Dobrý den, žádám radu, ale prosím jenom od psích paníčků, kteří už se do této situace dostali.
Naše 3,5 letá fenka dostala po hárání zánět dělohy a pan veterinář nám oznámil, že na přeléčení už je pozdě a že se to musí řešit operativně. Fenku sme nechali operovat a dostala tabletky od bolesti a ještě nějaké léky. Dva dny před operací už nám nechtěla nic jíst, teď je dva dny po operaci a stále nepozřela skoro nic.
Měli jsme problém dostat do ní i vodu, což jsme řešili stříkačkou a teď se už občas napije sama, i když moč má velmi tmavou. Každopádně dle dnešních krevních odběrů má ledviny v pořádku a moč relativně taky, ale pořád nechce nic sníst a my o ní máme opravdu velký strach a taky nervy.
Od operace hrozně pohubla. Veterinář nás neustále uklidňuje, že se to každou chvíli musí spravit, ale fenka vůbec nevypadá, že by chtěla začít. Dostali jsme od veterináře nějaké kočičí kapsičky, že prý psům to velmi voní, ale ona prostě vůbec nereaguje. Za den do sebe dá prakticky maximálně jedno sousto a zbytek dne odmítá cokoliv jíst. Už jsme zkoušeli spoustu věcí-vyvary z různých druhů masa i jinak tepelně upravené maso, všelijak ji podstrojujeme a ona stále nic.
Už jsme ji zkoušeli krmit i na sílu, ale myslíme si, že těch 5 stříkaček je nám stejně k ničemu, když se odmítá najíst sama.
Velmi prosím o rady, jak jste rozjedli Vaše pejsky.
My zítra jedeme opět k veterináři a nějak už to musíme vyřešit, protože je to špatné i naň naší psychiku, jak je že dne na den hubenější a hubenější 😞
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nataša123785
napsal(a):
Dobrý den, žádám radu, ale prosím jenom od psích paníčků, kteří už se do této situace dostali.
Naše 3,5 letá fenka dostala po hárání zánět dělohy a pan veterinář nám oznámil, že na přeléčení už je pozdě a že se to musí řešit operativně. Fenku sme nechali operovat a dostala tabletky od bolesti a ještě nějaké léky. Dva dny před operací už nám nechtěla nic jíst, teď je dva dny po operaci a stále nepozřela skoro nic.
Měli jsme problém dostat do ní i vodu, což jsme řešili stříkačkou a teď se už občas napije sama, i když moč má velmi tmavou. Každopádně dle dnešních krevních odběrů má ledviny v pořádku a moč relativně taky, ale pořád nechce nic sníst a my o ní máme opravdu velký strach a taky nervy.
Od operace hrozně pohubla. Veterinář nás neustále uklidňuje, že se to každou chvíli musí spravit, ale fenka vůbec nevypadá, že by chtěla začít. Dostali jsme od veterináře nějaké kočičí kapsičky, že prý psům to velmi voní, ale ona prostě vůbec nereaguje. Za den do sebe dá prakticky maximálně jedno sousto a zbytek dne odmítá cokoliv jíst. Už jsme zkoušeli spoustu věcí-vyvary z různých druhů masa i jinak tepelně upravené maso, všelijak ji podstrojujeme a ona stále nic.
Už jsme ji zkoušeli krmit i na sílu, ale myslíme si, že těch 5 stříkaček je nám stejně k ničemu, když se odmítá najíst sama.
My zítra jedeme opět k veterináři a nějak už to musíme vyřešit, protože je to špatné i naň naší psychiku, jak je že dne na den hubenější a hubenější 😞
Nám předchozí pes nechtěl žrát vůbec nic několik dnů, ale ne po operaci, ale po nasazení ATB v tabletách...až když jsme přešli na ATB v injekcích, tak se rozežral....předtím nic, ani piškot, který měl rád...bolel ho prostě po tbl. žaludek. Nemůže to být Váš případ? Nebere po operaci ATB?
No co třeba kapku medu z prstu nebo něco jiného netradičního, co psi můžou? Něco, co předtím za normálních okolností milovala...vařená treska krásně voní...kousek rohlíku, to mají taky psi rádi...cokoli, jen ať začne....
Tak to by mě zajímalo, jestli berete ATB a jaká když tak??
Držím palce, ať se rozpapá feňulka....

My měli s tímtéž na operaci fenku před asi 7 lety a já už si to vůbec nepamatuju, jak to bylo s jídlem. Já jen vím, že nechtěla žrát až po mrtvici, to už se prostě rozhodla, že nechce žít.

Zrzavci
napsal(a):
Teď mám aktuálně fenku čerstvě po operaci, taky kadstrace díky pyometře. Nam ale fenka nepřestala jíst. Rozkrmuju tak že jsem do hrnce dala celé kuře, mrkve a oloupané brambory. Rozvařila do měkká, rozhňahňala vidličkou a podávám po troškách.
Tali? No chuděrka...😒 tak ať je brzo dobrá holka krásná...

Já jsem rozkrmovala po uzavřené pyometře 10letou fenu, která byla operovaná opravdu těsně před rupturou dělohy. Částečná sepse, veterinářka feně dávala méně než 40% šanci, že přežije.
Calopet pasta nám hodně pomohla v začátku. Dále vepřová panenka medium s volským okem, žloutek musel být tekutý. Míchaná vajíčka, ale nesměla jsem je příliš na pánvi umrtvit, musela být šťavnatá, pažitku kvitovala. Coby pití lžička medu v teplé vodě rozpuštěná a do toho dva, tři piškoty rozmočené. Fena milovala pivo, tak i na štopičku plzeňské dvanáctky došlo, vmíchat do trošku vody. A tvaroh milovala, tak jsem zkousela naředěný tvaroh po troškách a chutnalo.
Na sílu to nešlo. To radši za povel jako mňamka. I jen za náznak "sedni", "pocem" nebo "štěkěj" velká pochvala a žrádlo/pití jako odměna. Prvních pár dní bylo opravdu velmi náročných.

napsal(a):
Nám předchozí pes nechtěl žrát vůbec nic několik dnů, ale ne po operaci, ale po nasazení ATB v tabletách...až když jsme přešli na ATB v injekcích, tak se rozežral....předtím nic, ani piškot, který měl rád...bolel ho prostě po tbl. žaludek. Nemůže to být Váš případ? Nebere po operaci ATB?
No co třeba kapku medu z prstu nebo něco jiného netradičního, co psi můžou? Něco, co předtím za normálních okolností milovala...vařená treska krásně voní...kousek rohlíku, to mají taky psi rádi...cokoli, jen ať začne....
Tak to by mě zajímalo, jestli berete ATB a jaká když tak??
Držím palce, ať se rozpapá feňulka....
Nám po stejné operaci fenka taky pár dní nežrala, pomohly infuze, cítila se po nich lépe a vrátila se jí i chuť k jídlu, takže jsme jí pak postupně rozkrmili. A to jí babče bylo už 13 let.
Léky na bolest a ATB mi veterinář připravil do stříkaček, aplikovala jsem sama doma. Infuze též, zaučil mě a udělal rozpis co, kdy a kolik.

tohle je na kapacku uz.
nebo min na kontrolu, jak je zavodnena.
nekdy to tak, bohuzel je -kdyz pes dlouho nezere, protoze je mu zle -rozkrmeni trva o to dele.

napsal(a):
Nám po stejné operaci fenka taky pár dní nežrala, pomohly infuze, cítila se po nich lépe a vrátila se jí i chuť k jídlu, takže jsme jí pak postupně rozkrmili. A to jí babče bylo už 13 let.
Léky na bolest a ATB mi veterinář připravil do stříkaček, aplikovala jsem sama doma. Infuze též, zaučil mě a udělal rozpis co, kdy a kolik.
Infuze sama doma? Ty bláho, pro mě nepředstavitelné....ale tak snad Vaše zkušenost zadavatelce pomůže ...
napsal(a):
tohle je na kapacku uz.
nebo min na kontrolu, jak je zavodnena.
nekdy to tak, bohuzel je -kdyz pes dlouho nezere, protoze je mu zle -rozkrmeni trva o to dele.
Jj, kapačka je potřeba, už jen s ohledem na tu koncentrovanou (tmavou) moč - fenka je dehydrovaná.
K tomu do tlamy Calopet nebo Reconvalescent pastu.
Je nutné fenku rozkrmit, aby začal trávicí trakt normálně fungovat.
napsal(a):
Infuze sama doma? Ty bláho, pro mě nepředstavitelné....ale tak snad Vaše zkušenost zadavatelce pomůže ...
Zní to děsivě, ale zas takovej problém to není. Mamka těsně před Vánoci taky dostala domů a 2 dny kapali doma. No bohužel to nakonec stejně nedopadlo, ale tam byl jiný problém...
Loni rozkrmovala fenu po pyometře rozmixovaným vařeným kuřecím po lžičkách.
Manžel měl labradorku, tuším v 9 letech první vet nepoznal zánět dělohy, šlo se k druhému, ale až po dalších několika dnech. Hned operace, záchrana snad 5 minut po 12-sté, fena taky bez chuti do života, ale tady veterinář hned nasadil kapačku, první dva dny dojel s manželkou jí měnit, pak se to už manžel naučil. Fena se z toho dostala, ale bylo to opravdu o těch kapačkách.

napsal(a):
První proběhla u veta, všechno mi vysvětlil a připravil. Sáček jsem doma pověsila na skříň, seděla u feny na zemi a kapali jsme😉
Žádná věda to není, měla zavedenou kanylu, takže jsem ji jen napojila, naštelovala podle instrukcí rychlost kapání a hotovo. Měla léčbu bez stresu v pohodlí vlastního pelíšku.

napsal(a):
První proběhla u veta, všechno mi vysvětlil a připravil. Sáček jsem doma pověsila na skříň, seděla u feny na zemi a kapali jsme😉
Žádná věda to není, měla zavedenou kanylu, takže jsem ji jen napojila, naštelovala podle instrukcí rychlost kapání a hotovo. Měla léčbu bez stresu v pohodlí vlastního pelíšku.
No na mě bylo fakt hodně píchat do psa doma ty injekce s ATB (jsem omdlívací), ale nakonec jsem to píchala a asi kdybych se dostala do takové situace jako Vy, možná bych to pro dobro psa taky zvládla 🤷♀️
Otázka

XXX.XXX.230.195
Rozkrmovala jsem fenku řídkou kaší z vařeného králíka s syrovým žloutkem. Prostě jsem to do ní lila po lžičkách. Do vody bych přidala glucopur nebo med.

napsal(a):
No na mě bylo fakt hodně píchat do psa doma ty injekce s ATB (jsem omdlívací), ale nakonec jsem to píchala a asi kdybych se dostala do takové situace jako Vy, možná bych to pro dobro psa taky zvládla 🤷♀️
Jde jen o poprvé. Člověk pak už ví, že to zvládne.
Mě pak po telefonické konzultaci, když už bylo feně líp, dokonce veterinář zaúkoloval vytažením té kanyly😲, to jsem se bála víc.
Stehy teda už tahal na kontrole standardně on😁
Nataša123785
napsal(a):
V jednom případě pomohla ta kapačka, to když byl pes po otravě jedem na krysy, u dítěte mi to pomohlo taky, když několik dní zvracela, tak už pak odmítala jíst a po kapačce se normálně najedla. Pak zas jindy, když psa srazilo auto, tak se zas napil a najedl po injekci proti bolesti, ale krmila jsem ho po lžičkách jak vodu, tak jídlo.
Pro fenku, je to velká zátěž. Chápu vás, na psychiku je to darda. Dva dny po takové náloži nejsou asi ještě nic neobvyklého ( tím to rozhodně neshazuji, jen, že se to prostě stává, každý pes je jiný a jí je prostě blbě a kdyby vám tu teď dal někdo recept na kaviár s lanýžema, tak se na to vyprdne). Uvidíte, co vám vet řekne. Jinak nám sice v jiném problému - pes sežral nějaký humus a nevypadalo to dobře, nepil ( nastoupila střícka - a nic moc ), nebaštil, pomohly nakonec kapačky, kapali jsme doma ( myslím, že je to pro psa lepší, než ho stresovat každodenní návštěvou veteriny ), dostali jsme nějakou pastu, pak se to konečně zlepšilo, rozvařené hovězí, rozmixované s trochou bylinek a šunkou psisko schválilo.

Taky jsme dávali naší staré fence infuze. Vet zavedl kanylu, ukázali mi, jak napojit kapačku a naštelovat kapání a poslali nás dom. Na pohotovosti měli jen 2 infuzní lůžka a nechtěli si je dlouhodobě obsadit (kapali jsme 6 hodin denně). Vždycky jsem jí na 2 hodiny napojila a seděla u ní na zemi, pak odpojit, aby si fenka krátce odpočinula a zase další dávku.
V situaci, kdy nechtěla nic přijímat (ani pít), jí to opravdu zvedlo a dostalo z té naprosté apatie. Ty kapačky jsme dávali 3 dny a pak už se po troškách rozkrmila (rozmáčený piškotek, pribináček....)

napsal(a):
Jde jen o poprvé. Člověk pak už ví, že to zvládne.
Mě pak po telefonické konzultaci, když už bylo feně líp, dokonce veterinář zaúkoloval vytažením té kanyly😲, to jsem se bála víc.
Stehy teda už tahal na kontrole standardně on😁
Myslím, že když bych se dostala, nedej Bože, do podobné situace, že bych se taky na domací kapačku hecla 😉 tady čtu, kolik páníků to tak pro pohodu psa udělalo a bylo to to nejlepší a doufám, že zadavatelka s fenkou už taky kapou, aby bylo lépe...
toho mýho útulkovýho stresanta bych na veterině bdělého s kapačkou nemohla nechat, myslel by, že ho opět další člověk opustil...
Po operaci tlapky se po příchodu domu dostal do takového stavu, že ležel, mručel a měl tělesnou teplotu 33, 8 stupňů a nemohl se zahřát. Přikrýt, zabalit nepomáhalo. Byl studený. Nejlepším řešením bylo z jedné strany panička a z druhé strany otevřená elektr.trouba na hodně a bylo to pak dobré za chvilku. No krásně jsme se opekli 🤪
Teplota psa pod 34 stupňů už není bezpečná.

Jooo kapačky, injekce atd atd - vše máme taky za sebou. Pokud nevypadne kanyla, tak jen šroubujete hadičku, žádná věda. Injekce jsem píchala pod kožní řasu, takže taky no problem, mopsle ani nevěděla, že dostávala pigáro.

Nataša123785
napsal(a):
Já bych taky hlasovala pro kapačku, jak píšou dámy nade mnou. Situace je vážná.
napsal(a):
Já jsem rozkrmovala po uzavřené pyometře 10letou fenu, která byla operovaná opravdu těsně před rupturou dělohy. Částečná sepse, veterinářka feně dávala méně než 40% šanci, že přežije.
Calopet pasta nám hodně pomohla v začátku. Dále vepřová panenka medium s volským okem, žloutek musel být tekutý. Míchaná vajíčka, ale nesměla jsem je příliš na pánvi umrtvit, musela být šťavnatá, pažitku kvitovala. Coby pití lžička medu v teplé vodě rozpuštěná a do toho dva, tři piškoty rozmočené. Fena milovala pivo, tak i na štopičku plzeňské dvanáctky došlo, vmíchat do trošku vody. A tvaroh milovala, tak jsem zkousela naředěný tvaroh po troškách a chutnalo.
Na sílu to nešlo. To radši za povel jako mňamka. I jen za náznak "sedni", "pocem" nebo "štěkěj" velká pochvala a žrádlo/pití jako odměna. Prvních pár dní bylo opravdu velmi náročných.
. Dále vepřová panenka medium s volským okem, žloutek musel být tekutý.
to nejde, to nejdeeeeeeeee. A já to úplně celý vidím! Pěkně naservírovat, sýpnout tou pažitkou...... slinty by mi kapaly a.......prt z toho.
Jo, co všechno neuděláme, aby byli zase cajk. Kdyby bylo nejhůř, mám v záloze bifťoura, ale naštěstí Taliprtka k mojí radosti problém nedělá.
Nataša123785
napsal(a):
Aktualizace. Tak výsledky moči i všeho ostatního jsou v normě. Do pití ji nutíme a přijde nám, že toho pořád nevypije dost. Každopádně pan veterinář jí pohmatem zkoušel kůži a zjistil, že zavodněná je stále dostatečně. S jídlem se nicméně nic nezměnilo a veterinář sám říkal, že to nechápe, že už by měla být rozjedená a že má fenka zřejmě nějaký psychický blok (možná prý po té operaci). Takže teď bude oříšek přijít najisto na to, co ji trápí, a pak už se nám snad podaří rozjíst. Pořád vypadá tak nešťastně a nějak nekomunikuje. Manžel ji nutí jíst tvaroh (to je jediné jídlo, které nám nevyplivává) a zkoušíme všechno možné, tak uvidíme. Je to teda hrozný nezvyk, před tou operací měla poměrně velký apetit a dcera ji připodobňovala k popelnici, teď jen pořád leží a je až nezvykle tichá. No nic, budeme dál hledat důvod jejího chování a snad se popraví.
Nataša123785
napsal(a):
Aktualizace. Tak výsledky moči i všeho ostatního jsou v normě. Do pití ji nutíme a přijde nám, že toho pořád nevypije dost. Každopádně pan veterinář jí pohmatem zkoušel kůži a zjistil, že zavodněná je stále dostatečně. S jídlem se nicméně nic nezměnilo a veterinář sám říkal, že to nechápe, že už by měla být rozjedená a že má fenka zřejmě nějaký psychický blok (možná prý po té operaci). Takže teď bude oříšek přijít najisto na to, co ji trápí, a pak už se nám snad podaří rozjíst. Pořád vypadá tak nešťastně a nějak nekomunikuje. Manžel ji nutí jíst tvaroh (to je jediné jídlo, které nám nevyplivává) a zkoušíme všechno možné, tak uvidíme. Je to teda hrozný nezvyk, před tou operací měla poměrně velký apetit a dcera ji připodobňovala k popelnici, teď jen pořád leží a je až nezvykle tichá. No nic, budeme dál hledat důvod jejího chování a snad se popraví.
Léky proti bolesti má?

Nataša123785
napsal(a):
Tak hledejte Fena je hubená, nežere, má velmi tmavou moč..,na co čekáte? Až uhyne? Já bych ji už dávno měla na kapačkách. A ty léky proti bolesti dostala?

janaa
napsal(a):
Jinak tu Calopetku, Reconvalescent pastu, glukopur do trochu vody, med, kamarádka rozkrmila fenu nutridrinkama pro lidi z lékárny....ale i tak bych dala kapačku,ta není jen na zavodnění
Přesně tak, ty naše kapačky bylo cosi s draslíkem.
Fena po dokapání vždycky tak nějak celkově ožila a měla zájem i o jídlo.

napsal(a):
Přesně tak, ty naše kapačky bylo cosi s draslíkem.
Fena po dokapání vždycky tak nějak celkově ožila a měla zájem i o jídlo.
Ringerův roztok?

napsal(a):
Ringerův roztok?
Už je to dlouho, tak nevím.
O tom draslíku vet mluvil, že jí to "nakopne"
napsal(a):
Tak hledejte Fena je hubená, nežere, má velmi tmavou moč..,na co čekáte? Až uhyne? Já bych ji už dávno měla na kapačkách. A ty léky proti bolesti dostala?
Moč jsme dnes pro veterináře chytali a tmavá už nebyla, spíš normální lehce nažloutlá barva, veterinář říkal, že je to tak naprosto v pořádku. Takže asi subjektivně vnímáme, že pije méně, ale jí to asi stačí (tmavou moč měla jen předevčírem, tak to jsme se samozřejmě lekli, báli jsme se, aby to zvládli její ledviny, ten den jsme taky vezli moč na testy a vyšlo tam něco mírně zvýšené, ale bylo nám řečeno, že po operaci se to stává) a jinak ohledně těch léků...je to fenka většího plemene a veterinářem nám bylo doporučeno vozit ji raději každý den na injekce, takže každý den dostává injekčně léky od bolesti a ATB. O kapačce jsme se právě dnes s veterinářem bavili, ale řekl nám, že to ještě vidí zbytečně a že tak špatně na tom ještě není, že uvidíme, jak bude reagovat zítra a ve čtvrtek, a pak bychom to řešili kapačkami.

napsal(a):
Už je to dlouho, tak nevím.
O tom draslíku vet mluvil, že jí to "nakopne"
draslík je vážná věc, to se nedá dávat jen tak. extra se pokud je ho nedostatek a hodně pečlivě se dávkuje
nedostatek draslíku způsobuje svalovou slabost a arytmie
ale nadbytek taky škodí srdci

napsal(a):
draslík je vážná věc, to se nedá dávat jen tak. extra se pokud je ho nedostatek a hodně pečlivě se dávkuje
nedostatek draslíku způsobuje svalovou slabost a arytmie
ale nadbytek taky škodí srdci
Předpokládám, že veterinář věděl, co a proč nám dává...

napsal(a):
Předpokládám, že veterinář věděl, co a proč nám dává...
jasný, ale prostě se to nedá univerzálně doporučit, jako chtějte draslík, nakopne to
jinak u placatýho zvířete teda nevím, kde je problém. zakanylovat, nechat kapat, materiálové náklady nula prd a tak velká práce s tím zase není
Zrzavci
napsal(a):
. Dále vepřová panenka medium s volským okem, žloutek musel být tekutý.
to nejde, to nejdeeeeeeeee. A já to úplně celý vidím! Pěkně naservírovat, sýpnout tou pažitkou...... slinty by mi kapaly a.......prt z toho.
Jo, co všechno neuděláme, aby byli zase cajk. Kdyby bylo nejhůř, mám v záloze bifťoura, ale naštěstí Taliprtka k mojí radosti problém nedělá.
Vždycky si vzpomenu, jak kamarád léčil psa a říkal mi: "Já tomu psu normálně kupuju maso, které bych sobě nekoupil,že je to moc drahý"

Trickyvoo
napsal(a):
Vždycky si vzpomenu, jak kamarád léčil psa a říkal mi: "Já tomu psu normálně kupuju maso, které bych sobě nekoupil,že je to moc drahý"
ale to je jak když jsem před lety šla do řeznictví a kupovala jsem štěňatům hovězí (které by se dobře škrábalo, takže žádný flaxy) a prodavačka se ptá, na co to teda mám a já povídám že pro psy, tak vyvalila oči
a já jsem byla jako "když denně vypijou 2l psího mlíka za 800 tak kilo panenky denně určitě nesežerou, ušetřím"

Nataša123785
napsal(a):
Moč jsme dnes pro veterináře chytali a tmavá už nebyla, spíš normální lehce nažloutlá barva, veterinář říkal, že je to tak naprosto v pořádku. Takže asi subjektivně vnímáme, že pije méně, ale jí to asi stačí (tmavou moč měla jen předevčírem, tak to jsme se samozřejmě lekli, báli jsme se, aby to zvládli její ledviny, ten den jsme taky vezli moč na testy a vyšlo tam něco mírně zvýšené, ale bylo nám řečeno, že po operaci se to stává) a jinak ohledně těch léků...je to fenka většího plemene a veterinářem nám bylo doporučeno vozit ji raději každý den na injekce, takže každý den dostává injekčně léky od bolesti a ATB. O kapačce jsme se právě dnes s veterinářem bavili, ale řekl nám, že to ještě vidí zbytečně a že tak špatně na tom ještě není, že uvidíme, jak bude reagovat zítra a ve čtvrtek, a pak bychom to řešili kapačkami.
Něco mírně zvýšené - co? To je s prominutím informace na houby. Vozit ji každý den na injekce - no nevím, v jejím stavu další stres. Existují depotní formy ATB a analgetika v tabletách. Čekat na kapačky do čtvrtka - vaše volba.
napsal(a):
Něco mírně zvýšené - co? To je s prominutím informace na houby. Vozit ji každý den na injekce - no nevím, v jejím stavu další stres. Existují depotní formy ATB a analgetika v tabletách. Čekat na kapačky do čtvrtka - vaše volba.
Také bych už nečekala...
Už několikrát jsem tu psala, jak mi onemocněl kocour kočičím morem a nejedl asi 10 dní nebo kolik, což je u koček obrovský problém - selhání jater. Denně doma mnohahodinové kapačky, kocour měl už úplně žluté sliznice. Rozjedl se na syrové tresce... Absolutně ničeho jinýho se nedotkl...a to jsme tehdy zkoušeli všechno možné. Jak výše psala "Plaka" o panence, tak my zase např. roštěnou mu vařili...a nic. Až pak ta ryba - to bylo fakt jak zázračné přepnutí do režimu života z režimu umírání.