Knížky o BARFu a krmení obecně

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2022 18:36
Khalula

XXX.XXX.208.178

Ahoj, chci se zeptat, jestli mátě nějaká doporučení na knížky o barfování. Než jsem s barfem začala, tak jsem přečetla tu od paní Novosádové „Krmení psa přirozenou stravou“ a z nakl. Grada „Zdravá výživa pro psa“ – B.R.Messika, S.L. Schafer a prošla část zdejší diskuze. Pořád mám ale nějaké nejasnosti, navíc psa poměrně nežravce (dostat do něj zeleninu a vnitřnosti je prostě problém), tak bych se ráda v tomhle směru (i ohledně krmení obecně) ještě dovzdělala. V češtině jsem koukala na ...

BARF – Syrová strava pro psy – Julia Fritzová
https://www.databazeknih.cz/knihy/barf-syrova-strava-pro-psy-306473

Jak správně krmit psa – Martin Bucksch
https://www.databazeknih.cz/knihy/jak-spravne-krmit-psa-385966

Čisté krmení psů – Anke Jobi
https://www.databazeknih.cz/knihy/ciste-krmeni-psu-458030

Syrové maso – Maťka Tóthová
https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/syrove-maso-11786159

Četli jste něco z toho nebo máte jiná doporučení (klidně i v angličtině)?

Předem díky za odpovědi

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2022 18:47

Mám doma (vyjma všech od Novosádové) tu od J. Fritzové, ale poměrně čerstvě, takže jsem ji zatím jen prolistovala a sem tam se začetla. Na první pohled nevypadá špatně, je taková odbornější, je tam hodně tabulek, odkazy na studie atd. Kdyby Vás k té knížce zajímalo něco konkrétního, mohu se do ni podívat.

1.3.2022 21:47
Khalula

XXX.XXX.208.178

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mám doma (vyjma všech od Novosádové) tu od J. Fritzové, ale poměrně čerstvě, takže jsem ji zatím jen prolistovala a sem tam se začetla. Na první pohled nevypadá špatně, je taková odbornější, je tam hodně tabulek, odkazy na studie atd. Kdyby Vás k té knížce zajímalo něco konkrétního, mohu se do ni podívat.

Mě to zajímá spíš tak obecně, ale hodily by se mi rady, jak například vyvážit to, že pes prostě moc nechce vnitřnosti ani ovocnou a zeleninovou přílohu. Jako zatím do něho tu doporučenou dávku dostanu, ale není to úplně ideální. A protože barfujeme teprve pár měsíců, tak čekám, že to bude čím dál víc odmítat. Nechci, aby měl stravu nevyváženou. Sice pečlivě promíchávám maso s přílohou, ale potvora jeden jí stejně vždycky trochu nechá. Zkoušela jsem i namíchanou přílohu od Bohemia Pet Food a toho se opravdu ani nedotkne. Takže asi bych si potřebovala pečlivě načíst výživové hodnoty všeho možného a podle toho mu to nějak rozpočítat... On nikdy moc nežral ani granule a navíc ze všech měl už od štěněte průjem a plynatost. Od té chvíle co jsme začali s barfem má trávení úplně bez problému. Věřím, že spousta psů prospívá na granulích bez problému, ale já se k nim po negativních zkušenostech prostě už nechci vracet.

1.3.2022 22:29
lupus4

XXX.XXX.205.61

Takže asi bych si potřebovala pečlivě načíst výživové hodnoty všeho možného a podle toho mu to nějak rozpočítat...

na 1kg živé hmotnosti psa je třeba : 3 - 5 g bílkovin,
5 - 6 g sacharidů, 2 -3 g tuku
po přepočtu na 20kg psa 60 - 100g bílk., 100 - 120 g sacharidů, 40 - 60 g tuku

tj dle druhu masa
bílkoviny
hovězí syrové - svalovina, játra, plíce mají kol 20gbílkoviny/ve 100gmasa, ledviny a srdce cca16/100)
vepřové - svalovina, játra kol 20/100, ledviny , srdce, vařené kol 16/100
slepičí, kuřecí - 21/100

tuky
hov. syrové 16/100, vařené 5/100, srdce 6, játra 4, plíce 2, ledvina 8
vepřové syrové 25/100, vařené 10, srce, játra , ledviny cca 5
drůbeží cca 5
mno a příkrm je snad jasný (těstoviny, rýže, kroupy, vločky, tvrdý chleba, pečivo) + zelenina, nemusí být vždy

vše je třeba upravit dle záživnosti jedince + zátěže, teploty....atd...atd...březí či kojící fena atd...atd.

1.3.2022 22:58
Khalula

XXX.XXX.208.178

lupu4s:

Díky, poměr bílkoviny x sacharidy x tuky celkem znám, spíš mi šlo o to jak doladit konkrétně vitamíny a minerály. i s hledem na jednotlivé druhy masa.. Zatím mám dopředu nachystané balíčky rozpočtené podle Novosádové, s tím, že v každé dávce (ráno a večer) mám dva až tři druhy masa (většinou kuře, krůta, hovězí, kosti většinou kuřecí nebo krůtí krky, křídla, stehna, skelety, na okus žebra, 3x týdně nějaké vnitřnosti) a snažím se i o několik druhů zeleniny (salát, mrkev, špenát, fazolky,...) a ovoce většinou jen jeden druh (jablko, hruška, banán nebo jahody). Příkrm střídám rýži, vločky, jáhly, těstoviny, brambory. Doufám, že díky tomu by měl mít všechno pokryto, ale do budoucna právě moc nevím, nakolik je problém, když moc nechce zeleninu ani to ovoce... Ovoce jsem mu zkoušela dávat i do tvarohu nebo jogurtu (ten má moc rád), ale vylízal jogurt a ovoce nechal. Jinak aktivitu má normální, nic akčního.

2.3.2022 08:05

Mám takový dojem, že to moc řešíte, sama nejlépe znáte svého psa a víte jak prospívá. Myslím si, že selský rozum, s tím, co už máte načteno a sledovat svýho psa bohatě stačí. Proč se všechno pořád snažíme všechno nacpat do tabulek, psi nejsou vyrobeni, jsou to živé bytosti a záleží i na mnoha vnějších okolnostech,(viz Lupus). Kdybych měla barzojata krmit dle tabulek, tak jeden z nich už umřel hlady nebo minimálně opravdu nebyl v pohodě. A to přitom jsou to psi s velkými nároky na výživu, v období růstu, (však Xerxova má ještě větší oříšek 😊).
Proč jim nutit do misky ovoce, zajímavější je jablko po běhání na zahradě nebo jahody obrané přímo z keříčku.
A ikdyž jeden z bráchů opravdu barf tabulky nesplňuje, vyrostl z něj zdravý, silný pes, stejně jak že sourozence a všichni co je znají, tak je přirovnávají k rozjeté lokomotivě, kolik mají síly a radosti ze života.
Jak říkávala moje babička - aby jste se z toho nepo...., (a nemyslím to vůbec konkrétně). Možná v tomto případě je lepší méně číst a víc se koukat kolem.

2.3.2022 08:16
janaa

XXX.XXX.39.105

Moc to hrotíte, není potřeba jet podle tabulek, a počítat,kolik má pes mít čeho na kilo. Stejně tak není nutné cpát psovi něco,co mu nechutná. Půlka smečky mi sežere vnitřnosti jen trochu a pečlivě zamíchané v mletině, dvě feny nevezmou žádnou vnitřnost do huby,i kdyby to bylo rozbouraný na atomy. Tak to nedostávají a nic se neděje. Už jsem to tu psala, ovoc,zel nedávám, v sezoně mají,co sklidí na zahradě, přílohy nedávám, 90% času jsou jen na mase a světe div se, nejen že žijou,ale všechny krevní testy měli všichni vždycky v pořádku. Bylo tu vlákno krmení syrovou stravou nebo tak nějak, už docela dlouhá diskuze,pohledejte

2.3.2022 09:53

Khalula napsal(a):
lupu4s:

Díky, poměr bílkoviny x sacharidy x tuky celkem znám, spíš mi šlo o to jak doladit konkrétně vitamíny a minerály. i s hledem na jednotlivé druhy masa.. Zatím mám dopředu nachystané balíčky rozpočtené podle Novosádové, s tím, že v každé dávce (ráno a večer) mám dva až tři druhy masa (většinou kuře, krůta, hovězí, kosti většinou kuřecí nebo krůtí krky, křídla, stehna, skelety, na okus žebra, 3x týdně nějaké vnitřnosti) a snažím se i o několik druhů zeleniny (salát, mrkev, špenát, fazolky,...) a ovoce většinou jen jeden druh (jablko, hruška, banán nebo jahody). Příkrm střídám rýži, vločky, jáhly, těstoviny, brambory. Doufám, že díky tomu by měl mít všechno pokryto, ale do budoucna právě moc nevím, nakolik je problém, když moc nechce zeleninu ani to ovoce... Ovoce jsem mu zkoušela dávat i do tvarohu nebo jogurtu (ten má moc rád), ale vylízal jogurt a ovoce nechal. Jinak aktivitu má normální, nic akčního.

Děláte to složité. Není to složité :-) Proč dávat 3 druhy masa do jedné misky? Takhle se ničeho nedopočítáte. Tedy jo, stačí se podívat např. sem http://www.prvky.com/vapnik-potraviny.html (ptám se gůgla na vápník v potravinách).
Vyberu prvek a pak v dalším okně v polovině je klik na výskyt v potravinách
http://www.prvky.com/periodicka-tabulka.html
Ale základ je, že pes sní celou kořist, tím je to vyvážené. Přece kdyby ve slepici něco chybělo, tak nechodí a nevyrábí vajíčka.
A pak když pes nechce něco z té kořisti a vypadá blbě, tak to něčím nahradím.
Nebo různý věk: štěně dostane víc masokostí, zatímco u dospělého už ty kosti nemusím tak řešit; nezblázní se to, ale třeba bude vyžadovat nějakou přílohu; u štěněte by svalovina samotná dlouhodobě uměla vyrobit problém.
Nebo velikost, nebo aktivita... některý pes prostě tu přílohu nepotřebuje vůbec.
A ty vnitřnosti... co v nich je tak super? Srdce a žaludek nepočítám, to je svalovina, ale co zbytek vnitřností, co tam je, bez čeho pes nemůže být?
Samá měď a vit. rozpustné v tucích, co zabijí psova játra :D Stačí mořská tučná ryba, vyřešeno.
Někdo třeba na podzim dává víc vitaminů, stejně jako berou lidé, např. šípky. Některý pes bude potřebovat vlákninu... to jsou věci, které upravíte časem...
On si pes umí pár věcí vyrobit sám, je to hustý stvoření :-)
Vitaminy - mimochodem zmizela stránka usda nutrition data,
ale vitaminy se dají hledat stejně, takových tabulek je asi hodně
http://www.lifeway.cz/raw-syrova-strava/zelenina-vitaminy-tabulky

Ale základ - zkrmit celou kořist (v závislosti na velikosti psa atp.) během pár dní - to jsou správné poměry.

Jeden z nej zdrojů, protože jinak by od nich neopisoval celý svět... je tady, nekonečné čtení, tabulky, domácí diety syrové, vařené, komerční, i doplňky, i strava při nemoci, rozcestník na dalších milion dobrých stránek
http://dogaware.com/diet/homemade.html

2.3.2022 10:58
eli22

XXX.XXX.181.79

Já v tom BARFU taky občas tápu, takže jsem se rozhodla, že zkusím tady zkonzultovat jídelníček, co bych nasadila. Píše se výše - celou kořist, takže by tam pokud možno bylo hodně z toho konkrétního masa.
1. den hovězí
2. den kuřecí, krůtí
3. den vepřový
4. den ryba
5. den půst (u dospělého, ne u štěněte)
+ denně přílohy (batáty, vločky, rýže. mrkev a kořenová zelenina). + dávám lososová olej a Pangamin s pupalkou.
A točit to znovu, v případě že bude jiný druh masa, přidávám.
Takže:
1. dotaz - mohlo by to tak být?
2. dotaz - názor na ten jeden den půstu

2.3.2022 11:16
janaa

XXX.XXX.39.105

Dala bych víc kostí, třeba k tomu hovězímu nebo vepřovýmu přidat křídlo,krky. Rybu taky s kostí. Nemusí se každý den dávat jiný maso.
Půst je zbytečný a pro psa stresující

2.3.2022 11:25
eli22

XXX.XXX.181.79

janaa napsal(a):
Dala bych víc kostí, třeba k tomu hovězímu nebo vepřovýmu přidat křídlo,krky. Rybu taky s kostí. Nemusí se každý den dávat jiný maso.
Půst je zbytečný a pro psa stresující

Já vím, že nemusí, ale chtěla bych do toho dostat nějaký systém, který pořád nemohu doladit. Dobře.Díky.

2.3.2022 11:36

Manwe má excelovou tabulku na výpočet KD. Pro základní orientaci se může hodit.

Za mě druhy masa nutně nic neříkají o “povaze” toho “masa” (kosti/vnitřnosti/svalovina). Uvažovala bych spíš o poměrech fosforu a vápníku (obecně živin) než o tom, kolik druhů masa chci psovi dopřát (to je podružné).

Každý den jiný druh masa - to zní jako logistický i finanční voser.

Půst je v mém vidění světa proti welfare (svoboda od hladu a žízně).

To jen k zamyšlení…

2.3.2022 16:14
Khalula

XXX.XXX.208.178

to Dublin, janaa, megi-the-dog:

Já si to nechám moc ráda zjednodušit, to mi věřte takhle je to pro mě i docela časově náročné... Jestli to teda dobře chápu, neměl by být problém, když jeden den dostane pes třeba jenom kuřecí ořez s nějakými kostmi k tomu hrstku rýže a zeleninu a ovoce třeba jenom párkrát do týdne? Vím, že vyvážené to má být v delším časovém úseku, ale nějak jsem ze všech vzorových jídelníčků měla pocit, že bez ovozelu každý den to nejde ...

2.3.2022 18:34
Zoia

XXX.XXX.209.255

Já to dělám jako Janaa, jedeme hlavně v mase s kostma, občas si vzpomenu na nějakou zeleninu nebo vejce, a na podzim mívají hafo jablek, jak hážu jabkový "aporty" :-) Jo, zatím všichni vzorně sami od sebe chodili na švestky, mladší si je trhá rovnou ze stromu.

Knížky od Novosádový mi přijdou dostačující, ale koukám do nich akorát když tu máme štěně, jinak krmím od oka, podobně jako sebe a zbytek rodiny.

Jinak jsem si v souvislost s těma tabulkama vzpomněla na barfovací dávnověk, kdy tu k tomu žádná literatura nebyla, a já jsem hupla do barfování vybavená všezahrnující instrukcí z fóra RD "2 masitý kuřecí hřbety by na 30kilovýho psa měly být tak akorát" :-D.

2.3.2022 18:36

Zoia napsal(a):
Já to dělám jako Janaa, jedeme hlavně v mase s kostma, občas si vzpomenu na nějakou zeleninu nebo vejce, a na podzim mívají hafo jablek, jak hážu jabkový "aporty" :-) Jo, zatím všichni vzorně sami od sebe chodili na švestky, mladší si je trhá rovnou ze stromu.

Knížky od Novosádový mi přijdou dostačující, ale koukám do nich akorát když tu máme štěně, jinak krmím od oka, podobně jako sebe a zbytek rodiny.

Jinak jsem si v souvislost s těma tabulkama vzpomněla na barfovací dávnověk, kdy tu k tomu žádná literatura nebyla, a já jsem hupla do barfování vybavená všezahrnující instrukcí z fóra RD "2 masitý kuřecí hřbety by na 30kilovýho psa měly být tak akorát" :-D.

Krmím od oka, podobně jako sebe a zbytek rodiny. A vo tom to je.

2.3.2022 18:40
janaa

XXX.XXX.39.105

Tak v opravdovým dávnověku žádný barf nebyl a krmilo se prostě masem,zaplaťpánbůh mi to proto vždycky přišlo normální. A v menším dávnověku byla největší propagátorka krmení masem Sehnerová,budíž jí země lehká, její knížky, včetně té Jak krmit psy aneb vraž do toho osm kostí, byly naprosto dokonalé. Měla jsem tu kliku být na jedné z jejích posledních (ne-li úplně poslední) přednášce právě o krmení psa masem (ne barfem)

2.3.2022 19:20
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak já taky krmím dost od oka. Jo ze začátku jsem to hrotila a objednávala tisíc druhů masa a příloh, a zvlášť svalovinu a zvlášť vnitřnosti (zvlášť ledvinu, játro, plíci) no a pak jsem tak nějak nevěděla co s tím, jak to balíčkovat, jestli čekat až to rozmrzne atd...Plus jsem přesně vážila svalovinu, vnitřnost, kost a přílohu . No z toho už jsem se vyléčila , prostě jsem si tak nějak vypozorovala, jaké maso sedí nejvíc a musím říct, že my jedeme převážně v hovězím a kuřecích kostech. Hovězí střídám hrubomleté s droby, k tomu křídlo, stehno, krk (nebo v jedné dávce nic a v druhé skelet), a nebo hovězí svalovinu vcelku, k tomu zase kost. A už k tomu neřeším vnitřnosti (protože v té mletině s drobami je vnitřností dost, takže si myslím, že se to tak nějak vykompenzuje ), občas dám rybu, nebo třeba teď máme na zpestření nějaký kuřecí ořez... A po dlouhé době jsem vzala vepřovou hrubomletou svalovinu s hovězími droby... Občas dám drůbeží žaludky, někdy neprané dršťky, občas chrupavky.. Někdy vezmu úplně jiný druh masa, ale ne ve velkém, jen tak na chuť (a psům je teda jedno, co mají ), občas dostaneme králíka. Jo a někdy beru takovou směs od kamarádky, ta to má z rodiny a vůbec netuším, co to je za maso a co všechno v tom je, ale krmí tím pravidelně dlouhodobě smečku psů, a vypadá to ok . Přílohy neřeším, když nám zbyde rýže, těstoviny, brambory, kaše - tak to dostanou psi, občas jim udělám vločky... A kupuji sušenou přílohu od BPF, tak občas dám tu. Když jím během dne ovoce, většinou psi kousek dostanou. Zeleninu jim dávám tu, co bychom vyhodili - jsem na to hrozná, ale jak to není extra čerstvý, tak to nesním, takže to pak radši dám psům k masu... Ale rozhodně nemají přílohy každý den... Plus teda dávám pangamin a kelpu, občas nějaký olej, ale ne denně.

No a pak se obsluhují na zahradě, což je u nás ale extrém, protože oni by sežrali všechno ovoce, do prasknutí... takže to musím trochu korigovat...

Jo a OT: ale zase jsem zkusila kuře mleté celé, jiný výrobce, a hádejte jak to dopadlo , psi opět bobky jako králíci, zacpaní...A to to napohled ani nevypadá, že by tam těch kostí bylo moc, ale evidentně jim to nesedí. A já to vzdávám .

2.3.2022 19:41

"vůbec netuším, co to je za maso"

2.3.2022 20:42
Zoia

XXX.XXX.209.255

Já už kuře celý mletý vůbec neberu, právě kvůli tomu, že po tom čokli měli bílý bobky, tak to muselo být samá kost. Většinou nakoupím kuřata normálně někde v Lidlu, nebo Albertu a doma to naporcuju rychlostí 1 kuře za 2 minuty. Ceny krmných kuřat a těch, co jdou koupit v normálních obchodech, se dost srovnaly, když to má Lidl nebo někdo podobnej v akci, tak to vyjde i líp než štangle mletýho kuřete od Psí misky a spol.

Přidejte reakci

Přidat smajlík