Rrrrr

XXX.XXX.165.12
Dobrý den , chtěla bych radu…
Mám 4 měsíční stenatko Yorkshire je zlaty, jediný problém je v tom, že za dobu co jsem v práci se doma nevyčura, nic popřípadě na podložku, jinak vydrží než přijdu z práce a dojdeme na záchod, kdy udělá svoji potřebu.
A tady nastává problém, přijdeme domů a okamžitě nacura do postele nebo na gauč...
Prosím poraďte co s tím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rrrrr
napsal(a):
Dobrý den , chtěla bych radu…
Mám 4 měsíční stenatko Yorkshire je zlaty, jediný problém je v tom, že za dobu co jsem v práci se doma nevyčura, nic popřípadě na podložku, jinak vydrží než přijdu z práce a dojdeme na záchod, kdy udělá svoji potřebu.
A tady nastává problém, přijdeme domů a okamžitě nacura do postele nebo na gauč...
Prosím poraďte co s tím?
Podložku zahoďte. Už teď vám čurá do postele nebo na gauč a to je špatně.
Rrrrr

XXX.XXX.232.155
Nejde o to že by jsme sním byly jen 5 min jsme sním dýl venku chodíme pravidelně za vše ho chválíme, hrajeme si sním.. jde o to že když nejsme doma vydrží nebo potřebu udělá na plenku a přijdeme domů a okamžitě čůrá jinam.

Rrrrr
napsal(a):
Nejde o to že by jsme sním byly jen 5 min jsme sním dýl venku chodíme pravidelně za vše ho chválíme, hrajeme si sním.. jde o to že když nejsme doma vydrží nebo potřebu udělá na plenku a přijdeme domů a okamžitě čůrá jinam.
Ta plínka je fakt trapná. Nechcete to zkusit sami, čůrat na plínku? Pes čůrá venku, víte to?
Je naučen na samotu? Je naučen, co má dělat po příchodu? Učili jste ho po příchodu čůrat na gauč? Naučte ho něco jiného. A mezitím můžete rovnou otevřít dveře a jít čůrat ven, logicky - venku gauč nepočůrá.
Pes nepozná rozdíl mezi plenou, postelí a gaučem, pro něj je to hadr jako hadr. Je naučený čůrat na hadr a ne na trávu, tak holt nečůrá venku a drží si to až domů, je moc hodný a poslušný, dělá přesně to, co jste ho naučili. Řešení je vyhodit plínku, dočasně zamezit vstup na postel a gauč a venku s ním být tak dlouho, dokud se nevyčůrá, abyste ho mohli pochválit. Ovšem přeučení vždycky trvá dýl než učení, tak s tím počítat.

Jen taková myšlenka: když víte, že po příchodu domů se vyčůrá na gauč, proč ho na ten gauč dáváte? Pochybuju, že čtyřměsíční york se na něj dostane sám...?
Rrrrr

XXX.XXX.232.155
Chtěla jsem radu ale tady umí každý jen kritizovat.. nikde jsme nepsaly že pejsek venku necura..plenku máme jen kdyby náhodou... Jsme sním venku pořád jen když jsme v práci jako každý člověk musí na plenku a to chodí... Přijdeme z práce jdeme automaticky hned ven kde čůrá i kádi... Chtěla jsem jen radu jestli někdo neví proč i poté se vyčůra doma ... A ano i tak malý pejsek se na ten gauč vyškrábe ať chcem nebo nechcem :)
Rrrrr

XXX.XXX.232.155
Nic méně jsme si ho teprve před týdnem přivezly takže nevíme jak byl učený předtím.. paní nám řekla že chodí na plenku a ven se učí.. chtěly jsme jen radu jak na to a proč to dělá až když přijdeme domů z práce a nebo z venku kde svou potřebu udělá... Chápaly by jsme kdyby to dělal když jedoma sám ale to nedělá :)

Mějte trpělivost, je to štěně. On možná přes den tolik nečůrá, protože doma nikdo není a tak nemá žádnou aktivitu a prostě spinká. Pak přijdete, jde se ven a on prostě nemá čas se pořádně vyprázdnit, protože venku jsou zajímavější věci a tak si to nechá na doma.
A s tou plínkou, to se na nás nečilte, ono totiž není neobvyklé, že štěně, co bylo učené na plínku to pochopí tak, že čůrání doma je v pořádku a samozřejmě čím měkčí a savější povrch, tak tím je to pro štěndo příjemnější, to si teda alespoň si to myslím.
Rrrrr

XXX.XXX.232.155
Sardullah
Děkuji moc

Rrrrr
napsal(a):
Sardullah
Děkuji moc
Takže nejlépe učit čůrat na povel...a venku chválit. Pokud doma nemáte šanci mechanicky zabránit štěněti skákat na gauč a postel, tak kupte takové ty modré krycí lachty a nebo igelit a přikrejte to, minimálně se změní struktura povrchu a už to nebude taková hitparáda na to čůrat.
Plínku zruěte. Holt když přjdete dom, tak vytřete loužičju, od štěněte jorka to nemůže být ýádná potopa. Doma ho za louřičky netrestat a ani nevynadat...tak max dát najevo zklamání "Punťo, už zase...."
Vím, že teď není nic moc počasí být se štěníkem dlouho venku, ale zkuste spíš učit, že nejdřív se dělá čůranda a pak se budeme třeba honit, blbnout.
Když to zvládnete a pejsek bude mít trochu talent, tak to klidně může vypadat tak, že vylezete ven, dáte povel...já mám třeba "čůranda" a štěně se defakto hned vyčůrá a to samé, než půjdete domů.
I tak se vám klidně může ještě doma vyčůrat, ale holt je to štěně.
Základ je po každém hraní, jídle, spaní nebo když štěně čmuchá a hledá si tzv. místečko...tradá ven a uvidíte, že časem to bude ok. Ono některá štěnítka to zvládají dříve, třeba už ve třech měsících si kňournou, akorát člověk musí být rychlej a hned běžet, no a některým to prostě trvá déle.

Rrrrr
napsal(a):
Chtěla jsem radu ale tady umí každý jen kritizovat.. nikde jsme nepsaly že pejsek venku necura..plenku máme jen kdyby náhodou... Jsme sním venku pořád jen když jsme v práci jako každý člověk musí na plenku a to chodí... Přijdeme z práce jdeme automaticky hned ven kde čůrá i kádi... Chtěla jsem jen radu jestli někdo neví proč i poté se vyčůra doma ... A ano i tak malý pejsek se na ten gauč vyškrábe ať chcem nebo nechcem :)
Rady jste dostala, plenku vyhodit. Protože štěně si pak myslí, že venčení doma je normální. Viz sardullah.
Zkuste si dát plenky, podložky atd. do vyhledávače. Opravdu se tady dost často řeší, že pes čurá doma a společný jmenovatel je plenka. On je ještě maličký, když je v klidu, tak i vydrží, ale jakmile má radost, tak to holt, už pustí. Nehledě na to, že štěňata učuráním dávají najevo podřízenost.
Náš pes, ještě v Praze, cural doma do 5 mésíců, měli jsme srolované koberce a lítali ven, ale došli jsme a louže. Venku taky pár, ale doma největší 🙂. Přešlo ho to že dne na den, skoro. Holt mu trvalo asi déle, než mu zesílily svaly, co ovládají měchýře.

Rrrrr
napsal(a):
Nic méně jsme si ho teprve před týdnem přivezly takže nevíme jak byl učený předtím.. paní nám řekla že chodí na plenku a ven se učí.. chtěly jsme jen radu jak na to a proč to dělá až když přijdeme domů z práce a nebo z venku kde svou potřebu udělá... Chápaly by jsme kdyby to dělal když jedoma sám ale to nedělá :)
A mimochodem, nevzala bych si štěně od nikoho, kdo ho učí na plínku. To pro další, kteří si to třeba přečtou.

napsal(a):
A mimochodem, nevzala bych si štěně od nikoho, kdo ho učí na plínku. To pro další, kteří si to třeba přečtou.
no a dogy třeba před bednou plínu měly - a chodily na ní spolehlivě... a to chodily i ven (ale jen párkrát za den na chviličku). Doma ji Yoda nemá a mít nebude - ale uhlídat pět mamutíků se nedá a plína chovatelce usnadnila úklid...
Myslím, že s novým prostředím platí nová pravidla a vůbec mi plína u chovatele nevadila
napsal(a):
no a dogy třeba před bednou plínu měly - a chodily na ní spolehlivě... a to chodily i ven (ale jen párkrát za den na chviličku). Doma ji Yoda nemá a mít nebude - ale uhlídat pět mamutíků se nedá a plína chovatelce usnadnila úklid...
Myslím, že s novým prostředím platí nová pravidla a vůbec mi plína u chovatele nevadila
Taky myslím, že to není až takový problém, moje štěndo první dva až tři měsíce života žilo na dvorku, takže čůralo, kde se mu zrovna chtělo. U dočasářky byla najednou 4 štěnata a narovinu mi řekla, že zatím není moc čistotná, nestíhala to ani sledovat. Doma sice dělala loužičky nebo bobky, ale stačilo jí jednou přistihnout při činu, říct ne, vynést ven a hrozně chválit a odměnit pamlskem a pak jsme chválili a chválili a dovtípila se celkem rychle, co po ní chceme.
No a měli jsme psa, který tak do čtvrtého měsíce učůrával, když někoho vítal, taky z toho vyrostl.
napsal(a):
Tak já jsem pro štěňata plínu taky měla. A to jsem proti plínám, novým majitelům jsem hned říkala, ať to nepoužívají. Ale zase jako když má chovatel v baráku/bytě několik malých štěňat, tak tam se to fakt nedá stíhat je všechny spolehlivě hlídat a venčit. Musím teda říct, že nám se to docela dařilo, a hlavně bylo hezky, takže když to šlo, byli jsme venku nebo každou chvíli běhali ven venčit. Ale i tak to člověk u pěti štěňat prostě neuhlídá. Nijak jsem ale na tu plínu neučila, nechválila čůrání na ní... Pak když mi doma zůstávala dvě štěňata o trochu déle, tak to už bylo lepší i to venčení, ale stejně plínku třeba na noc měli. No a když mi zůstala poslední fenka, tak ta už pak i spala s námi v posteli, a tam už bylo to venčení v pohodě a plínu už jsme neměli, pochopila rychle, že se čůrá venku, jakmile se donesla na trávu, tak čůrala.
napsal(a):
U chovatelky se štěňata učila, že nemají dělat pod sebe, doma pesan během týdne chodil kakat jen na zahradu a louzicky se většinou taky zadarily venku, i když podložku doma měl (stejně jako zakladatelka jsem o možných problémech s podložkou nevěděla). Po dvou dnech doma ale začal podložky cupovat, takže mu byly odebrány, aby nežral igelit.