Michaela1298

XXX.XXX.68.24
Dobry den.
Pred par mesici jsme si poridili stene s PP - shihtzu z nejmenovane chovatelske stanice. Spousta cen z vystav, videa, fotky z krasneho prostredi.
Ptala jsme se majitelky, jestli se na stenata muzeme jet podivat, rekla nam, ze to mozne neni, coz mi bylo divne, ale rikala jsem si, ok, kvuli covidu dobre. Posilala nam spoustu videi a fotek.
Zaplatili jsme zalohu, a pro pejska si jeli. Najednou, coz nam pani nerekla predem, az na miste, ze pes ma kylu. Jeli jsme asi 3 hodiny, psa si tedy vzali, cena 25 000.
Pes je po operaci, pani tvrdila ze to ma skoro kazdy pes, ovsem nas mel v kyle uz klicku streva, operace cca 10 000.
Nyni pri prezubovani mu rostou druhe zuby pred prednima mlecnyma. Tudiž dalsi uspaní a vyhrnuti mlecnych..
Chci se zeptat, je toto normalni, pes s PP by podle me mel byl naprosto zdravy.
S kýlou bohužel neporadím, ale se zuby jsem se také setkala - štěndo (chodský pes s PP) přezubilo bez problémů, jen cca do 6 měsíců měl zdvojené špičáky - mléčný i nový vedle sebe - vypadly mu při hře se starším psem a kousáním syrových kostí. Jako štěně měl mírný podkus, nyní krásné nůžky.
Já bych se i zamyslela nad veterinářem. Jako vážně operace kýly u malinkého pejska za deset klacků? A jak je pes přesně starý, že už mu chce škubat zuby v narkóze?
Imho ne, pes s PP neznamená to, že bude zdravý. Vždyť to nejede z linky ve fabrice, je to živý tvor. Nicméně pokud se Vám na přístupu chovatelky něco nelíbilo, měli jste se na koupi štěněte vyprdnout. To je tak, když se u pořízení člena rodiny na 15 let jakoby úplně nepřemýšlí. Ideální pro to podpořit nějakou množku.
Michaela1298

XXX.XXX.68.24
Veterinare mame uzasneho toho rozhodne menit nebudu.
Se zuby samozrejme nechci, pokud je moznost jestli vypadnou samovolne jak pise pani? Kouse furt neco, ale jednicky dole ne a ne vypadnout, pritom druhe uz ma celkem velke.
Nebojte, premysleli jsme velmi dukladne :) nechapu takovou odpoved :D
Ani nechapu to s mnozirnou, pisi vam, ze je s PP, pani mela velka ohlasy, vystavy atd atd.. Ale pes s kylou, kdyz mi pani rekla, ze to ma skoro kazdy jeji pes, prece nepatri do chovu.
Ja se vyjadrim jen k tem zubum - ono obecne u malych plemen je se zubama obcas potiz a u tech co maj placetej nebo placatejsi cumak kor.
Par let zpet jsem mela znamou, co (m)sicaky taky chovala a vim, ze krasne nuzky 6/6, bez potizi pri prezubovani je u tehle psu skoro jak vyhra ve sportce. Mozna se to za ta leta zlepsilo, ale dost o tom pochybuju.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Vy jste se nedohodli, kdo tu kýlu zaplatí, nemáte to ve smlouvě?
Michaela1298

XXX.XXX.68.24
Ano take jsem cetla, ze s tim maji problemy tato plemena, spis mi je lito, jestli mu nevypadnou, ze bude muset do narkozy uz druhe, v 6 mesicich
napsal(a):
Vy jste se nedohodli, kdo tu kýlu zaplatí, nemáte to ve smlouvě?
Když ono se asi těžko domlouvat s chovatelkou, která zatají kýlu a řekne vám to až při odběru.... Mě by teda takový přístup dost odrazoval, nepřijde mi to férové a značilo by mi to, že v případě nějakých problémů v budoucnu se k tomu asi chovatelka nebude stavět moc zodpovědně. A já bych ten férový přístup i do budoucna chtěla.
Ale jasně, nemusím si tam psa po tomhle zjištění brát...
Já si taky brala fenu s malinkou kýlou, ale věděla jsem o tom dáávno před odběrem. Domluvili jsme se jen tak, že je to fakt maličké a nebude se to řešit. Jenže pak mi bylo vetem doporučeno kýlu odstranit, vzhledem k tomu, že jsem s fenou chtěla sportovat, a kdybych chtěla chovat, že pak by to mohlo dělat potíže. No tak jsem to jen mezi řečí informativně sdělila chovatelce, a ta mi okamžitě nabídla, že když přijedu k jím určenému vetovi, tak to zaplatí ona. Shodou okolností měla fena v té době taky vylezlý zub zároveň s mléčným, tak se to vzalo při jednom a vytrhl se i zub..
Ale to je prostě o tom přístupu, no.
Michaela1298

XXX.XXX.68.24
Ve smlouve mam jen prevzat s kylou.
Ale to jsem uz mela zaplacenych 15 000 nevratne zalohy.
Rekla nam to, az jsme si pro psa prijeli. Kdybych to věděla uz predtim, tak si psa neberu.
Ano, inhalacni mel i s kylou
Takovy pristup je super, bohuzel takoveho jsme se nedockali. Pani jsem rekla, ze je tam klicka streva, a doufala, ze aspon operaci zaplati, popripade prispeje. Ale ne, jen se divila, jak je to mozne ze to maji VSICHNI jeji chovni psi a zadny probelm nikdy nemela. Coz mi tedy prislo divné, jak muze takovy pes/fena byt chovna
Podepsala jste smlouvu, že bylo štěně převzaté s kýlou, a v té smlouvě jste i podepsala, ze jakou částku si to štěně s "vadou" kupujete....
No tak to je potom těžké..
A nějakou rezervační smlouvu, smlouvu o smlouvě budoucí jste neměla? Tam nebyly nějaké podmínky, že záloha je vratná za určitých okolností? Třeba když se právě od doby podepsání rezervační smlouvy změní zdravotní stav štěněte, vyskytne se nějaká vada?
Ale to už je teď jedno.

Michaela1298
napsal(a):
Ve smlouve mam jen prevzat s kylou.
Ale to jsem uz mela zaplacenych 15 000 nevratne zalohy.
Rekla nam to, az jsme si pro psa prijeli. Kdybych to věděla uz predtim, tak si psa neberu.
Ano, inhalacni mel i s kylou
Takovy pristup je super, bohuzel takoveho jsme se nedockali. Pani jsem rekla, ze je tam klicka streva, a doufala, ze aspon operaci zaplati, popripade prispeje. Ale ne, jen se divila, jak je to mozne ze to maji VSICHNI jeji chovni psi a zadny probelm nikdy nemela. Coz mi tedy prislo divné, jak muze takovy pes/fena byt chovna
Platili jste zálohu na štěně s kýlou, nebo na štěně zdravé? Na mazlíka, na chov?
Fena s kýlou by snad neměla mít štěňata, záleží na velikosti/závažnosti. Jestli mají zákaz chovat, to pochybuji, určitě je nikdo každoročně nehlídá; že by to byla podmínka chovnosti? To asi ne. A to štěně mělo zůstat u chovatelky, měla to řešit ona, nebo jste se měli dohodnout na tom, kdo to bude platit, kupujete psa s vadou... kdyby mi řekla, že to mají všichni její psi, tak se otočím a jdu pryč.
Jako pokud zaplatím zálohu na bezvadného psa a při předání se vyskytne tohle, tak chovatelka svou část smlouvy jaksi nesplnila a já si vezmu peníze a jdu domů, ne?
Co teď chcete dělat, když jste zaplatili za psa s kýlou a máte to ve smlouvě?
Mohli jste se připravit líp. Co to je záloha, jak má vypadat zdravé štěně, jak je odpovědnost za vady...
Ta záloha vratná byla, protože to bylo podstatné porušení dohody. Což jste pak zabili převzetím rozbitého psa.
To máte za tu lítost pouhých třech hodin cesty a nepřipravenost. Chápu, že spoléháte na pp chov a neomlouvám chovatelku. Ale tak jako tohle je prostě...
Spís mi zaráží velikost kýly. Stěňata kýlu mívají, ne moc, spíš menší část, ale bývá to kousek tuku v podloží, ne už střevo. Vznikne i tím, že fena štěňata často přenáší. Taková kyla může zmizet i sama. Taky jsem měla štěně s kýlou. Chovatel mi upozornil dopředu, ve smlouvě jsem měla, pokud kylu nechám odoperovat, vrácení nějaké sumy.. Shodou okolností jsem kýlu ukazovala třem veterinářům, všichni se shodli, že by jí odstranili pro jistotu, pokud bych chtěla chovat, jinak při té velikosti nebude vadit ani při námaze. Nakonec náš veterinář jí odstranili při rentgenu kyčli a byl pokoj. Operace , tedy 3 stehy, vyšla asi na 800,- kč.
Michaela1298

XXX.XXX.68.24
Platila jsem zalohu za zdrave stene, ale smlouvu za zalohu jsem nedostala. To az pri prevozu. Neslo mi o 3 hodiny cesty ale o 15 000 ktere by mi nevrátila, to mi rekla rovnou, ze zaloha je nevratna. Je to jedno, nejde mi o to, aby ted neco platila, slo mi o to, jestli tato chovatelska stanice neni trosku divná..
Michaela1298
napsal(a):
Platila jsem zalohu za zdrave stene, ale smlouvu za zalohu jsem nedostala. To az pri prevozu. Neslo mi o 3 hodiny cesty ale o 15 000 ktere by mi nevrátila, to mi rekla rovnou, ze zaloha je nevratna. Je to jedno, nejde mi o to, aby ted neco platila, slo mi o to, jestli tato chovatelska stanice neni trosku divná..
Trochu divná v tom, že nedala smlouvu na zálohu, ale to je i vaše blbost dát někomu cizímu peníze jen tak bez papíru. A v tom, že záloha je ze zákona vždy vratná. Jinak ani ne, u malých plemen se trhají první zuby docela často, kýla u štěňat je taky docela častá, někdy to chovatel nechá odoperovat, někdy ne, ale obvyklá je sleva na takový štěně, ale zas to je jen na domluvě mezi chovatelem a kupujícím. Každopádně prvotní chyba byla v tom dát někomu peníze jen tak na ruku.
Podle mého názoru to moc seriózní není. Kdyz byla kyla, vždy to měl majitel ve smlouvě a byl dopředu upozorněn, aby mohl od koupi odstoupit. Proto třeba, co vím, berou někteří chovatelé zálohu až po kontrole vrhu.
Ve Vašem případě byla kýla velká, tady by asi bylo záhodno upozornit předem, kdyby nový majitel chtěl chovat.
Na zálohu jsme třeba taky potvrzení nedostali, posílala jsem účtem, když štěně jsem už viděla a měla vybrané ve 14 dnech, ale to chovatel zálohu ještě nechtěl.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Není to seriózní chování. Nicméně na všechno a tím myslím hlavně zálohu, máte mít smlouvu.
Celkem se divím, že tady nezverejnite jméno chovky.
Michaela1298

XXX.XXX.106.6
Je to CHS Brilliant of Moravia

Michaela1298
napsal(a):
Se zuby samozrejme nechci, pokud je moznost jestli vypadnou samovolne jak pise pani? Kouse furt neco, ale jednicky dole ne a ne vypadnout, pritom druhe uz ma celkem velke.
Ani nechapu to s mnozirnou, pisi vam, ze je s PP, pani mela velka ohlasy, vystavy atd atd.. Ale pes s kylou, kdyz mi pani rekla, ze to ma skoro kazdy jeji pes, prece nepatri do chovu.
Proč nechápete odpověď od impact? Já na ní nevidím nic špatného. Jste na veřejné diskusi, kde má každý právo vyjádřit svůj názor. A tenhle je k věci. Mimochodem, i mně přijde ta cena za operaci kýly přemrštěná. Ale jsou to vaše peníze.
Otázka

XXX.XXX.230.195
Je důležité a dobře, že ste tu název uvedla. Na tuhle chovnou stanici tu už byla diskuse, kdy si potencionální zájemci stěžovali na nestandardní chování. U takových lidí platí že smlouvu úplně na všechno a podrobnou nebo si štěně nebrat

Otázka
napsal(a):
Je důležité a dobře, že ste tu název uvedla. Na tuhle chovnou stanici tu už byla diskuse, kdy si potencionální zájemci stěžovali na nestandardní chování. U takových lidí platí že smlouvu úplně na všechno a podrobnou nebo si štěně nebrat
Myslíte tu diskuzi, kde si kdosi stěžoval, že standard stojí o 10k víc než nestandard…?
Otázka

XXX.XXX.230.195
napsal(a):
Myslíte tu diskuzi, kde si kdosi stěžoval, že standard stojí o 10k víc než nestandard…?
Myslím diskusi, kdy zájemce jel 150 km pro štěně, co nedostal. Jestli je to dobrá chovatelka, to nevím, ale že bych si veškeré smlouvy pohlídala, vím jistě. Navíc celkem nechápu, proč se bránila návštěvě zajmců. Jinak chovatelka to může být špičková, nicméně za mě její chování seriózní není.
Michaela1298
napsal(a):
Pokud se vám na chovce nezdá jednání, tak to můžete nahlásit na klub.
Michaela1298
napsal(a):
No tak o úžasnosti veta, který by mě natáhl o deset klacků za operaci kýly štěněte, by se dalo polemizovat. Nicméně jsou to Vaše peníze.
Důkladně jste evidentně nepřemýšleli, když jste dali cizímu člověku 15K bez toho, že by Vám dal jakýkoli doklad. O tom, že jste si vzali štěněte s vadou za plnou dardu, ani nemluvě. Ale vidím, že je to v tomto případě úplně marný.
Suma sumárum - jestli je chovka divná nebo nespolehlivá, je v tuto chvíli úplně jedno, protože její byznys se zakládá právě na lidech, jako jste Vy. Ona má evidentně všechno vychytaný a umí lidi dobře napálit.