Proč TTA a ne plastika vazu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
31.3.2022 18:53
nikdonevi

XXX.XXX.60.100

Dobrý den,

potřebuji vysvětlit tuto operaci, ortopeda jsem se prostě nezeptala a vím že má milion pacientů a nechci mu volat, navíc zde jsou také veterináři, tak mi snad odpovíte, fena kulhala, dlouho, nakonec jsme skončili u Mvdr Srnce a ten teda diagnostikoval "uvolnění" zatím mírné natržení zkříženého kolenního vazu, mám teď dvě možnosti buď zkusit nějaké léky a klidový režim a nebo rovnou operaci, nejde mi o peníze, ale jde mi o to, že kvůli vazu se prakticky naštípne a dost nehezky rýpe do kosti která se samozřejmě později bude víc a víc ozývat, sama mám za sebou pár operací po úrazech a vím jak dokáže pozlobit jen blbá jizva natož stará zlomenina a věkem je to horší, nechci aby jí dávali implantáty do kosti, když má natržené vazy a proto mě zajímá, zda jde udělat plastika vazů tak jako u lidí, já mám plastiku ramene a je vše v naprostém pořádku. Děkuji za vysvětlení.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.3.2022 18:58

zkřížený kolenní vaz nelze opravit.

nijak, protože je v tom kloubu, nepřístupný nějakým plastikám.

co takový vaz dělá? stabilizuje kloub. když tam není, tak je kloub nestabilní a to vede k poměrně rychlému rozvoji artrózy.

no a tta je metoda, která předělá silové poměry v kolenním kloubu tak, že nestabilita je menší a rychlost rozvoje atrózy pomalejší.

nic jiného lepšího není

31.3.2022 19:03
nikdonevi

XXX.XXX.60.100

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
zkřížený kolenní vaz nelze opravit.

nijak, protože je v tom kloubu, nepřístupný nějakým plastikám.

co takový vaz dělá? stabilizuje kloub. když tam není, tak je kloub nestabilní a to vede k poměrně rychlému rozvoji artrózy.

no a tta je metoda, která předělá silové poměry v kolenním kloubu tak, že nestabilita je menší a rychlost rozvoje atrózy pomalejší.

nic jiného lepšího není

aha, děkuji no mě dost vyděsilo to, že meniskus má v pořádku, ona má celkově to koleno v pořádku, akorát to tam má natržené a má v něm malinko tekutiny víc než by mělo být normálně, bylo mi řečeno že po TTA pokud není prasklý meniskus tak časem praskne a musí se opět na operaci, tak si říkám, zda teda zkusit fyzio a počkat, pokud to teda rupne úplně nebo ne, pes nohu mírně odlehčuje, v koleni lupe ale to je vše, chodí norma, běhá, skáče a nechce se mi hned do té operace, u lidí je operace poslední možnost u psů mi to přijde že je to možnost číslo jedna

31.3.2022 19:13

nikdonevi napsal(a):
aha, děkuji no mě dost vyděsilo to, že meniskus má v pořádku, ona má celkově to koleno v pořádku, akorát to tam má natržené a má v něm malinko tekutiny víc než by mělo být normálně, bylo mi řečeno že po TTA pokud není prasklý meniskus tak časem praskne a musí se opět na operaci, tak si říkám, zda teda zkusit fyzio a počkat, pokud to teda rupne úplně nebo ne, pes nohu mírně odlehčuje, v koleni lupe ale to je vše, chodí norma, běhá, skáče a nechce se mi hned do té operace, u lidí je operace poslední možnost u psů mi to přijde že je to možnost číslo jedna

jaký prasklý meniskus? po TTA není důvod, proč by mělo cokoliv praskat, naopak, koleno si bude pochvalovat, jak v něm najednou nepraská a nic nebolí...

když toho psa necháte tak jak je, tak se tam udělá artróza a konec, už s tím nic neuděláte a bude to chromajzl. u lidí se prasklý zkřížený vaz určitě operuje hned taky.¨

co je u lidí poslední možnost je koleno plechové. ale to u psů nejde udělat.

31.3.2022 19:23
31.3.2022 19:32
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

http://www.arvet.cz/fotogalerie/operace/kloub

odkaz mi bohužel nefunguje

31.3.2022 19:33

Nějak to nejde vložit, koukněte na Arvet Písek, vlevo fotogalerie, operace kloubů a operace prasklého předního zkříženého vazu metodou TTA. Je to moc hezky popsáno i s fotkama

31.3.2022 19:34
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

jaký prasklý meniskus? po TTA není důvod, proč by mělo cokoliv praskat, naopak, koleno si bude pochvalovat, jak v něm najednou nepraská a nic nebolí...

když toho psa necháte tak jak je, tak se tam udělá artróza a konec, už s tím nic neuděláte a bude to chromajzl. u lidí se prasklý zkřížený vaz určitě operuje hned taky.¨

co je u lidí poslední možnost je koleno plechové. ale to u psů nejde udělat.

Dobře, jako Srnec mi sám řekl že to rozhodně není akutní na operaci hned, ale že by bylo dobré ji udělat dřív než to rupne celé, jenom mám z toho obavy, pro mě operace není všední záležitost jako třeba právě pro veterináře.

31.3.2022 20:24
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

Nějak to nejde vložit, koukněte na Arvet Písek, vlevo fotogalerie, operace kloubů a operace prasklého předního zkříženého vazu metodou TTA. Je to moc hezky popsáno i s fotkama

děkuji, je to tam pěkně napsáno, vysvětleno, no tak nás asi objednám, snad bude pan Mvdr Srnec šikovný

31.3.2022 21:04
marushka

XXX.XXX.80.3

Mám za sebou plastiku krizového vazu a techniky, které se používají u lidí, se ve veterinární medicíně prostě nepoužívají. U lidí se vezme štěp z jiné části těla (například z čéškoveho vazu nebo z harmstringu) a tím se pak přetržený křížový vaz nahradí. U psů se dříve používaly umělé náhrady vazu, ale pokud vím, tak poměrně často praskaly. Ve veterinární medicíně se tudíž využívá technika náhrady vazu nahradila takovými technikami, kdy defacto dojde k takové změně v uhlení kolene, že pes vaz nepotřebuje. Obecně jsou tyto techniky velmi úspěšné.

Problem u krizového vazu jak u lidí tak u psů je, že poraněná tkáň nesrůstá - neobnovuje se. Natržený křížový vaz tudíž zůstane natržený a většinou je jen otázkou času kdy dojde k ruptuře celkové. Proto se doporučuje operace i u částečných ruptur.

Problém u částečné ruptury je poměrně komplikovaná diagnostika. Zásuvkový test nemusí být průkazný. Srnec je vyhlášený ortoped, takže bych jeho úsudku asi věřila, ale přece jen "důvěřuj ale prověřuj". Sama jsem u svého psa zažila podezření na částečnou rupturu kolenního vazu a veterinář (ortoped) se dikybohu spletl. Nevím, jak dlouho má váš pes problémy a jak vážné, ale pokud se nejedná o extrémně bolestivou záležitost, tak bych asi zkusila několikatýdenní absolutní klidový režim a výborná na tkáně je lazer terapie. Natržený křížový vaz to samozřejmě nespravi, ale pokud by se jednalo o jiný problém (např. svalový) mohlo by vám to hodně pomoci.
Držím palce.

31.3.2022 22:01
nikdonevi

XXX.XXX.105.57

marushka napsal(a):
Mám za sebou plastiku krizového vazu a techniky, které se používají u lidí, se ve veterinární medicíně prostě nepoužívají. U lidí se vezme štěp z jiné části těla (například z čéškoveho vazu nebo z harmstringu) a tím se pak přetržený křížový vaz nahradí. U psů se dříve používaly umělé náhrady vazu, ale pokud vím, tak poměrně často praskaly. Ve veterinární medicíně se tudíž využívá technika náhrady vazu nahradila takovými technikami, kdy defacto dojde k takové změně v uhlení kolene, že pes vaz nepotřebuje. Obecně jsou tyto techniky velmi úspěšné.

Problem u krizového vazu jak u lidí tak u psů je, že poraněná tkáň nesrůstá - neobnovuje se. Natržený křížový vaz tudíž zůstane natržený a většinou je jen otázkou času kdy dojde k ruptuře celkové. Proto se doporučuje operace i u částečných ruptur.

Problém u částečné ruptury je poměrně komplikovaná diagnostika. Zásuvkový test nemusí být průkazný. Srnec je vyhlášený ortoped, takže bych jeho úsudku asi věřila, ale přece jen "důvěřuj ale prověřuj". Sama jsem u svého psa zažila podezření na částečnou rupturu kolenního vazu a veterinář (ortoped) se dikybohu spletl. Nevím, jak dlouho má váš pes problémy a jak vážné, ale pokud se nejedná o extrémně bolestivou záležitost, tak bych asi zkusila několikatýdenní absolutní klidový režim a výborná na tkáně je lazer terapie. Natržený křížový vaz to samozřejmě nespravi, ale pokud by se jednalo o jiný problém (např. svalový) mohlo by vám to hodně pomoci.
Držím palce.

bohužel ulevuje už 5 měsíců, kdy se nám smykla na kluzkém a do toho si ještě to koleno narazila na takové kovové L na vratech, byla jsem s tím i u Nováka, řekl mi prakticky to samé, že to vypadá na natržený vaz, zásuvkový test byl právě ok na rtg žádné změny, jen lupani v koleni a mírně víc tekutiny, Srnec mi dnes prakticky řekl to samo, na rtg není žádná artróza nic, meniskus je v pořádku, ale vzhledem k tomu že i přes klidový režim a nasazení na 3 týdny reumocamu nezabralo tak asi bohužel no.

Přidejte reakci

Přidat smajlík