Štěňátka bo Groenendael s PP

Prodám Belgického ovčáka Groenendaela - Chovatelská stanice Stříbrný kahan...
Dohodou
Zdravím,
je tu někdo, kdo tahle plemena zná blíže?
Rozmýšlím se teď mezi nimi a německým ovčákem (oboje jedině výstavní linie). S tím, že z belgičáků spíš groen než tervík. Na rozdíl od malinoise jsem nikde nenašla žádné skupiny orientované na tyhle varianty belgičáka (kde by majitelé sdíleli zkušenosti), pouze typické encyklopedické info na google.
Moje otázka je, jak jsou na tom s aktivitou?
Je to ten typ psa, který se musí doslova učit odpočívat?
Vydrží třeba týden/měsíc jen o venčících procházkách (v případě nemoci)? Nebo takhle, dokážete si groena představit v roli toho (bohužel) typicky rodinného vořecha, kterého lidi jen mazlí ale vůbec nic s ním nedělají, ani venčící procházky protože se venčí na zahradě, atd.?
Nebo by se bez aktivity zbláznil, byl ničivý, atd?
Ne, nechci takhle psa chovat. Ale takové plemeno bych chtěla - které sice aktivitu s pánem moc ocení a baví ho, ale zároveň prožije naprosto plnohodnotný život i bez ní.
Zkušenosti se psy mám, i s aktivnějšími. Obě plemena (NO, i belgičák) by měla vyhovovat aktivitám, které mě se psy baví a chci dělat, pokud budou bavit i psa. Ale nechci plemeno, jehož aktivita pro mě bude v podstatě druhá práce, ale pouze hobby. Po náročném dni chci mít tu možnost volby - jít se psem ven cvičit/běhat/atd nebo provozovat gaučing bez špatného svědomí.
Myslíte, že groen je dobrá volba?
Děkuji.
germanshepherd
napsal(a):
Zdravím,
je tu někdo, kdo tahle plemena zná blíže?
Rozmýšlím se teď mezi nimi a německým ovčákem (oboje jedině výstavní linie). S tím, že z belgičáků spíš groen než tervík. Na rozdíl od malinoise jsem nikde nenašla žádné skupiny orientované na tyhle varianty belgičáka (kde by majitelé sdíleli zkušenosti), pouze typické encyklopedické info na google.
Moje otázka je, jak jsou na tom s aktivitou?
Vydrží třeba týden/měsíc jen o venčících procházkách (v případě nemoci)? Nebo takhle, dokážete si groena představit v roli toho (bohužel) typicky rodinného vořecha, kterého lidi jen mazlí ale vůbec nic s ním nedělají, ani venčící procházky protože se venčí na zahradě, atd.?
Nebo by se bez aktivity zbláznil, byl ničivý, atd?
Ne, nechci takhle psa chovat. Ale takové plemeno bych chtěla - které sice aktivitu s pánem moc ocení a baví ho, ale zároveň prožije naprosto plnohodnotný život i bez ní.
Zkušenosti se psy mám, i s aktivnějšími. Obě plemena (NO, i belgičák) by měla vyhovovat aktivitám, které mě se psy baví a chci dělat, pokud budou bavit i psa. Ale nechci plemeno, jehož aktivita pro mě bude v podstatě druhá práce, ale pouze hobby. Po náročném dni chci mít tu možnost volby - jít se psem ven cvičit/běhat/atd nebo provozovat gaučing bez špatného svědomí.
Myslíte, že groen je dobrá volba?
Děkuji.
Znám jen jednoho Tervueren, je to cvok, je jak na drátkách, neustále poskakuje, poštěkává, hopsá. Drive tedy má. Absolutně si ho nedovedu představit bez zaměstnání hlavy.
Mám reaktivního choďáka, ale proti tomuto psovi je to pecivál.
Edit: bez práce vám tenhle pes udělá z bytu/domů kůlničku na dříví, podle mě je rozdíl mezi ním a malinou v dlouhé srsti, ta povaha je podobná.
Znala jsem dva groeny,ale už to byli starší psi,tak se to nepočítá. ALE logicky - všechno to jsou pracovní psi, takže potřebují zaměstnat hlavu i tělo, a zvlášť v mládí je potřeba očekávat velkou dávku energie a temperamentu. Takže si dokážu představit gaučing bez špatného svědomí,až psovi bude šest,sedm, a bude to výjimka, těžko u ročního, dvouletého zvířete,co čeká celý den,až se vrátíte z práce. To se prostě vylučuje a je možné max u plemen společenských,které na to byly šlechtěné. Výjimečně jasně, pravidelně? Neee. Pořizuju-li si pracovní plemeno,musím počítat s tím,že chci-li mít psa spokojeného,musím, zvlášť když chodím do práce, s ním každodenně ven a něco dělat, chcá nechcá
Děkuji za reakce. Toho jsem se obávala.
Chápu, že jde o pracovní plemena. Doufala jsem, že z výstavní linie bych psovi dokázala dát to co potřebuje, když se psem něco dělat chci jako hobby. Jenže ukažte mi společenské plemeno s podobnými povahovými rysy jako má NO/belgičák (nebo alespoň není extrémně přátelský k cizím lidem) a v podobné velikosti? Jediný, který tohle docela splňuje je královský pudlík, jenže ten je extrémně přátelský a s pudlíkem bych si sama například do lesa netroufla. Ta přátelskost samozřejmě vyplývá i z toho názvu "společenská" plemena, no. Dřív bych si myslela, že je tolik plemen, že si každý vybere to své, ale nevybere...
germanshepherd
napsal(a):
Děkuji za reakce. Toho jsem se obávala.
Chápu, že jde o pracovní plemena. Doufala jsem, že z výstavní linie bych psovi dokázala dát to co potřebuje, když se psem něco dělat chci jako hobby. Jenže ukažte mi společenské plemeno s podobnými povahovými rysy jako má NO/belgičák (nebo alespoň není extrémně přátelský k cizím lidem) a v podobné velikosti? Jediný, který tohle docela splňuje je královský pudlík, jenže ten je extrémně přátelský a s pudlíkem bych si sama například do lesa netroufla. Ta přátelskost samozřejmě vyplývá i z toho názvu "společenská" plemena, no. Dřív bych si myslela, že je tolik plemen, že si každý vybere to své, ale nevybere...
To já bych si sama "do lesa" s exteriérových tervíkem a grénem taky netroufla - by se bál víc než já 😱.
To si raději pořiďte toho exteriérového ovčáka - ten váš režim snese a lidí z něj budou mít respekt, protože vypadá jak komisař Rex🤪
"Moje otázka je, jak jsou na tom s aktivitou?
Nebo by se bez aktivity zbláznil, byl ničivý, atd?"
"Ale nechci plemeno, jehož aktivita pro mě bude v podstatě druhá práce, ale pouze hobby"
Já bych jen chtěla upozornit na to, že i NO z výstavní linie může být tak trochu magor, který se s málem nespokojí :)
Můj aktuální NO je prostě pošuk, a pokud se s ním nemaká (jsme denně cca tři hodiny denně venku za každého počasí, výcvik, hraní, zaměstnávání hlavy atd.), tak si brzy najde zábavu sám, která se páníčkům líbit nebude :)
Můj předchozí NO byl ale přesný opak - pokud se makalo, super, šel do všeho, ale pokud ne, tak trpělivě ležel, hlodal si hračku a vystačil si fakt s málem. Prostě milionové zvíře.
PumaCZ
napsal(a):
"Moje otázka je, jak jsou na tom s aktivitou?
Nebo by se bez aktivity zbláznil, byl ničivý, atd?"
"Ale nechci plemeno, jehož aktivita pro mě bude v podstatě druhá práce, ale pouze hobby"
Já bych jen chtěla upozornit na to, že i NO z výstavní linie může být tak trochu magor, který se s málem nespokojí :)
Můj aktuální NO je prostě pošuk, a pokud se s ním nemaká (jsme denně cca tři hodiny denně venku za každého počasí, výcvik, hraní, zaměstnávání hlavy atd.), tak si brzy najde zábavu sám, která se páníčkům líbit nebude :)
Můj předchozí NO byl ale přesný opak - pokud se makalo, super, šel do všeho, ale pokud ne, tak trpělivě ležel, hlodal si hračku a vystačil si fakt s málem. Prostě milionové zvíře.
A myslíte, že byste to na něm zpětně poznala i ve štěněcím věku?
Takže je asi lepší vybírat klidnější štěně z vrhu, i když jde o exteriérovou linii?
germanshepherd
napsal(a):
A myslíte, že byste to na něm zpětně poznala i ve štěněcím věku?
Takže je asi lepší vybírat klidnější štěně z vrhu, i když jde o exteriérovou linii?
Neřekla bych. Ale Inspektorka vám k tomu třeba řekne víc, sama je dlouholetá chovatelka BOM :)
Jinak i spojení v mém případě nehrálo roli - první "kliďas" byl po pracovně vedených rodičích, aktuální pošuk je zase z čistě na exteriér chovaných psů.
Být vámi, našla bych si někoho opravdu zkušeného, třeba zkusila kontaktovat i poradce chovu, a poradila se s ním :)
A nebo ještě lépe, vybrat vhodnější plemeno :)
PumaCZ
napsal(a):
Neřekla bych. Ale Inspektorka vám k tomu třeba řekne víc, sama je dlouholetá chovatelka BOM :)
Jinak i spojení v mém případě nehrálo roli - první "kliďas" byl po pracovně vedených rodičích, aktuální pošuk je zase z čistě na exteriér chovaných psů.
Být vámi, našla bych si někoho opravdu zkušeného, třeba zkusila kontaktovat i poradce chovu, a poradila se s ním :)
A nebo ještě lépe, vybrat vhodnější plemeno :)
Být zadavatelkou, tak jdu zase do NO - většina vystaváků jsou takový lamy. Je potřeba vybírat zvíře po klidnějších rodičích - ze dvou lemplů žádný drak nevypadne a to je přesně to, co zadavatelka potřebuje.
Belgičák je moc aktivní - i výstavák je temperamentní a navíc jsou často nervově labilní a o to víc se jim člověk musí věnovat.
Moc děkuji za odpovědi. Myslím, že ten exteriérový NO by mohl být dobrá volba. Ale nepotěšili jste mě, groena jsem objevila minulý týden a radovala se, že jsem našla zdravější náhradu NO. Když si představím ty kapří hřbety... Ale hlavní je, abychom si s pejskem sedli povahově a abych mu byla schopná dát co potřebuje. Rozhodně budu vybírat vrhy po klidných a zdravých rodičích. Ale je nějaký rozdíl v povahách mezi barevnými variantami "rex" a celočerný (vím, že u těch pudlů tomu tak je)?
Jen se chci ujistit, že "lemplové" a "lamy" to jsou z pohledu chovatele vždy aktivního pracovního plemene? Abych si pak pro aport nemusela běhat sama
Neregistrovaný uživatel
XXX.XXX.122.215
germanshepherd
napsal(a):
Moc děkuji za odpovědi. Myslím, že ten exteriérový NO by mohl být dobrá volba. Ale nepotěšili jste mě, groena jsem objevila minulý týden a radovala se, že jsem našla zdravější náhradu NO. Když si představím ty kapří hřbety... Ale hlavní je, abychom si s pejskem sedli povahově a abych mu byla schopná dát co potřebuje. Rozhodně budu vybírat vrhy po klidných a zdravých rodičích. Ale je nějaký rozdíl v povahách mezi barevnými variantami "rex" a celočerný (vím, že u těch pudlů tomu tak je)?
Jen se chci ujistit, že "lemplové" a "lamy" to jsou z pohledu chovatele vždy aktivního pracovního plemene? Abych si pak pro aport nemusela běhat sama
A co treba takovej bšo? Na obrany (sportovni ne ze brani páníčka) vylozene nebude ale jinak by vyhovovat mohl.
germanshepherd
napsal(a):
Ano, lemplové a lamy jsou to z pohledu toho, co preferuje pracovní psy - do rodiny je to v pohodě.
Rozdíl v barvě je ten, že exteriérová linie je vždy v barvě černý se znaky (jako komisař Rex). Všechny ostatní barvy jsou typické pro v pracovní linii a ta je povahově jiná.
Noo já ač ho nemám, tak budu klidně kopat za grény. Pár našich nejlepších přátel jsou právě gréni (ne všichni příbuzní) různého věku od mlaďochů až po důchodkyni a samotnou mě překvapuje jak moc pohodoví jsou v domácích podmínkách. Rozhodně tím neříkám, že nepotřebují “práci”! Ale ti co znám ji nevyžadují denně, ba ani obden.
Takže za mě klidně ano, jen pečlivě vybírat povahu a spojení. Minimálně o jedné CHS, která dává důraz na povahy i zdraví tady vím.
Na fotu naše černobílá parta
Uživatel s deaktivovaným účtem
lenocka
napsal(a):
Noo já ač ho nemám, tak budu klidně kopat za grény. Pár našich nejlepších přátel jsou právě gréni (ne všichni příbuzní) různého věku od mlaďochů až po důchodkyni a samotnou mě překvapuje jak moc pohodoví jsou v domácích podmínkách. Rozhodně tím neříkám, že nepotřebují “práci”! Ale ti co znám ji nevyžadují denně, ba ani obden.
Takže za mě klidně ano, jen pečlivě vybírat povahu a spojení. Minimálně o jedné CHS, která dává důraz na povahy i zdraví tady vím.
Na fotu naše černobílá parta
Krásná parta!
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ano, lemplové a lamy jsou to z pohledu toho, co preferuje pracovní psy - do rodiny je to v pohodě.
Rozdíl v barvě je ten, že exteriérová linie je vždy v barvě černý se znaky (jako komisař Rex). Všechny ostatní barvy jsou typické pro v pracovní linii a ta je povahově jiná.
A co celočerní Inspektorko?
Jediný, který tohle docela splňuje je královský pudlík, jenže ten je extrémně přátelský a s pudlíkem bych si sama například do lesa netroufla.
Tak jsem se musela chvíli zamyslet, jestli nejsem hazardér ...ale ne, nejsem. Pinčová není extrémně přátelská - napadla poštovní doručovatelku a hluchoněmýho malíře pokojů, kterej jí dráždil štětkou. Takže pohoda.
GAELLE
napsal(a):
A co celočerní Inspektorko?
To je taky pracovní linie - ničím se povahově od jiných barev neliší, jen teď byli posledních cca 10 let docela v módě. Říkalo se, že jsou temperamentnější než jiné barvy, ale já si nemyslím, že to souviselo s barvou. Teď zase frčí tzv. kominíci (černí s minimem pálení).
Dobrý deň.
Ja chovám tervuerenov a groenov cca 14 rokov,nájdu sa medzi nimi proaktívni jedinci,ale skutočne by som ich povahu neporovnávala s malinami.
Dokážu spokojne bývať aj v obývačke a nenicia nábytok ani nič iné,stačí potom prechádzka navoľno a pobehovanie na záhrade.Ak je pes aporter dokáže sa zamestnať aj aportom.Moji psi robia agility 2 krát týždenne tréning ,inak len prechádzky v lese ,mám 52 rokov ,žiadne mimoriadne únavné aktivity nevyvíjame a myslím si ,že žijeme spokojne a psi sú úplne ok,sociálni ,milí k ľuďom aj iným zvieratám Máme kozy,sliepky,mačky- všetko žije spoločne na jednom dvore .Určite by ste našli chov groenendaelov ktorý by vyhovoval vašim nárokom.Sú to úžasní psi😁