Předem se omlouvám za asi pitomé téma v této době, ale už delší dobu se vztekám u praní psích dek, ručníků a přehozů, že mám potom vždy "zachlupenou" pračku a chlupy se lepí na další 2-3 várky lidského textilu, který peru
Předpokládám, že každý má doma nějakou tu deku pro psa nebo textilní pelech, který je občas třeba vyprat - máte na to snad zvláštní pračku? nebo je na to nějaký fígl? Sušičku bohužel nemáme.
Jsem samozřejmě ze zvířecí domácnosti zvyklá, že máme vše "o chlup lepší", ale vyprat tmavé prádlo hned po psí dece se mi fakt vymstilo, to už byl extrém i na mě. Navíc se trochu bojím, co se usazuje ve střevech pračky (jako ve smyslu, aby se neucpala).
Jo a ještě jeden dotaz k praní - máme docela velkou zásobu vodítek a obojků, ty jsou často taky zaprášené, od bláta a podobně - perete tyto věci v pračce nebo raději jen ručně? Bojím se teda spíše o pračku, hlavně kvůli velkým těžkým karabinám.
Díky a praní a chlupům zdar
Uživatel s deaktivovaným účtem

peru to normálně v pračce, poslední v pořadí. pak chlupy ručně vyberu z filtru a z bubnu. no a ostatní věci na sobě mají chlupy taky takže ono je to jedno. trochu pomáhá prát to s houbičkou na praní.

Mezi psím a lidským prádlem pračku vyvařuju a přidávám ocet. Psí textil se snažím co nejvíc očistit (vyklepat, vyluxovat) a pak peru na 60 stupňů. Před vyvářkou mechanicky očistím buben a “vstup” do pračky a filtr. Karabin se taky bojím.
napsal(a):
Mezi psím a lidským prádlem pračku vyvařuju a přidávám ocet. Psí textil se snažím co nejvíc očistit (vyklepat, vyluxovat) a pak peru na 60 stupňů. Před vyvářkou mechanicky očistím buben a “vstup” do pračky a filtr. Karabin se taky bojím.
Dělám to taky tak a pak první co jde na praní jsou psí hadre - tedy to v čem chodím venčit a kde nějakej ten chlup neva.
Vodítka jsem prala v pytliku na potprdy, ale teda ty už v tom pak logicky nikdy prát nelze

Jestli Vám za těch 20+ let nikdy (kvůli filtru) nevytekla pračka, tak mě pěkně štvete. 😂 Filtr je za těmi malými dvířky, bývají vpředu vpravo dole. ;-)
Taky peru v pracce. Ale mame hladkosrstaky a přijde mi, ze co se praní tyče, tak na to jsou ty chlupy lepší. Na oblečení vyprane potom chlupy asi taky jsou (jenže jsou na všem oblečení) a susicka to pak vezme. Peru psí věci vlastně několikrát týdně - deky z gauce a povlečení a prehozy z postele se dá brát jako psí 😄, a vyloženě nějaký problém nemám. A i když to vyndavam z pračky, tak mi to neprijde extra od chlupů, ještě před susickou.
A obojky, vodítka a postroje taky peru v pracce - na nějakou nižší teplotu, outdoor program, méně otáček, a zabalené ve starém povlečení z polštáře. Všechny obojky a postroje zapnuté, všechny karabiny k něčemu pricvakle, a většinou ještě zároveň s nějakou dekou, aby to nebylo v pracce tak volné.
Terapeutka
napsal(a):
Tak teď se trochu stydím... bude mi čtyřicet, přes dvacet let si peru, pračku mám za tu dobu teprve druhou (a i ta první stále slouží na chatě) a vůbec netuším, kde je tam jaký filtr a jak se čistí
Otírala jsem vždy jen tu gumu kolem dveří, i v záhybech. Ale nic moc víc...
To bude tím, že ho tam určitě nemáme .
Já teda vím, kde je, ale nepodařilo se mi ho vymontovat, šlo to těžko. Když bylo třeba a musel to udělat manžel. Já ho mám na pračce vpravo dole.
Psí věci peru na čtyřicet, do pračky dávám desinfekci na prádlo, ale mám sušičku a ta teda ty chlupy dá dolů pěkně. Navíc předešlý pes línal poněku méně a současný ještě nevím, teď se jí mění štěněčí chlupy, ale jak to bude v budoucnu...
napsal(a):
Jestli Vám za těch 20+ let nikdy (kvůli filtru) nevytekla pračka, tak mě pěkně štvete. 😂 Filtr je za těmi malými dvířky, bývají vpředu vpravo dole. ;-)
Nebo v levo dole, u mojí pračky to tak mám a je druhá, první taky tak. Jo a když otevřete dvířka pozor vyteče trochu vody a pak otočit filtrem a vytáhnout.
Dája
napsal(a):
Ne, fakt nikdy s pračkou žádný problém , ta moje první dvacet let stará stále bez závady slouží, jen nám byla malá
A to byla jedna z nejlevnějších, i ta stávající má 9let a stála kolem 6tis, žádný problém.
My máme vůbec trvanlivou domácnost, třeba myčku mám už taky 16let (bez závady), ledničku jsme měnili po 14 letech jen proto, že jsem si přála "americkou"
Dokonce máme funkční 16let starý combo video/DVD přehrávač

Terapeutka
napsal(a):
Tak teď se trochu stydím... bude mi čtyřicet, přes dvacet let si peru, pračku mám za tu dobu teprve druhou (a i ta první stále slouží na chatě) a vůbec netuším, kde je tam jaký filtr a jak se čistí
tak filtr je s norou základ údržby, jinak se zasere a pračka vyhodí error číslo 20, neodtékám.
Dája6
napsal(a):
Nebo v levo dole, u mojí pračky to tak mám a je druhá, první taky tak. Jo a když otevřete dvířka pozor vyteče trochu vody a pak otočit filtrem a vytáhnout.
Dája
Já mám takovou pračku, tam to bude asi za tou spodní lištou...? Raději to nechám na manželovi
Terapeutka
napsal(a):
Já mám takovou pračku, tam to bude asi za tou spodní lištou...? Raději to nechám na manželovi
Jo,lištu oddělat a tam je filtr,vyndá se otáčením.
Jinak po praní psích věcí nechám běžet hodinovej program bez prádla a dobrý. Samozřejmě,chlupy jsou všude,nejen z praní,ale není to enormní. Jo, a černý věci u nás kvůli chlupům nenosíme

Mám psí pračku. Pořizovali jsme ji s chotěm, když jsme žili ve dvou, měnili za větší, když začala zlobit při ždímání a kapacitně nestačila.

Karabinu ovázat třeba tričkem - uzel přes ni. Protože prej máme chránit buben - psali to u sušičky, že mám i oblečení se zipem obracet naruby. Na chlupy pomůže i tenisák, i ty houbičky na nádobí. Filtr jsem v životě nemusela řešit, ale taky jsem nikdy neměla pračku, co si povídá s mobilem :-) uvidím, co tahle nová. Minulé spotřebiče přežily šílený provoz 10 a více let... a co mám nové... všecky je upřímně nenávidím, hrozné "počítačové" křápy, tak se možná nad tím filtrem zamyslím.
Tenisák a houbička - nějaké chlupy to pobralo... ale skončila jsem u sušičky, to se snad ani jinak s krátkosrstým psem nedá. Ale na delší chlupy by to stačit mohlo. V příštím životě si ke svému černému oblečení pořídím černého psa a budu dělat, že nic.

chlupy z černých koček jsou šedivé a jsou ještě horší než ty psí, protože jsou malé a jsou všude.

napsal(a):
chlupy z černých koček jsou šedivé a jsou ještě horší než ty psí, protože jsou malé a jsou všude.
Kocourek je černobílý a ty chlupy jsou jemné, normálně je seberu, setřu, ještě mám takový gumový kartáč, ten to sbírá dobře i z gauče. Ale pes má ty ostré, co se všude zapichují, a mokrým hadrem to teda z gauče nejde, ani z oblečení, nebo ty lepící válečky, vůbec, bez šance.
OT: nedávno jsem narazila na foto kočky, co se jmenuje vlkodavka nebo tak nějak, a nemůžu na to zapomenout, jakože "odkud jsi přišlo?" :-)

napsal(a):
Kocourek je černobílý a ty chlupy jsou jemné, normálně je seberu, setřu, ještě mám takový gumový kartáč, ten to sbírá dobře i z gauče. Ale pes má ty ostré, co se všude zapichují, a mokrým hadrem to teda z gauče nejde, ani z oblečení, nebo ty lepící válečky, vůbec, bez šance.
OT: nedávno jsem narazila na foto kočky, co se jmenuje vlkodavka nebo tak nějak, a nemůžu na to zapomenout, jakože "odkud jsi přišlo?" :-)
Lykoi. no moc chlupů nemá, ale o co, že se na oblečení držely o to víc.
gumovým kartáčem bych se udřela, ale docela funguje no. člověk tím může vyčistit nějakou plochu a ta pak tematicky nezapadá do zbytku interiéru a divně ční.
napsal(a):
Karabinu ovázat třeba tričkem - uzel přes ni. Protože prej máme chránit buben - psali to u sušičky, že mám i oblečení se zipem obracet naruby. Na chlupy pomůže i tenisák, i ty houbičky na nádobí. Filtr jsem v životě nemusela řešit, ale taky jsem nikdy neměla pračku, co si povídá s mobilem :-) uvidím, co tahle nová. Minulé spotřebiče přežily šílený provoz 10 a více let... a co mám nové... všecky je upřímně nenávidím, hrozné "počítačové" křápy, tak se možná nad tím filtrem zamyslím.
Tenisák a houbička - nějaké chlupy to pobralo... ale skončila jsem u sušičky, to se snad ani jinak s krátkosrstým psem nedá. Ale na delší chlupy by to stačit mohlo. V příštím životě si ke svému černému oblečení pořídím černého psa a budu dělat, že nic.
Jo, taky bych potřebovala jenom tmavé psi. Můj šatník je téměř cely černý, a k tomu bílý pes, super 😀.
Ne hele vím, ze krátké chlupy jsou horsi nez ty delší, co se tyče běžné údržby doma. Ale zrovna při praní si myslím; ze je to naopak. Občas mi něco dovezou nasi, co mají xGR, a chtějí prave neco do susicky kvůli chlupům - jenže ani susicka ty dlouhé chlupy moc nebere, ne vsechny. Ty krátké od našich psu jo. A když jsem tady tu xGR měla na hlídání a prala pak deku, na které ležela, tak jsem její chlupy nacházela ještě par dni na mem vypranem a vysušeném oblečení. To se mi s “nasima” chlupama nestává 😁. A to samé jsem měla když jsem prala mikinu kamarádovi, který má mainky, takže taky dlouhé chlupy. Ale třeba jen špatná sušička.
janaa
napsal(a):
Jo,lištu oddělat a tam je filtr,vyndá se otáčením.
Jinak po praní psích věcí nechám běžet hodinovej program bez prádla a dobrý. Samozřejmě,chlupy jsou všude,nejen z praní,ale není to enormní. Jo, a černý věci u nás kvůli chlupům nenosíme
Tak my vzhledem k tomu, co máme nyní za psa, naopak budeme kupovat jen černé oblečení
Já mám na pračce program "zvířecí srst" , pere se to teda 3 hodiny, a mění se často voda.
Psí věci nebo i deku z gauče, která je na tom úplně stejně:-) peru jako poslední,
Pak ocet nebo něco na čištění, vodní kámen a pračku na prázdno projedu programem na vyvařeni. Takže po tomto prani 1x/2x měsíčně to beru jako udržbu pračky :-)

Tak já jsem asi pěkný prase. Peru všechno v jedný pračce a žádnou vyvářku nebo desinfekci mezi tím nepoužívám. Teda samozřejmě psá zvlášť a naše taky.
V bubnu se mi žádný chlupy nedrží,, spíš musim pokaždý čistit ten gumovej lem kolem bubnu.
Filtr čistím tak 2x do roka. Přiznám se, že ho nekontroluju, prostě když zjistím, že mám blbě vyždímaný prádlo, tak ho vyčistím a jedeme dál. Možná je to tím, že si nedělám hlavu, jestli by mi pračka vytekla neboť jí mám v prádelně, kde je na zemi odtokový kanálek...
Mám obyčejnou pračku Beco, žádný digitál...mám jí už asi 13 let. Když je ucpaný filtr tak nevyteče, ale zůstane voda v pračce...neodteče.
Předtím jsem měla Gorenje...asi 20 let a tam jsem musela ten filtr hlídat víc, protože když byl ucpaný, tak jela program furt dokola a teklo to z ní všude.
“Peru všechno v jedný pračce a žádnou vyvářku nebo desinfekci mezi tím nepoužívám. “
Ani já ne 😉. Jo parkrat do měsíce pustím prázdnou pracku “na plno” s octem, nebo nějakým čističem. To gumové těsnění taky vytiram pravidelne, ale vše nezávisle na tom, jestli jsem prala naše nebo psí věci. Však se i doma válím na stejné dece jako psi, ve společné posteli… 🤷♀️😀.

Taky peru postupně a k psímu do přihrádky na aviváž dávám ocet, aby se prací gel neutralizoval. Pracího gelu minimum a vše, co by chrastilo, dávám do bývalýho sáčku na podprdy jako Zrzavci. A přiznám se, že v sáčku peru i běloušovy míčky, cáklá, co? No když mi ty starý slinty uschlý vadí no 🤦♀️ i hračky občas peru. Jsme v bytě, tak je to potřeba... jinak bělouš téměř vůbec nelíná, opravdu minimálně, takže chlupatou pračku řešit nemusím. Pelechy občas stříkám sprejem na mikroparazity z Benu lékárny a pak větrám venku. Hlavně, když je teplo. Vše, co má zipy, peru taky v sáčku.
Pro odlehčení neveselých dnů:
Na tohle, viz foto, jsem narazila na netu 😁 tak kdybyste měly takový kousek na praní, tak taky radši v sáčku, jo? Aby ty oušínka nelehla třeba 😆
napsal(a):
Tak já jsem asi pěkný prase. Peru všechno v jedný pračce a žádnou vyvářku nebo desinfekci mezi tím nepoužívám. Teda samozřejmě psá zvlášť a naše taky.
V bubnu se mi žádný chlupy nedrží,, spíš musim pokaždý čistit ten gumovej lem kolem bubnu.
Filtr čistím tak 2x do roka. Přiznám se, že ho nekontroluju, prostě když zjistím, že mám blbě vyždímaný prádlo, tak ho vyčistím a jedeme dál. Možná je to tím, že si nedělám hlavu, jestli by mi pračka vytekla neboť jí mám v prádelně, kde je na zemi odtokový kanálek...
Mám obyčejnou pračku Beco, žádný digitál...mám jí už asi 13 let. Když je ucpaný filtr tak nevyteče, ale zůstane voda v pračce...neodteče.
Předtím jsem měla Gorenje...asi 20 let a tam jsem musela ten filtr hlídat víc, protože když byl ucpaný, tak jela program furt dokola a teklo to z ní všude.
Tak já bych to tak neprožívala, kdybysme doma nebyli alergici, tak proto tam tu desinfekci dávám. Pes mi tolik nechlupatí, tedy poslední dva exempláře, ten první měl srst jako německý ovčák, ten když línal, tak to u nás bylo jak na ovčí farmě. Co nezůstane v té gumě u pračky, tak spolehlivě odstraní sušička. Vyvářka mě teda ale ještě nenapadla, tedy napadla, ale na všem je 30 nebo 40 stupňů. Jako nechtěla bych mít z pelechu pro středního psa pelech pro čivavu .
Hračky teda taky peru, když vypadají nic moc, tak je prostě vyperu. Vodítka tedy ne, ty mi u předešlého psa nikdy déle jak rok nevydržely a nějak je po zemi netahal a u prvního psa jsem používala vodítko jen velmi málo.
Terapeutka
napsal(a):
Asi dobře vytahujete věci z kapes..
Mě, když se filtr zasere, je to většinou nějaká mince či šroubek a to fakt poslechem poznáte. Občas se mi tam zamotá nějaká šňůrka z deky a to pak taky prádlo zůstane nevyždímané.

No tak já často mám filtr ucpaný ani tak ne chlupancema jako ponožkou....asi jak si je chtěla ta potvora pračka vyměnit s jinou pračkou. Protože ponožek, ke kterým nemám druhou do páru, mám plnou tašku a jsou v ní takové, které si nepamatuju, že bychom vůbec doma měli...tzn. že někdo má doma schovanou tu druhou a čeká, jestli se mezi dalšíma opuštěnýma "jednoponožkama" objeví ta pravá, aby utvořil pár, ale to neutvoří neboť jeho ponožku mám doma ve skříni já.
Ponožky se snažím kupovat už jenom čistě černé, protože to se dá unosit i když nejsou úplně stejné.
napsal(a):
No tak já často mám filtr ucpaný ani tak ne chlupancema jako ponožkou....asi jak si je chtěla ta potvora pračka vyměnit s jinou pračkou. Protože ponožek, ke kterým nemám druhou do páru, mám plnou tašku a jsou v ní takové, které si nepamatuju, že bychom vůbec doma měli...tzn. že někdo má doma schovanou tu druhou a čeká, jestli se mezi dalšíma opuštěnýma "jednoponožkama" objeví ta pravá, aby utvořil pár, ale to neutvoří neboť jeho ponožku mám doma ve skříni já.
Ponožky se snažím kupovat už jenom čistě černé, protože to se dá unosit i když nejsou úplně stejné.
Ponožková záhada je asi největší záhada jaká kdy na planetě byla . Mně tuhle manžel pároval ponožky a klidně mi dával dohromady dvě jiné, stačilo mu, že mají stejnou barvu a podobný vzor. Tak mi vyrobil páry ponožek jak z Dedoles, no do zimních bot vlastně proč ne .