Dobrý den,
máme doma 2 pejsky kříženého jezevčíka fenku které budou 4 roky a psa (její syn) kterému je rok a půl.
Oba nám v naší nepřítomnosti ničí byt okusují nábytek, koberce, podlahu oškrabují packama a udělají několik hromádek i loužiček.
Vždy před odchodem je vyvenčíme, doma mají plno hraček s kterýma si mohou hrát tak že nevíme proč to dělají. Zatím to řešíme klecí ale je mi jich líto sice to je jen na pár hodin denně (nejdéle 4 hodiny) jen když je přítel v práci a já potřebuji do krámu nebo k doktoru se synem ale za pár měsíců mi končí rodičovská dovolená a půjdu do práce a nedokážu si představit že v ní budou víc jak 8 hodin .
Fenky jsme už 3tí majitelé, ničila už před tím teď co jsou dva to je horší tim že ve dvou toho stihnou víc
Nemá někdo z vás zkušenost a nějakou radu jak tomu zamezit ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Najděte si, co znamená separační úzkost.
Obávám se, že teď už se toho moc dělat nedá, zvlášť, když jsou 2. Byla totální blbost připouštět fenu a nechávat si štěně, to se samozřejmě učí chování od matky, takže se vám problém zdvojnásobil.
Jak z toho ven vám asi neporadím. Aktuálně mám doma od Vánoc mladého psa se stejným zlozvykem, ale přišel ke klidnému dospělému psovi a díky tomu se mi s ním pracuje mnohem lépe, protože naopak od většího "bráchy" odkoukává žádoucí chování. Ti vaši se navzájem spíš hecují...
Mojí sestře stáhla jezevčice ve sklepě lino z podlahy,
sundala a zničila gumy z kočárku, stáhla prádlo se šňůry
venku= novou sukni atd. Běhala si po zahradě, u vrat na dvoře
sledovala cvrkot na ulici, pak se zašla zabavit do sklepa.
Lidi byli doma při běžné činnosti. Úzkostí netrpěla.
Byla lovecky využívaná, takže i odpovídající aktivity nechyběly.
Ta klec
no ta je bezva .
radu nemám, leda hnusný otázky - spolknu je
Možná se jedná o separační úzkost, ale také může jít "pouze" o přemíru energie a nedostatečné naučení odpočívat. Skoro bych spíše řekla, pokud vydrží bez velkých potíží v kleci (bez štěkotu a snahy se dostat z ní), že jde spíše o nedostatečné zaměstnání a naučení odpočívání.
V tomto případě mohu doporučit několik článků od Roberta Zlochy, který se zabývá už přímo separačkou, ale obecně se dá s tím pracovat podobně, i pro pochopení, co se u psa děje.
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-poznat-a-co-ne-delat-i-dil_1395.html
https://www.ecanis.cz/clanky/separacni-uzkost-u-psa-jak-ji-resit-ii-dil_1406.html
Dále doporučuji najít trenéra, který by s vámi prošel navykání a trénink samoty a odpočinku, než půjdete do práce.
Z hlediska naučené klece, pokud tedy nedělají potíže (vokalizace - štěkání, kňučení) a nesnaží se dostat ven, pak je dobře, že na klec učíte a pokračovala bych v tom. Klec není trest, pokud ji tak nepoužíváte. Pejsky v kleci krmte - ideálně s otevřenými dvířky, nechte tam pejsky žvýkat nějaké dobroty či vylízávat lickimatku a budou klec milovat. Dopřejte jim denně několik procházek, z toho jednu delší, kde se budou moct vylítat a čichat si. Jsou to jezevčíci, kteří byli využívaní k norování, pracovní zvířata. Pokud nemají dostatečné vyžití, mohou hledat vyžití jinde.
Hodně zdaru!
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dejte jim řád. Jako normálním psům. Výcvik, výchovu, zábavu.
Když nezvládnu zabavit jednoho psa, tak je rozmnožím! :-) Sežeňte ještě jednoho :-)
Postavíte psy do hračkářství a čekáte, že se zabaví sami. Však se zabavili :-)
Ale kdyby byli unavení prací a zábavou, tak spí a neničí. Po cvičení je necháte se venku vyčůrat a je to.
Jo, dělám si z vás legraci, no, co mi zbývá, to si fakt myslíte, že se psi vychovají sami a práci dostanou na pracáku?