"Maso" v levných granulích

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.2.2022 17:42
Kalkulátor

XXX.XXX.232.65

Dobrý den,
jen tak pro sebe si zpracovávám problematiku krmení psů a pořád mi vrtá hlavou složení těch nejnekvalitnějších granulí z hypermarketů (Chappi, Pedigree, Mountfield ...), konkrétně neurčitě označené položky "maso a vedlejší produkty živočišného původu", "masokostní moučka" ... Je mi jasné, že kolem kvalitního masa to prošlo velkým obloukem, ale zajímá mě, odkud se tyto produkty získávají? Jde vždy o odpad z jatečné výroby, nebo se tam může teoreticky dostat i něco z kafilerie?
Děkuji za upřesnění.

22.2.2022 17:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

tak v granclích i těch údajně "nejsuprčupr" nic jinýho než odpad není

https://rockyhostranky.estranky.cz/clanky/co-se-vlastne-nachazi-v-krmivech-pro-domaci-zvirata_/co-se-vlastne-nachazi-v-krmivech-pro-domaci-zvirata_.html

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A31998L0067
což neplatí pro ameriku a ty tam naflákaj ještě větší hrůzy

Masová moučka : Produkt, který se získává tepelnou úpravou, sušením a mletím těl nebo částí těl teplokrevných suchozemských živočichů, jejichž tuk lze částečně extrahovat nebo fyzikálně odstranit; nesmí obsahovat rohovinu, štětiny, chlupy a peří, jakož i obsah žaludků a střev."

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.2.2022 18:19

Masokostní moučka se nepoužívá. Vše, co se smí použít na krmiva z vedl. produktů, je materiál kategorie 3, zdaleka ne jen nějaké nepovedené kuře:
https://cit.vfu.cz/ivbp/prohlidka-jatecnich-zvirat-a-masa1/vedlejsi-zivocisne-produkty

Maso a výrobky živočišného původu je prostě označení skupiny, patří do toho hodně věcí, Pedigree je typický příklad takto psaného složení.... podle mě se to dělá z důvodu: nechce se nám každý měsíc shánět přesně to množství toho a tamtoho, takže zaručujeme, že je tam 18 % živočišných věcí, tolik a tolik ze skupiny obilovin atp.
https://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050263.html

Přejetý mýval, otrávená krysa a uspaný pejsek se u nás do krmiv nedávají.
Tedy stále v to doufám.
Jo a netýká se tohle vše jen granulí, ale krmiv obecně - salámy, konzervy, barf.
Tak nějak ve skutečnosti nemám ponětí, odkud se to všecko bere :D

23.2.2022 05:51
Mí

XXX.XXX.237.79

Pěkné čtení, není se co divit, že psi jsou na tom se zdravím tak jak jsou.Ale i při krmení barfem se můžeme dohadovat.Pro malé psy se dá nakoupit v běžném obchodě,pro ty velké se většinou nakupuje ve zverimexu.Tam maso jak mleté ( údajně obsahuje močové měchýře, konečníky, dělohy,což by nemuselo vadit kdyby to nepřevažovalo),tak vcelku.Na obojím napsáno že není určeno pro člověka.Co to je za maso?

23.2.2022 09:11

Mí napsal(a):
Pěkné čtení, není se co divit, že psi jsou na tom se zdravím tak jak jsou.Ale i při krmení barfem se můžeme dohadovat.Pro malé psy se dá nakoupit v běžném obchodě,pro ty velké se většinou nakupuje ve zverimexu.Tam maso jak mleté ( údajně obsahuje močové měchýře, konečníky, dělohy,což by nemuselo vadit kdyby to nepřevažovalo),tak vcelku.Na obojím napsáno že není určeno pro člověka.Co to je za maso?

Nevím, tak se ptám. Relevantní zdroj, že mleté maso obsahuje tyto orgány? To by se musela semlít ta poražená zvířata vcelku. Pracovala jsem rok na jatkách a zvířata se po poražení vyvrhovala. Nemyslím, že by se to změnilo.

23.2.2022 09:15
Atheira

XXX.XXX.209.8

Mě by docela zajímalo, jak běžný člověk rozezná urban legendy srovnatelný s letadly sypající nám na hlavu nemoce a chemikálie? Přijde mi, že příprava krmiv pro zvířata úplně k těmhle teoriím svádí a pak zjistěte někde něco, co má skutečně informativní charakter.

23.2.2022 09:51

Atheira napsal(a):
Mě by docela zajímalo, jak běžný člověk rozezná urban legendy srovnatelný s letadly sypající nám na hlavu nemoce a chemikálie? Přijde mi, že příprava krmiv pro zvířata úplně k těmhle teoriím svádí a pak zjistěte někde něco, co má skutečně informativní charakter.

Těžko. Pokud nebyl na exkurzi na jatkách a ve výrobnách krmiv. Nebo nezná někoho spolehlivého, kdo opravdu ví.

23.2.2022 10:02
eli22

XXX.XXX.58.38

Já jsem taky kupovala občas maso ve zveráku, ale pak jsem zjistila, že finančně je to malý rozdíl oproti normální lidské masně, teda pro naše střední psy. Takže teď kupuju normálně v marketech, když je akce, tak se to dá v pohodě, a když není, tak je to jedno, já úplně maso nemusím, tak ho mají psi. Pro nouzi mám konzervy Lukullus a Yoggies.

23.2.2022 10:35
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

eli22 napsal(a):
Já jsem taky kupovala občas maso ve zveráku, ale pak jsem zjistila, že finančně je to malý rozdíl oproti normální lidské masně, teda pro naše střední psy. Takže teď kupuju normálně v marketech, když je akce, tak se to dá v pohodě, a když není, tak je to jedno, já úplně maso nemusím, tak ho mají psi. Pro nouzi mám konzervy Lukullus a Yoggies.

Tomu řikám obětovat se pro čokle - maso dáme jim a když je nouze tak my si dáme yoggies
Vím, že to tak není ale svááálně si to přečtěte, jak to vyzní

23.2.2022 10:59
eli22

XXX.XXX.58.38

Zrzavci napsal(a):
Tomu řikám obětovat se pro čokle - maso dáme jim a když je nouze tak my si dáme yoggies
Vím, že to tak není ale svááálně si to přečtěte, jak to vyzní

23.2.2022 11:02
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

eli22 napsal(a):

a chutná, chutná? Třebas na špagety?

23.2.2022 11:05
eli22

XXX.XXX.58.38

Si děláte srandu, já to nezkoušela, ale jeden rodinný příslušník si to nedávno spletl s rizotem,.. a přežil. A nic neříkal.

23.2.2022 11:06

eli22 napsal(a):
Si děláte srandu, já to nezkoušela, ale jeden rodinný příslušník si to nedávno spletl s rizotem,.. a přežil. A nic neříkal.

Ani, že jste to málo osolila?

23.2.2022 11:08
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ani, že jste to málo osolila?

tak je zdravý nesolit, žejo, tak si radši nestěžoval.

23.2.2022 12:21

Jako co tohle vypadá? Prostě zbytky po výrobě pro lidi. Nevim nevim esi se tam v těch zmrzlých balících dá něco rozeznat :-) Poslední video - víc červené, víc masa třeba... herrmanns dělá bio konzervy.
Záplavy v Kanadě - uhynulky do krmiv. Myslela jsem, že je to vymyšlené, ale to video opravdu existuje. Nebo si počtěte... nejlepší je udělat si názor sám
https://truthaboutpetfood.com/and-the-latest-worst-animal-feed-ingredient-is/
https://youtu.be/a3Q9N2y-KSI?t=50
https://youtu.be/2rpM0oGVSyc?t=107
https://youtu.be/KkMZFGHp1jE
https://www.cbc.ca/player/play/1996753475652

23.2.2022 14:28
sisi58

XXX.XXX.191.1

Kalkulátor napsal(a):
Dobrý den,
jen tak pro sebe si zpracovávám problematiku krmení psů a pořád mi vrtá hlavou složení těch nejnekvalitnějších granulí z hypermarketů (Chappi, Pedigree, Mountfield ...), konkrétně neurčitě označené položky "maso a vedlejší produkty živočišného původu", "masokostní moučka" ... Je mi jasné, že kolem kvalitního masa to prošlo velkým obloukem, ale zajímá mě, odkud se tyto produkty získávají? Jde vždy o odpad z jatečné výroby, nebo se tam může teoreticky dostat i něco z kafilerie?
Děkuji za upřesnění.

Dostala jsem suché pečivo v pytli od krmiva Dante.
Je možné, že je tam i nějaké maso?

23.2.2022 14:35
lupus4

XXX.XXX.205.61

ne

23.2.2022 14:44
sisi58

XXX.XXX.191.1

lupus4 napsal(a):
ne

To je hnus, velebnosti.
Takové granule asi udrží psa při životě nebo na nich vyloženě strádá?
Proč se vůbec takové granula vyrábějí? Nebo mám být ráda, že někteří pejsci dostanou alespoň tohle?

23.2.2022 15:10

sisi58 napsal(a):
To je hnus, velebnosti.
Proč se vůbec takové granula vyrábějí? Nebo mám být ráda, že někteří pejsci dostanou alespoň tohle?

Ale však je tam dost proteinů a tuků, i cukrů, proč by na tom měl pes strádat? 15 % živočišných výrobků, z toho jsou 4 z hovězího. Prostě tam je 15 % "masa". Odpovídá to Pedigree, Whiskas, viz video.
Problém je konzervace. Trvanlivost jsou dva roky? Jsou tam psané antiox. a konz. ... kdyby byly přírodní, tak to píší. A tyhle látky umí rakovinu.
Jsou to úplně běžné marketové granule a cena tomu bude odpovídat.
Má to teda pro aktivní psy proteinu a tuku málo, beztak to jsou nějaké senior verze.

23.2.2022 15:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

Ale však je tam dost proteinů a tuků, i cukrů, proč by na tom měl pes strádat? 15 % živočišných výrobků, z toho jsou 4 z hovězího. Prostě tam je 15 % "masa". Odpovídá to Pedigree, Whiskas, viz video.
Problém je konzervace. Trvanlivost jsou dva roky? Jsou tam psané antiox. a konz. ... kdyby byly přírodní, tak to píší. A tyhle látky umí rakovinu.
Jsou to úplně běžné marketové granule a cena tomu bude odpovídat.
Má to teda pro aktivní psy proteinu a tuku málo, beztak to jsou nějaké senior verze.

ntvl, megi, ještě že si to "maso" dala do uvozovek

15% "bílkovin" z kdo ví čeho ( ? pařáty, hlavy ?) jinak jde z kuřat všechno pro lidi

pak ještě rozemletý slepice z koncentráků - jako hlavní zdroj "drůbežího"

23.2.2022 16:07

sisi58 napsal(a):
To je hnus, velebnosti.

Je to kauflandí marketovka.

Kdo kupuje pro masožravce amarouny s celými 15% masa a výrobků živočišného původu?

Nemůžu napsat, smazali by to.

23.2.2022 16:28
Mí

XXX.XXX.69.117

Nevím, tak se ptám. Relevantní zdroj, že mleté maso obsahuje tyto orgány? To by se musela semlít ta poražená zvířata vcelku. Pracovala jsem rok na jatkách a zvířata se po poražení vyvrhovala. Nemyslím, že by se to změnilo.

Proto píšu- údajně.Před lety někdo někde tohle tvrdil.Píšete,že se zvířata vyvrhnou, samozřejmě,ale co pak s tim zbytkem, který se pro lidi nehodí? Určitě to nevyhazují.Mi ale v dotazu jde o to,z jakých zdrojů je maso ve zverimexu.Pochybuju,že to jsou zvířata po úrazu jak se kdysi tvrdilo o nuceném výseku.Mohou pro krmné účely spotřebovat nemocná, v léčbě atd.?

23.2.2022 16:38
janaa

XXX.XXX.39.105

Mohou pro krmné účely spotřebovat nemocná, v léčbě atd.?
Nemůžou

23.2.2022 18:18

lupus4 napsal(a):
ntvl, megi, ještě že si to "maso" dala do uvozovek

15% "bílkovin" z kdo ví čeho ( ? pařáty, hlavy ?) jinak jde z kuřat všechno pro lidi

pak ještě rozemletý slepice z koncentráků - jako hlavní zdroj "drůbežího"

No dyť do uvozovek. Ale když se v tom budu takhle patlat, tak je tam živočišný protein a ten bude vždy lepší než sója např. Říkám, tam je problém konzervace. Ale když se podívám na výrobu konzerv a granul, ta surovina zmražená v bloku je furt stejná. Kromě celých kusů slepic atp., samozřejmě, ale tam jsme pak za stovku za kilo.
Já to neobhajuji, že jako dobré krmivo.

23.2.2022 18:26

Mí napsal(a):
Proto píšu- údajně.Před lety někdo někde tohle tvrdil.Píšete,že se zvířata vyvrhnou, samozřejmě,ale co pak s tim zbytkem, který se pro lidi nehodí? Určitě to nevyhazují.Mi ale v dotazu jde o to,z jakých zdrojů je maso ve zverimexu.Pochybuju,že to jsou zvířata po úrazu jak se kdysi tvrdilo o nuceném výseku.Mohou pro krmné účely spotřebovat nemocná, v léčbě atd.?

S tím léčením... je tam psané:
"pocházející ze zvířat, která nevykazovala žádné příznaky onemocnění přenosného na člověka nebo zvířata"

23.2.2022 19:30

Mí napsal(a):

Tak ten zbytek se může semlít - svalovina, kosti, kůže - ale to přesně nevím. Zvířata v léčbě určitě ne.

23.2.2022 19:33

krmeni pro zvirata neni konec "potravniho retezce" -konec pro vsechny jatecne casti -jsou i jine oblasti, kde se zuzitkuji

23.2.2022 19:45
Terven

XXX.XXX.110.191

Mí napsal(a):

Ale i při krmení barfem se můžeme dohadovat.

Já teda rozdíl vnímám - při krmení barfem to maso vidím, cítím...vidím, co psu dávám. Pokud je to kusovka, tak bez debat a i v hrubších mletinách je docela dobře identifikovatelné, co v tom je.
Už jsem to tu psala - častěji jsem narazila na zavánějící maso z obchodu pro lidi než z barfshopu.
Co se týče těch močových měchýřů, děloh a konečníků - jsem přesvědčená, že v hrubomleté svalovině nejsou, to by bylo vidět a pokud koupím celou mletou kachnu, krůtu, kuře, králíka...tak tam možná jo, ale nevím, proč by to mělo vadit. Prostě celá kořist. Když moje fena žere myši, taky z nich neplive dělohy...
V mleté kachně jsem jednou narazila na oko, vypadalo to zajímavě, ale to je jen lidská přecitivělost, psům je to jedno.
Nápis, že to není určeno pro lidskou spotřebu, dle mýho znamená, že se výrobce a prodejce nemusí zatěžovat přísnou legislativou, kterou si žádá lidský jídlo. A dost často jsou to věci, který by lidi prostě nejedli - ořezy apod.

otázka

23.2.2022 20:14
otázka

XXX.XXX.230.195

Granulím nevěřím a to ani těm tvz. kvalitním. Pokud člověk hlídá ceny v supermarketech, koupí maso levněji než ve zverimexu. Teď jsem byla v obchodě a kýta v akci 69Kč. Koupila jsem třeba celá kuřata za 32, kousky na polívku od 19 do 22Kč. Když není akce, nakoupím u řezníka výsek od 19 do 35Kč. Mimo to všechno okolo zabíjení doma. Granule nejsou potřeba.

23.2.2022 21:19

Jojo, o víkendu v Kauflandu - stehenní horní řízky s kůží a tou jednou velkou kostí za 69 Kč/kg. V misce měli necelé 2,5 kg, na paní za mnou nezbylo nic.
Zahlížela nevlídně.
Dále plec též za 69 kč - obojí pěkné, dobře vonící maso.
To v barfshopech člověk nepořídí.

23.2.2022 21:36

Jojo, o víkendu v Kauflandu - stehenní horní řízky s kůží a tou jednou velkou kostí za 69 Kč/kg. V misce měli necelé 2,5 kg, na paní za mnou nezbylo nic.
Zahlížela nevlídně.
Dále plec též za 69 kč - obojí pěkné, dobře vonící maso.
To v barfshopech člověk nepořídí.

Já takhle občas vykoupím hovězí srdce pro kocoury. Kdo dřív přijde...

23.2.2022 21:51

Maso kaufland-udělali u nás pultový prodej( kuřecí krky 19 kč kilo, ty stehenní řízky cca okolo 40kč kilo a bez kosti, irské hovězí za 50 kč kilo ! -sice nesmrdělo, ale barva už nebyla krásně červená, ale i granule z Mountfieldu jako příloha, když tam to maso "není ". ale fakt
dneska měla psina ráno granule, pak něco od stolu(rohlík, ovoce) večer : zbytky z vykostěného kuřete od dcery, zbytek těch steheních řízků bez kosti, posypané želatinovým hydrolyzátem, pak oloupané slupky z okurky(sežrala je všecky) a jablíčko celé. zítra bude hovězí a krky....pro granule musím zajet. dneska došly.

23.2.2022 22:19

Mí napsal(a):

Tak si člověk může vybrat, kde a co kupuje, že jo... Mám trotla, který nekouše a je schopen se kostí zadusit. Jako základ má hrubomleté kuřecí krky, tam je složení jasně poznat. U spousty věcí je uvedena LK, často je maso dražší než v supermarketu nebo v řeznictví. Různé ořezy apod., v nich taky vidíte, co to je. Př. vepřové/hovězí s chrupavkou, tam byste něco jiného poznala hned. Jasně, když je namletý komplet na kaši a ještě za pár korun, tak tam bych si jistá nebyla. A když to navíc smrdí ne po 4 dnech v lednici, ale hned po rozmražení... 3 krát Vetamix a 3 krát fakt neidentifikovatelná páchnoucí hrůza.Tedy abych jim nekřivdila, ten šprotí krvavý šrot jsem poznala podle ploutviček.

24.2.2022 07:08

Tak říkáte Kaufland......budu tam teda muset zajít, i když tento obchod bytostně nesnáším.

Otázka

24.2.2022 07:32
Otázka

XXX.XXX.230.195

Maso kaufland-udělali u nás pultový prodej( kuřecí krky 19 kč kilo, ty stehenní řízky cca okolo 40kč kilo a bez kosti, irské hovězí za 50 kč kilo ! -sice nesmrdělo, ale barva už nebyla krásně červená, ale i granule z Mountfieldu jako příloha, když tam to maso "není ". ale fakt
dneska měla psina ráno granule, pak něco od stolu(rohlík, ovoce) večer : zbytky z vykostěného kuřete od dcery, zbytek těch steheních řízků bez kosti, posypané želatinovým hydrolyzátem, pak oloupané slupky z okurky(sežrala je všecky) a jablíčko celé. zítra bude hovězí a krky....pro granule musím zajet. dneska došly.

Já dávám psovi na klouby tablety, ten hydrolyzát žere vám to s chutí? Ty tablety mu musím dávat až na kořen jazyka a jsem pokaždé strašně oslintana i s rukávem. Navíc potom bere jako povinnost se postavit a dát mi hubana, neřád.

24.2.2022 07:49
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Pokud se to umí, je krmení barfem kvalitnější než krmení granulemi. Pokud se to neumí, je to mnohem horší než krmení Propeskem.
A levnější to už není. Bývaly doby, kdy se na tom dalo ušetřit; ty už jsou pryč.
Na kvalitních granulích mě 38kg labrador stál v průměru 26 Kč za den. Teď to podražilo, ale průměr by byl cca kolem 30 korun. Kdo mi složí denní krmnou dávku pro bezmála čtyřicetikilového aktivního psa z kupovaných čerstvých surovin za 30 Kč, tomu poklona. Jo, když budu mít štěstí a koupím v akci, tak možná.
Já nejsem v situaci, kdy bych musela obrátit každou korunu. Ale současné ceny masa v řeznictvích a v barfshopech jsou prakticky totožné. Pamatuju rozdíly v ceně třeba poloviční. Pamatuju, že když jsem jen tak na nečisto skládala barfové maso do košíku s tím, že průměrná cena má být 50 Kč/kg, tak jsem tam mohla hodit i poměrně drahé suroviny, protože ostatní to vyvážilo. Pamatuju srdíčka a játra za dvacet, třicet korun.
Já chápu, že maso pro lidi je drahé. Ale barf? Drůbeží žáludky za 65 Kč? To prostě nedám.
Naskládat nějak finančně rozumně se to stále ještě dá. Ale objednávat z pěti barfshopů a běhat po všech marketech v okolí a vyhledávat akce, u všeho hlídat původ a kvalitu, přikoupit mrazák, protože současný stačil v situaci, kdy se na stálost cen dalo jakž takž spolehnout... Velkého psa bych teď nechtěla živit ani za nic.
A není to o tom, že bych ty prachy neměla. Ale cením si jich teda na víc, než za stovku nedostat ani kilo pravděpodobně podřadných kuřecích žaludků.

24.2.2022 07:50
lesnížínka

XXX.XXX.132.8

Když jsem naposled v Kaufu kupovala Workovi kuřecí krky na pultovém prodeji, stály 72Kč! Je to asi měsíc. A mimochodem, tytéž jen nabalené v krabičkách v lednici stojí naprosto stejně

24.2.2022 09:44

Zajímavé, kde se ta plec vzala. V lidlu je balená, v penny u pultu... to bude ta 3x rozmrazená, co objela celou Evropu a nikde ji nechtěli, ne? :-)

24.2.2022 10:21

Otázka napsal(a):
Já dávám psovi na klouby tablety, ten hydrolyzát žere vám to s chutí? Ty tablety mu musím dávat až na kořen jazyka a jsem pokaždé strašně oslintana i s rukávem. Navíc potom bere jako povinnost se postavit a dát mi hubana, neřád.

hydrolyzát byl původně pro mě(4fitness.cz) , ale ani zamíchané do hodně husté šťávy mi to navaluje, prostě to nevoní a já mám velkou představivost....ani se zacpaným nosem to nejde...já bych spíš ty kapsle nebo tablety.
psina to neřeší,

24.2.2022 10:26

lesnížínka napsal(a):
Když jsem naposled v Kaufu kupovala Workovi kuřecí krky na pultovém prodeji, stály 72Kč! Je to asi měsíc. A mimochodem, tytéž jen nabalené v krabičkách v lednici stojí naprosto stejně

musíte jít večer, když mají obavu, že jim to zbyde....tak to zlevní, cíleně nechodím, ale když jsem tam na večír, kouknu co bych tak mohla ukořistit, taky není každý den posvícení(a když není zlevněné jiné maso, to chlazení kuře taky není drahé)...většinou toho nakoupím na několik dní, když je to zlevněné...pár balíčků v mrazáku. občas má psina i den bez syrového masa, granule a konzerva...už je velká a není potřeba to hrotit. zažívání funguje.

24.2.2022 13:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

no u nás jsou krky za 19,90, skelety 25,-, celý zadní čtvrtky za 47,- asi mám štěstí
pošvář zvedl hrubomleté hovězí na 38/kg taky žádná tragédie ...

Přidejte reakci

Přidat smajlík