Pes venku neposlouchá - ignoruje paničku

Border kolie
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Helen34

23.3.2022 16:16
Helen34

XXX.XXX.4.201

Dobrý den, měla bych takový problém. Mám doma dvouletou fenu, která mě vůbec neposlouchá. Jakmile jí něco zajímá ani se neotoci, nepřijde prostě vůbec nic. Každý den ji cvičím na zahradě, kde se chová jak vzorný pes, ale jakmile vyjdu za bránu, už mě nevnímá nezajímám ji a tahá jak magor. Hodně mě to vytáčí, protože pak si procházku neužijem, každý den se snažím být pozitivní a jdu to zkusit znovu, vyběhat poaportovat a pak po ní chci aby netahala na vodítku nebo šla u nohy ale to je totální nezájem..pokaždé když začne tahat, tak se zastavím a ona se vrátí zpátky k noze. Není to o tom, že by nevěděla co po ní chci, jelikož pořád trénujeme doma a tam jí to jde...chodila jsem i na cvičák, kde byla jak slušná holka ale jen jsme vyšli jinam tak zas nevnímala...nevím co s tím.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.3.2022 16:34

Cvičte v bráně - zvyšujete obtížnost.

23.3.2022 18:14

helen, přesně pro tebe jsou videa "Pozornost na vodítku" a "Buď se mnou"
úmyslně dávám odkaz na celou videotéku, inspirující mohou být všechna videa

https://www.koira.cz/project/videoteka/

a jak píše megí, nejdřív doslova nadrilovat doma, na zahradě, pak se třeba otočím v bráně, pak do tréninku na zahradě zařadím vykročení na dva kroky ven a zase na zahradu - v okamžiku kdy chůzí zvládá bezvadně, prodlužuji chůzi mimo zahradu (dle toho jak zvládá). A pozor, např. to, že cvičení nezahájím na zahradě, ale rovnou mimo, je také další zvýšení obtížnosti.

takové "posilovače" učení jsou přidání povelu, klikr.

Helen34

23.3.2022 19:46
Helen34

XXX.XXX.4.201

Takze s ní mám prostě cvičit teď jen doma, a u té branky dokud se neuklidní atd a občas udělat nějaký krůček dál z branky? Já hodně cvičení prokládám hraním, ať je to takové, že nemusí furt něco drilovat. A na procházky tom pádem teď chodit nemám asi že?
Děkuji moc

23.3.2022 20:01

já bych změnila trasy i styly procházek. Nenechala bych dvouletého psa jen na zahradě (byť s cvičením), ale vytáhla bych ho někam do terénu, na místa, která nebude tak snadno zvládat... ať si trošku zavaří hlavu i jinak - a koneckonců může táhnout do kopce paničku... a zjistí, že panička umí spoustu věcí a je třeba se jí držet (třeba mít v batohu sváču i misku a vodu)

23.3.2022 20:10

Helen34 napsal(a):
Takze s ní mám prostě cvičit teď jen doma, a u té branky dokud se neuklidní atd a občas udělat nějaký krůček dál z branky? Já hodně cvičení prokládám hraním, ať je to takové, že nemusí furt něco drilovat. A na procházky tom pádem teď chodit nemám asi že?
Děkuji moc

Prosimvás, četla jste ten příspěvek hmn_ celý? Odkaz na videa?

Helen34

23.3.2022 21:50
Helen34

XXX.XXX.4.201

to všechno děláme, chodíme i na hory

24.3.2022 08:21

helen, pilně a intenzivně trénuj doma, na zahradě a ven tak, jak to zvládá, jak jsme psaly výše - a to je naprostý a nutný základ!

Na procházky bych ji teď asi brala na postroji, ať si i tahá, ale není to tah na krk, ale "dovolený". Nechť si své snažení nekazíš.

Já vodím mladého HW, který je extrémně vzrušivý a to stejné, co tvoje fena, do pole na stopovačce na obojku podvlíknuté pod hrudníkem a přední nohou - tah mu hlavu otáčí (jsem trošku sfiňa), taková poloviční haltina, povel máme "pomalu", před zatažením signál jakési zamlaskání, a funguje nám to velice dobře.
V civilizaci jde na vodítko, povel "spolu" - něco jako volné k noze, prokrmuji a je šikovný, ale nesmí se dostat do určité míry stresu (jako pracující bagr + jeden pes druhý pes ječící za plotem), pak vypíná mozek = musím sofistikované volit trasu.
A můj striktní požadavek před procházkou na majtele - vylítat za míčkem!

Přidejte reakci

Přidat smajlík