jsem si chtěla být jistá, jestli třeba není někde skřípnutej). Pije, žere, vylučuje normálně. Odčervení cca 2 měsíce zpátky.

Nabrala se krev na všechno možné i nemožné - vitaminy, minerály, ledviny, jaterní funkce, nějaké srandy se žlučníkem, zinek, štítná žláza. Vše v normě nebo na +- stejných hodnotách jako předchozí preventivní odběry, nic nestouplo ani nekleslo. Teda kromě bilirubinu, který stoupnul z 5,6 na 15 umol/l, hematokrit ok. Leptospiróza negativní. Dělalo se CT jater a sono dutiny břišní. Bez nálezu. Pohyb čistý, nikde není skřípnutej, nataženej, zablokovanej.

Zatím bez diagnózy. Z barfu převeden na veterinární granule. Jsme ve stádiu, kdy chodíme na odběry a čeká se jestli se něco dalšího nezačne měnit nebo rovnat.

Nějaké nápady? Už jsem z něj fakt zoufalá. Jediné co nás ještě napadlo je, že někde něco jedovatého olíznul, pravděpodobně ze sněhu.

Děkuju za jakýkoliv nápad nebo zkušenost

3.1.2022 20:02
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Měli jsme podobný problém. Začalo to zvětšeným břichem, myslelo se, že voda, ale byla to vyrostlá obří játra. Jenže se nezjistilo proč se tak stalo. Zpočátku se v jaterních našel jen ten bilirubin, další týden se přidal už viditelný úbytek červených krvinek, takže se tvořily míň, další týdny odběrů, pokaždé další problém, respective z toho plynoucí zjištění, že krvetvorba se úplně zastavila. Dostal dvě transfuze, po druhé umřel. Za ty dva měsíce léčby a testů snad všeho, co je napadlo, se nepřišlo na to co se děje. To byl podzim. Předtím na jaře vybral dvoje ATB na údajný zánět močáku, který se pozděj ukázalo, to vůbec nebyl. Od té doby ale nebylo všechno OK. Pes první začal hubnout, ale jelikož háraly po sobě tři sousedovic feny, nebylo to až tak divné, moc nežral. Pak se konečně zakulacoval...a začal se zadýchavat, myslela jsem, že už ztloustnul až moc. To už byla ta obří játra. Další podezření byla babesiosa - měl pijáky lužní. No v té době o té nemoci věděli maximálně tak na Slovensku. Na začátku toho průšvihu dostal kortikoidy a okamžitě se mu poprvé v životě udělal hotspot - přes celý zadek nad ocasem. Po tom co se jaterní testy začaly horšit, řekl vet, že se to asi rozjelo těma kortikoidama. Prostě tápali, jestli to zavinilo to či támhleto...ale jak píšu, nepřišlo se na nic. U vás na sonu nenašli nic, tedy viditelně s játry nic, tak snad nic tak hrozného. Divná je ta únava, protože to by právě odpovídalo, že mu ubývají červené krvinky...to ale v testech jak píšete nenašli, tedy nic divného nenašli. Něco mu způsobuje zvýšený rozpad červených krvinek. Co všechno tohle dokáže nevím. To až nakoukne třeba Bodlinka. U lidí je jedna dědičná choroba, která takhle vypadá - zvýšený bilirubin. Vím to, protože to má můj muž a jeho příbuzní. Ale unavený není. Jen někdy žlutý

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2022 20:07

lesnížínka napsal(a):
Měli jsme podobný problém. Začalo to zvětšeným břichem, myslelo se, že voda, ale byla to vyrostlá obří játra. Jenže se nezjistilo proč se tak stalo. Zpočátku se v jaterních našel jen ten bilirubin, další týden se přidal už viditelný úbytek červených krvinek, takže se tvořily míň, další týdny odběrů, pokaždé další problém, respective z toho plynoucí zjištění, že krvetvorba se úplně zastavila. Dostal dvě transfuze, po druhé umřel. Za ty dva měsíce léčby a testů snad všeho, co je napadlo, se nepřišlo na to co se děje. To byl podzim. Předtím na jaře vybral dvoje ATB na údajný zánět močáku, který se pozděj ukázalo, to vůbec nebyl. Od té doby ale nebylo všechno OK. Pes první začal hubnout, ale jelikož háraly po sobě tři sousedovic feny, nebylo to až tak divné, moc nežral. Pak se konečně zakulacoval...a začal se zadýchavat, myslela jsem, že už ztloustnul až moc. To už byla ta obří játra. Další podezření byla babesiosa - měl pijáky lužní. No v té době o té nemoci věděli maximálně tak na Slovensku. Na začátku toho průšvihu dostal kortikoidy a okamžitě se mu poprvé v životě udělal hotspot - přes celý zadek nad ocasem. Po tom co se jaterní testy začaly horšit, řekl vet, že se to asi rozjelo těma kortikoidama. Prostě tápali, jestli to zavinilo to či támhleto...ale jak píšu, nepřišlo se na nic. U vás na sonu nenašli nic, tedy viditelně s játry nic, tak snad nic tak hrozného. Divná je ta únava, protože to by právě odpovídalo, že mu ubývají červené krvinky...to ale v testech jak píšete nenašli, tedy nic divného nenašli. Něco mu způsobuje zvýšený rozpad červených krvinek. Co všechno tohle dokáže nevím. To až nakoukne třeba Bodlinka. U lidí je jedna dědičná choroba, která takhle vypadá - zvýšený bilirubin. Vím to, protože to má můj muž a jeho příbuzní. Ale unavený není. Jen někdy žlutý

Ale zase hematokrit OK, to na rozpad červených krvinek nevypadá. Zítra se poptám u kolegů - víc hlav víc ví.

3.1.2022 20:15
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ale zase hematokrit OK, to na rozpad červených krvinek nevypadá. Zítra se poptám u kolegů - víc hlav víc ví.

Však to. Ale u Berryho to začínalo taky tak, tedy podobně. Zpičátku nám řekli: má játra přes celé břicho, ale ony jsou prostě jako by v pořádku, je tam zvýšený jen bilirubin, ale nebojte se, to neumírá, to se přeléčí a bude to dobré. Jen jsou divná ta jítra, proč se to stalo. No a pak se začal jaždý týden přidávat další problém, vlastně čím víc se ,,léčilo", tím to bylo horší a horší. Dostal kortikoidy, ATB, pak něco na chlamidie či na co? Ta nějaká chematerapeutika, název už si nepamatuju...a nevím už co ještě, pořád se zkoušelo něco dalšího a všechno byl průšvih. Doufám, že tenhle pejsan bude mít větší štěstí...

3.1.2022 20:26
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Třeba zatím zvládá retikulovat nové, takže ten úbytek není vidět.
Na reticulocyty se musí krev vyšetřit tuším do hodiny od odběru, aby to mělo vypovídající hodnotu.

3.1.2022 20:47
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Třeba zatím zvládá retikulovat nové, takže ten úbytek není vidět.
Na reticulocyty se musí krev vyšetřit tuším do hodiny od odběru, aby to mělo vypovídající hodnotu.

Zkusím se na to příště poptat. Doufám, že se brzo přijde na to, co mu je. Už jen to, že ho mlaďoch místo šikany chodí ňuchat a olizovat, mi celkem dělá starosti.

3.1.2022 21:14
malea

XXX.XXX.100.90

Tobikovi vyskočil bilirubin už před měsícem na 31, nyní má dokonce 36. Ostatní výsledky v normě, ale na ultrazvuku je žlučník se zesilenou stěnou a v něm bláto. Takže dostal Urososan a za 3 týdny se uvidí. U vás na ultrazvuku všechno v pořádku?

3.1.2022 21:50

ikterus má v zásadě tři možné příčiny:

prehepatální: rozpad červených krvinek
hepatální: problém v játrech
posthepatální: problém s odvodem žluči

co vás může nasměrovat dál: je ten bilirubin konjugovaný nebo ne? jaká je barva stolice? co krevní nátěr?

4.1.2022 00:21
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

No je to asi blbost, ale takhle se projevovala kámošky fenka, co měla tetanus Možná jen náhoda, že olizovala zdi. Byla divná, nechtělo se jí nic a pak přišly křeče a zvracení, že je to tetanus zjisitlil až hodně pozdě a u nešlo nic dělat.

4.1.2022 00:26
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Siberiana napsal(a):
Zkusím se na to příště poptat. Doufám, že se brzo přijde na to, co mu je. Už jen to, že ho mlaďoch místo šikany chodí ňuchat a olizovat, mi celkem dělá starosti.

Tohle mi to právě připomnělo, tu kámoščinu fenku s tetanem. Můj pes jí neměl rád, žárlil na ní, já si jí tenkrát vzala, že jí pár hodin pohlídám, normálně na ní startoval, ale tehdy kolem ní jen prošel, tak nějak pomaleji, vrtěl ocáskem a díval se na ni po očku. Prostě to, jak se choval, prolétlo mi hlavou, že s tou fenkou to asi nevypadá dobře.

4.1.2022 04:36
fikovnice

XXX.XXX.134.35

lesnížínka napsal(a):

Zvýšený bili geneticky je u Gilberta - to máš na mysli u svého muže?

4.1.2022 07:38
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

fikovnice napsal(a):
Zvýšený bili geneticky je u Gilberta - to máš na mysli u svého muže?

Houby si pamatuju, jak se to jmenuje, ale pravděpodobně. Má to on a dva jeho bratránci. Zprvu doktor pátral, proč ho má pořád tak vysoký, pak se náhodou se hodila řeč na nějaké sešlosti a přišlo se na to, že není jediný z rodiny, co to má. Doktor mu pak řekl: aha, tak to nemusíme řešit, to je genetické. Když je ve stresu, zežloutnou mu oči.

4.1.2022 07:39
fikovnice

XXX.XXX.135.131

lesnížínka napsal(a):
Houby si pamatuju, jak se to jmenuje, ale pravděpodobně. Má to on a dva jeho bratránci. Zprvu doktor pátral, proč ho má pořád tak vysoký, pak se náhodou se hodila řeč na nějaké sešlosti a přišlo se na to, že není jediný z rodiny, co to má. Doktor mu pak řekl: aha, tak to nemusíme řešit, to je genetické. Když je ve stresu, zežloutnou mu oči.

Pokud by to byl fakt Gilbert, tak má větší ochranu před aterosklerózou. Bilirubin je antioxidant. A jinak je ten syndrom celkem benigní.

4.1.2022 08:10
janaa

XXX.XXX.37.13

Moc neporadím,ale držím palce. Měla jsem u jedné feny něco podobného, ale to netrvalo tak dlouho - něco jí pohryzalo při výcviku, vrátila se mi se zvěří "vyděšená", druhý den začala být nesvá, unavená,na procházkách se táhla jak smrad, furt někde něco olizovala,žrala, tak veterina, zvýšený bilirubin (přiznám se,že už si nepamatuju,jestli tam byly i vyšší jiné jaterky,ale myslím,že ne) a při bližším zkoumání jsem jí hluboko v tlamě našla hojící se puchýřky. Ale za dva týdny už byla cajk. Pokud se to rozluští,dejte vědět

4.1.2022 09:43

Siberiana napsal(a):
Pes, SH, 3,5 roku. Dva týdny zpátky se z ničeho nic začal chovat divně - olizování zdi (o doplňování minerálů z polymerní barvy nemůže být řeč) a z akčního torpéda se běhěm dvou dnů stal letargický gaučák, který se nechce hýbat. Okamžitě následovala veterina a fyzio (pes pravidelně tahal, tak jsem si chtěla být jistá, jestli třeba není někde skřípnutej). Pije, žere, vylučuje normálně. Odčervení cca 2 měsíce zpátky.

Nabrala se krev na všechno možné i nemožné - vitaminy, minerály, ledviny, jaterní funkce, nějaké srandy se žlučníkem, zinek, štítná žláza. Vše v normě nebo na +- stejných hodnotách jako předchozí preventivní odběry, nic nestouplo ani nekleslo. Teda kromě bilirubinu, který stoupnul z 5,6 na 15 umol/l, hematokrit ok. Leptospiróza negativní. Dělalo se CT jater a sono dutiny břišní. Bez nálezu. Pohyb čistý, nikde není skřípnutej, nataženej, zablokovanej.

Zatím bez diagnózy. Z barfu převeden na veterinární granule. Jsme ve stádiu, kdy chodíme na odběry a čeká se jestli se něco dalšího nezačne měnit nebo rovnat.

Nějaké nápady? Už jsem z něj fakt zoufalá. Jediné co nás ještě napadlo je, že někde něco jedovatého olíznul, pravděpodobně ze sněhu.

Děkuju za jakýkoliv nápad nebo zkušenost

Můžete sem dát všechny laboratorní výsledky? + viz bodlinka.

4.1.2022 10:41
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Update: Tak jsme dnes měli zábavné ráno. Pes mi začal natahovat na zvracení. Okamžitě sebrán a jelo se na veterinu. Na stole jim pak vyblil nějaký podivný nazelenalý smrdící jakoby rosol plný chlupů. Takže se dělal výplach žaludku. Cizí tělesa v žaludku nemá ani není nijak poškozen. Vzorek se je testován. Pes dostal kapačku a nějaký gel vyvazující toxiny, ponechán na veterině. A nevypadá to vůbec dobře, z auta už jsem ho musela nést. Krev furt stejná, bilirubin je na 15,5.

4.1.2022 10:45
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Můžete sem dát všechny laboratorní výsledky? + viz bodlinka.

Ráda bych, ale nechtějí se mi nahrát fotky, prohlížeč mi vyhazuje dialogová okna. Hodím to sem kdyžtak později, na přepisování teď úplně nemám nervy...

4.1.2022 11:04
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Tak doufejme, že to špatné je venku a už jen poléčit, detoxikovat. Já bych tedy okamžitě nasadila ostropestřec. U našeho psa jsem to tehdy neudělala, protože muž se bál: nic mu nedávej, oni vědí, co mu mají dát, ještě to nějak rozhodíš...Doteď si vyčítám, že jsem to alespoň nezkusila Skvěle pomohl mě i tetě s přechozenou žloutenkou.

4.1.2022 13:21

Siberiana napsal(a):
Ráda bych, ale nechtějí se mi nahrát fotky, prohlížeč mi vyhazuje dialogová okna. Hodím to sem kdyžtak později, na přepisování teď úplně nemám nervy...

V pořádku. Možná to bude nějaká otrava a ta už se stejně řeší.

4.1.2022 16:16
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Update: Volal vet. Pes se lepší. Vyspal se po všech těch procedurách a už začíná vymýšlet. Z toxikologie toho moc nevypadlo, a jelikož postrádá nějaký typický příznak otravy a od požití je dlouho, tak nevíme co hledat. Takže si ho tam nechá do zítřejšího večera na pozorování. Jestli bude vše víceméně ok a bilirubin s retikulocyty se nebudou výrazně horšit, tak si ho budu moct vzít domů. Pak budeme pokračovat s odběrama.

Jinak teorie je, že někde něco sežral nebo olízl, ale v nějakém bezpečném množství, kdy mu sice bylo blbě, ale úplně mu to nerozhasilo funkce. Retikulocyty jsou pod vyšší hranicí normy, takže budeme sledovat dál pro případný rozpad krve. Pokud jsme vyřešili příčinu problému, tak by měly do dvou týdnů hodnoty postupně začít padat.

4.1.2022 18:04
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Siberiana napsal(a):
Update: Volal vet. Pes se lepší. Vyspal se po všech těch procedurách a už začíná vymýšlet. Z toxikologie toho moc nevypadlo, a jelikož postrádá nějaký typický příznak otravy a od požití je dlouho, tak nevíme co hledat. Takže si ho tam nechá do zítřejšího večera na pozorování. Jestli bude vše víceméně ok a bilirubin s retikulocyty se nebudou výrazně horšit, tak si ho budu moct vzít domů. Pak budeme pokračovat s odběrama.

Jinak teorie je, že někde něco sežral nebo olízl, ale v nějakém bezpečném množství, kdy mu sice bylo blbě, ale úplně mu to nerozhasilo funkce. Retikulocyty jsou pod vyšší hranicí normy, takže budeme sledovat dál pro případný rozpad krve. Pokud jsme vyřešili příčinu problému, tak by měly do dvou týdnů hodnoty postupně začít padat.

Tak to by byla ta nejlepší varianta dávejte nám sem ještě info, jak to vypadá a my budem držet palce a tlapky

4.1.2022 22:01
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Siberiana napsal(a):
Update: Tak jsme dnes měli zábavné ráno. Pes mi začal natahovat na zvracení. Okamžitě sebrán a jelo se na veterinu. Na stole jim pak vyblil nějaký podivný nazelenalý smrdící jakoby rosol plný chlupů. Takže se dělal výplach žaludku. Cizí tělesa v žaludku nemá ani není nijak poškozen. Vzorek se je testován. Pes dostal kapačku a nějaký gel vyvazující toxiny, ponechán na veterině. A nevypadá to vůbec dobře, z auta už jsem ho musela nést. Krev furt stejná, bilirubin je na 15,5.

Hm, tak asi snědl něco, co neumřelo zrovna přirozenou smrtí, už je to venku a snad to s ním bude jen lepší, držím pěsti.

5.1.2022 08:18
fikovnice

XXX.XXX.68.17

Siberiana napsal(a):

Jako trochu divný mi připadne jen zvýšený bili a jaterní testy v naprostém pořádku... Mám na mysli divný stran otravy...
Ale snad to bude OK!

10.1.2022 20:58
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Update: Pes už je klasicky na zabití jako vždy, když pravidelně nemaká. Připravil mi krásný budíček. Rozhodl se, že po mně začne v 6 ráno skákat s vodítkem v hubě, a pak mě majznul oslintanou karabinou do hlavy. Naštěstí už máme zelenou k postupnému návratu do zátěže, takže se chlapec brzy srovná.

Jinak retikulocyty začínají padat, bilirubin zatím ještě +- stejný, ale tak snad jsme z nejhoršího venku.

Vetovi se na té otravě taky něco nezdá, takže pes bude pro jistotu sledován - jednou za čas testy. Prozatím další vyšetření necháváme být, pes už si užil až až. Už ta veterinární dieta od RC je pro něj dostatečný trest.

10.1.2022 21:00
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Siberiana napsal(a):
Update: Pes už je klasicky na zabití jako vždy, když pravidelně nemaká. Připravil mi krásný budíček. Rozhodl se, že po mně začne v 6 ráno skákat s vodítkem v hubě, a pak mě majznul oslintanou karabinou do hlavy. Naštěstí už máme zelenou k postupnému návratu do zátěže, takže se chlapec brzy srovná.

Jinak retikulocyty začínají padat, bilirubin zatím ještě +- stejný, ale tak snad jsme z nejhoršího venku.

Vetovi se na té otravě taky něco nezdá, takže pes bude pro jistotu sledován - jednou za čas testy. Prozatím další vyšetření necháváme být, pes už si užil až až. Už ta veterinární dieta od RC je pro něj dostatečný trest.

Wow👍

Jen ať zlobí - to je dobré znamení 😉

10.1.2022 21:57
janaa

XXX.XXX.37.13

Super zprávy

9.2.2022 00:28
Siberiana

XXX.XXX.62.170

Update: Děkuji všem za nápady a za podporu, Keiro už je v normě, nicméně bude dál sledován. Jen ho teď musím krotit u žrádla. Po vysazení veterinárního zrní do sebe souká všechno jak had, tak snad mu z toho nebude blbě.

A aby mě to nemrzelo, tak se mladej rozhodl mi udělat taky radost. Při blbnutí si urval dráp, takže mi tu teďka pro změnu chodí třínohá lampička. Pan veterinář už z nás má legraci, že tam jsme skoro častěji než jeho personál. Ale tak hlavně, že jsou oba v pořádku :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík