Může se věnovat loveckému výcviku dítě?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.1.2022 13:39
Annaa

XXX.XXX.224.136

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se loveckému výcviku může věnovat dítě.
Chtěla bych si pořídit loveckého psa a dělat lovecký výcvik, protože lovecký výcvik je jeho využití, jak jsem si přečetla, nestačí mu procházky, jízda na kole atd., ale musí se mu zaměstnat hlava.
Můžu s ním lovecký výcvik dělat? I když nejsem plnoletá?
Rodiče by mi mohli určité věci s loveckým výcvikem zařídit, ale dělat bych ho chtěla se psem já.

28.1.2022 13:50
Joohana

XXX.XXX.157.168

Annaa napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se loveckému výcviku může věnovat dítě.
Chtěla bych si pořídit loveckého psa a dělat lovecký výcvik, protože lovecký výcvik je jeho využití, jak jsem si přečetla, nestačí mu procházky, jízda na kole atd., ale musí se mu zaměstnat hlava.
Můžu s ním lovecký výcvik dělat? I když nejsem plnoletá?
Rodiče by mi mohli určité věci s loveckým výcvikem zařídit, ale dělat bych ho chtěla se psem já.

Nepíšete, kolik vám je let.

Já se v loveckém výcviku nevyznám, ale mám teď čerstvou zkušenost se synem, který chtěl štěně a byl srozuměn s účastí na výcviku (16 let). Se psem ven chodí, veškerý výcvik je na mně. On tedy třeba procvičuje, ale nové cviky neučí.
Jsou ale určitě teenageři, kteří to zvládnou, ostatně spousta uživatelek tady tak se psy začínala, jak jsem pochopila.
Je třeba počítat s tím, že za výcvikem bude pravděpodobně třeba dojíždět, kromě loveckého výcviku bude pes potřebovat základní poslušnost. To je cvičák 2x týdně. Budou rodiče ochotni každý týden s vámi dojet na cvičák ? V létě, v zimě ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.1.2022 13:50

“vůdce psa – fyzická osoba, která psa na zkouškách z výkonu loveckých psů před- vádí, bez ohledu, zda je i jeho vlastníkem nebo pouze držitelem; vůdce psa musí být v den konání zkoušek z výkonu loveckých psů starší 15 let”

Viz https://www.myslivost.cz/Upload/zkus-rad-2014.aspx

Po jakém plemeni toužíš?

28.1.2022 13:57
Annaa

XXX.XXX.224.136

14 let.

28.1.2022 14:00

Annaa napsal(a):
14 let.

Zkoušek a honů se můžeš účastnit od 15 let, takže Ti to věkově vyjde. Kdybys chtěla lovecký lístek, tak ten lze získat od 16 let.

Tormale

29.1.2022 18:38
Tormale

XXX.XXX.80.190

Ono taky záleží. Dneska už na lovecké zkoušky nemusí být člověk lovec. Možná je to plemeno od plemena, ale máme tollera a většinu nacvičíme na dummících. A v pozdějších fázích stačí kachna v mrazáku. 😁 Ale u nás retrívrů) je to hlavně o dohledávce a aportu. Myslím, že u ohařů a španělů je to dost podobné.

Samozřejmě záleží, na jakou úroveň se chcete dostat. Jinak my jsme byli na loveckém tréninku jednou, teď trénujeme sami. Taky jsem se bála, že to bude velká věda, ale není. Držím palce. Dítě to určitě zvládne. Ale jak padlo výše, základem je základní poslušnost. Všechno se točí kolem přivolaní, chůze u nohy, klidu a aportu.

29.1.2022 19:36
janaa

XXX.XXX.2.66

Tormale napsal(a):
Ono taky záleží. Dneska už na lovecké zkoušky nemusí být člověk lovec. Možná je to plemeno od plemena, ale máme tollera a většinu nacvičíme na dummících. A v pozdějších fázích stačí kachna v mrazáku. 😁 Ale u nás retrívrů) je to hlavně o dohledávce a aportu. Myslím, že u ohařů a španělů je to dost podobné.

Samozřejmě záleží, na jakou úroveň se chcete dostat. Jinak my jsme byli na loveckém tréninku jednou, teď trénujeme sami. Taky jsem se bála, že to bude velká věda, ale není. Držím palce. Dítě to určitě zvládne. Ale jak padlo výše, základem je základní poslušnost. Všechno se točí kolem přivolaní, chůze u nohy, klidu a aportu.

No,troufám si tvrdit,že ani u retrívrů fakt nestačí jedna kachna v mrazáku,pokud tedy nechcete spáchat jedny ovvr a nějak projít vodky

29.1.2022 20:49

janaa napsal(a):
No,troufám si tvrdit,že ani u retrívrů fakt nestačí jedna kachna v mrazáku,pokud tedy nechcete spáchat jedny ovvr a nějak projít vodky

Chtěla jsem napsat totéž, protože OVVR nejsou žádný pořádný lovecký zkoušky.
A zrovna u tolleru mám zkušenost, že jak se naučí na dummy a nepřejde se hned na zvěř, tak ji jen tak do huby nevezmou.

29.1.2022 22:16

Před pořízením psa bych se ještě mrkla někam do reálu, pokud vás budou rodiče ochotni někam dovézt. Okouknout, vnímat interakce a tak. Dokonalá příprava, třeba to rodiče taky chytne.

Tormale

30.1.2022 18:31
Tormale

XXX.XXX.80.190

No jasně, ale slečna píše, že se chce věnovat loveckému výcviku, aby zabavila psa. Což neznamená, že musí nutně chodit na nějaké velké zkoušky a mít šampiona práce. 😄 My cvičíme s dummy, s kachnou, se spárky a pes je maximálně spokojený. Miluje to. Na hony se určitě nechystáme. Je mi to proti srsti. A jestli půjdeme někdy na vyšší zkoušky? Uvidíme, není to náš hlavní cíl.

Chtěla jsem jen říct, že člověk s loveckým psem nemusí nutně chodit v zelené kamizole a sám střílet. 😉 nenechte se odradit, je to fakt jednodušší než se zdá. Sama jsem to málem vzdala. Ale je to super trénink a pes je při práci absolutně šťastný. U retrívrů třeba frčí working testy a ty jsou založené vyloženě na dummy Takže záleží, jaké jsou vaše představy.

Jo a jestli zvažujete retrívra, doporučuji Kristýnu Šedou z Brna. Krásně se nám s ní pracovalo. Teď trénujeme sami, ale na jaře se zase chystáme.

30.1.2022 19:41
janaa

XXX.XXX.2.66

Pokud dělám lovecký výcvik,připravuju psa na lovecké zkoušky,tečka. Pokud si se psem hraju a přitom zařazuju nějaký alá disciplíny z loveckého výcviku,byť třeba s dummy, je to určitě fajn a pro psa super vyžití,ale není to lovecký výcvik. Ten má jasná pravidla, cíle. WT jsou náhrada loveckého výcviku, ale není to lovecký výcvik. A pokud chci dělat lovecký výcvik pořádně, pro začátečníka, pokud nechce nasekat zbytečné chyby, to zas až tak jednoduché nebude. Mě stačí,jak dlouho učím lidi tahat vlečky, resp. co předvádějí na vlečkách "samoučenci". Pak se půl roku zasekneme na tom,že se napravují chyby

31.1.2022 09:32

"Chtěla bych si pořídit loveckého psa a dělat lovecký výcvik, protože lovecký výcvik je jeho využití, jak jsem si přečetla, nestačí mu procházky, jízda na kole atd., ale musí se mu zaměstnat hlava."

z tohoto mi až tak nevyplývá, že zde jde primárně o zájemce o lovecký výcvik, který si k tomu bude pořizovat vhodného psa
ale o zájemce o loveckého psa (asi se líbí), který chce psu dát přiměřené vyžití

ale je fajn, že jste se zde tak střetli, jako dobrá informace pro zadavatelku
ať se zamyslí, promyslí, probere s rodiči....

jinak věk na to Annoo máš, to ale neznamená, že i schopnosti

31.1.2022 09:37

“jinak věk na to Annoo máš, to ale neznamená, že i schopnosti”

Domnívám se, že v tomto směru bude - v tomto věku a při zohlednění toho, že se téměř jistě bude jednat o prvního psa (a první zkušenost s loveckou kynologií) - záležet do značné míry i na výběru plemene (a samozřejmě časem i výcvikáře). Proto jsem se na něj ostatně ptala - když už chce zadavatelka do tohoto jít, je potřeba vybrat psa, který se bude chtít potkat na půli cesty a zvládne být veden i méně jistým a autoritativním vůdcem.
Určitě doporučuji domyslet to do důsledku - lovecký výcvik a řekněme i nějaká laická práce s rozvinutým loveckým pudem není úplně pro každého.

Edit: Ještě mě k tomu napadlo, že by bylo dobré v této situaci vybírat plemeno, které případně unese, pokud by to s tím loveckým výcvikem neklaplo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík