Uživatel s deaktivovaným účtem

Mám otázku na majitele 2 a více psů. Nechaváte psům volně k dispozici hračky?
Možná je to ještě krátká doba, oba mladí psi spolu celkem vycházejí, hrají si, odpočívají na jednom gauči, žerou v klidu vedle sebe a respektují misku toho druhého... Ale problém nastane, když vytáhnu hračky. Musím jim stále hru řídit, třeba přetahovanou. Nebo když vytáhnu tenisáky. I kdybych jim dala k dispozici 10 míčků naráz, stejně vznikne pnutí o jeden jediný. Vyvolává to ten mladší čerstvě adoptovaný, je vidět, že vyrůstal jako mazánek a jedináček, všechno je prý jeho.😁
I když chci třeba pohladit bígloida, narve se mi pod ruku on. Bez milosti ho odstrkavám a just si na pohlazení musí počkat. Samozřejmě jindy pohladím jako prvního jeho, ale nechci ho nechat určovat pravidla.
Jenže jak u těch hraček?
Můžu ho odvelet na místo a nechat ho v odložení, to už zvládá, ale to by musel být furt pod povelem...

Já hračky volně nechávám. Už jsou naučení, že přetahování je zakázáno a každý si vezme jednu. Ale u nás je to asi trochu něco jinýho, mám retrívry a oni každou radost projevují tím, že vezmou plyšáka a začnou s ním pobíhat nebo mně ho přinesou, případně se s ním mazlí. Doma zásadně neházím. To děláme jen s aportem a venku.
Nechávám a psi se přetahují, rvou se o ně a všeobecně s nima blbnou. Ale je to fungující smečka, vědí,že všechno je všech, a něco si nárokovat proti druhýmu není dobrej nápad s ohledem na mě. Respektují to i náhodně příchozí psi. Nicméně pokud bych neměla jistotu, a hračka by mohla vyvolat konflikt,tak bych nenechávala
napsal(a):
Já hračky volně nechávám. Už jsou naučení, že přetahování je zakázáno a každý si vezme jednu. Ale u nás je to asi trochu něco jinýho, mám retrívry a oni každou radost projevují tím, že vezmou plyšáka a začnou s ním pobíhat nebo mně ho přinesou, případně se s ním mazlí. Doma zásadně neházím. To děláme jen s aportem a venku.
Jo jo, znak retrívra
Vždycky, když jsem přišla k ségře, přišly mě obě přivítat s plyšákama v tlamě. Vždycky jsem řešila, jestli to jako chtějí hodit nebo se přetahovat, či co vlastně chtějí.
Prý nic, prý se takhle radujou.
Teď už zbyla jenom jedna fena a ta bych řekla, že to nedělá tolik.
Jinaj já hračky nechávám zcela volně, všechny jsou totiž Vikiny. Čikině jsou ukradený.

Tak já jsem zatím nikdy nemusela hračky schovávat. Je to spíš o typu hračky a konkrétním psu...hračky, co vydrží, tak většinou nikoho nezajímají a ty, které pes rozebere na atomy, tak ty letí za pár okamžiků do koše, ať už je to vykuchaný plyšák a nebo zničená pískací hračka.
U nás spíš tak nějak vedou klacky a kosti, to se válí všude a musím říct, že i holky Gna s Jessinkou si kosti a klacky vzájemně nosily a pak je společně okusovaly.
Já taky nechávám některé hračky k dispozici - několik balonků, uzly, kongy… psi se doma i tahají, hrají si. Nenechávám ale hodně oblíbené hračky - pesky, pullery, strapecky. To je ale i z toho důvodu, ze chci aby na ty hračky byli dobre motivovatelni, a ze by je zničili. Některé hračky mame doma, jine venku a nějaké vytahuji jen na trénink. Pokud by to ale u psu vyvolávalo nějaký problém, tak by hračky doma proste neměli.
Jo a jinak teda můj pes má asi typicky znak retrivra - hračku v hube 😀. Hlavně když prijdu domu, nebo když přijde návštěva, první co pes udělá je to, ze běží najít hračku a pak se jde teprve vítat, s hračkou v hube. To samé třeba když se zvednu, Ze jdeme něco dělat, tak pes jde hned najít balonek. Plyšáci u nas nefrci, občas jim nějaké dam, ale vydrží par sekund, max minut.
Jo a jinak klasika u nas je kdyz se doveze nová hračka - tak tu novou hračku chtějí oba psi. Takže se o ni tahají , hrají si. Naopak když dávám naplněné kongy, tak ma každý svého a jsou naučení, ze toho druhého si nevsimaji. Prave u nové hračky jsem řešila jednou zavrceni feny na psa, ale myslím, ze fena dost rychle pochopila, ze tohle tolerováno nebude.

A učili jste to psy nějak, nebo jste prostě nechali hračky volně a korigovali případné problémy?
Až ke rvačce by to asi nedošlo, bígloida zarazím ve vteřině, je zvyklý. Ale aby se to nezvrhlo časem v nějaké nepřátelství. Jsou to 2 psi - samci, z toho může být průšvih.
napsal(a):
A učili jste to psy nějak, nebo jste prostě nechali hračky volně a korigovali případné problémy?
Až ke rvačce by to asi nedošlo, bígloida zarazím ve vteřině, je zvyklý. Ale aby se to nezvrhlo časem v nějaké nepřátelství. Jsou to 2 psi - samci, z toho může být průšvih.
A oni si i hrají? Nebo je to prostě jakýsi boj o tu hračku? Pokud tam vyloženě není to, že by si chtěli hrát (oba), přetahovat se atd., tak bych spíš možná učila na to, že mají dvě stejné hračky a každý má svojí? Bígloid byl zvyklý mít hračky k dispozici?
Asi jsem to nijak extra neučila. Když jsem si dovezla fenu, tak pes už svoje hračky volně k dispozici měl. Plus nové hračky měla fena. Ale nikdy jsem už pak nerozlišovala to, které hračka čí je. Korigovala jsem akorát to, aby pes fenu, jako 4 kilové stvoření, nevláčel po celém baráku na uzlu . Ale to jsem kvůli rozdílu velikosti korigovala všechny hry. Už od začátku jsem učila, že jakmile dostanou ty naplněné kongy, tak si s tím někde lehnou a prostě nebere to jeden druhému, stejně jako když dostanou třeba tyčinku nebo nějaký pamlsek. Ale u nás to bylo od začátku tak, že pes ty "svoje" hračky sám bral, nosil feně a vyzýval ji s nima ke hře.

napsal(a):
Tak já osobně jsem tady na to "srabík" a pokud by něco mělo způsobovat problém, tak bych to uklízela.
Pro mě je třeba ukazatel případného problému, když se pes hrdlí o něco i přede mnou, že to třeba odevzdává neochotně, tak si říkám, že o to víc by mohl být problém mezi psy.

marcelaamax
napsal(a):
A oni si i hrají? Nebo je to prostě jakýsi boj o tu hračku? Pokud tam vyloženě není to, že by si chtěli hrát (oba), přetahovat se atd., tak bych spíš možná učila na to, že mají dvě stejné hračky a každý má svojí? Bígloid byl zvyklý mít hračky k dispozici?
Asi jsem to nijak extra neučila. Když jsem si dovezla fenu, tak pes už svoje hračky volně k dispozici měl. Plus nové hračky měla fena. Ale nikdy jsem už pak nerozlišovala to, které hračka čí je. Korigovala jsem akorát to, aby pes fenu, jako 4 kilové stvoření, nevláčel po celém baráku na uzlu . Ale to jsem kvůli rozdílu velikosti korigovala všechny hry. Už od začátku jsem učila, že jakmile dostanou ty naplněné kongy, tak si s tím někde lehnou a prostě nebere to jeden druhému, stejně jako když dostanou třeba tyčinku nebo nějaký pamlsek. Ale u nás to bylo od začátku tak, že pes ty "svoje" hračky sám bral, nosil feně a vyzýval ji s nima ke hře.
Pokud dám do frcu přetahovadlo, tak si hrají. Ale stalo se mi to právě u těch míčků, to je bígloidovi top zábava, rád si ho i sám hází apod. Myslela jsem, že to vyřeším tím, že jim jich dám několik, ale prcek je prostě chce zabavit všechny, místo, aby si hrál se svými.
Plyšáky nedávám, to se mi neosvědčilo. Můžu zkusit dát krátké uzly na cupování, nebo něco na hlodání, ale kost si netroufám, to už je moc exkluzivní zboží.

lesnížínka
napsal(a):
Aha, kvůli rvačkám případným...já podle nadpisu hned dedukovala, aby to nesežrali. Rvačky u nás vůbec nehrozily, oni se právě rádi spolu jak už někdo psal o hračky přetahovali, honili se s nima atd. Odklízela jsem jen ty, co by se mohly porouchat(prokousnout míč) a nebo plněné gumáky.
No, jenže vy jste je měla oba naráz od štěněte. Takto je i bígloid naučený dělit se o hračky a řešení sporů nechat na mě, protože přišel jako štěňátko ke staršímu pejskovi.
Teď nám sem vpadnul mladý rozmazlený jedináček, rok a půl byl středobodem světa a musím si ho dovychovat. 😁
napsal(a):
Pokud dám do frcu přetahovadlo, tak si hrají. Ale stalo se mi to právě u těch míčků, to je bígloidovi top zábava, rád si ho i sám hází apod. Myslela jsem, že to vyřeším tím, že jim jich dám několik, ale prcek je prostě chce zabavit všechny, místo, aby si hrál se svými.
Plyšáky nedávám, to se mi neosvědčilo. Můžu zkusit dát krátké uzly na cupování, nebo něco na hlodání, ale kost si netroufám, to už je moc exkluzivní zboží.
Tak já bych to dělala tak, že bych nechávala volně jen ty hračky, se kterými si hrají, tahají se...
Tu top hračku bych asi společně nenechávala... A nebo právě na té bych učila to, že prostě "ty máš jeden balonek, a ty máš druhej"... Jo tohle jsem vlastně u mých psů taky dělala - jsou třeba venku naučení, že si každý vezme jeden balonek a lítají spolu vedle sebe, každý s jedním balonek v hubě. Já jsem to učila kvůli tomu, že když se moc rozjeli při hře, tak jsem to tímhle právě uklidnila - prostě a jednoduše najdi si balonek a zacpi si hubu .
Ale teď to čtu ještě jednou, u vás je to asi o tom, že teda štěndo si chce všechno přivlastňovat? To bych netolerovala.
Teď nám sem vpadnul mladý rozmazlený jedináček, rok a půl byl středobodem světa a musím si ho dovychovat. 😁
Edit.: jo ono už to není tak úplně štěndo , ty jo, to letííí....
Já mám 2 psi, zatím to jsou mlaďoši 1 rok a 2 roky. Všechny neschody o hračky a o parůžky jsem řešila zabavením té věci, jakože když se u toho neumíte chovat, tak to nebudete mít nikdo. Celkem rychle to pochopili a teď stačí maximálně houknout a daj pokoj, zloděj je teda ten mladší. Ale jsou to basenji, tam zas nějaký velký problémy nepředpokládám. To jakej průser můžou být 2 feny či 2 psi jsem se dočetla až tady, doma byly vždy 2-3 feny a bez problémů.
Jedinej problém nastal až když měla jedna fena epilepsii a k tomu měla jiná fena štěňata. Ale tam bych skoro řekla, že ta se štěňatama věděla, že ta s epilepsií je divná a vůbec jí nepustila do pokoje, kde ty štěnda měla, dost tvrdě po ní šla a z pokoje jí vypakovala.

marcelaamax
napsal(a):
Tak já bych to dělala tak, že bych nechávala volně jen ty hračky, se kterými si hrají, tahají se...
Tu top hračku bych asi společně nenechávala... A nebo právě na té bych učila to, že prostě "ty máš jeden balonek, a ty máš druhej"... Jo tohle jsem vlastně u mých psů taky dělala - jsou třeba venku naučení, že si každý vezme jeden balonek a lítají spolu vedle sebe, každý s jedním balonek v hubě. Já jsem to učila kvůli tomu, že když se moc rozjeli při hře, tak jsem to tímhle právě uklidnila - prostě a jednoduše najdi si balonek a zacpi si hubu .
Ale teď to čtu ještě jednou, u vás je to asi o tom, že teda štěndo si chce všechno přivlastňovat? To bych netolerovala.
Edit.: jo ono už to není tak úplně štěndo , ty jo, to letííí....
Dlouhá přetahovadla jsou už v pohodě. Jen to mladšího baví déle, než bígloida, takže následně mu přetahovadlo přivazuju k noze od stolu. Má skus a výdrž jako pitbul😂
Video se zpracovává...
elisak
napsal(a):
Já mám 2 psi, zatím to jsou mlaďoši 1 rok a 2 roky. Všechny neschody o hračky a o parůžky jsem řešila zabavením té věci, jakože když se u toho neumíte chovat, tak to nebudete mít nikdo. Celkem rychle to pochopili a teď stačí maximálně houknout a daj pokoj, zloděj je teda ten mladší. Ale jsou to basenji, tam zas nějaký velký problémy nepředpokládám. To jakej průser můžou být 2 feny či 2 psi jsem se dočetla až tady, doma byly vždy 2-3 feny a bez problémů.
Jedinej problém nastal až když měla jedna fena epilepsii a k tomu měla jiná fena štěňata. Ale tam bych skoro řekla, že ta se štěňatama věděla, že ta s epilepsií je divná a vůbec jí nepustila do pokoje, kde ty štěnda měla, dost tvrdě po ní šla a z pokoje jí vypakovala.
To vůbec nemuselo souviset s epilepsií, moje feny do obýváku,kde odchovávají štěňata,taky nikoho nepustí, a to dost razantně a striktně. To je přirozené chování
Taky hračky nechávám volně přístupný - mají svou "hračkárnu" - bedýnku, kam se hračky uklízí a odkud je obratem zase roztahají :D . Mám psa a fenu, ohaře, takže snadný. Nicméně občas jim do toho vstoupím - ne v momentě, kdy třeba Štajnidlo vrkne na Taliprtku, protože mu chce sebrat jeho oblíbenou hračku, kterou si on našel- to do toho nevstupuju, resp. vlastně ano - řeknu NENÍ TVOJE! /To nějak za pochodu , ani nevím jak, učím vždy všechny svoje psy, proto, aby třebas venku, s jinými psy, nevznikaly dohady právě, takže pokud by můj pes chtěl vzít hračku jinýmu, řeknu NENÍ TVOJE! , seberu a vrátím původnímu majiteli) no a Taliprtce dám jí něco jinýho, podobnýho či stejnýho kalibru a třeba se s ní o to vteřinu potahám. Hračky máme k dispozici ze stejného důvodu jako u Sarah a Janaa - protože s hračkama se pochopitelně vítá (ehm, nejen s hračkama, Rumouš teď vzal do placu i plyšovej pelech pro kocoura a jezdil s nim prostorem ščastnej jako blecha, co má za poklad, kterej Taliprdová nemá ) , taky se s nima mazlí - to Rumíček převážně, u Tali je to vzácný, a nebo si pes hraje sám. Nebo se přetahujou spolu. A taky jako Marcela máme extrahračky, který jsou uklizený, protože se berou ven na práci. A je to právě Top žužlopichlobalonek - ten i z bezpečnostních důvodů, protože Tali by ho rozžvejkala a sežrala, u něj má tyhle tendence furt a Rumouš naopak ho tak miluje, že by ho žouželil furt a to mi taky nepřijde úplně normální . Mlaďase bych asi usměrňovala a učila ho respektovat,že starší má něco oblíbenýho. Pochopitelně cíleně a pod dozorem, nabídla bych mu místo toho chvíli hraní se mnou s tou stejnou hračkou.
Tak oni ve fungující smečce hračky fungují i jako výchovný podnět, tedy když není hračka,poslouží i jabko,klacek atd. Vychovávající provokativně vezme věc,dá si jí mezi packy,aby to štěně nebo pubescent viděl a nedají. A štěně se může posr...,což od dospěláka provází vrčení a cenění zubů,až do chvíle,kdy není mlaďoch naprosto v klidu a podřízeně uklizen, což může trvat i deset minut,čtvrt hodiny, načež mu dospělák věc přenechá. Miluju tohle sledovat. Ale jak jsem psala,to může fungovat pouze v sehraný smečce,kde člověk ví,o co jde, a má jistotu,že to nikdy nepřejde do agrese. Smráďata se tak učí,kde je jejich místo, a cvičí se i v gestech a signálech
janaa
napsal(a):
To vůbec nemuselo souviset s epilepsií, moje feny do obýváku,kde odchovávají štěňata,taky nikoho nepustí, a to dost razantně a striktně. To je přirozené chování
S druhou fenou problém neměla, až ke štěňatům jí první 3 týdny taky nepustila, ale do pokoje bez problémů mohla.
Ta epileptická byla dost nevyzpytatelná, byla zblblá z léků. Třeba nabourala do dveří a ještě se ty dveře pokusila pokousat, že jí ubližujou, neměla problém kousnout ani do člověka, když do něj nabourala. Takže se stejně hlídalo, aby se u štěňat nemotala, bohužel to nebylo třeba hlídat dlouho
janaa
napsal(a):
Tak oni ve fungující smečce hračky fungují i jako výchovný podnět, tedy když není hračka,poslouží i jabko,klacek atd. Vychovávající provokativně vezme věc,dá si jí mezi packy,aby to štěně nebo pubescent viděl a nedají. A štěně se může posr...,což od dospěláka provází vrčení a cenění zubů,až do chvíle,kdy není mlaďoch naprosto v klidu a podřízeně uklizen, což může trvat i deset minut,čtvrt hodiny, načež mu dospělák věc přenechá. Miluju tohle sledovat. Ale jak jsem psala,to může fungovat pouze v sehraný smečce,kde člověk ví,o co jde, a má jistotu,že to nikdy nepřejde do agrese. Smráďata se tak učí,kde je jejich místo, a cvičí se i v gestech a signálech
Závidím - vidět to takhle celý komplet. On třeba takhle Rumouš vychovával Taliprtku úplně stejně, za což jsem ráda, on je zdatný komunikátor a vychovatel, to ho naučila zase Bubinka a já si uvědomila, jak moc fajn je, když štěně vyrůstá s jiným vyrovnaným psem, jak moc mu to - logicky, že jo - dá. Člověk to ví, ale až když to vidí na vlastní oči, pochopí mnohem víc.

Naše první dvě mopsle je mít volně nemohly - resp. pouze, když jsem byla doma já. Jakmile jsem byla pryč, tak mladá šikanovala starší a z manžela si dělala dobrej den (protože mohla, prostě nedůslednej chlap). Ty tři, co máme teď, si můžou brát cokoliv od kohokoliv a nikomu to nevadí.

A kdyz uklidite hracky psum, co jsou zvykly neco nosit v hube, najdou si nahradni reseni
Tohle mi ted donesl ukazat Venca, ze co nasel za poklad
( zarovka je naprosto neporusena, hracky si neznici, ze....)

U nás už se to vyřešilo, chtělo to víc druhů hraček na podlahu, aby o ně nebyla nouze. Prcek už pochopil, že je syslit nemusí 😉
napsal(a):
U nás už se to vyřešilo, chtělo to víc druhů hraček na podlahu, aby o ně nebyla nouze. Prcek už pochopil, že je syslit nemusí 😉
jojojo zahlcení, ale to jsem myslela právě že jste psala, že jako máte těch hraček volně ložených víc, nebo ne?
Zahlcení jsem použila u Taliprdový, která hračky žádný nesměla /kotcák u myslivců -takže nic, aby se náhodou nezkazila/ a byla jak šílená (no jak, šílená je furt) - cupovala a konzumovala, jak se přetáčela, takže hračky jsem musela schovávat a bylo mi Rumíčka líto, protože byl zvyklý je mít k dispozici. Pak mě napadlo nasyslit a u kamarádky vysomrovat plnou obří tašku tenisáků a ty jsem prostě po příchodu domů rozhodila do placu. A tím jsem to celý v zásadě rozbila, ona nevěděla co dřív, měla toho hodně hodně, tenisák navíc mohla žvýkat (žvýkání uklidńuje) a hned ho nesežrala. No a bylo to.

Zrzavci
napsal(a):
jojojo zahlcení, ale to jsem myslela právě že jste psala, že jako máte těch hraček volně ložených víc, nebo ne?
Zahlcení jsem použila u Taliprdový, která hračky žádný nesměla /kotcák u myslivců -takže nic, aby se náhodou nezkazila/ a byla jak šílená (no jak, šílená je furt) - cupovala a konzumovala, jak se přetáčela, takže hračky jsem musela schovávat a bylo mi Rumíčka líto, protože byl zvyklý je mít k dispozici. Pak mě napadlo nasyslit a u kamarádky vysomrovat plnou obří tašku tenisáků a ty jsem prostě po příchodu domů rozhodila do placu. A tím jsem to celý v zásadě rozbila, ona nevěděla co dřív, měla toho hodně hodně, tenisák navíc mohla žvýkat (žvýkání uklidńuje) a hned ho nesežrala. No a bylo to.
Já jsem dočasně všechny hračky uklidila, abych minimalizovala třecí plochy. I tak jsem řešila dělení pozornosti, respektování pelíšků a místeček (prcek zpočátku nesměl na gauč, tak dostal přidělené křeslo), společné krmení. Proto jsme cvičili odložení a střídání po jednom při cvičení, nebo čmuchání dobrot v koberečku. V další fázi společné cvičení sebeovládání, pamlsky na pacinách apod., prostě společné klidové aktivity, pak společné cvičení viz videa ve vlákně Domácí výcvik a hraní a teprve pak jsem začala vracet hračky. Nejdřív 1,5m hada a přetahovali jsme se ve třech, já uprostřed, pak normální přetahovadla ve 2 ks, aby každý mohl mít svou kořist, pak jsem zkusila 2 tenisáky a byl problém. Tak 4 míčky, 10 míčků, pořád problém, prcek chtěl vsechny... Až když jsem dala do frcu kupu hraček včetně tenisáků, tak se to zlomilo. Teď už můžou být i ty 2 míčky + 2 uzly a je klid.😁