Venčenie šteňaťa ( 11 Týždňov )

Kříženec
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.1.2022 13:37
John22

XXX.XXX.235.0

Dobrý deň,

Chcel by som poprosiť o radu pri venčení malého 11 týždňového šteniatka ktoré so mnou je dva týždne. Psík si veľmi dobre zabral nové prostredie, aktuálne so mnou strieda byt a rodinný dom so záhradou ( Môže aj do vnútra domu ).

Problém je hlavne cikanie. Pes robí mláčky doslovne kde sa mu práve chce ( Pelech, koberec alebo sedačka ). Často hneď po napití vody takže človek sa nestihne ani otočiť. Neciká len keď ho má človek na rukách. Myslel som si že to robí naschvál kvôli pozornosti ale stihol urobiť mláčku aj pri hraní a tréningu keď je so mnou. Celkovo vypadá šťastný, nemá stres ani moc rušivé prostredie ktoré by mohlo niečo meniť. Na prechádzky chodíme aj čo 2 hodiny a ciká vždy.

Vonku dostáva za každé venčenie maškrtu a pochvalu, to že robí dobre vie aj sám pretože si pre odmenu príde.

Potreboval by som radu ako ho nejak viac usmerniť alebo motivovať aby vydržal. Podľa veterinára je zdravý a vraj to nemám do 4 mesiacu vôbec riešiť, od môjho prvého psa ale viem ako si tieto veci môže ľahko preniesť až do dospelosti. Cikanie doma trestám len keď to priamo vidím, ak neviem kedy sa vyvenčil tak vôbec neriešim a len to utriem kým príde.

Ďakujem za každú radu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.1.2022 14:31

Trestat tříměsíční štěně, že se doma vyčůrá, to je jako kdybyste chtěl trestat roční miminko, že se počůrá do plínek. A stejné je to s tím nápadem, že by to mohl dělat naschvál.

Vynechte trestání a radši pejska pozorně sledujte. Jakmile uvidíte, že se chystá čůrat, vemte ho ven - bez trestání, kárání. Už to, že ho přitom vyrušíte, mu bude nepříjemné a brzy pochopí, že venku je na to víc klidu.

23.1.2022 14:46
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Radu? Tak v prvé řadě to nebude rada, ale: šibe vám?!? Trestat psí mimino za to, že nevydrží?! Nevím, kdy a kde jste zažil, že si to pes přenesl do dospělosti...nejčastěj jsou to psi líných majitelů, kteří nechají psu plenu, na kterou se doma venčí. Nenapsal jste, co je to za plemeno, ale nevěřím tomu, že se napije a čůrá, nějakých pár minut mezitím bude, takže se po napití seberte a vyběhněte se psem ven.

23.1.2022 14:55

co je to za plemeno?? Malá plemena mají podle mých zkušeností s čistotou větší problém, než ta velká. A druhý dotaz - chovatel je učil na "plínku" ?? pokud totiž byla štěňata učena se venčit "na hadr" - je jim jedno, jestli je to koberec, sedačka... vždyť za to byla chválená a odměňovaná...

Takže se musíte obrnit trpělivostí a venčit venku a chválit a dát co nejmíň možností se vyvenčit doma...

Mě to čeká za týden... snad nebudu mít čuníka - zatím všechny čtyři doguše byly nesmírně čistotné

23.1.2022 14:55

"ale nevěřím tomu, že se napije a čůrá"
ten můj pil a zároveň čural

23.1.2022 15:01
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

To jste ho teda učila jak, podstrkovala jste pod něj nočníček? Pán potřebuje nutně poradit...než to štěně zmrší

23.1.2022 15:06
tetrivek

XXX.XXX.82.5

Zrovna máme tříměsíční štěně jezevčici. Ze začátku byla občas louže i bobík, ale je neuvěřitelně šikovná, již v tomto věku si dokáže kniknout a jde se ven. Musíte ze začátku za každou cenu s ní chodit pořád ven, třeba i každou půlhodinu. Po vykonané potřebě venku hooodnněě pochválit, možná i pamlsek. To znamená se štěnětem vyběhne kdokoliv s rodiny, kdykoliv se mu chce. Ta naše má naučené venčení třeba před spaním v jedenáct večer a poté v pět ráno. Ze začátku i během noci. Samozřejmě počítám i s nehodou, je to jako malé dítě. Ale je opravdu šikovná. V rámci rychlého venčení se i otužíte. Věčně vybíhám kolikrát jen v noční košili. Ještě že jsme na samotě a nemusím řešit co mám na sobě. Ještě jestli máte krátkosrsťáka jako mi, doporučuji nějaký obleček. Nikdy jsem nebyla zastáncem oblékat psi, ale je doma v teple a pak do mrazu. Nechci řešit nastydnutí. Jo většinou rychle obléknu štěně a sebe pak už nestíhám....

23.1.2022 15:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

"průtokáč"😂

23.1.2022 15:13
eli22

XXX.XXX.58.43

tetrivek napsal(a):
Zrovna máme tříměsíční štěně jezevčici. Ze začátku byla občas louže i bobík, ale je neuvěřitelně šikovná, již v tomto věku si dokáže kniknout a jde se ven. Musíte ze začátku za každou cenu s ní chodit pořád ven, třeba i každou půlhodinu. Po vykonané potřebě venku hooodnněě pochválit, možná i pamlsek. To znamená se štěnětem vyběhne kdokoliv s rodiny, kdykoliv se mu chce. Ta naše má naučené venčení třeba před spaním v jedenáct večer a poté v pět ráno. Ze začátku i během noci. Samozřejmě počítám i s nehodou, je to jako malé dítě. Ale je opravdu šikovná. V rámci rychlého venčení se i otužíte. Věčně vybíhám kolikrát jen v noční košili. Ještě že jsme na samotě a nemusím řešit co mám na sobě. Ještě jestli máte krátkosrsťáka jako mi, doporučuji nějaký obleček. Nikdy jsem nebyla zastáncem oblékat psi, ale je doma v teple a pak do mrazu. Nechci řešit nastydnutí. Jo většinou rychle obléknu štěně a sebe pak už nestíhám....

Souhlasím s jedinou výhradou, a to dávat za vyčůrání venku pamlsek. Je to věc, která by měla být pro štěně "normální", takže stačí drobná pochvala.

23.1.2022 15:20
tetrivek

XXX.XXX.82.5

Za venčení má jen pochvalu, ale když se venku zapomene. Noruje pod dřívím, cítí divoké králíky a prohání kočky (naštěstí naše, ty se umí před psi krýt).Tak za přivolání na píšťalku pamlsky dostává. To je pak radost, když za žrádlo udělá cokoliv. A ty mety jak letí.

23.1.2022 15:23
lupus4

XXX.XXX.205.61

eli22 napsal(a):
Souhlasím s jedinou výhradou, a to dávat za vyčůrání venku pamlsek. Je to věc, která by měla být pro štěně "normální", takže stačí drobná pochvala.

trochu komisní, u štěněte to nic nezkazí

23.1.2022 15:26
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

eli22 napsal(a):

Já jsem tohle se zahradními psy řešit nemusela ale: normální to bude, až pochopí souvislosti a bude to mít ovládané a zažité. Pak může postupně pamlsky odbourat. Aby se to pejsa naučil, je třeba udělat cokoliv tomu pomůže

23.1.2022 15:35
eli22

XXX.XXX.58.43

No každý to má jinak, u nás vždycky stačila pochvala. A štěně má ted 4 měsíce, poslední loužička byla před 14 dny, v noci spí od 23 do 6.

23.1.2022 15:36
eli22

XXX.XXX.58.43

lupus4 napsal(a):
trochu komisní, u štěněte to nic nezkazí

...ale zdá se mi to trochu zbytečný.

23.1.2022 15:39
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

eli22 napsal(a):

Já hodně chválila a dala pamlsek a fungovalo to taky. Po týdnu už na mě koukala, abych se jako nepoto... a o pamlsek už za to ani nestála. Doma žádné nehody už vůbec nemá.

23.1.2022 15:48
Fatia

XXX.XXX.134.127

eli22 napsal(a):

to teda nesouhlasím já. Bude to pro štěně normální, až se to naučí. Pro 11-ti týdenní štěně to ještě normální není. Půlročního psa za vyčůrání venku přehnaně chválit nebudu, ale takhle malé mimino jo.

23.1.2022 15:51
eli22

XXX.XXX.58.43

Fatia napsal(a):
to teda nesouhlasím já. Bude to pro štěně normální, až se to naučí. Pro 11-ti týdenní štěně to ještě normální není. Půlročního psa za vyčůrání venku přehnaně chválit nebudu, ale takhle malé mimino jo.

Píšu, že každý to má jinak.

23.1.2022 15:53
John22

XXX.XXX.235.0

Ku otázkam:
Jedná sa o kríženca Labradora a Huskyho, podľa slov chovateľky sa pes od susedov ( Husky ) podhrabal ku ich fenke, obaja krásne kusy. Pes mal od začiatku výbeh z domu a šteňatá kopírovali matku.

Psa beriem cikať stále aj po napití vody čo niekedy znamená prísť a hneď zasa vyjsť von. To čo riešim je že psík sa ani nezamyslí že by mohol vydržať, žiadne knučanie alebo minimálne hľadanie miesta, proste kde to príde a je to. Fenka ktorú som mal 15 rokov mi v 3 mesiacoch vedela krásne obchádzať dvere keď sa jej chcelo a fungovali sme rovnako.

Pod slovom trest pochopte slovo Fuj a ukázanie na mláčku to je všetko. Pýtam sa len na prípadné rady a triky od skúsenejších ľudí.

Ku ostatným odpovediam:
Pracujem z domu a okrem prestávok ktoré robím kvôli naučeniu zvládania samoty venujem psíkovi všetok čas, takže viac priestoru na sledovanie psa nemám. Pes ciká niekedy za 10 sekúnd alebo tiež 10 minút, keď zaspí je to dlhšie, takže odpoveď sledujte psíka ešte viac by znamenala chodiť za psom stále. Ja som rád že máte priestor venovať sa psovi na takej časovej úrovni, ale my ostatní musíme občas robiť základné veci ako jesť, piť a dobré by celkom teda bolo aj pracovať.

Ale teda chápem ak skončíme aj so psom na ulici problém mláčiek sa tiež vyrieši

23.1.2022 15:55
eli22

XXX.XXX.58.43

Já vlastně učila štěňata venčit ven od přibližně šesti neděl, a když jich ženete šest ven, tak těžko stíháte dávat pamlsky . Než šli do nových rodin, tak už to uměli i bez pamlsků.

23.1.2022 15:57
eli22

XXX.XXX.58.43

John22 napsal(a):
Ku otázkam:
Jedná sa o kríženca Labradora a Huskyho, podľa slov chovateľky sa pes od susedov ( Husky ) podhrabal ku ich fenke, obaja krásne kusy. Pes mal od začiatku výbeh z domu a šteňatá kopírovali matku.

Psa beriem cikať stále aj po napití vody čo niekedy znamená prísť a hneď zasa vyjsť von. To čo riešim je že psík sa ani nezamyslí že by mohol vydržať, žiadne knučanie alebo minimálne hľadanie miesta, proste kde to príde a je to. Fenka ktorú som mal 15 rokov mi v 3 mesiacoch vedela krásne obchádzať dvere keď sa jej chcelo a fungovali sme rovnako.

Pod slovom trest pochopte slovo Fuj a ukázanie na mláčku to je všetko. Pýtam sa len na prípadné rady a triky od skúsenejších ľudí.

Ku ostatným odpovediam:
Pracujem z domu a okrem prestávok ktoré robím kvôli naučeniu zvládania samoty venujem psíkovi všetok čas, takže viac priestoru na sledovanie psa nemám. Pes ciká niekedy za 10 sekúnd alebo tiež 10 minút, keď zaspí je to dlhšie, takže odpoveď sledujte psíka ešte viac by znamenala chodiť za psom stále. Ja som rád že máte priestor venovať sa psovi na takej časovej úrovni, ale my ostatní musíme občas robiť základné veci ako jesť, piť a dobré by celkom teda bolo aj pracovať.

A jak často pije?

23.1.2022 16:04
John22

XXX.XXX.235.0

eli22 napsal(a):
A jak často pije?

Do hodiny sa vždy napije okrem noci kedy sa zobudí len raz a napije sa viac, to už ale viem že ideme vonku. On si skôr tak odpíja a potom aj málo ciká.

23.1.2022 16:04
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

Měla jsem zhruba stejně staré štěně, když jsem si jí donesla domů. Měla jsem štěně, co bylo do dvou měsíců na dvorku a pak pár dní u dočasářky, ta mi na rovinu řekla, že je bere ven, ale ještě neumí být čistotna. Brala jsem jí často ven. Tak půl hodiny po napití, protože jsem vypozorovala, že tak dlouho po napití čůrá. Venku jsem hrozně chválila a dostala pamlsek, ale docvaklo jí to v okamžiku, kdy jsem jí načapala, že se zrovna doma chystala vykonat potřebu, vykřikla jsem ne a vynesla jí ven a tam dala na trávu a čekala, když začala kakat, tak jsem hrozně jásala, chválila a dala ten pamlsek. Došlo jí to a nehoda se jí stala asi už jen 3x a to i sama kňučela, když se jí to stalo. Teď cca v necelých pětiměsících výdrží i sedm hodin bez čůrání a asi by vydržela i dýl. Netrestala jsem, ale fakt to chce sledovat a tu činnost přerušit. Ono se dá i poměrně rychle vysledovat, kolik pije a za jak dlouho se vyčůrá. I přes pamlskování bere čůrání venku za samozřejmost a žádné pamlsky za to už nechce.

23.1.2022 16:10
eli22

XXX.XXX.58.43

No já teda nevím,já venčila vždy hned, jak se vzbudili, a ne po pití, vlastně jsem je málokdy viděla pít, možná to bylo tím, že neměli granule. Nebo mám divný psy.

23.1.2022 16:11
eli22

XXX.XXX.58.43

John22 napsal(a):
Do hodiny sa vždy napije okrem noci kedy sa zobudí len raz a napije sa viac, to už ale viem že ideme vonku. On si skôr tak odpíja a potom aj málo ciká.

A jakou má stravu?

23.1.2022 16:13
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

John22 napsal(a):
Ku otázkam:

Ku ostatným odpovediam:

Taky jsme kolikrát neviděla, že čůrala. Vůbec nevypadala, že se chystá, ale zrovna udělala loužičku a sedala si, že bude kakat a to byl ten okamžik, kdy jsem jí bafla ven a cestou do kapsy nabrala pamlsky a pak teda hrozně chválila, když kakala venku

23.1.2022 16:20
Trickyvoo

XXX.XXX.248.31

eli22 napsal(a):
No já teda nevím,já venčila vždy hned, jak se vzbudili, a ne po pití, vlastně jsem je málokdy viděla pít, možná to bylo tím, že neměli granule. Nebo mám divný psy.

Tak jasný a když se vzbudí, ale tahle moje fenka víc pila ze začátku. Oba mí předešlý psi pili mnohem míň a taky míň čůrali. Měla jsem dva psy a teď mám fenku, tak jsem si furt vduchu říkala, že je to holt "chcanda". Tady ale tohle štěně hodně pije, tak asi nelze aplikovat praktiky na psi, kteří nepijou a tím pádem míň čůrají.

23.1.2022 17:02

" To čo riešim je že psík sa ani nezamyslí že by mohol vydržať, žiadne knučanie alebo minimálne hľadanie miesta, proste kde to príde a je to. Fenka ktorú som mal 15 rokov mi v 3 mesiacoch vedela krásne obchádzať dvere keď sa jej chcelo a fungovali sme rovnako."

tomu štěněti běží 3. měsíc, je tak?

Měla jsem hovawarta, dovezen 50. den svého života, od začátku až úzkostlivě čistotný, evidentně hledal kam potřebu a evidentně ji nechtěl doma

Mám pyrenejského horského, dovezen ve věku cca 9 týdnů, od začátku velmi talentované čuňátko. Lítal po obyváku a v tom letu vypouštěl cisternu, v lepším případě zabrzdil, vypustil a letěl dál. V cca 3 měsících začal zvedat nohu, tak pak už to začal nějak řešit (jakože to bylo poznat)

neboli - nesrovnávat, každý je jiný
a je třeba si uvědomit, že je to mimino, tečka
.

Je třeba prostě chodit furt ven, za vykonání potřeby chválit klidně včetně pamlsku (přesně proto, protože to pro štěně zatím normální není a člověk ho prostě něco učí), já učím POVEL, nechť se o tom můžeme spolu pobavit - štěňátko mi začalo zvedat nožičku u gauče = člověk dal nohu dolů a mazali jsme ven s povelem "čurá venku"

Vydržet, neboli mít trpělivost, zde musí člověk.

"Pod slovom trest pochopte slovo Fuj a ukázanie na mláčku to je všetko. Pýtam sa len na prípadné rady a triky od skúsenejších ľudí."

tento přístup mívá jeden důsledek - štěně se začne se svou potřebou schovávat
nebo se taky může začít svého člověka bát (jako trest za přirozenou potřebu?!)
Netrestat! Nijak!

23.1.2022 21:44

John22 napsal(a):
Ku otázkam:

Ku ostatným odpovediam:

Promiňte, ale slovo fuj a ukázat na loužičku nebude fungovat. Viz rady výše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík