Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Dee99

1.2.2022 18:48
Dee99

XXX.XXX.174.44

Dobrý den, mám na Vás hned dvě otázky.
Včera jsem si přivezla domu am. pitbulla, pravdepobne směska se stafordem od romské rodiny.
S rodiči i mladšími sestrami si sedla okamžitě, ale přijde mi, že se na mě hrozně moc upla.
Nemohu si nikam sama dojít, mám ji furt za zadkem, když už se snažím někam v bytě jít sama a zavru ji dveře, tak na ne začne okamzite skrabat.
Je nějaká možnost, jak ji to odnaucit?
A druhá otázka je ta, jak ji naučím být venku?
Zatím jen přes den, dokud jsou ještě noci chladné.
Obcas mám lékaře nebo jiné starosti, jinak jsem ještě pár měsíců doma, ale ani na zahradě nemůže být sama, skrabe na vchodové dveře, steka a knuci.
Podotknu, že ji je 7 měsíců.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.2.2022 19:13

Zas číslo :-) :-/

1.2.2022 19:35

Panebože. 🤦 A divíte se po tom, co ten pes všechno zažil? Buďte trpělivá a nechte jí čas. Měla jste si to pořádně rozmyslet, než jste si ji vzala.

1.2.2022 20:43

Dee99 napsal(a):
Dobrý den, mám na Vás hned dvě otázky.
Včera jsem si přivezla domu am. pitbulla, pravdepobne směska se stafordem od romské rodiny.
S rodiči i mladšími sestrami si sedla okamžitě, ale přijde mi, že se na mě hrozně moc upla.
Nemohu si nikam sama dojít, mám ji furt za zadkem, když už se snažím někam v bytě jít sama a zavru ji dveře, tak na ne začne okamzite skrabat.
Je nějaká možnost, jak ji to odnaucit?
A druhá otázka je ta, jak ji naučím být venku?
Zatím jen přes den, dokud jsou ještě noci chladné.
Obcas mám lékaře nebo jiné starosti, jinak jsem ještě pár měsíců doma, ale ani na zahradě nemůže být sama, skrabe na vchodové dveře, steka a knuci.
Podotknu, že ji je 7 měsíců.

No, ono to zrovna není plemeno, které chce být samo venku bez své smečky. Takže těžko. Proč jste si ji teda brala?

1.2.2022 20:50

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Zas číslo :-) :-/

Já jsem čekala, že se ozvete. Nechtěla jsem předbíhat a plést se do toho :-((

1.2.2022 21:02

Ženský, ale já mám taky číslo. 😉

Dee99

1.2.2022 21:02
Dee99

XXX.XXX.174.44

No, ono to zrovna není plemeno, které chce být samo venku bez své smečky. Takže těžko. Proč jste si ji teda brala?

Jednoho pit. jsme už doma měli, skoro 17 let, byl z útulku a byl jenom na zahradě, jelikož do baraku ani nechtěl. Teoreticky jsem téhle fence zachránila život před zlým.. nemá žádné návyky ani poslušnost, prostě nic. Vím, že to bude běh na dlouhou trať, a určitě tomu dám spoustu času a trpělivosti, jen jsem se prostě chtěla zeptat, jaký by byl nejlepší postup naučit jí, aby se časem osamostatnila.

1.2.2022 22:01

Ženský, ale já mám taky číslo. 😉

Ale Vy ste známá firma :D

1.2.2022 22:06

Dee99 napsal(a):
Jednoho pit. jsme už doma měli, skoro 17 let, byl z útulku a byl jenom na zahradě, jelikož do baraku ani nechtěl. Teoreticky jsem téhle fence zachránila život před zlým.. nemá žádné návyky ani poslušnost, prostě nic. Vím, že to bude běh na dlouhou trať, a určitě tomu dám spoustu času a trpělivosti, jen jsem se prostě chtěla zeptat, jaký by byl nejlepší postup naučit jí, aby se časem osamostatnila.

Ale to si vymýšlíte. Tihle psi nikdy nebudou sami venku, leda jedinci, které vyhodila jejich rodina. A celou dobu tam ten pes brečí. Jenže potichu. A všimla jste si, že nemá skoro žádné chlupy? 17 let tamten? A odkud byl, taky bych chtěla tak dlouhověkého pitbullka?
1) kupte si knížku o výchově a výcviku
2) ten pes venku zmrzne

Dee99

2.2.2022 04:01
Dee99

XXX.XXX.174.44

Nevymýšlím si. Píšu, že byl z útulku, takže nevím, co a jak měl u předchozí rodiny, ale byl zvyklý být venku. V zimě venku nebyl, byl buď u mě doma, nebo měl svůj pelech v garáži, kde bylo teplo. Určitě se na nějaké knížky podívám. Tuhle fenku taky nechci nechat neustále venku v téhle zimě, ale aby vydržela alespoň 1-2 hodinky sama. Nic víc, nic míň.

2.2.2022 04:05
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

Má vydržet 2 hodiny ležet u vchodu v téhle zimě?

Dee99

2.2.2022 04:42
Dee99

XXX.XXX.174.44

Omlouvám se, špatně jsem se vyjádřila. Ne u vchodu, ale má udělanou boudu (zateplenou). Ale potrebuji, aby vydržela beze mě. Když jsem v pergole, tak lítá po zahradě jak splasena, ale když je tam sama, tak pláče a skrabe do dveří.

2.2.2022 05:42
rapotacka11

XXX.XXX.224.124

- když je tam sama, tak pláče a skrabe do dveří.
Pes je smečkové zvíře. Co tedy potřebuje?

Ona tam vydrží, ale až po zmrzlých, tj. od poloviny května.
A když tam bude sama, nebude lítat, bude čekat.

2.2.2022 06:38
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Máte psa, který příšel o všechno. O všechno.
Je jasné, že teď, když zas něco má, se toho drží. Nevěří, že se vrátíte, je přesvědčen, že si Vás musí hlídat, nebo zmizíte. Navždy. A on Vás už nikdy nebude mít.
To je jako vrátit se z války, z toho se mnozí srovnávají roky.
Takže buďte trpělivá. Máte na to těch pár měsíců, tak se snažte, třeba to bude stačit.
Nelze toho psa nějak naučit, aby byl sám doma spokojený, brzo. Může trvat klidně týdny, než ho naučíte být sám v klidu třeba pět minut.
Ale to jste věděla. Jinak byste si tu fenku nebrala, že.
Takže - toto se obtížně radí přes internet; neznáme Vaši situaci, Vy ji nedokážete dokonale popsat, a i kdyby ano, tak my ji nedokážeme dokonale pochopit. Internetová diskuze má prostě svá omezení.
Najděte si v okolí nějakého dobrého cvičitele, doporučuje se paní Eva Štemberová, ale třeba tu někdo doporučí i další jména. A domluvte se na přímé konzultaci.
Učení na ven, to nechejte na pak; až bude naučená na samotu a až bude teplo. Teď se tím opravdu trápit nemusíte. Možná, že to nepůjde vůbec; „vyléčená“ separační úzkost obvykle vyžaduje častý a těsný kontakt se psem, aby se nevrátila.
Ale to jste taky věděla, když jste si brala fenku s minulostí, takže Vám jistě neříkám nic nového.

2.2.2022 08:37

"jen jsem se prostě chtěla zeptat, jaký by byl nejlepší postup naučit jí, aby se časem osamostatnila."

nejdřív musí zjistit, zažít, že je DOMA
že má svého člověka
musí nabýt tu jistotu

v rámci toho ji učit odcházecí-přicházecí rituál
v rámci bytu (klidně začít v rámci místnosti)
hezky trpělivě, nechat "vrýt pod kůži"
ten rituál musí být povelem pro "odejdu a zase přijdu", dává psům jistotu

dávám odkaz na články o separační úzkosti, není špatné si přečíst i ty ostatní :

https://www.ecanis.cz/rubriky/moderni-vycvik-psu_75.html

Přidejte reakci

Přidat smajlík