Nemáte někdo nějaké rady jak začít s výcvikem psa, který má zhruba rok a půl a nic moc neumí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Somebodey

22.2.2022 21:22
Somebodey

XXX.XXX.94.119

Nemáte někdo nějaké rady jak začít z výcvikem psa, který má zhruba rok a půl a nic moc neumí?

22.2.2022 22:19
Annaa

XXX.XXX.224.136

Začít s výcvikem psa v roce a půl je pozdě. Pokud je ale vychovaný a socializovaný, výcvik nebude obtížný. Doporučuji vyhledat ve vašem okolí cvičiště pro psy, psí školu, nebo soukromého trenéra psů. Řekne vám základy, ukáže vám jak na to, opraví vaše chyby… můžete chodit jednou týdně na veřejné cvičiště pro psy, kde budou další psi, budete se učit základní poslušnost a výcvikáři vám řeknou základy. K tomu můžete navštěvovat vícekrát týdně soukromého trenéra se kterým budete sami se psem a bude se věnovat pouze vám. Opraví vaše chyby, najde vhodnou metodu pro vás. Mezi nejlepší trenéry v České Republice aktuálně patří František Šusta, Robert Zlocha, Radecha Spudilová. Záleží ale na tom, kde bydlíte a jaké jsou vaše možnosti dojíždění. K tomu doporučuji zakoupit si on-line kurz, ve kterém je spousta základů, ale i triků. Z vlastní zkušenosti doporučuji tyto on-line kurzy: https://onlinepsiskola.cz/, https://www.psitrenink.cz/. K tomu si můžete zakoupit knihy a trénovat doma. Držím palce. Důležitá je trpělivost a důslednost!

23.2.2022 06:26
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Úplně stejně jako se štěnětem, akorát pomaleji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.2.2022 07:09

Co máte za plemeno?

Pozdě není, pozdě totiž není nikdy. A jak radí Varaxi, začněte jako se štěnětem, pomalu. A nebojte se toho.
Prostudujte literaturu, na trhu je dost publikací a jistě vám tu nějaké někdo jiný doporučí.

23.2.2022 07:52
impact

XXX.XXX.16.143

Annaa napsal(a):
Začít s výcvikem psa v roce a půl je pozdě. Pokud je ale vychovaný a socializovaný, výcvik nebude obtížný. Doporučuji vyhledat ve vašem okolí cvičiště pro psy, psí školu, nebo soukromého trenéra psů. Řekne vám základy, ukáže vám jak na to, opraví vaše chyby… můžete chodit jednou týdně na veřejné cvičiště pro psy, kde budou další psi, budete se učit základní poslušnost a výcvikáři vám řeknou základy. K tomu můžete navštěvovat vícekrát týdně soukromého trenéra se kterým budete sami se psem a bude se věnovat pouze vám. Opraví vaše chyby, najde vhodnou metodu pro vás. Mezi nejlepší trenéry v České Republice aktuálně patří František Šusta, Robert Zlocha, Radecha Spudilová. Záleží ale na tom, kde bydlíte a jaké jsou vaše možnosti dojíždění. K tomu doporučuji zakoupit si on-line kurz, ve kterém je spousta základů, ale i triků. Z vlastní zkušenosti doporučuji tyto on-line kurzy: https://onlinepsiskola.cz/, https://www.psitrenink.cz/. K tomu si můžete zakoupit knihy a trénovat doma. Držím palce. Důležitá je trpělivost a důslednost!

A v čem konkrétně je to pozdě?

23.2.2022 08:04
lilymax

XXX.XXX.30.130

Rok a půl je mladý pes, rozhodně není pozdě.

Pokud nevíte, jak začít doporučuji buď vyhledat kvalitního trenéra nebo můžete zkusit nějaký online kurz.

Každopádně já bych jak už bylo řečeno začala se základy. Jako když máte doma prcka - takže nějaká reakce na jméno, s tím související přivolání, sebekontrola na jídlo, hračky, lidi, psy, atd. Naučte se správnou společnou hru. Ono to půjde

23.2.2022 09:00

Taky si nemyslím, že by mělo být pozdě.
Já si brala psa GR v jeho roce a půl, výcvikem naprosto nepolíbený a naučil se všechno a spíš ještě víc než ti, co je mám od štěněte. Snad měl talent od přírody nebo se mně snažil zavděčit, nevím.
Takže bych rozhodně neházela flintu do žita. Možná budete překvapen, jak vám to půjde dobře.

23.2.2022 09:04
janaa

XXX.XXX.39.105

Málo informací. Ten pes je socializovaný, zvyklý na lidi, psy, domácnost,auto,ale nemá poslušnost,nebo je to pes vytažený z nějaký žumpy,co se bojí všeho a musí se vůbec naučit žít mezi lidmi? Sakra zásadní rozdíl. Ale samozřejmě jde všechno a pozdě není

23.2.2022 09:05

Annaa napsal(a):

Nemyslím, že je to pozdě. V roce a půl to přece není žádný stařík. Kór mentálně.

23.2.2022 09:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Určitě, jak bylo psáno - najděte si ve svém okolí kvalitní cvičák a kvalitního trenéra. Jde o to, aby vás naučili, jak se se psem pracuje, jak se pes učí, co je reflexní oblouk, co je odměna (ne vždy je odměnou pro psa to, co si myslíme my -zatímco pro jednoho je to piškot, druhý piškot flusne a zaujmete ho kusem buřta, třetí se vám vybodne i na buřta a víc ho odměníte hrou s balonkem, čtvrtýho nezaujme ani ten balonek, ale odměnou mu bude třeba to, že mu necháte vyčmuchat tzv. našlápnutý čtvereček se spoustou malinkých dobrůtek a pátýho odměníte nejlíp, když mu po cviku necháte chvíli čmuchat si myše........variant je habakůk a vy musíte zjistit, co je tou pravou odměnou pro Vašeho parťáka - ještě když jsem u těch variant, nedá mi to nezmínit - třeba i pro ostatní - pro mou fenu je třeba velký rozdíl v tom, když odměním dobrůtkou z ruky, když jí dobrůtku vyhodím do vzduchu, kdy si ji uloví a když ji mrsknu na zem tak, že si ji musí vyčmuchat, to vše jsou důležité detaily)

Začtěte se do literatury - ať máte něco v ruce
třeba tady
https://www.luxor.cz/product/sveho-psa-nestrilejte-zbo000148671?gclid=EAIaIQobChMInJDJoKuV9gIVBNN3Ch2OAQv9EAQYAiABEgICWfD_BwE

nebo vše od Františka Šusty

určitě někdo přidá další nápady.

Trénovat začněte - cokoliv, co budete učit - nejdříve doma v klidovém prostředí, v klidném momentě, kdy máte na psa čas . Moc bych doporučila, abyste se naučila práci s klikrem. Pokud je pesan třebas potrhdílo, nesoustředěný, bude to pro vás dobrý pomocník.
Mám fenu, branou v deseti měsících z kotce, pohrkanou dohoukanou (ostatní už vědí, píšu to jen pro představu) neuměla nic, ani bydlet v bytě, natož poslouchat, nezajímali jsme ji, protože už předtím prošla mnoha rukama. Byla to fuška, ale .... celkem se zadařilo, když přijdou neúspěchy, a ony přijdou, držte se a nevzdávejte se. Pracujte systematicky , krůček po krůčku. Začala bych tím, že
*) každé krmení bude probíhat následovně -zavolám jméno pesana s miskou v ruce, počkám, až se uklidní , posadí (pokud je to magor a hopík, chce to tunu trpělivosti) , pochválím, položím misku s povelem vezmi. kdyby byl pes při pokládání misky moc hr, tak se zase zvednu a počkám až se uklidní. je, je to pakárna, ale ten pse se musí naučit se ovládat.

*)každé opuštění bytu, domu, zahrady- totožné, otvírám dveře, až pes dokáže sedět, jak se zvedne, dveře se zavírají, ruka jde z kliky. Klidně i v momentě, že dám ruku na kliku a pes začne trdlovat, tak ji stáhnu a v klidu stojím a držím nerva na uzdě. takhle to dotáhnu do momentu, kdy pes aspoň chvilku dokáže sedě a na mě aspoň trošku koukne, postupně to natahuji. Aby si pes zvykl, že za á, já rozhoduju o tom, že se jde ven a že se jde ven za určitých podmínek, ale taky aby se naučil, že když něco chce, musí pro to něco udělat a soustředit se na mne.

*)venku pochopitelně na vodítku a po vyvenčení bych si vždy vyhradila chvilku na nějaký zpočátku zábavný a nenáročný cvičení nějaký nepodstatnosti pracovala tím zase na tom aby mě pes vnímal, aby se mnou byl rád a bavilo ho to. Cvičení cviků poslušnosti až poté, co mu to půjde excelentně doma.

*) Doma bych začala učit jednoduchosti, jako sedni a cvičila to formou hry. Pokud nejste doma sama, využila bych druhou osobu, dala jí psa podržet odešla do jiné místnosti, zavolala psa jménem, jakmile by přiběhl, moc jásám, moc odměňuju, a takhle si nenápadně připravuju přivolání, aby pes věděl, že je to legra a je fajn za vámi přiběhnout.

*) Do "akce" bych zapojila i různé jednoduché hlavolamy typu - plato vajíček a v něm drobounký kousky pamlsků, které si pes bude vyčmuchávat. Nastavila bych to stejně jako s tím žrádlem - hlavolam dám na zem jen, když pes hezky sedí a čučí na mě. A jiný podobný vychytávky - koukněte na net. postupem času, až by se pes naučil ovládat bych i začátek práce s hlavolamem využila k přivolání, tedy, že bych stála mezi psem a hlavolamem a nejdříve bych si psa zavolala k sobě a poté jako odměnu ho poslala si hlavolam vyčmuchat.

*Cviky poslušnost - opravdu nacvičte nejdřív doma v klidu a pak je postupně přeneste ven do rušného prostředí. Cvičák - domluvte si nejdřív, že chcete přijít jen vy sama a koukat se - musíte si být jistá, že jak se tam cvičí, tak takhle chcete se psem pracovat i vy. pak požádejte o zkušební lekci, abyste viděla v reálu, že vám to vyhovuje oběma. Možná vám bude nejdřív třeba vyhovovat spíše individuál, kde se bude trenér věnovat jen vám. I v té skupině začátečníků si hlídejte dvě věci - aby na to pes stačil - tedy třeba to, že tempo je na něj rychlé, pak si cvičte v tempu, který vyhovuje vám, nebo třeba není ve skupině psů zatím schopný se soustředit, pak se domluvte s trenérem, že vy budete cvičit o kus dál od ostatních a něco třeba jednoduššího - oni třeba budou dělat chůzi u nohy, ale váš pes bude zatím zvládat jen to, že sedí a dívá se na vás...prostě podle vašich představ. A další cvičáková věc - pokud je tam prostor pro společné hraní si a blbnutí psů - vždy si dávejte pozor, jestl nějaký jiný pes nešikanuje toho vašeho, to do toho vstupně a svého chraňte. Nemusí jít vyloženě o nějakou "agresi", ale může tam být pes který rád dělá důležitýho a někoho "šikanuje", tak mu to nedovolte (musíte pochopitelně poznat co je hra - i když to někdy vypadá divoce a co už se vašemu psu ale vůbec nelíbí)

Je toho hodně moc, co budete muset a hodně by vám v tom právě pomohl dobrý cvičák. Vypsat všechno asi úplně nejde - resp. to člověka nenapadne. Držím palce .....jo a kupte si hodně čokolády, je to dobrý na nerva

23.2.2022 09:41
eli22

XXX.XXX.58.38

Somebodey napsal(a):
Nemáte někdo nějaké rady jak začít z výcvikem psa, který má zhruba rok a půl a nic moc neumí?

Určitě není pozdě. A jinak jak radí výše, začít jako se štěnětem. Cvičák - no to záleží na rase, já bych například s našimi se cvičákem moc neuspěla, ale určitě i to je dobrý nápad. Pěkně pomalu vychovávat, s klidem, bez stresu z toho že "nic moc neumí", protože se to naučí. Jen to bude trochu déle trvat. A ještě, někomu stačí, že pes je ovladatelný, umí sedni, lehni, vstaň, pro někoho ale tohle není nic, a chce od psa více. Je to relativní a záleží na úhlu pohledu.

23.2.2022 09:48
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

eli22 napsal(a):
Určitě není pozdě. A jinak jak radí výše, začít jako se štěnětem. Cvičák - no to záleží na rase, já bych například s našimi se cvičákem moc neuspěla, ale určitě i to je dobrý nápad. Pěkně pomalu vychovávat, s klidem, bez stresu z toho že "nic moc neumí", protože se to naučí. Jen to bude trochu déle trvat. A ještě, někomu stačí, že pes je ovladatelný, umí sedni, lehni, vstaň, pro někoho ale tohle není nic, a chce od psa více. Je to relativní a záleží na úhlu pohledu.

já jenom k tomu cvičáku - když ono to tam není o tom psu, ale o tom, aby se začátečník naučil se psem pracovat. Potřebuje vedení, informace a aby ho někdo opravoval, aby ho při tom viděl. Nemělo by to být o tom, že tam člověk jde a cosi odcvičí, co psa otravuje nezaujme. Je lepší, když na to člověk není sám, zvlášť, když už má popsanýho psa a ne čistý štěně.

23.2.2022 09:53
eli22

XXX.XXX.58.38

Zrzavci napsal(a):
já jenom k tomu cvičáku - když ono to tam není o tom psu, ale o tom, aby se začátečník naučil se psem pracovat. Potřebuje vedení, informace a aby ho někdo opravoval, aby ho při tom viděl. Nemělo by to být o tom, že tam člověk jde a cosi odcvičí, co psa otravuje nezaujme. Je lepší, když na to člověk není sám, zvlášť, když už má popsanýho psa a ne čistý štěně.

Asi je to pravda.

23.2.2022 10:01

Zrzavci napsal(a):

Je to pravda, ale moc záleží na úrovni cvičáku a instruktora.

23.2.2022 10:23
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Je to pravda, ale moc záleží na úrovni cvičáku a instruktora.

Nu ano, proto jsem psala, že musí cvičák dobře vybrat, jít se podívat sám / sama - nevím proč jsem se rozhodla, že jde o zadavatelku a ne zadavatele, asi sem dneska nějaká feministická a pak si tam jít ještě na zkoušku se samotným psem. A -co jsem zapomněla- hledat i pochopitelně doporučení na dobrý cvičák, to jsem nenapsala. Víc už toho napsat ale nejde. A bez někoho, kdo pomůže s cvičením to zadavateli /lce půjde klopotněji.

23.2.2022 11:19

Somebodey napsal(a):

A co přesně chcete cvičit?

Nebo jen zakládáte téma k diskuzi?
Dejte i fotku psa, pokud není virtuální.

25.2.2022 18:55
Khalula

XXX.XXX.208.178

Somebodey napsal(a):

Rok a půl mi nepřijde nijak pozdě, možná to bude trvat trošku déle než se štěnětem, ale začít cvičit lze i mnohem staršího psa, takže bych se toho nijak nebála Hlavní je prostě nějak začít. Osobně jsem si koupila online kurzy na https://onlinepsiskola.cz/ a potom na https://www.psichologie.cz/ kde právě má videa i výše zmiňovaný pan Šusta. Psichologie mi vyhovovala víc, ale pokud do toho nechcete dávat moc peněz, tak si najděte prostě jen nějaký cvičák v okolí, kde třeba nabízejí individuální hodinu s trenérem, pár si jich zaplaťte - ten vám vysvětí základy, opraví chyby a za chvilku už můžete navázat na hromadných hodinách.

Rozhodně neházejte flintu do žita, výcvik lze dohnat prakticky vždycky a s téměř každým psem, jenom to chce víc času a trpělivosti, ale určitě nebudete litovat.

26.2.2022 06:50

.kdysi před ix lety bydlic u rodičů jsem chodila lidem vencit psy, naší by mi do byru žadneho nepovolili...byli to starší, výcvikem nepolibeni psi a jejich majitelé mi povolili chodit s nimi na cvičák...psi to milovali, učili se velmi ochotně a mně se splnil sen.....byl to tehdy velký černý knírač, modrá doga a nakonec fena německého ovčáka, s kterou jsem dělala I zkoušky...

26.2.2022 09:05
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.108

Annaa napsal(a):

Odkud jste to opsala?

26.2.2022 09:13
Fiona.Praha

XXX.XXX.71.108

Somebodey napsal(a):

Nevím, co je "nic moc neumí".
Kdyby se ke mně dostal 1,5 letý pes, začala bych od začátku jako se štěňátkem. Buď by si "jen opakoval", že u nás to chodí stejně. Nebo se učil novým věcem.
1,5 letý pes je mlaďas a určitě se rád bude učit.

Přidejte reakci

Přidat smajlík