Štěňata border kolie s PP

Prodám Border kolii - S radostí oznamujeme narození nádherných štěňátek ple...
Dohodou
Píši s dotaz, zda nemá někdo zkušenosti.
15.11.2020 jsem prodala štěně. Teď po 13 měs. mě majitelé kontaktovali, že pes nemá sestouple jedno varle a chtějí uplatnit záruku 2 let a slevu na psa, příp.to řešit soudně.
Štěně prošlo 5.11.2020 cipovanim, očkováním a veterinář mě na nic neupozornil. Štěně jsem prodávala bez vad. Nic jsem nezatajila.
Nevím.jak tuto skutečnost řešit?
Tvrdí, že to zjistili záhy po odebrání štěněte.a teď to řeší včas, neboť se muselo počkat na věk psa a sdělení všech informací od veterináře.
Prosím pokud má někdo zkušenosti, budu moc ráda za jakékoliv názory.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem
No, tak ať řeší soudně. Nedostanou nic. Povinnost kupujícího je oznámit vadu neprodleně. Na věk 13 měsíců se určitě nečeká, možná na 6?
Zjistím vadu, oznámím prodejci a zvolím si řešení.
Existuje i získaný kryptor.: vrací se, kam nemá, způsobí to třeba šok.
Důkazní břemeno je na kupujícím (uběhlo 6 měsíců od koupě), takže ať dokáže, že vadu oznámil hned a že pes neutrpěl za 13 měsíců žádný stres, šok, který mohl vadu způsobit.
Mimochodem to není záruka za jakost (to se vůbec u zvířat nedává, většinou ani u ničeho jiného), ale odpovědnost za vady - to jsou ty dva roky.
Takže až si rozmyslí, co vlastně řeší, tak ať se jdou soudit :-)
No,já půjdu proti proudu. V zásadě chyba byla hlavně u vás,že jste si varlata nezkontrolovala, neznalost neomlouvá. Já kontroluju varlata imrvére. Pokud je varle v břiše,s největší pravděpodobností tam nebylo, u tříselného kanálu bych věřila tomu,že se může hýbat. Ale opět pokud byste varlata kontrolovala, tak byste o tom,že se ještě jedno hýbe,věděla. Samozřejmě nějaký velký úraz,stres,může způsobit zatažení varlete zpět,ale to jsou naprosté výjimky. Jasný, majitelé měli kontrolovat taky,ale když jste je vy neupozornila, tak o tom asi nepřemýšleli, netušili. Stát se to mě, domluvím se na nějaké slevě, než se poptahovat po soudech. Když budu prodávat bezkulkáče, taky dám slevu, už jen proto,že majitelé budou muset na operaci. A pokud je varle v břiše,tak to není taková sranda jako v třísle
Záruka na zvíře je 2 roky, pokud reklamují až teď, je dokazování na nich. Tzn., že musí prokázat, že pes měl vadu již v době odběru. Což netuším, jak se dá dokázat?
myška01
napsal(a):
Psovi je teď 16,5 mes., uběhlo cca 14 mes od doby, kdy jej převzali. ...písemne nemam zadnou lékařskou zprávu. Nechápu jejich jednání, pokud o vade celou dobu věděli, což tvrdí, že se ozývají až nyní...
No tak asi potkali někoho,kdo jim řekl,že na bezkulkáče měli dostat slevu. Což z hlediska slušnosti měli. Nechala bych si poslat veterinární zprávu, pak zprávu z operace a na základě toho domluvila slevu, resp. co bych jim zaplatila. Vy jste jim prodala zvíře, které podle smlouvy bylo bez vad, ale ve skutečnosti bez vad s největší pravděpodobností nebylo, což už se nedozvíte, když jste vy pochybila . Neřeším to právně, na co kdo má nebo nemá na rok, ale ze svého pohledu chovatele. Samozřejmě názory se můžou lišit
Pokud to zjistili záhy po odebrání štěněte, určitě to má v záznamech jejich veterinář. (Moje veterinářka štěňata před každým očkováním kontroluje a vyšetřuje. Jestliže by štěněti něco chybělo - zuby, koule - nebo přebývalo - zálomek, kýla - jednak by mi to řekla a jednak by to měla poznamenané ve své dokumentaci. Předpokládám proto, že jejich veterinář je schopen doložit konkrétní datum, kdy už varle v šourku nenašli.) Chtějte vyjádření veterináře, kdy varle „zmizelo“. Úplně ideální by bylo, kdyby se kolegy zeptal Váš veterinář, který štěňata čipoval. (Nevěřím, že by se Vás Váš veterinář při čipování nezeptal, jestli víte, že jeden pes nemá kouli.) Kolega s kolegou bude jednat trochu jinak než s Vámi.
Naprosto souhlasím s tím, že jednokulčák se za plnou cenu neprodává! (Nebo ano, ale s konkrétním řešením situace uvedeným písemně ve smlouvě.) Na druhou stranu mi ale hodně vadí vychcánci majitelé.
A chodí ještě ti poradci chovu na kontrolu? Kontrola vrhu nebo co to je?
o to víc si vážím přístupu "naší" veteriny. Znají nás za ty roky dobře - ví, že toho dost vím, mám už páté štěně... ale přesto včera proběhla kompletní přejímka včetně stavu očí, uší, kýly, kulek... A to je štěně po kontrole poradcem chovu (dogy to stále mají a je to dobře) i po kontrole veterinářem u chovatelky. Už má kartu, přeregistrovaný pas...
myška01
napsal(a):
Veterinar štěňata kontroloval, nic neřekl.ja jsem bohužel nebyla zbehla a o sestoupenou ci nesestoueni jsem nic nevěděla...ve smlouvě mám že je pes bez vad. S majiteli jsme byla půl roku v kontaktu...měsíc a půl po odebrání osobně i přijeli...A nic neřekli...Az nyní...
Já souhlasím s Janou. Vy jako chovatel jste měla při odběru informovat majitele o tom, aby si před vámi zkontrolovali, jestli je všechno v pořádku, skus i sestouplá varlata. Přijde mi divný, že jako chovatelka ani nevíte, že se to kontolovat má a spoléháte se na veterináře. Samozřejmě nevíme, jak to u těch majitelů je, jestli to opravdu zjistili po odběru nebo až teď. Každopádně bych jim určitě poskytla slevu, než se tahat po soudech.
Otázka
XXX.XXX.230.195
Na takové zvíře je určitě nárok na slevu oprávněný.
Tady bych teda neresila, kdy se vada reklamuje - vada to je.
No ja jsem trochu na rozpacich ...
Jako chovatel a ze sveho morlaniho pohledu bych asi cast penez vratila. Ale neco za neco - chtela bych vysetreni od jineho veta, pokud by to bylo vzhledem k vzdalenostem mozne, tak idelane od sveho.
Jasne, chovatelka jednoznacne pochybila. Koule u kluku, stejne jako zuby u vsech stenat maji byt osetreny smluvne, ukazany pri odberu a tim by bylo jasno. Na druhou stranu - zadny vet nerekne ze je treba na sestoupeni kulek cekat pres rok veku, protoze vsichni vime, ze tak dlouho kulky dolu nelezou. V sesti mesicich pokud nebyly dole, mel majitel zavolat nebo napsat a nevim, na co jako s vetem (udajne) cekali. Taky tam samozrejme muze byt to, ze si toho nikdo doted nevsiml a treba zmenili veterinare a ten to zjistil ... ale taky to muze byt tak, ze se z nejakeho duvodu rozhodli psa vykastrovat a nechce se jim platit operaci, tak chovateli sol.
Ve zkratce tedy - pokud je opravdu kule v brise, vratila bych cast kupni ceny. Ale chtela bych sakra padny dukaz toho, ze ta kule v tom brise fakt je.
Podle mého mají pravdu úplně všichni tady.
Z etické stránky věci - chovatel, který psím klukům nekontroluje varlata, není chovatel. Nemá základní předpoklady pro to, aby to byl chovatel. Takže se okruhem vracíme k množírnám, ať s PP, nebo bez. A tudíž, zadavateli, dobře Vám tak, plaťte na to štěně.
Ze zákonné stránky věci - majitel musí prokázat, že k příčině vady došlo už před koupí, navíc nedodržel zákon (tj. nahlásit vadu okamžitě; i když započítám, že tam byla nějaká prodleva na diagnostiku, aby chovatele/množitele informovali pravdivě a bez nějakých domněnek, je ta prodleva opravdu moc dlouhá). A tím pádem pokud majitel neprokáže, že k vadě došlo už u chovatele/množitele, tak smůla, majiteli, štěně bude bez slevy.
No a z reálné stránky věci - pokud to majitelé myslí vážně s tím soudem, uznala bych slevu zákon nezákon, protože soud se prostě nemůže vyplatit.
Pokud to majitelé nemyslí vážně (protože soud se nejspíš nemůže vyplatit ani jim), tak prostě záleží. Etické by bylo na štěně poskytnout slevu, nicméně ze zákona ji poskytnout zadavatel nemusí (pokud se neprokáže, že vada vznikla už před prodejem).
Vycházím z předpokladu, že vše řečené je pravda; tedy že nikdo neuvedl nikoho v omyl, štěně je skutečně vadné atd.
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.40.53
Varaxi
napsal(a):
Podle mého mají pravdu úplně všichni tady.
Z etické stránky věci - chovatel, který psím klukům nekontroluje varlata, není chovatel. Nemá základní předpoklady pro to, aby to byl chovatel. Takže se okruhem vracíme k množírnám, ať s PP, nebo bez. A tudíž, zadavateli, dobře Vám tak, plaťte na to štěně.
Ze zákonné stránky věci - majitel musí prokázat, že k příčině vady došlo už před koupí, navíc nedodržel zákon (tj. nahlásit vadu okamžitě; i když započítám, že tam byla nějaká prodleva na diagnostiku, aby chovatele/množitele informovali pravdivě a bez nějakých domněnek, je ta prodleva opravdu moc dlouhá). A tím pádem pokud majitel neprokáže, že k vadě došlo už u chovatele/množitele, tak smůla, majiteli, štěně bude bez slevy.
No a z reálné stránky věci - pokud to majitelé myslí vážně s tím soudem, uznala bych slevu zákon nezákon, protože soud se prostě nemůže vyplatit.
Pokud to majitelé nemyslí vážně (protože soud se nejspíš nemůže vyplatit ani jim), tak prostě záleží. Etické by bylo na štěně poskytnout slevu, nicméně ze zákona ji poskytnout zadavatel nemusí (pokud se neprokáže, že vada vznikla už před prodejem).
Vycházím z předpokladu, že vše řečené je pravda; tedy že nikdo neuvedl nikoho v omyl, štěně je skutečně vadné atd.
Tak u koule v brise je snad jasny ze musela bwjt este pred prodejem ne? Nebo chcete namluvit ze tam zalezla sama treba v pulroce?
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak u koule v brise je snad jasny ze musela bwjt este pred prodejem ne? Nebo chcete namluvit ze tam zalezla sama treba v pulroce?
...šok, úraz.... může být
napsal(a):
...šok, úraz.... může být
Že by až do břicha?