Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2022 21:50
PavelAd

XXX.XXX.45.120

Dobrý den,

mám 8měsíční fenku JRT. Pracuju jen z domu (už před covidem) a až na výjimky se můžeme kdykoliv zvednout a jít třeba na hodinu ven, a to chodíme. Pohybu má dost, učím ji příkazy a zákazy. Poslední dobou jsem ale dost v koncích s jejím "dožadováním se hry" ve chvílích, kdy to fakt nejde, protože někdy pracovat musím, že... Nemám se před ní v bytě kam zavřít, takže mě vidí celý den. Před časem jsem asi udělal tu základní chybu, které se týk tento dotaz - začal jsem jí házet hračku od pracovního stolu, a ona mi ji nosila. Opakovaně.

Jenže nastaly logicky chvíle, kdy na to nemám čas, ale ona hračku vytrvale nosí a velmi, velmi hlasitě štěká, když ji ignoruju. Do pelíšku ji nedostanu, a pokud ano, za chvíli je zpět, a všechno jede nanovo. Uvítal bych jakoukoliv radu, jak "vrátit čas" a naučit štěně, že když sedím na dané židli u daného stolu, tak že to je "no go" a musí si poradit samo. Kdybych šel ráno do práce "jako každý", nic z toho bych neřešil, a myslím, že i kdybych jí tu hračku ze židle od stolu neházel, stejně by se pozornosti dožadovala. Jak říkám, jsme venku x hodin denně i dopoledne, což psi "normálně pracujících" rozhodně nemají.

Díky za reakce.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2022 21:56

njn, to jste si pěkně pokazil a to zvíře už to nezapomene, nikdy

já bych koupila kenelu a prostě bych tam toho psa zavřela. jakože místo, teď se pracuje. procházka, zavřít, nějaký žvejkadlo, práce. prostě udělat jiný rituál.

20.2.2022 00:11

Já když nemůžu rukama, tak to řeším nohama.... vařím a nohou popotahuju debulovi hračičku na provázku, odkopávám, pod stolem psinu nohama "mučím" , dokonce zvládnem i přetahování, ale je rozumná a když jí řeknu tak už běž, dost... nechá mě být. Má takový rituál po jídle, to by jí člověk zabil... Taky to zkouší, když se nudí, mručí a pokukuje po mě...ale na světě není jen ten pes, i když ona si to myslí. Musíte být důsledný a když řeknete, že nic, tak bude, nebo hrajte nohama Samozřejmě ráno by měl být psík vyvenčený a vyběhaný...

20.2.2022 01:08
Zrzavci

XXX.XXX.121.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
njn, to jste si pěkně pokazil a to zvíře už to nezapomene, nikdy

já bych koupila kenelu a prostě bych tam toho psa zavřela. jakože místo, teď se pracuje. procházka, zavřít, nějaký žvejkadlo, práce. prostě udělat jiný rituál.

existuje přece povel místo. nebo-třeba nekynologické A dost!
A nemusím psa zavírat do kenelky.

20.2.2022 07:26

Zrzavci napsal(a):

existuje, ale zatim se to tazateli nedari.
potrebuje rozseknout ten zacarovany kruh.
to uceni na kennelu a pak i zavreni na misto ( mechanicke, ne jen povel) nacvik urychli = zjednodusi pozadavek, pravidlo - pes to lepe pochopi.
ta rada dava smysl.

20.2.2022 08:59
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):

Když já si třeba nedovedu úplně představit, že doma pracuji u PC a do toho neustále řeším, že pes se zvedá z místa a chodím ho opravovat, protože ten pes z dotazu evidentně povel místo nezná, nebo neumí. A ono se těžko takhle něco učí za chodu, když u toho máte pracovat. A jde o to, aby se ten pes naučil odpočívat, mě se třeba tohle u psa nedařilo, ani když to místo uměl - on tam sice vydržel, ale napnutý jak kšandy, kdy přijde nějaký povel, kdy se něco bude dít, a klec s tímhle dost pomohla. Tam fakt dokázal vypnout a i spát.... Třeba by to u zadavatelky nemusela být přímo kenelka, ale stačilo by třeba nějaká ohrádka? A samozřejmě by to nemuselo být na furt, pes by tím jen pochopil nějaký režim...

Jo a když už se tady doporučuje ta kenelka, tak bych k tomu jen dodala, že by bylo dobré na ní nejdříve psa naučit, ne ho tam hned zavřít, pokud není zvyklý. Dát mu tam pohodlný pelíšek, něco dobrého na žvýkání, spojit to s nějakým povelem (třeba to "místo"), dávat mu tak ze začátku klidně i žrádlo, prostě aby tam ten pes chodil rád, nezavírat ho tam za trest...

20.2.2022 12:07
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Já na to mám trochu jiný pohled, ale možná tím, že jsem neměla tak aktivní psy, byli dva, takže se vyblnuli spolu ale: když jsem si šli hrát, tedy honit se a přetahovat a kopat s míčem a...prostě to bylo fakt do padnutí (tehdy jsem to ještě dávala ) až psi jen dychčili a leželi. Házení míčku...v bytě, takže na vzdálenost 3m mi nepřijde adekvátní na opravdové unavení psa, když si chce vyhrát. Prostě pro mě ta hra musí být sakra akčnější. Nevím, jak vypadají ty prochajdy.

20.2.2022 12:47
impact

XXX.XXX.34.218

lesnížínka napsal(a):
Já na to mám trochu jiný pohled, ale možná tím, že jsem neměla tak aktivní psy, byli dva, takže se vyblnuli spolu ale: když jsem si šli hrát, tedy honit se a přetahovat a kopat s míčem a...prostě to bylo fakt do padnutí (tehdy jsem to ještě dávala ) až psi jen dychčili a leželi. Házení míčku...v bytě, takže na vzdálenost 3m mi nepřijde adekvátní na opravdové unavení psa, když si chce vyhrát. Prostě pro mě ta hra musí být sakra akčnější. Nevím, jak vypadají ty prochajdy.

Monotónní házení míčku nemá s únavou teriéra nic společného. Psovi se vyplavuje kotel adrenalinu, není schopnej se pak nijak uklidnit a začne se chovat jako feťák - hystericky chce víc a víc. Teriér dřív zdechne, než by únavou přestal aportovat.

Zadavateli doporučuji skončit s aportováním, definitivně. Když to evidentně Vy ani pes nemáte pod kontrolou. Najděte si na netu čmuchací hersenwerkové aktivity a začněte pracovat na sebekontrole psa, na tom, aby se dokázal soustředit a trpělivě pracovat. Psa zavírejte až uklidněného a unaveného takovými aktivitami.

20.2.2022 12:47

Zrzavci napsal(a):

Ten pes ten povel vůbec neumí, že jo, když páníček píše "Do pelíšku ji nedostanu, a pokud ano, za chvíli je zpět" ... to co je??? :-)
Na tu přepravku se také budou muset oba učit, takže to vyjde nastejno, nelze tam psa zavřít hned, ale jaksi trénovat výdrž, což to ohrada pomůže, protože kam asi tak odejde, ale princip - pes neví, kdy se co dělá, nikdo ho to neučil, nebo učil blbě, nevydrží, zůstává.
Musíte dělat 1 vteřinu, jééééj, good giiiiirlll!!! tři vteřiny a tak a jde se ven s míčkem a pak zas tohle, takže hraje se, když to já ohlásím a bla bla.
A pak tu máme krásné video se super popisem vpravo :-)
https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?utm_medium=copy_link

20.2.2022 12:55
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

lesnížínka napsal(a):

Jenže to je zase pretoceny. Zadavatel píše, ze pohybu má pes dost, chapu tak, ze venku (jasne, nikdo nevíme, jestli pes fakt unavenej i jinak, než aportovanim). A řeší situaci, kdy pes otravuje s míčkem doma, to moc dobre znám 😀. Myslím, ze tam vůbec neslo o to, ze by psa neunavilo házení míčku na 3 metrech. To bylo spis jen o tom, ze panicek nevydržel a proste ten míček vzal a začal házet, a to pak pes dokáže dělat donekonečna, i když je unavený, pokud neumí odpočívat, neumí jít na místo nebo nemá nějaký “ukoncovaci” povel. Já psům taky občas doma balonek hodím, když ho donesou, nebo se s nima chvíli potaham. Ale když pak řeknu “dost”, tak to psi chápou, házení nevyžadují a jdou si lehnout. To samé když přijdou s míčkem a řeknu jim “ne”. Ale oni už vědí, ze když doma pracuju, tak se jim věnovat nebudu a umí odpočívat, takže to většinou ani nezkousi a proste leží a spi.

Jinak kdybych psovi doma nebo na zahradě hazela donekonečna balonek, tak ho bude nosit do chcipnuti, a je jedno, jak moc unavený bude. Takze od toho jsem tam já, abych to včas stopla.

20.2.2022 13:00

dodatek k výše uvedenému

1. to chce zavést režim
2. to chce zapracovat na sebekontrole člověka (jakože když mi muž na můj pokyn "ignoruj ho" odpoví "to nejdeee"...to co je to toto! )

20.2.2022 18:52
eli22

XXX.XXX.58.38

Někde jsem četla, že pes může být závislý na aportování až tak, že se u něj mohou projevit i abstinenční příznaky jako u fetáka.

20.2.2022 19:20
impact

XXX.XXX.16.143

eli22 napsal(a):
Někde jsem četla, že pes může být závislý na aportování až tak, že se u něj mohou projevit i abstinenční příznaky jako u fetáka.

Ne přímo na aportování, ale na adrenalinu, který se při této hloupé zábavě vyplavuje.

Proč myslíte, že fenka nedá zadavateli pokoj?

20.2.2022 20:00

impact napsal(a):
Ne přímo na aportování, ale na adrenalinu, který se při této hloupé zábavě vyplavuje.

Proč myslíte, že fenka nedá zadavateli pokoj?

Třeba to ani ještě nemusí být závislost, prostě se fenka jen nudí, neví, co má dělat, tak dělá první věc, co ji napadla. A protože funguje, tak proč to příště nezopakovat :)
Každopádně konec házení míčku podporuju, je čas přijít na jiné zábavy pro psa speciálně určené pro "teď pracuju, zabav se hlodáním této obří kosti", například.

20.2.2022 20:05
impact

XXX.XXX.16.143

Třeba to ani ještě nemusí být závislost, prostě se fenka jen nudí, neví, co má dělat, tak dělá první věc, co ji napadla. A protože funguje, tak proč to příště nezopakovat :)
Každopádně konec házení míčku podporuju, je čas přijít na jiné zábavy pro psa speciálně určené pro "teď pracuju, zabav se hlodáním této obří kosti", například.

Já jsem holt postižená tím, co dělám. 🤷🏻‍♀️

Takových dementích raslů, co maj místo mozku aport, jsem měla v ruce mnoho desítek. 🙈

20.2.2022 20:25

impact napsal(a):
Já jsem holt postižená tím, co dělám. 🤷🏻‍♀️

Takových dementích raslů, co maj místo mozku aport, jsem měla v ruce mnoho desítek. 🙈

Chápu, a zase je super, že sem můžete napsat vy, která máte s tímhle plemenem tolik zkušeností. Já bych takovýhle teriéry mít vůbec nemohla

20.2.2022 20:43

Chápu, a zase je super, že sem můžete napsat vy, která máte s tímhle plemenem tolik zkušeností. Já bych takovýhle teriéry mít vůbec nemohla

Já bych vůbec nemohla mít takhle akční plemeno. Nicméně jako kynolog teoretik si myslím, že čím akčnější pes, tak tím je důležitější mu nejen nabídnout odpovídající vyžití, ale naučit ho i odpočívat popř. se vhodně zabavit i sám, třeba tou kostí a nebo čuchacím koberečkem.

21.2.2022 05:20
Mí

XXX.XXX.9.86

V jednom pořadu na který je tu odkaz, MVDr Štourač radí, plemenům která mají v popisu práce lov hlodavců, pinčové, teriéři atd.neházet aporty.Vybudí je to natolik, že nemohou přestat a pak se z toho stane problém jaký má zadavatelka.Psa si údajně nevšímat, otočit se zády, vydržet....Jakou jinou alternativu hry vybrat toť otázka.

21.2.2022 06:26

.....můj pes je také aportovaci cvok a protože bych mohla házet donekonečna, což mně neba, tak ten míček nebo jiný aport schovavam, psa hledání baví a ja mam klid....

21.2.2022 13:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

existuje, ale zatim se to tazateli nedari.
potrebuje rozseknout ten zacarovany kruh.
to uceni na kennelu a pak i zavreni na misto ( mechanicke, ne jen povel) nacvik urychli = zjednodusi pozadavek, pravidlo - pes to lepe pochopi.
ta rada dava smysl.

No ale.......... přece je úplně jedno, jestli čas strávím tím, že psa budu učit na kenelu - tam ho taky musím přece zvykat a nebo ho naučím na ten pelíšek. Bude ho mít třeba v předsíni (bráno podle toho, jak to máme zařízený my - několik pelechů po bytě, hlavní v předsíni v boudičce (jo skutečně jsme měli pro psy takovej dřevěnej domeček- bydlík, protože psi skutečně mají rádi svůj uzavřenej prostor. Nicméně tenhle hlavní pelíšek je o tom, že tam se spí, je tam klid a mám možnost oddělit sebe i psa.
Já nic proti kenelkám nemám, ale tady mi to prostě vyjde nastejno. Na obojí musím naučit a zvykat, obojímu se musím věnovat.Ne?

21.2.2022 13:07
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

impact napsal(a):
Monotónní házení míčku nemá s únavou teriéra nic společného. Psovi se vyplavuje kotel adrenalinu, není schopnej se pak nijak uklidnit a začne se chovat jako feťák - hystericky chce víc a víc. Teriér dřív zdechne, než by únavou přestal aportovat.

Zadavateli doporučuji skončit s aportováním, definitivně. Když to evidentně Vy ani pes nemáte pod kontrolou. Najděte si na netu čmuchací hersenwerkové aktivity a začněte pracovat na sebekontrole psa, na tom, aby se dokázal soustředit a trpělivě pracovat. Psa zavírejte až uklidněného a unaveného takovými aktivitami.

Tohle debilitní házení naprosto nesnáším, pes je jak trotl. Je škoda, že tohle se nějak víc mezi pejskařema neventiluje. Xkrát jsem viděla babu - ne tu stejnou. V ruce to kreténský házedlo, stála na místě a mrsk, mrsk, mrsk....... a radovala se, jak se pejsek pěkně vyběhá, jak ona se mu věnuje

21.2.2022 13:09
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Když já si třeba nedovedu úplně představit, že doma pracuji u PC a do toho neustále řeším, že pes se zvedá z místa a chodím ho opravovat, protože ten pes z dotazu evidentně povel místo nezná, nebo neumí. A ono se těžko takhle něco učí za chodu, když u toho máte pracovat. A jde o to, aby se ten pes naučil odpočívat, mě se třeba tohle u psa nedařilo, ani když to místo uměl - on tam sice vydržel, ale napnutý jak kšandy, kdy přijde nějaký povel, kdy se něco bude dít, a klec s tímhle dost pomohla. Tam fakt dokázal vypnout a i spát.... Třeba by to u zadavatelky nemusela být přímo kenelka, ale stačilo by třeba nějaká ohrádka? A samozřejmě by to nemuselo být na furt, pes by tím jen pochopil nějaký režim...

Jo a když už se tady doporučuje ta kenelka, tak bych k tomu jen dodala, že by bylo dobré na ní nejdříve psa naučit, ne ho tam hned zavřít, pokud není zvyklý. Dát mu tam pohodlný pelíšek, něco dobrého na žvýkání, spojit to s nějakým povelem (třeba to "místo"), dávat mu tak ze začátku klidně i žrádlo, prostě aby tam ten pes chodil rád, nezavírat ho tam za trest...

No chápu, tak ale tomu věnuju čas, psa naučím na to místo a prostě tam je, když pracuju. Mám ho učit na kenelu nebo na pelíšek? Však nepracuju 24 hod. denně, ale v tý době, kdy nepracuju se pověnuju tomu, abych to se psem nacvičila. Však i učení nového povelu psa unaví. Jo ohrádka by určo byla lepší.A nebo za mě prostě na dobu, kdy jsem v práci, prostě psa oddělit v jiné místnosti, však se mnou nemusí být těch 24 hod. chodím-li do kanclu, taky chrápou doma.

21.2.2022 13:10
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ten pes ten povel vůbec neumí, že jo, když páníček píše "Do pelíšku ji nedostanu, a pokud ano, za chvíli je zpět" ... to co je??? :-)
Na tu přepravku se také budou muset oba učit, takže to vyjde nastejno, nelze tam psa zavřít hned, ale jaksi trénovat výdrž, což to ohrada pomůže, protože kam asi tak odejde, ale princip - pes neví, kdy se co dělá, nikdo ho to neučil, nebo učil blbě, nevydrží, zůstává.
Musíte dělat 1 vteřinu, jééééj, good giiiiirlll!!! tři vteřiny a tak a jde se ven s míčkem a pak zas tohle, takže hraje se, když to já ohlásím a bla bla.
A pak tu máme krásné video se super popisem vpravo :-)
https://www.instagram.com/p/B-NM7mJHcFI/?utm_medium=copy_link

No prááávě, vyjde to nastejno, stejně ho to bude muset naučit. Tak si s tím dá tu práci a když bude šikovnej ušetří za kenelu :D

21.2.2022 13:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Zrzavci napsal(a):
No chápu, tak ale tomu věnuju čas, psa naučím na to místo a prostě tam je, když pracuju. Mám ho učit na kenelu nebo na pelíšek? Však nepracuju 24 hod. denně, ale v tý době, kdy nepracuju se pověnuju tomu, abych to se psem nacvičila. Však i učení nového povelu psa unaví. Jo ohrádka by určo byla lepší.A nebo za mě prostě na dobu, kdy jsem v práci, prostě psa oddělit v jiné místnosti, však se mnou nemusí být těch 24 hod. chodím-li do kanclu, taky chrápou doma.

Psal, ze nemá možnost psa oddělit do jiné místnosti. Jo tak jasne, ze naucit se to musí tak jako tak, jen mě v tomhle případě ta kenela nebo ohradka přijde jednodušší no, nebo nějaké jiné mechanické zabránění. Píše, ze každou hodinu ho muže vzít ven protáhnout, takže bych neviděla nějakou ohradku nebo kennelu jako úplne zlo, proste pomocník na naučení odpocivani.

A ještě co se tyče toho házení a házedla, tak se asi dobrovolně radim mezi hrozne paničky, ale používám to občas taky 😀. Psi proste musí nějak upustit páru a tímhle se vylitaji. Mimo to kdyz to na louce tím hodim fakt daleko, tak musejí balonek i hledat. Ale není to to jedine, co děláme, a neděláme to do zblbnutí. A ani to není vyloženě o tom balonku. Když si na zahradě nebo na louce stoupnu ja a x metru odeme přítel, každý s jednou hračkou v ruce, tak fena dokáže litat mezi nami dost dlouho. Ale nelita vyloženě od hračky k hracce, děla obrovská kola a bere to nejdelší cestou, za každým z nás vždycky radostně stekne, a fakt je u toho šťastná, šťastná, ze muže jen tak behat. O tu hračku ji v tu chvíli tak nejde, kdyz ji položim před sebe na zem, tak si ji nevezme. Možná by behala i bez ni… řekla bych, ze je to čirá radost z pohybu 😀. Možná by si taky někdo řekl, jak jsem hrozná, ze jen tak stojím a myslím si, jak se pes vybeha a jak se mu věnuji - ale ona je fakt šťastná 😀. A kdyz vypustim oba psy a zacpu každému hubu hračkou, tak vedle sebe běhají obrovská kola a vylitaji se samy, takže to mám taky bez prace. A proč ne, kdyz je to baví?

Jasne, chapu, ze šlo hlavně o házení balonku do zblbnuti, jen tím chci říct, ze kdyz nekdo používá házedlo, nebo ho vidíte na louce házet balonek, tak to automaticky neznamená, ze je pes magor závislý na míčku a nic jiného nedělá.

21.2.2022 13:43

Aby se v té ohrádce nezačal věnovat něčemu zajímavějšímu :-) Třeba rozkládat ohrádku na atomy a tak :-) Nebo ji prostě přeskočí, nebo bude zpívat, né, nejhorší tohleto, když spustí :D

21.2.2022 13:50

Zrzavci napsal(a):
Tohle debilitní házení naprosto nesnáším, pes je jak trotl. Je škoda, že tohle se nějak víc mezi pejskařema neventiluje. Xkrát jsem viděla babu - ne tu stejnou. V ruce to kreténský házedlo, stála na místě a mrsk, mrsk, mrsk....... a radovala se, jak se pejsek pěkně vyběhá, jak ona se mu věnuje

Já taky debullně házím :-) ale nestojím, to mě neba. Hodím míček o strom a megý nešťastně hledá, kam se ta svi.ě odrazila, a furt ji otravuji výmysly jako "neběžíš, čekáš, nech to ležet a pocem", někdy je i vidět, jak ji z toho normálně bolí hlava :D
Ono by se tady toho dalo i využít na tohleto cvičení ovladatelnosti, trpělivosti... např. hozený míček vrchem je úplně jiný než kopnutý po zemi. Jak letí po zemi, tak pak se stává úkladná vražda. Jakžtakž psisko umělo čekat při vrhu horem... a spodem prej čekat nebude :-) a tak. U tohodla psa teda ne, to je až tak patnáctý level.

21.2.2022 14:00
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Psal, ze nemá možnost psa oddělit do jiné místnosti. Jo tak jasne, ze naucit se to musí tak jako tak, jen mě v tomhle případě ta kenela nebo ohradka přijde jednodušší no, nebo nějaké jiné mechanické zabránění. Píše, ze každou hodinu ho muže vzít ven protáhnout, takže bych neviděla nějakou ohradku nebo kennelu jako úplne zlo, proste pomocník na naučení odpocivani.

A ještě co se tyče toho házení a házedla, tak se asi dobrovolně radim mezi hrozne paničky, ale používám to občas taky 😀. Psi proste musí nějak upustit páru a tímhle se vylitaji. Mimo to kdyz to na louce tím hodim fakt daleko, tak musejí balonek i hledat. Ale není to to jedine, co děláme, a neděláme to do zblbnutí. A ani to není vyloženě o tom balonku. Když si na zahradě nebo na louce stoupnu ja a x metru odeme přítel, každý s jednou hračkou v ruce, tak fena dokáže litat mezi nami dost dlouho. Ale nelita vyloženě od hračky k hracce, děla obrovská kola a bere to nejdelší cestou, za každým z nás vždycky radostně stekne, a fakt je u toho šťastná, šťastná, ze muže jen tak behat. O tu hračku ji v tu chvíli tak nejde, kdyz ji položim před sebe na zem, tak si ji nevezme. Možná by behala i bez ni… řekla bych, ze je to čirá radost z pohybu 😀. Možná by si taky někdo řekl, jak jsem hrozná, ze jen tak stojím a myslím si, jak se pes vybeha a jak se mu věnuji - ale ona je fakt šťastná 😀. A kdyz vypustim oba psy a zacpu každému hubu hračkou, tak vedle sebe běhají obrovská kola a vylitaji se samy, takže to mám taky bez prace. A proč ne, kdyz je to baví?

Jasne, chapu, ze šlo hlavně o házení balonku do zblbnuti, jen tím chci říct, ze kdyz nekdo používá házedlo, nebo ho vidíte na louce házet balonek, tak to automaticky neznamená, ze je pes magor závislý na míčku a nic jiného nedělá.

Jo, to jsem nezaregistrovala, že nemá možnost oddělit- ale stejně - copak má předsíň rovnou společnou se zbytkem bytu? asi jo, no. I když já mám často pocit, že lidi jsou líní hledat řešení. prostě to nejde a bašta a přitom - ano mohli by pořídit nějakou ohrádku, nebo zábranu do dveří, nebo tak něco a hlavně prostě se pověnovat tomu, že když řeknu, aby šel pes na místo, tak by tam měl jít a setrvat tam. Jasně, jasně, je to mladý pako, takže přijde a bude čučet, poleze na klín.... a já mu řeknu, že tetkon NE a ať jde na místo - a on půjde, však tý psici je 8 měsíců.

Ad to házení - já taky s sebou nosím balonky a k tomu nějakej aportík pracovní, a taky několikrát hodím jen tak pro radost, nebo to naopak kopnu při zemi, aby si ulovili "králíka" :D . Ale nestojím jako pako s házedlem každej den na louce za panelákem a není to jediná činnost, kterou ten pes dělá, dokud se nejde domů. Tihle JRT - opravdu v tom má impact pravdu, vždy to byli JRT a jedna zlaťanda - nikdy nebyli od paneláků dál, než na tý louce. V polích, kam jsem chodívala to v životě nepoznali, páč to pro paničky bylo daleko a nejsou tam chodníky :D :D .
Házení míčku se dá udělat zábavně pracovní na x způsobů, než jen mechanický házení čoklovi s cígem v koutku huby.

, a fakt je u toho šťastná, šťastná, ze muže jen tak behat
no a tohle je právě něco jinýho, než ten JRT, kterej vypálí,čapne a už to nese aby se ZASE HODILO. Taliprtka má taky tuhle potřebu letět s větrem v uších, ščastlivá jak magor. Rumíček ten zase aportuje protože ho baví, že spolu něco děláme. Ale není to o závislosti (i když, kdybych to nechala být, tak z Rumíčka by možná ten magor byl, jenže to jsem právě nechtěla, takže do aportování je zapojená poslušnost, hledání, čekání a jiný "vymoženosti"

21.2.2022 14:05
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já taky debullně házím :-) ale nestojím, to mě neba. Hodím míček o strom a megý nešťastně hledá, kam se ta svi.ě odrazila, a furt ji otravuji výmysly jako "neběžíš, čekáš, nech to ležet a pocem", někdy je i vidět, jak ji z toho normálně bolí hlava :D
Ono by se tady toho dalo i využít na tohleto cvičení ovladatelnosti, trpělivosti... např. hozený míček vrchem je úplně jiný než kopnutý po zemi. Jak letí po zemi, tak pak se stává úkladná vražda. Jakžtakž psisko umělo čekat při vrhu horem... a spodem prej čekat nebude :-) a tak. U tohodla psa teda ne, to je až tak patnáctý level.

Jooo joooo, čutnutej balonek při zemi = běžící králík, to nejni jako běžící srnka. Běžící králík je nahranej už rovnou na hadrdisku psí housky, když se narodí. protože tam to není složitý. Chování je daný, vypálí to-vypálím a lovím. Není nic složitýho na přemýšlení Větší kořist, jako je srna, to už chce taktiku při lovu a to se musí učit od rodičů, proto je povětšinou výrazně snažší odnaučit psa lovit srnčí, než toho zajocha, kterej mu vypálí před čumesem, to už je vyšší dífčí.

Aaano aaano, u balonků taky komanduju a přesně tak, používám to vyčutávání k tomu, aby se pes učil lépe ovládat, tedy, že nevystřelí, jakmile já vyčutnu, alébrž, až když řeknu.

Balonek je opravdu zrádný v tom, že to psu v makovici udělá často myšmaš, když se to používá takhle, jak píše zadavatel. Adrenalin stoupá, stoupá a stoupááááá s každým hodnem a nemá v podstatě nikdy šanci klesnout na tu původní hladinu, takže pes prostě zmagoří.

21.2.2022 14:34
marcelaamax

XXX.XXX.49.15

Ale vždyť on zadavatel nepsal jak přesně a jak často ten balonek používá, nebo jo? Já zaregistrovala jen, ze se zmínil, ze parkrat hodil balonek od stolu a tím to začalo. A to přeci nutne nemusí znamenat, ze si jinak nehrají, ze necvici, a ze psovi porad dokola jen hází balonek. Jasne, ze muže, ale nemusí.

Jo co se tyče odkopavani míče, tak u toho taky trénuje sebekontrolu psa a obzvlášť feně to dává dost zabrat. Psovi už ani tak ne, ten “pracuje” v klidu a s ohledem na mě. Fena je v tomhle hrozne hrrrr a samostatná palice. Zvládá čekat, kdyz kopnu balon, ale dá ji to dost prace. A k zajicum - je to par dni zpátky, kdy na prochajde vyskočil fene zajíc doslova před nosem, navíc byla docela i daleko ode mě a instinktivne vypálila, to ve mě teda hrklo, a zarvala jsme (fakt jako hysterka), fena se na patě otočila a letěla ke mě, zareagovala fakt rychle, až mě to příjemně překvapilo. A myslím, ze velký podíl na tom má prave to, ze to nevybíhání, případně odvolání od “kořisti” cíleně trenujeme. Jo a mimochodem to bylo v místě, kde jsem za 4 roky zajíce nepotkala a nečekala ho tam.

21.2.2022 14:46
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

marcelaamax napsal(a):
Ale vždyť on zadavatel nepsal jak přesně a jak často ten balonek používá, nebo jo? Já zaregistrovala jen, ze se zmínil, ze parkrat hodil balonek od stolu a tím to začalo. A to přeci nutne nemusí znamenat, ze si jinak nehrají, ze necvici, a ze psovi porad dokola jen hází balonek. Jasne, ze muže, ale nemusí.

Jo co se tyče odkopavani míče, tak u toho taky trénuje sebekontrolu psa a obzvlášť feně to dává dost zabrat. Psovi už ani tak ne, ten “pracuje” v klidu a s ohledem na mě. Fena je v tomhle hrozne hrrrr a samostatná palice. Zvládá čekat, kdyz kopnu balon, ale dá ji to dost prace. A k zajicum - je to par dni zpátky, kdy na prochajde vyskočil fene zajíc doslova před nosem, navíc byla docela i daleko ode mě a instinktivne vypálila, to ve mě teda hrklo, a zarvala jsme (fakt jako hysterka), fena se na patě otočila a letěla ke mě, zareagovala fakt rychle, až mě to příjemně překvapilo. A myslím, ze velký podíl na tom má prave to, ze to nevybíhání, případně odvolání od “kořisti” cíleně trenujeme. Jo a mimochodem to bylo v místě, kde jsem za 4 roky zajíce nepotkala a nečekala ho tam.

No já nevím, já to stavěla na tom, co píše

- začal jsem jí házet hračku od pracovního stolu, a ona mi ji nosila. Opakovaně.

Já neupírám to, že s ní zadavatel třebas cvičí, nemyslím si, že dělá jen tohle, ale pokud ji opravdu hodně, hodně ......hoooooooodně furt hází, aby jí zabavil - zadělal si prostě na ten problém, který tu zmińuje impact. Mám takový vnitřní dojem, že navíc oni jsou na to nějak víc chytlaví, ty teriéři obecně. Ale to je jen můj dojem, pochopitelně.

ano to trénování sebekontroly a nevybíhání při čutání je, dle mého názoru, hodně důležitý. Pes prostě instintivně reaguje na rychlý pohyb ve svém okolí a když se naučí, že má čekat na pokyn "šéfa smečky" , jako když se bude "lovit" velkej kus, je to super. Četla jsem kdyyyysi pradávno vyprávění někoho, kdo pozoroval smečku vlků při lovu velké kořisti. Byl z toho tehdy hodně unešen a v podstatě to přirovnal k policajtům/vojákům při akci,který se domlouvají taky v tichosti jen gesty. Kdy ten, kdo vedl lov, v podstatě dával pokyny gestem hlavy - něco v tom smyslu - ty sem, ty támhle, teď STŮJ, pomalu vpřed........ A na tom stejném principu bychom podle mě měli stavět naši spolupráci se psem při "lovu" kterej vedeme vždy my. Že ten pes nejedná chaoticky a na vlastní pěst (což by nemohl ani ve smečce), ale dbá pokynů toho, kdo má při lovu velení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík