Olp

XXX.XXX.227.225
Dobrý den,
v loňském roce jsem uchovnila fenu jezevčíka (drsnosrstý standard). Během roku se nám podařilo 6 zkoušek, výstava V1. Fena je vlohová a exteriérově výborná.
V letošním roce jsem chtěla absolvovat ještě nějaké výstavy, případně klubovou zkoušku, zkusit memoriál apod.
Někteří zkušení chovatelé už mi ale radí, abych fenu nakryla (letos v dubnu jí budou 2 roky). Z mého pohledu je to brzo.
První vrh jsem plánovala až příští rok. Chtěla jsem si z prvního vrhu navíc nechat štěně, resp. fenku, pokud by se podařilo.
Teď mě od toho ale všichni odrazují. Údajně je nesmysl, nechávat si stěně z prvního vrhu.
Prosím proto o Vaše názory a zkušenosti.
Předem děkuji.
To je ta zaručená chovatelská latina:
Fena musí porodit do dvou let, jinak zaručeně jde na císaře. První štěně z vrhu je vždycky největší, nejsilnější a bude nejlepší. Nejlepší je vždycky druhý vrh feny. Lovečtí psi nesmí být krmeni masem...
Prostě jsou to nesmysly! Jestli máte šikovnou pracovní fenu a máte s ní svůj rozumný plán, splňte jej. Jestli chcete fenku z A vrhu, vyberte matce dobrého samce a vezměte si ji. Když to neuděláte, je dost možné, že si to pak budete roky vyčítat. :-)
Já jsem si nenechal fenku z prvního vrhu po své skvělé, milované feně a ona v dalších dvou vrzích už měla jen kluky. Počtvrté jsem krýt nechtěl, takže mou hloupostí její samičí linie zanikla a já nemám následovnici.
Olp

XXX.XXX.227.225
Díky moc za reakce. Můj pocit je stejný. Tedy že je to vlastně jedno, z jakého vrhu štěně bude. Samozřejmě, že se budu snažit vybrat kvalitního krycího psa, ale pořád je to příroda a genetika je mocná čarodějka. Můžu udělat jen to, že vyberu otce, který má lovecké vlohy. Po matce tam taky budou a pak už je to na vůdci, jak bude zvládnutý výcvik. Nemusí to být třeba univerzální fena, ale na něco z praxe určitě dobrá být musí, když jí k tomu povedu.
Naše fena jezevčíka rodila ve třech letech a bylo to naprosto optimální.Chtěla jsem si nechat také fenečku, věděla jsem že už mámu nakrýt nenechám /císař/. ale bohužel měla dva kluky - z nichž jeden se mi vrátil po dvou letech /vzala jsem si ho zpět, měla jsem obavy, že s ním nezacházejí dobře, což se potvrdilo/. Tak jsem si mezitím fenečku koupila od chovatelky kamarádky, takže máme tři.
Takže za mně máte na krytí čas do těch třech let, malá plemena dozrávají stejně později, a štěňátko si klidně nechte, dělá to tak většina jezevčíkářů co vím.