Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kačkaaaaaa

14.3.2022 17:17
Kačkaaaaaa

XXX.XXX.241.14

Je to velký průšvih, když moje 12kg štěně snědlo 40gramů mléčné čokolády?
Prosím o radu jsem zoufalá.

Honca

14.3.2022 17:23
Honca

XXX.XXX.148.151

Volejte veterináři, dává se sůl, nebo peroxid vodíku pro vyvolání zvracení. Ale jen omezený čas, pak už by to nevyzvracelo. Mléčná čokoláda je ta méně špatná varianta ale 40 g je dost

14.3.2022 17:26
janaa

XXX.XXX.174.216

Kačkaaaaaa napsal(a):
Je to velký průšvih, když moje 12kg štěně snědlo 40gramů mléčné čokolády?
Prosím o radu jsem zoufalá.

Nic se mu nestane

Uživatel s deaktivovaným účtem

14.3.2022 17:28

Někdy si myslím, že si tu dávají sraz 2v1 :D

14.3.2022 17:29

taky bych mléčnou čokoládu u psa této hmotnosti neřešila.

Honca

14.3.2022 17:45
Honca

XXX.XXX.148.151

Tak pohoda "toxická dávka mléčné čokolády pro psa s hmotností 10 kg je více než 1 kg. U hořké čokolády je smrtelné množství poloviční (cca půl kilogramu hořké čokolády), ale u čokolády na vaření je nebezpečná i jedna tabulka této pochutiny."
https://krmeni.cz/pes-a-cokolada

15.3.2022 01:40
Atheira

XXX.XXX.166.63

Honca napsal(a):
Tak pohoda "toxická dávka mléčné čokolády pro psa s hmotností 10 kg je více než 1 kg. U hořké čokolády je smrtelné množství poloviční (cca půl kilogramu hořké čokolády), ale u čokolády na vaření je nebezpečná i jedna tabulka této pochutiny."
https://krmeni.cz/pes-a-cokolada

Tak se zas uklidníme... A přiznáme, že není čokoláda jako čokoláda a záleží především na složení čokolády, jejím množství a velikosti psa. A že v drtivé většině případů se nic neděje a lidi jsou jenom vyděšený proto, že čokoládě se kdovíproč dává v médiích zbytečně moc prostoru.
Vaše první reakce je prostě nepřiměřená a fakt bych takovou jako vyplašená majitelka psa chtěla dostat...

15.3.2022 06:08
Varaxi

XXX.XXX.150.244

Před půl rokem sežral kavalír tři lžíce kakaa. To už jsem se celkem bála, protože 15 g kakaa u 10kg psa, to se mi teda vůbec nelíbilo.
Nic mu to neudělalo. Akorát měl krásně čokoládově zbarvená hovínka.
Tím to nikomu nedoporučuju testovat; kakao pes nesmí, zbytek čokolády je obvykle cukr a nekvalitní tuk, nic z toho není pro psa vhodné.
Ale klid a nohy v teple, jak se říká. V případě nejistoty si nastudovat příznaky otravy theobrominem a psa hlídat. Domluvit se na veterině, že kdyby náhodou něco, tak přijedete, třeba i v noci, ve svátky apod. A zbytečně nenervit.

15.3.2022 11:17
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Varaxi napsal(a):
Před půl rokem sežral kavalír tři lžíce kakaa. To už jsem se celkem bála, protože 15 g kakaa u 10kg psa, to se mi teda vůbec nelíbilo.
Nic mu to neudělalo. Akorát měl krásně čokoládově zbarvená hovínka.
Tím to nikomu nedoporučuju testovat; kakao pes nesmí, zbytek čokolády je obvykle cukr a nekvalitní tuk, nic z toho není pro psa vhodné.
Ale klid a nohy v teple, jak se říká. V případě nejistoty si nastudovat příznaky otravy theobrominem a psa hlídat. Domluvit se na veterině, že kdyby náhodou něco, tak přijedete, třeba i v noci, ve svátky apod. A zbytečně nenervit.

Dřív se říkalo, že je čokoláda jed, že už pár gramů ho může zabít. No kámoščin bígl snědl půlkilovou čokoládu a protože ten článek nečetl, tak mu to nic neudělalo . Pak u nějakých lidí na navštěvě snědl čokoládová vajíčka, no taky mu to nic neudělo. Jednou mi snědl půlku tabulky čokolády, druhou půlku jsem mu vyrvala z tlamy...no popravdě kvůli strachu o jeho život to nebylo, fakt mě teda vytočil.
Takže jen tak je to nezabije, ale záměrně bych tím žádného psa nekrmila.

15.3.2022 14:05
Terven

XXX.XXX.110.191

Trickyvoo napsal(a):
Dřív se říkalo, že je čokoláda jed, že už pár gramů ho může zabít. No kámoščin bígl snědl půlkilovou čokoládu a protože ten článek nečetl, tak mu to nic neudělalo . Pak u nějakých lidí na navštěvě snědl čokoládová vajíčka, no taky mu to nic neudělo. Jednou mi snědl půlku tabulky čokolády, druhou půlku jsem mu vyrvala z tlamy...no popravdě kvůli strachu o jeho život to nebylo, fakt mě teda vytočil.
Takže jen tak je to nezabije, ale záměrně bych tím žádného psa nekrmila.

Tak v případě čokolády má ta pověst aspoň pravdivé jádro
Nikdy bych ale nevěřila, kolik lidí je schopno vehementně tvrdit, že pes nesmí brambory...a tam ten důvod fakt není.

15.3.2022 14:15

Terven napsal(a):
Tak v případě čokolády má ta pověst aspoň pravdivé jádro
Nikdy bych ale nevěřila, kolik lidí je schopno vehementně tvrdit, že pes nesmí brambory...a tam ten důvod fakt není.

A nemají ty brambory taky reálný základ? Jakože syrové brambory - solanin?

EDIT: Našla jsem toto:
https://cit.vfu.cz/vettox/list.php?art=45&cat=57

15.3.2022 14:20
Terven

XXX.XXX.110.191

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Tak to možná jo, ale solanin není nic moc ani pro lidi, děti zejména - až na výjimky snad nikdo nekonzumuje syrový brambory.

15.3.2022 14:24
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

Můj NO je miloval.
Vždy jsem s tím počítala a loupala jich víc.
(zelený bych mu nedala, možná mu něco chybělo? nevím)

15.3.2022 14:26
Terven

XXX.XXX.110.191

S tím, co se tam píše o bramborách, souhlasím jenom zčásti.
Na solanin samozřejmě dávám bacha ještě víc, než když připravuju brambory pro lidi. Nesmí na nich být klíček ani zelenej flíček
S čím nesouhlasím je, že mohou způsobit trávicí obtíže. Resp. pokud jich pes sežere neúměrný množství, tak možná jo, ale tak je to se vším - to už není o bramborách, ale o tom, že majitel nemá mozek. Podobně může způsobit obtíže nadměrné množství jakékoliv přílohy.
Já brambory naopak považuju za dietní šetřící potravinu, dávám je mj. jako součást diety při gastroenteritidě.

15.3.2022 14:27

S bramborou to nechápu, to snad lidé věděli, že nemají jíst takhle. Jestli za tím nebylo kdysi něco jiného. Nevím.
Ale u nás na vsi jedli psi z korýtka s prasátky - vařené brambory, mléko a šrot, bylo to moc dobré :-)
U čokolády bych se mohla teoreticky obávat nějakého útoku... na slinivku? Malý pes a kýbl čokolády. Ale např. můj pes má toleranci tuku nekonečnou, nechápu. Kostka másla a tak :-)
edit.: stravitelnost je samozřejmě hloupost, dokonce se ví, že i syrovou vlákninu z brambor umí pes strávit téměř stejně jako vařenou, škrob je lépe stravitelný než kukuřičný a vůbec jsou brambory výhodnější

Přidejte reakci

Přidat smajlík