Pes3

XXX.XXX.232.228
Dobrý den,
Přišel jsem sem s žádostí o pomoc. Máme doma pyrenejského horského psa. Na jaře mu budou dva roky. Bydlíme v domku se zahradou jen já a manželka, taková malá vesnice v Jeseníkách. Pes je s námi od mala, pořizovali jsme ho jako kamaráda a společníka. Jezdí s námi všude, na výlety, za rodinou, na hory, kam to jde, jde taky. Manželce by udělal, co jí na očích vidí, já jsem takový hračička a kamarád. Primárně vždy trávil čas venku, domů chodil tak příležitostně, jak se mu chtělo.
Kolem celého pozemku máme kombinaci dřevěných a klasických pletivových plotů, pozemek je poměrně velký, takže vždy vypadal, že je spokojený, že má co hlídat a pozorovat.
Asi tři měsíce zpátky se najednou pes "zcvoknul". Kňučel, nežral, dvakrát utekl stylem, že přeskočil starý plot. Tak jsme v tom místě udělali nový, vše zkontrolovali a pohoda. Pak najednou jsme odjeli pryč, za dvě hodiny jsme byli doma a pes běhal po vesnici. Od té doby utíká klidně třeba třikrát do týdne, vždy na jedno konkrétní místo, kde bydlí taková stará labradorka. Podhrabávání ho nebaví, prokusuje pletivo. Vím, že se nabízí rada, nenechávat psa samotného, ale ono se to vždy seběhne během chvíle. Teď se to manželce stalo, když si obouvala boty, než se obula, byl pryč. Já jsem dnes ráno topil, pes byl puštěný na malé části dvorku a během dvaceti minut přehryzal provaz co držel plot a letěl (nebyl to žádný provázek, ale fakt provaz).
Na jaře budeme všude dělat nové ploty, protože vím, že to je jediné řešení, ale moje otázka je, proč to vůbec začal dělat? Musíme ho nyní mít v naší nepřítomnosti v kotci a na zahradě mu chodíme za zadkem, jak ocásci.
Měli jsme za to, že je u nás spokojený, dostatek fyzického i psychického vybití a o to víc nás mrzí, že začal dělat tohle. Ani nevíme proč. Jsme z toho nešťastní, manželka obzvlášť. Skoro každý večer pláče, že to nezvládla, a že neví, co udělala špatně. Bojíme se, že i nové ploty se bude snažit překonat.
Proč s tím začal a je nějaká šance, že ho nové ploty zastaví?
Děkuji za rady a názory,
Tomáš.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Někdy stačí jen háravá fena v okolí. Váš pes dospívá.

Znám ve svém okolí pouze 3 psy pyrenejáka,ale od majitelů vím,že jakmile začali dospívat začali mít snahu dostat se ven.Pomohl jedině bytelný plot.Dva z nich nepoustěli ani na procházkách z vodítka,třetí byl s rodinou vpohodě,ale jakmile zůstal doma sám,tak mu ta snaha, udělat si vycházku, zůstala.
Pes3
napsal(a):
Dobrý den,
Přišel jsem sem s žádostí o pomoc. Máme doma pyrenejského horského psa. Na jaře mu budou dva roky. Bydlíme v domku se zahradou jen já a manželka, taková malá vesnice v Jeseníkách. Pes je s námi od mala, pořizovali jsme ho jako kamaráda a společníka. Jezdí s námi všude, na výlety, za rodinou, na hory, kam to jde, jde taky. Manželce by udělal, co jí na očích vidí, já jsem takový hračička a kamarád. Primárně vždy trávil čas venku, domů chodil tak příležitostně, jak se mu chtělo.
Kolem celého pozemku máme kombinaci dřevěných a klasických pletivových plotů, pozemek je poměrně velký, takže vždy vypadal, že je spokojený, že má co hlídat a pozorovat.
Asi tři měsíce zpátky se najednou pes "zcvoknul". Kňučel, nežral, dvakrát utekl stylem, že přeskočil starý plot. Tak jsme v tom místě udělali nový, vše zkontrolovali a pohoda. Pak najednou jsme odjeli pryč, za dvě hodiny jsme byli doma a pes běhal po vesnici. Od té doby utíká klidně třeba třikrát do týdne, vždy na jedno konkrétní místo, kde bydlí taková stará labradorka. Podhrabávání ho nebaví, prokusuje pletivo. Vím, že se nabízí rada, nenechávat psa samotného, ale ono se to vždy seběhne během chvíle. Teď se to manželce stalo, když si obouvala boty, než se obula, byl pryč. Já jsem dnes ráno topil, pes byl puštěný na malé části dvorku a během dvaceti minut přehryzal provaz co držel plot a letěl (nebyl to žádný provázek, ale fakt provaz).
Na jaře budeme všude dělat nové ploty, protože vím, že to je jediné řešení, ale moje otázka je, proč to vůbec začal dělat? Musíme ho nyní mít v naší nepřítomnosti v kotci a na zahradě mu chodíme za zadkem, jak ocásci.
Měli jsme za to, že je u nás spokojený, dostatek fyzického i psychického vybití a o to víc nás mrzí, že začal dělat tohle. Ani nevíme proč. Jsme z toho nešťastní, manželka obzvlášť. Skoro každý večer pláče, že to nezvládla, a že neví, co udělala špatně. Bojíme se, že i nové ploty se bude snažit překonat.
Děkuji za rady a názory,
Tomáš.
Dejte před plot elektrický ohradník a je to vyřešené - levné a instalace Vám zabere jedno odpoledne.
Dobrý den, máme taky takovou zkušenost se psem od táty.
Měl jezevčíka a ten si vždy našel možnost jak prchnout za fenou cca půl km od dvoru. Fena byla retrívr, takže celkem nepoměr, ale prostě se mu líbila a voněla. Párkrát ho dokonce dovedli samotní majitelé feny a uvázali ho tátovi ke vratům. Je to nepříjemné, ale no, upřímně se ani nedivím.
Určitě vás má rád, ale mlátí s ním hormony, dospívá, taky bych doporučila ten elektrický ohradník, za zkoušku to určitě stojí. Přeji pevné nervy!
Elektrický ohradník nejjednodušší řešení. Kdybyste měl malý pozemek,tak existuje neviditelný plot v kombinaci s obojkem,ale to vás u většího pozemku vyjde na cenu auta Velmi rychle pochopí,že plot začal kousat.Taky se přikláním k háravce jako ke spouštěči,zvlášť když běhal na to samé místo. Pak se to naučil jako zábavu. Hlavně to udělejte hned,než si z toho udělá naučené zautomatizované chování. Takhle se mi vrátila v roce a půl čuba, ta se naučila přeskakovat ploty z nudy. U mě začala přeskakovat plot a mrcasila se kousek od něj. Nebylo to o tom zdrhnout,ale o tom,že prostě byla zvyklá,že je to zábava
Provozní dotaz na lidi, co s tím maj zkušenosti, co mě napadl, když čtu to s tím elektrickým ohradníkem...
Kdyby šlo o háravku, není tam riziko, že pro psa bude útěk za háravkou mít takovou hodnotu, že mu "plot, který kouše" nebude představovat takovou velkou překážku, zatímco nazpět už se mu chtít nebude, protože přecijen, je to nepříjemný a zpátky už ho netáhne takový odhodlání jako ven?
Slyšela jsem takové zkušenosti totiž s těmi neviditelnými ploty, co fungují dohromady s obojkem. Že ti psi mnohdy jsou ochotni pro ten útěk takovou nepříjemnost překonat, ale zpět už se jim nechce, protože to kouše...
Pes3

XXX.XXX.232.228
Děkuji Vám všem za rady. Moc si toho vážím. Co jsem to tak pročetl, tak to asi vypadá, že na počátku byla tedy háravka a potom se z toho stala zábava. Což na jednu stranu chápu, že volné prostranství je prostě pro psa větší zábava.
Nikdy jsem si nedokázal představit, že na psa budu používat elektriku, ale asi mi nezbyde nic jiného. Nějaké ověřené značky, nebo je to úplně jedno? Přece jen do jara, do udělání nových plotů, je času dost a třeba mu to pomůže. Máme na jaro v plánu podhrabové pásy a takové ty pevné kusy plotů vcelku, vyjde to s našim pozemkem tak minimálně na 100 000. Jestli i tohle rozkouše, myslím, že mu asi utrhnu ocas

napsal(a):
Znám ve svém okolí pouze 3 psy pyrenejáka,ale od majitelů vím,že jakmile začali dospívat začali mít snahu dostat se ven.Pomohl jedině bytelný plot.Dva z nich nepoustěli ani na procházkách z vodítka,třetí byl s rodinou vpohodě,ale jakmile zůstal doma sám,tak mu ta snaha, udělat si vycházku, zůstala.
tak to ten můj teda ani náhodou
beruška zlatá......
také bych to viděla na háravku
jak je výše psáno, pořádně pořešit prozatímní mechanické zabezpečení
nový plot naplánovat fakt bytelný a vysoký
byl by problém ho více natáhnout domů? než do kotce?
a ten dostatek vybití zahrnuje každodenní špacír mimo pozemek? i vícekrát denně?
Pes3
napsal(a):
Děkuji Vám všem za rady. Moc si toho vážím. Co jsem to tak pročetl, tak to asi vypadá, že na počátku byla tedy háravka a potom se z toho stala zábava. Což na jednu stranu chápu, že volné prostranství je prostě pro psa větší zábava.
Nikdy jsem si nedokázal představit, že na psa budu používat elektriku, ale asi mi nezbyde nic jiného. Nějaké ověřené značky, nebo je to úplně jedno? Přece jen do jara, do udělání nových plotů, je času dost a třeba mu to pomůže. Máme na jaro v plánu podhrabové pásy a takové ty pevné kusy plotů vcelku, vyjde to s našim pozemkem tak minimálně na 100 000. Jestli i tohle rozkouše, myslím, že mu asi utrhnu ocas
Žádná značka,prostě ohradník,co se používá u hospodářských zvířat,natáhnout, zapnout a hotovo
Pes3

XXX.XXX.232.228
napsal(a):
beruška zlatá......
a ten dostatek vybití zahrnuje každodenní špacír mimo pozemek? i vícekrát denně?
Výška plotu je naplánovaná na 2,25 plus podhrabové pásy, takže to udělá tak 2,5 metru.
On právě není doma sám zvyklý, myslím jako vevnitř, a je to takové nehrabané telátko. Na kotec kdežto zvyklý je, protože tam chodí, když k nám přijede někdo cizí, nebo někdo, kdo se bojí psů, a je na něj řádně naučen. Na tom jsme pracovali opravdu odmala.
Ano, mimo pozemek chodíme vždy ráno, zhruba na hodinu většinou do vesnice, to bývá tak kolem sedmé. Potom ho manželka bere zhruba na půl hodiny do lesa na procházku, u toho různě cvičí, dělají blbinky a tak, cca kolem 11. Po návratu z práce ho manželka bere na větší procházku, zhruba hodina a půl, až dvě hodiny. To bývá kolem půl čtvrté odpoledne, pak se mazlí, hrají si. Na tuhle procházku bývám často doma už i já, takže to chodíme většinou ve třech.
Večer jdeme běhat do obce, to je zhruba tak na 45 minut.
Takže myslím, že mimo pozemek je vlastně více než na pozemku.

napsal(a):
beruška zlatá......
Když se jim to dařilo vícekrát,tak se jim to zalíbilo a naučili se chodit na vycházku sami.
Také jsem znala celou řadu čuvačů co, jak mohli, zdrhli.
Naši to také nedělali,ale ven chodí každý den a pak se snažím aby neměli možnost a nenaučili se toulat.
To měla příbuzná.Nejdříve měli fenu,hodná od domu se nehnula.Po ní si pořídili psa.Parkrát se mu podařilo zdrhnout k sousedům za fenou,pak se mu to zalíbilo a vždy našel místo kudy ven.No nakonec ho přejelo auto.

janaa
napsal(a):
Žádná značka,prostě ohradník,co se používá u hospodářských zvířat,natáhnout, zapnout a hotovo
Hele a to u tak chlupatýho psa, jako je pyreneják, fakt funguje? Když tím třeba prolezou ponďové a izolujou se hřívou?

Já jsem na FB ve skupině pyrenejáků a utíkání u nich, dle toho, co tam čtu, není tak neobvyklé, že tito psi utíkají a elektrický plot je tam doporučován právě těmi, co ho nainstalovali.
Takže předpokládám, že i přes tu srst to asi funguje, i když možná vyjímky existují všude.
napsal(a):
Hele a to u tak chlupatýho psa, jako je pyreneják, fakt funguje? Když tím třeba prolezou ponďové a izolujou se hřívou?
Určitě bych udělala dvě řady pásky. Samozřejmě,že srst nějak izoluje,ale ovce mívají taky el ohradníky a fungují kdyby zrovna tady ne,tak pak koupit klasickej el obojek a číhat,no, my to tak udělali
Btw ponďové jsou poníci? není to spíš tak,že se naučí elektrice vyhnout?
Známá řešila také. Vysoký plot Vám nepomůže, tenhle pes skočí i 2,25, nepodceňujte ho. Úvaz je zbytečný. Dotyčná známá má plot řekneme do výšky 1,5 metru a pak, jak už tu někdo zmínil, elektriku. Má poctivě udělanou na husto řadu tří lanek, ale fakt ne pásku, má opravdu lanka, která dost kopou - já od toho jednou dostala a fakt to byla šlupa. Jenže ten pes to potřebuje, pokud to má být účinné, má hustou srst. Od té doby nic neřeší. Funguje to, leda by se její pes chtěl podhrabat, což zatím neudělal. JÁ bych na tohodle fištróna udělala plot dva metry a dvě řady lanek nad to, to nedá.

napsal(a):
no jejda funguje
máme velmi funkční povel "auau drátek"
naučeno životem

Tak ja bych teda doporucila el.plot a ne ohradnik.
Pes3
napsal(a):
Dobrý den,
Děkuji za rady a názory,
Tomáš.
Měla jsem dva psy a oba měli svou oblíbenou fenku, za kterou rádi utíkali bez ohledu jestli se zrovna hárala a vyžití měli dost. Jeden byl kříženec německého ovčáka asi s jezevčíkem a druhý asi drsnosrtstý jezevčík s teriérem a oba uměli využít jakoukoliv příležitost. Toho prvního nám i jednou přivedla městská policie, pak už se jim uměl vyhnout a dostat se domů aniž by ho chytili.
otázka

XXX.XXX.230.195
Mám středoasiaty a pořídili jsme elektrický ohradník pro drůbež, dává vyšší napětí, odradí i nejchlupatějšího psa. Pes se k síti a ani ohradníku vůbec nepřibližuje, ale fena se nižšího napětí vůbec nebojí a ohradníkem klidně proběhne i když je pod proudem.

janaa
napsal(a):
Určitě bych udělala dvě řady pásky. Samozřejmě,že srst nějak izoluje,ale ovce mívají taky el ohradníky a fungují kdyby zrovna tady ne,tak pak koupit klasickej el obojek a číhat,no, my to tak udělali
Btw ponďové jsou poníci? není to spíš tak,že se naučí elektrice vyhnout?
Někteří využívají (zneužívají) toho, že mají hustou hřívu a naučí se pásku nadzvednout. Kamarádka takhle měla haflinga - kobylu, ještě toho původního robustního s bohatou hřívou. Ta tuhle metodu ovládala dokonale.

Koně mají celkem citlivé receptory elektrického pole mj. v čumáku, a i pokud nedejbože ještě někde ohrada slyšitelně tluče, je pro ně snadné vypočítat interval mezi impulzy. Znala jsem kobylu, která si to uměla spočítat i s kolečkem, které si udělala před proskočením ohrady (jakohucula).
Ohradník nad plot i před plot - aby nemohl přeskočit ani prokousat :-)
Pes3

XXX.XXX.232.228
Všem moc děkuji za Vaše rady.
V nejbližší době kupuji ohradník a instaluji. Snad to pomůže.
Děkuji všem, Tomáš.