Mezera mezi zuby a výstavy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.3.2022 17:49
nomos

XXX.XXX.223.42

Dobrý den,
zvíře s nůžkovým skusem (u daného plemene standard) a byť to tak na první pohled vypadá, žádný zub mu nechybí. Jak byste jako rozhodčí reagovali na tuto mezeru?
Děkuji za názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2022 17:50
Uživatel s deaktivovaným účtem

při zadávání pořadí bych to vedla v patrnosti jako černý puntík.

12.4.2022 12:59
nomos

XXX.XXX.16.220

Děkuji za reakci. Nikdo jiný zkušenost nebo názor nemá, prosím?

12.4.2022 13:38
lupus4

XXX.XXX.205.61

A co chcete slyšet ? bodlinka to shrnula komplet.

12.4.2022 13:44
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.107

nomos napsal(a):
Děkuji za reakci. Nikdo jiný zkušenost nebo názor nemá, prosím?

Na mě to pousobí jako úraz nebo mírná forma rozštěpu patra, ale na výstavě to nejspíš nikdo řešit nebude.

12.4.2022 13:49
nomos

XXX.XXX.16.220

lupus4 napsal(a):
A co chcete slyšet ? bodlinka to shrnula komplet.

Omlouvám se, nemám s problémy se zuby zkušenosti, všichni naši psi měli dosud správný skus i počet zubů. Několik chovatelů a handlerů mi říkalo, že by psa nevzali na výstavu dokud nebude mít srovnané zuby do ideální podoby. Chápu, že mu to bude částečně škodit, ale majitelka (je to můj odchov) nemá žádné velké ambice, do rovnátek se jí z vícero důvodů nechce, ale obává se například vyhazovu s dobrou/dostatečnou/nedostatečnou, protože plemenu nesmí chybět řezáky, a tak to přesně na první pohled působí...
(Edit: překlep)

12.4.2022 13:53
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.107

nomos napsal(a):
Omlouvám se, nemám s problémy se zuby zkušenosti, všichni naši psi měli dosud správný skus i počet zubů. Několik chovatelů a handlerů mi říkalo, že by psa nevzali na výstavu dokud nebude mít srovnané zuby do ideální podoby. Chápu, že mu to bude částečně škodit, ale majitelka (je to můj odchov) nemá žádné velké ambice, do rovnátek se jí z vícero důvodů nechce, ale obává se například vyhazovu s dobrou/dostatečnou/nedostatečnou, protože plemenu nesmí chybět řezáky, a tak to přesně na první pohled působí...
(Edit: překlep)

Dejte fotku skusu z boku. Podle této fotky není důvod k rovnatkum a ta mezera se nezatáhne, protože to není klasická mezera mezi zuby.
Jinak rozhodčí umí počítat do 6, takže si to s chybějícím zubem nesplete.

12.4.2022 14:18
janaa

XXX.XXX.174.216

Pokud majitelka na výstavu pojede,tak vybírejte rozhodčí,který není znám jako "zubař" pokud je skus v pořádku,většině rozhodčích to vadit nebude, případně to povedou v patrnosti při zadávání pořadí, jak píše bodlinka. Ale jsou rozhodčí na zuby vysazení, a tam by to problém být mohl

12.4.2022 15:00
eli22

XXX.XXX.58.39

nomos napsal(a):
Dobrý den,
zvíře s nůžkovým skusem (u daného plemene standard) a byť to tak na první pohled vypadá, žádný zub mu nechybí. Jak byste jako rozhodčí reagovali na tuto mezeru?
Děkuji za názory.

Není ten zub jakoby vychýlený třeba z důvodu, že včas nevypadl mléčný a tlačil na něj?

12.4.2022 15:05
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.23.58

eli22 napsal(a):
Není ten zub jakoby vychýlený třeba z důvodu, že včas nevypadl mléčný a tlačil na něj?

Není, na fotce je jasně vidět defekt čelisti, ne zubu jako takového.

12.4.2022 15:35
nomos

XXX.XXX.223.42

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Dejte fotku skusu z boku. Podle této fotky není důvod k rovnatkum a ta mezera se nezatáhne, protože to není klasická mezera mezi zuby.
Jinak rozhodčí umí počítat do 6, takže si to s chybějícím zubem nesplete.

Tady je z boku. Za mě normální nůžkový skus.

12.4.2022 15:57
eli22

XXX.XXX.58.39

Inspektor Pišišvor napsal(a):
Není, na fotce je jasně vidět defekt čelisti, ne zubu jako takového.

A čím se to tak může stát?

12.4.2022 16:16
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.48.107

eli22 napsal(a):

Vrozená vada (rozštěp) nebo úraz (zlomenina čelisti), ale toho by si všimli a asi by ty zuby nerostly potom tak předpisově rovně.

12.4.2022 16:38
nomos

XXX.XXX.223.42

eli22 napsal(a):

My tady původ známe. Pejsek měl odontogenní cystu, o které se v době odběru nevědělo. Následně se na ni přišlo ve 4 měsících, kdy rostla – problém se řešil chirurgicky (veterinárním stomatologem). Schválně ránu nešil a říkal, že stehovým materiálem by zbytečně zajistil vznik jizvy a rozestup zubů. To se bohužel přesto stalo, pravděpodobně vlivem cysty, která trvalý zub vytlačila do nesprávné pozice.
Pes má v ČR lepší bratry, téměř bych se vsadila, že nikdy krýt nebude, jen jsem opravdu majitelce nedokázala spolehlivě odpovědět, jak budou reagovat rozhodčí, když toto uvidí...
Děkuji všem za reakce a zamyšlení se nad problémem.

Ještě doplním, že ten drobný "zářez" je v místě řezu skalpelem.

kolijka

12.4.2022 17:16
kolijka

XXX.XXX.232.179

Takhle vypadá, když má pes úzkou čelist - zuby jsou tam, kde je to pro ně nejlepší. Je to nůžkový zkus, takový, jaký má. Na výstavě Vám tedy nevytknou zuby, ale užší (širší) čelist, než by měla být. :)

12.4.2022 17:41
eli22

XXX.XXX.58.39

nomos napsal(a):
My tady původ známe. Pejsek měl odontogenní cystu, o které se v době odběru nevědělo. Následně se na ni přišlo ve 4 měsících, kdy rostla – problém se řešil chirurgicky (veterinárním stomatologem). Schválně ránu nešil a říkal, že stehovým materiálem by zbytečně zajistil vznik jizvy a rozestup zubů. To se bohužel přesto stalo, pravděpodobně vlivem cysty, která trvalý zub vytlačila do nesprávné pozice.
Pes má v ČR lepší bratry, téměř bych se vsadila, že nikdy krýt nebude, jen jsem opravdu majitelce nedokázala spolehlivě odpovědět, jak budou reagovat rozhodčí, když toto uvidí...
Děkuji všem za reakce a zamyšlení se nad problémem.

Ještě doplním, že ten drobný "zářez" je v místě řezu skalpelem.

No mně právě přišlo, že ten zub jakoby něco vytlačovalo. Ale myslím, že kdyby ho chtěli uchovnit, a předložili veterinární zprávu, že by byl uchovněn. Ta cysta asi není nějaký dědičný problém, nebo nevím, ráda se poučím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík