Aujeszkyho choroba- pseudovzteklina

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.1.2022 09:30
janaa

XXX.XXX.47.93

To není zázrak. Každý rok na naháňkách několik psů umře. V posledních letech jsou případy častější, já z toho mám hrůzu,proto většinou naháňky vynecháváme a pokud jsme na honu a střelí se prase,snažím se holky co nejdřív odvolat. Nepomůže nic

20.1.2022 09:37
Terven

XXX.XXX.110.191

Žádná novinka, ač je to na Novinkách...je to tak, jak píše janaa.
Ani na ifauně to není novinka, je tu o tom několik dlouhých vláken.

20.1.2022 10:22
arosek

XXX.XXX.130.20

Tusim konec roku 2019 sli 4 psi naraz, z jedne nahanky, vsichni u jednoho infikovaneho prasete. Taky zlinsko :(
Obecne mam pocit ze 2019 byl nejhorsi - 7 hlasenych pripadu.

I to je duvod proc psy na nahanku neberu (teda krom faktu ze nesplnuji zakonny limit, takze tam stejne nesmi). Mam pocit ze pes na nahance je spotrebni zbozi :(

A ty manevry doma kdyz privezem kance ... aby ani kapka nikde neukapla.
Jsem srab. Priznavam.

20.1.2022 10:49
janaa

XXX.XXX.47.93

arosek napsal(a):
Tusim konec roku 2019 sli 4 psi naraz, z jedne nahanky, vsichni u jednoho infikovaneho prasete. Taky zlinsko :(
Obecne mam pocit ze 2019 byl nejhorsi - 7 hlasenych pripadu.

I to je duvod proc psy na nahanku neberu (teda krom faktu ze nesplnuji zakonny limit, takze tam stejne nesmi). Mam pocit ze pes na nahance je spotrebni zbozi :(

A ty manevry doma kdyz privezem kance ... aby ani kapka nikde neukapla.
Jsem srab. Priznavam.

Loni vím minimálně o devíti

Otázka

20.1.2022 10:53
Otázka

XXX.XXX.230.195

Jak rychle přestanou být sliny nebo výkaly nakažlivé? Nebo je nebezpečná jen čerstvá mršina?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2022 12:27

Otázka napsal(a):
Jak rychle přestanou být sliny nebo výkaly nakažlivé? Nebo je nebezpečná jen čerstvá mršina?

virus ničí uv záření, takže dosti rychle.

přenos je přímým kontaktem. tzn. že si pes někde něco čuchá v lese je v pohodě, ale prostě naháňka, kde je pes v přímém kontaktu s kusem a čerstvou barvou je vždycky riziko.

20.1.2022 13:02
arosek

XXX.XXX.130.20

janaa napsal(a):
Loni vím minimálně o devíti

to jsem asi nechtela vedet ;)

Otázka

20.1.2022 14:34
Otázka

XXX.XXX.230.195

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
virus ničí uv záření, takže dosti rychle.

přenos je přímým kontaktem. tzn. že si pes někde něco čuchá v lese je v pohodě, ale prostě naháňka, kde je pes v přímém kontaktu s kusem a čerstvou barvou je vždycky riziko.

Díky, to mě uklidňuje. U nás zas tolik prasat není, přímý kontakt tedy nehrozí.

20.1.2022 15:46
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.60.19

Otázka napsal(a):
Díky, to mě uklidňuje. U nás zas tolik prasat není, přímý kontakt tedy nehrozí.

Tak on stačí vývrh nebo zdechlina.

20.1.2022 16:22

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Tak on stačí vývrh nebo zdechlina.

tak zdechlina záleží na tom, jak stará

virus sice přežívá chlazení i mražení, ale ne hnití

20.1.2022 16:54
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

tak zdechlina záleží na tom, jak stará

virus sice přežívá chlazení i mražení, ale ne hnití

A když by pes našel v lese řekněme třeba zdechlinu starou pár hodin? Nebo ten vývrh? ¨Tak tam ještě nebezpečí nákazy je?

To by mě také zajímalo.

20.1.2022 17:24

marcelaamax napsal(a):
A když by pes našel v lese řekněme třeba zdechlinu starou pár hodin? Nebo ten vývrh? ¨Tak tam ještě nebezpečí nákazy je?

To by mě také zajímalo.

no pokud je ta zdechlina ještě "maso", tak riziko nákazy existuje

ale od toho má ten pes majitele, který ho nenechá samotného běhat po lese a žrát tam vývrhy,že?

20.1.2022 17:36
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak já jsem se ptala čistě teoreticky. Psi mi po lese samy neběhají. A i když tam jdeme společně, tak se pohybujeme po cestách a oba psy mám pod kontrolou, nenechávám v lese ani fenu lítat tak, jako třeba na louce.

Já netuším, kde všude můžou myslivci ten vývrh nechat, ale tuším, že už se to tu jednou řešilo, že právě to klidně pohodí někde u "hlavní" cesty v lese... A to mi pak nepřijde zase takové sfi-ci, že jdu se psem po cestě, a on tam někde na kraji cesty ve křoví olízne vývrh, i když by to samozřejmě byla velká náhoda. Ale mezi myslivci se nepohybuji, tak fakt nevím, jak tohle funguje... to jsou jen takové moje úvahy

20.1.2022 17:37

ale od toho má ten pes majitele, který ho nenechá samotného běhat po lese a žrát tam vývrhy,že?

Mám takový blbý nápad. Na mrtvole jsou červi. Nakazí se?

20.1.2022 17:51

ne.

20.1.2022 18:01
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

Červ asi není živočišný druh vnímavý k aujezskyho.

20.1.2022 18:14
janaa

XXX.XXX.47.93

Pár hodin stará zdechlina nebo vývrh infekční bude,ale tak to by fakt musela být echt náhoda. Průser jsou psi na naháňkách,dosledech a případný zkrmování syrového masa z divočáka. Zatímco na svalovce se testuje,na tohle ne, navíc virus přežívá zmražení

20.1.2022 18:27
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.197.228

janaa napsal(a):
Pár hodin stará zdechlina nebo vývrh infekční bude,ale tak to by fakt musela být echt náhoda. Průser jsou psi na naháňkách,dosledech a případný zkrmování syrového masa z divočáka. Zatímco na svalovce se testuje,na tohle ne, navíc virus přežívá zmražení

Já jsem takto potkala čerstvě zhaslé prase u frekventované cesty - přes cestu flák krve (bylo střelné) a 20m od cesty leželo ..., takže tohle, nebo autem sražený kus, co někam odběhl se určitě potkat dá 👎

20.1.2022 18:29

Moje oblíbené: a když procházím prasečíma zálehama, kalištěm(jestli se tomu u prasat tak říká) pes z toho pije, a zrovna tam ta prasata od tud odešla? přeryla půl lesa...
Kolegyně z práce manžel má 3 jagouše, zrovna minulý týden jsem se jí na to ptala, když líčila, že mají opět zašitého psa. Jestli se nebojí aujezkyho choroby, když jdou s prasaty do kontaktu, nevěděla "vo co jde", že se doma zeptá....

20.1.2022 18:35
janaa

XXX.XXX.47.93

Já jsem takto potkala čerstvě zhaslé prase u frekventované cesty - přes cestu flák krve (bylo střelné) a 20m od cesty leželo ..., takže tohle, nebo autem sražený kus, co někam odběhl se určitě potkat dá 👎

Ale tak jasný,spíš jsem to myslela tak,že kombinace čerstvě zhaslý prase s pseudovzteklinou

20.1.2022 18:36

Jo předloni jsme jedno autem taky porazili(lončáka, jen prasklá nádržka ostřikovače)...poodjeli jsme kde bylo možno se otočit a vrátili se, dali ho ze silnice, kdyby to nebylo s černými prasaty takové prekérní, asi by ho buli měla k jídlu(vím pytláctví ), no je to maso, že jo, já divočinu nemusím... doporučuju nevylézat z auta hned, to prase se někdy může probrat...

20.1.2022 19:30

janaa napsal(a):

ono se na to dost dobře testovat nedá. respektive testují se protilátky u domácích prasat a u divočáků v rámci depistáží (vychází pozitivita 20-30% podle lokality) akorát že aujezsky je herpes. tzn. trvalá latentní infekce. záchyt neznamená, že je zvíře zrovna infekční, akorát že se setkalo.

20.1.2022 19:33
janaa

XXX.XXX.47.93

ono se na to dost dobře testovat nedá. respektive testují se protilátky u domácích prasat a u divočáků v rámci depistáží (vychází pozitivita 20-30% podle lokality) akorát že aujezsky je herpes. tzn. trvalá latentní infekce. záchyt neznamená, že je zvíře zrovna infekční, akorát že se setkalo.

To já vím. Myslela jsem to tak,že každej ofiko divočák je svalovce prostej, narozdíl od pseudovztekliny

20.1.2022 19:53

janaa napsal(a):
To já vím. Myslela jsem to tak,že každej ofiko divočák je svalovce prostej, narozdíl od pseudovztekliny

nedokážu si představit, jak by se to dalo z té divoké populace vymýtit.

20.1.2022 20:08
janaa

XXX.XXX.47.93

nedokážu si představit, jak by se to dalo z té divoké populace vymýtit.

Nijak,stejně jako svalovec nebo africkej mor, to se prostě vymýtit nedá

20.1.2022 20:08

janaa napsal(a):
Nijak,stejně jako svalovec nebo africkej mor, to se prostě vymýtit nedá

tak on tem AMP to pěkně probere, o tom nepochybuju.

21.1.2022 10:08
Joohana

XXX.XXX.157.168

Tak my třeba před týdnem šli lesem po turistické značce, která vedla po blátivém prudkém svahu dolů. Psa jsem musela pustit z vodítka, aby mě nezabil, on ze svahu letí. No a uprostřed cestičky hlava divočáka.

Naštěstí je to zlato a dal se odvolat, ale klepala jsem se ještě doma.

21.1.2022 10:18
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Mně se stalo, že u posedu - vedle cesty! taky poměrně frekventovaný, kde si myslivci prasata přikrmujou /což fakt nepochopím je to hlavní spojnice mezi dvěma obcema, je tam i turistická značka, posed stojí vážně přímo, přímo u cesty/ jsme taky narazili na čerstvou krev a jakýsi zbytky. Že jsem zařvala na psa jak prokopnutá, asi netřeba říkat. Nemusel ani poletovat po lese, prostě šel se mnou a zaujalo ho to. Drahá polovic-která ví prt a i když mu to člověk řekne, tak je to naprosto zbytečný, protože dělám ze všeho vědu - vůbec nechápal proč tak řvu a dělám takovej cambus proboha. Jsem Anežka Svatá za živa, ešče nejsem vdova.

21.1.2022 14:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak já třeba ve městě mám fakt oči na šťopkách a snažím se, aby mi neuniklo nic, k čemu čuchají. Občas si připadám jako blázen, když se zastavím s jiným pejskařem, on mi něco povídá a já, místo abych naslouchala, furt čumím po fenách, jestli něco nežerou.
Ale v přírodě trochu polevuju, to se přiznám, že jejich čumáky nemonitoruju nonstop. Ne, že by mohly někde nerušeně hodovat na vývrhu a nevěděla bych o tom, ale něčeho si kousnout nebo něco oblíznout, to by klidně stihnout mohly. Předpokládám, že k nákaze netřeba, aby to žraly pět minut.

21.1.2022 14:52
Mí

XXX.XXX.71.252

janaa napsal(a):

Ty vývrhy v lese myslivci mohou nechávat?

21.1.2022 17:53

Mí napsal(a):
Ty vývrhy v lese myslivci mohou nechávat?

Ne. Buď zakopat nebo do kafiny. To, jak se volně pohazuje nebo dává na újeď, je nepřípustné.

13.5.2022 10:04
Terven

XXX.XXX.110.191

Tak já to, s dovolením, vytahuju - skoro všude se řeší vývrhy, maso...jak je to s výkalama? Ty jsou doslova všude, není žádný sci-fi, že by se s tím pes potkal.
Někde výš bodlinka píše, že virus ničí UV záření - dneska si obě feny stihly koštnout z čerstvýho hov.a divočáka, ještě bylo lesklý, div se z něj nekouřilo
Tak nevím, jestli to bylo dost dlouho na sluníčku a jak moc se mám hroutit...
Nedělám si iluze, že to bylo jejich první, ale tohle mě fakt vyděsilo tou čerstvostí.

13.5.2022 13:34

Terven napsal(a):
Tak já to, s dovolením, vytahuju - skoro všude se řeší vývrhy, maso...jak je to s výkalama? Ty jsou doslova všude, není žádný sci-fi, že by se s tím pes potkal.
Někde výš bodlinka píše, že virus ničí UV záření - dneska si obě feny stihly koštnout z čerstvýho hov.a divočáka, ještě bylo lesklý, div se z něj nekouřilo
Tak nevím, jestli to bylo dost dlouho na sluníčku a jak moc se mám hroutit...
Nedělám si iluze, že to bylo jejich první, ale tohle mě fakt vyděsilo tou čerstvostí.

Po konzultaci s kolegyní - i výkaly můžou být nebezpečné.

13.5.2022 15:03
Terven

XXX.XXX.110.191

Po konzultaci s kolegyní - i výkaly můžou být nebezpečné.

Jasně, virus se ve výkalech vyskytuje, to se všude uvádí. Tudíž nějaké riziko jistě je.
Šlo mi o to, že u všech těch popsaných případů se píše o vývrhu, syrovém mase, krvi...choroba se nedá léčit, jakmile se pes nakazí, je hotovo. Čistě lidsky řečeno, šlo mi o to, jestli se mám zhroutit (nadsázka)
Třeba tady se píše - a už to psala i bodlinka - že sice cca 1/4 prasat má pozitivní protilátky, což svědčí o tom, že se s virem setkala, ale rozhodně to neznamená, že ho i vylučuje.
Navíc výkaly nemusejí třeba být rizikové tolik...zkrátka, pokud je větší riziko, že nás cestou k lesu srazí auto, tak s tím asi dokážu žít
Edit ...ještě ten odkaz
https://www.svscr.cz/zdravi-zvirat/aujeszkyho-choroba-prasat/

13.5.2022 15:04

jako řekla bych, že každoročně je řádově víc psů sražených autem než psů kteří uhynuli na aujezskyho.

13.5.2022 15:18
Terven

XXX.XXX.110.191

jako řekla bych, že každoročně je řádově víc psů sražených autem než psů kteří uhynuli na aujezskyho.

Já bych řekla, že ta choroba je v porovnání s ostatníma rizikama ohrožuje zanedbatelně.
Přesto, pokud by si mí psi pošmákli u čerstvýho vývrhu (což u nás nehrozí), v klidu bych nebyla...a u těch bobků nevím, no...

13.5.2022 15:43
fikovnice

XXX.XXX.134.157

Terven napsal(a):
Já bych řekla, že ta choroba je v porovnání s ostatníma rizikama ohrožuje zanedbatelně.
Přesto, pokud by si mí psi pošmákli u čerstvýho vývrhu (což u nás nehrozí), v klidu bych nebyla...a u těch bobků nevím, no...

"Terven", mrzí mě, že budete asi pár dní ve stresu...
Nicméně zkusila jsem googlit, zda se někdy nakazil pes POUZE prostřednictvím pozření výkalů divočáka a nic jsem nenašla (přestože virus samozřejmě ve výkalech je přítomen). Tak věřím, že to bude OK!

13.5.2022 16:29
lesnížínka

XXX.XXX.43.42

Terven napsal(a):

Tak ono vám to hroucení bude stejně prd platné, nic s tím neuděláte, tak musíte jen doufat.

13.5.2022 16:43

fikovnice napsal(a):
"Terven", mrzí mě, že budete asi pár dní ve stresu...
Nicméně zkusila jsem googlit, zda se někdy nakazil pes POUZE prostřednictvím pozření výkalů divočáka a nic jsem nenašla (přestože virus samozřejmě ve výkalech je přítomen). Tak věřím, že to bude OK!

Já taky gůglila. A právě kolegyně říkala, že ti nakažení divočáci vylučují virus nepravidelně. Prostě se v nich čas od času aktivuje a pak jsou všechny sekrety a exkrety nebezpečné. Po nějakou dobu. Takže pravděpodobnost, že se pes nakazí od čerstvých výkalů je malá, ale existuje.

13.5.2022 17:26
fikovnice

XXX.XXX.134.157

Já taky gůglila. A právě kolegyně říkala, že ti nakažení divočáci vylučují virus nepravidelně. Prostě se v nich čas od času aktivuje a pak jsou všechny sekrety a exkrety nebezpečné. Po nějakou dobu. Takže pravděpodobnost, že se pes nakazí od čerstvých výkalů je malá, ale existuje.

Jo, já našla něco podobného...ale nenašla jsem žádný případ opravdu zaznamenané otravy po konzumaci jen prasečích výkalů...tak snad to bude OK.

13.5.2022 18:35

fikovnice napsal(a):
Jo, já našla něco podobného...ale nenašla jsem žádný případ opravdu zaznamenané otravy po konzumaci jen prasečích výkalů...tak snad to bude OK.

Tak nějak. Prostě bych nešílela.

13.5.2022 19:59
Terven

XXX.XXX.103.178

fikovnice napsal(a):

Díky, šílet nebudu 😀
Možná taky jde o to, že o konzumaci výkalů se nikdo nedozví. Prostě si pes někde kousne.
Že byl na honu a u zabitého prasete, o tom se samozřejmě ví.
Ještě by mě zajímalo, jestli je každá choroba u psa diagnostikovsná. Jestli to každej vet pozná....předpokládám tedy, že spíš jo.

13.5.2022 20:15

Terven napsal(a):
Díky, šílet nebudu 😀
Možná taky jde o to, že o konzumaci výkalů se nikdo nedozví. Prostě si pes někde kousne.
Že byl na honu a u zabitého prasete, o tom se samozřejmě ví.
Ještě by mě zajímalo, jestli je každá choroba u psa diagnostikovsná. Jestli to každej vet pozná....předpokládám tedy, že spíš jo.

Když ví, co hledat... Proto je důležitá i anamnéza.

13.5.2022 20:25
Terven

XXX.XXX.103.178

Když ví, co hledat... Proto je důležitá i anamnéza.

To mám na mysli...u loveckých psů, byli-li na naháňce a u zabitých prasat, je ta anamnéza celkem jasná.
U mazlíků, kteří něco někde oblíznou, je to horší, majitel o tom nemusí vůbec vědět. Proto mě zajímalo, jestli bez pozitivní anamnézy ta choroba může ujít pozornosti. Že je to třeba považováno za otravu nebo něco jiného.

13.5.2022 20:29

Terven napsal(a):
To mám na mysli...u loveckých psů, byli-li na naháňce a u zabitých prasat, je ta anamnéza celkem jasná.
U mazlíků, kteří něco někde oblíznou, je to horší, majitel o tom nemusí vůbec vědět. Proto mě zajímalo, jestli bez pozitivní anamnézy ta choroba může ujít pozornosti. Že je to třeba považováno za otravu nebo něco jiného.

spíš ne, ty příznaky jsou docela typické. v podstatě jediný, s čím se to dá splést, je ta vzteklina.

ale pak k tomu máte svědění a to už je docela specifické kombo.

13.5.2022 20:31

Terven napsal(a):

Podobně se projevuje třeba otrava karbofuranem.

13.5.2022 20:36
janaa

XXX.XXX.174.173

Já jsem v životě neslyšela o případu neloveckého psa,který se nakazil někde a nějak jinak než při kontaktu se střelným divočákem. Takže bych se určitě nenervila sežraným hovnem
A jinak opravdu ty příznaky jsou asi nezaměnitelné já se letos vážně vyděsila,když jsem ráno vstávala a čuba rozdrbanou hlavu do krve....naštěstí to byl s největší pravděpodobností svrab, ale tedy měla jsem sevřený půlky

13.5.2022 20:43
Terven

XXX.XXX.103.178

Jo, ale ta má asi o dost rychlejší spád. Tam je pes často mrtev ještě než se dostane na veterinu.

13.5.2022 21:54
Terven

XXX.XXX.103.178

janaa napsal(a):
Já jsem v životě neslyšela o případu neloveckého psa,který se nakazil někde a nějak jinak než při kontaktu se střelným divočákem. Takže bych se určitě nenervila sežraným hovnem
A jinak opravdu ty příznaky jsou asi nezaměnitelné já se letos vážně vyděsila,když jsem ráno vstávala a čuba rozdrbanou hlavu do krve....naštěstí to byl s největší pravděpodobností svrab, ale tedy měla jsem sevřený půlky

Děkuju...bohužel to tu máme strašně zaprasený já už vůbec nevím, kam s nima chodit. Navíc Vikina se mi tou divočinou neustále parfémuje tak, že musím prát i postroj. Zlatá pinčová, která preferuje sušený žáby.
A dneska jsem na tom místě to prase cítila i já a to nejsem pes

14.5.2022 14:34
fikovnice

XXX.XXX.133.136

...a já žila v domnění, že inhibitory acetylcholinesterázy (a tedy i karbofuran) jsou u nás již zakázány...

14.5.2022 15:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.23.58

fikovnice napsal(a):
...a já žila v domnění, že inhibitory acetylcholinesterázy (a tedy i karbofuran) jsou u nás již zakázány...

Zakázané jsou, ale lidí mají doma spoustu starých "zásob" a neštítí se je použít👎

14.5.2022 15:07
fikovnice

XXX.XXX.133.136

Zakázané jsou, ale lidí mají doma spoustu starých "zásob" a neštítí se je použít👎

Aha, já si říkala, že to je zakázané...
No, někteří lidé jsou zkrátka ovádi!

14.5.2022 15:07

otrava karbofunarem je neskutečný fičák, je po všem velmi rychle, viděla jsem jednou a s tím atropinem jsem byla akorát za trapáka, než jsem to vylovila ze skříně tak bylo po všem.

14.5.2022 15:08
fikovnice

XXX.XXX.133.136

otrava karbofunarem je neskutečný fičák, je po všem velmi rychle, viděla jsem jednou a s tím atropinem jsem byla akorát za trapáka, než jsem to vylovila ze skříně tak bylo po všem.

...přednášela jsem minulý týden...o sarinu...
Je to fičák!

14.5.2022 15:09
fikovnice

XXX.XXX.133.136

Kdyby to šlo, vložím sem video...ale jednak se videa jaksi blbě načítají a druhak...asi bych váhala i z hlediska etiky.

14.5.2022 15:09
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.23.58

fikovnice napsal(a):
Aha, já si říkala, že to je zakázané...
No, někteří lidé jsou zkrátka ovádi!

Tohle je doména hlavně myslivců ☠️

14.5.2022 15:12

fikovnice napsal(a):
Kdyby to šlo, vložím sem video...ale jednak se videa jaksi blbě načítají a druhak...asi bych váhala i z hlediska etiky.

no každopádně s pseudovzteklinou se to nesplete, pes pravděpodobně ani nedojde z lesa dom.

14.5.2022 15:13

Tohle je doména hlavně myslivců ☠️

a rybářů, chovatelů drůbeže...v podstatě jakéhokoliv dobytku, co to má doma a má pocit, že musí řešit "škodnou"

14.5.2022 20:02

Terven napsal(a):
Jo, ale ta má asi o dost rychlejší spád. Tam je pes často mrtev ještě než se dostane na veterinu.

To asi jo.

14.5.2022 20:05

fikovnice napsal(a):

Jsou, ale viz výše. BL.bců, co je doma ještě mají a používají, je dost. V televizi občas proběhne případ otrávených dravců.

Přidejte reakci

Přidat smajlík