Májka fialová - varování

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.4.2022 09:49
janaa

XXX.XXX.174.216

Protože se nesmíme nudit, pokračovali jsme o víkendu v trendu na veterině víc než doma. Píšu to tu jako varování, a kdyby se někomu stalo něco podobného, aby se měl od čeho odpíchnout.
Už kdysi jsem v diskuzi někde psala, že zhruba na roce se mi jedna čuba pokusila rozkousnout májku fialovou, strašně slinila, měla třes,naštěstí to vyflusla,vyblila se a dobrý. Bohužel tentokrát to tak jednoduché nebylo. Upozorňuju, že májku jsme nenašli,vzhledem k počátečním příznakům, k tomu,že čuba chytá brouky, a stalo se to během deseti minut na zahradě, je další variantou snad jen spolknutí vosy,včely,čmeláka a bodnutí někde v žaludku. Pravděpodobnost májky je tak 90%, na zahradě je máme, a teď mají zvýšenou aktivitu.
V sobotu dopoledne byla naprosto OK, ještě si vyžebrala povinný příděl od páníčkovi snídaně, pak vyběhla na zahradu. Za deset minut jsem jí našla slinící, zvracela něco podobného našlehanému bílku, byla celá napjatá. Než jsem jí dovezla na veterinu, byla komplet v křeči, křeče šly z břicha (stahy,jak feny u porodu), pokračovaly do zadních i předních nohou a postupně až po hlavu a uši, překrvené všechny tkáně. Okamžitě nasazené léky na alergii, proti křečím,kapačka,protože to nezabíralo hned, a křeče se stupňovaly,tak diazepam. Bohužel ve stavu,co byla,se nejdřív dostavila paradoxní reakce, takže jsme čtvrt hodiny na čubě ležely, aby neskákala do stropu. Naštěstí pak diazepam zabral, čubina se uklidnila. Po čtyřech hodinách na kapačce OK. Po odeznění účinku léků se v noci ještě dostavila menší krize, nejdřív třes svalů, pak opět zvracení a mírné křeče, už jsem měla připravený diazepam do kanyly, naštěstí po deseti minutách se to uklidnilo samo a byl klid. Od neděle už je čubina v pohodě, zatím jí dávám po malých dávkách dietní konzervu,ale bez problému, pro jistotu ještě enterozoogel, léky na ochranu žaludku, a ve středu uděláme kontrolní náběry krve, zda a jak se to odrazilo, a zda nebude mít horší jaterky nebo ledvinové výsledky.
Takže vřele doporučuji, kdo má zahrádku jako dlaň a má možnost, být pozorný, v případě nálezu brouka odnést pryč (nebudu psát likvidovat,majka je chráněná), kdo je na tom jako my, hektar přírodní zahrady,a víte, že u vás májka je, tak pokud by se u psa objevily podobné příznaky, upalovat na veterinu. Jedná se o akutní otravu,anafylaktický šok zevnitř, a upřímně jednu chvíli jsem myslela,že o Adélku přijdeme. Já si nechám doma diazepam,a asi ho budu píchat sobě, protože už mám tik v oku, a bohužel psy, co chytají vše lezoucí, lítající, a tomuhle se zabránit nedá.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.4.2022 09:55

Díky za osvětu Jani a už si ty trable nechte, měli jste toho poslední dobou nějak moc! Ještě, že to dobře dopadlo, ufff.

4.4.2022 09:56
janaa

XXX.XXX.174.216

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Díky za osvětu Jani a už si ty trable nechte, měli jste toho poslední dobou nějak moc! Ještě, že to dobře dopadlo, ufff.

Já si taky říkám Btw Bellina je taky velelovec, si radši nepředstavuju,co by to udělalo s ní

4.4.2022 09:59

janaa napsal(a):
Já si taky říkám Btw Bellina je taky velelovec, si radši nepředstavuju,co by to udělalo s ní

Hele asi je taky na zahradě máme, podle fotky je mi to povědomý, naštěstí naše gerontky si ničeho nevšímají. Taky mě napadlo, co by to udělalo s osmikilovou mopslí...

4.4.2022 10:04
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

No ty....... to nejde napsat ty brďo!!
Teď jsem se koukla, co to je za broučka!
Ještě, že jste to dokázali takhle zvládnout!!!!!! Úplně se ve mě zastavily hodiny, když jsem to četla. A zaplať psíbůh, že jste měla tucha z čeho to vychází.
A taky díky za osvětu, tohle člověk prostěn nejen netuší, ale taky nevymyslí.

4.4.2022 10:05
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Vy snad nemůžete mít chvíli klid , hlavně, že to dobře dopadlo. A jinak teda čuba mi taky chytá brouky .

Já zase studovala, jak vyhnat ze zahrady Slepýše (vím, že jsou chránění). Měli jsme je tu už loni, a letos zase.. Mě by tu nevadili, ale horší bude až na ně narazí psi.

4.4.2022 10:22

Jani, to je děs probůh, čím vším vy v poslední době musíte procházet.
U nás jsou májky jen na protějším kopci, ale ještě je brzo, tady až tak květen. A moji chlupáči naštěstí brouky nežerou, ba naopak, Dráček se jich bojí. Když začnou lítat chroustíci, zdrhá domů. :-)

4.4.2022 10:31
assil

XXX.XXX.121.3

Koukám na toho brouka, u nás teda asi není. Doufám.

4.4.2022 10:37
lesnížínka

XXX.XXX.9.69

Tak v tomto jsem já nikdy neměla problém, psi nikdy nic podivného nežrali, žrát nějakého brouka či hada by je vůbec nenapadlo. Přišli koukli, v případě hada pro jistotu utekli

4.4.2022 10:38

Majky nám po zahradě lozí běžně, vím, že jsou jedovaté. Nenapadlo mě, že by to pes sežral 😯

Díky za varování, začnu je stěhovat, jen musím vymyslet kam...

4.4.2022 11:48
janaa

XXX.XXX.174.216

lesnížínka napsal(a):
Tak v tomto jsem já nikdy neměla problém, psi nikdy nic podivného nežrali, žrát nějakého brouka či hada by je vůbec nenapadlo. Přišli koukli, v případě hada pro jistotu utekli

Hele z hadů mají taky respekt (teda u buldočky pochybuju), ale brouk prej jako brouk. Známá,co je přes brouky mi psala,že snad majka má nějaký neobvyklý pach,tak to může psa lákat...
Jinak kamarádka z jihu Čech mi psala,že mají už za sebou bohužel velmi podobnou zkušenost, a bojí se hlavně u štěňat

4.4.2022 12:07
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

janaa napsal(a):
Hele z hadů mají taky respekt (teda u buldočky pochybuju), ale brouk prej jako brouk. Známá,co je přes brouky mi psala,že snad majka má nějaký neobvyklý pach,tak to může psa lákat...
Jinak kamarádka z jihu Čech mi psala,že mají už za sebou bohužel velmi podobnou zkušenost, a bojí se hlavně u štěňat

Já nevím, jak by na ty hady reagovali, ale právě před pár týdny jsme toho slepýše na zahradě měli, byl v kotci na dlatbě a všimla jsem si ho dřív než psi, takže jsem do kotce zavřela, aby k němu psi nešli . Ale teda koukali na něj se zájmem a hrnuli se k němu... kdyby měli možnost, tak k němu jdou a co by bylo pak netuším... Myslím, že přinejmenším by ho "testovali" packou, což by taky mohlo být jeho poslední, no a dost možná by to vzali i do huby, hlavně fena.

Hele z hadů mají taky respekt (teda u buldočky pochybuju)

ty jo, buldočka je nezdá , tipovala bych to obráceně

4.4.2022 12:08

Pro naše potvůrky jsou hadi děsně zajímaví, nejstarší už byla i kousnutá zmijí.

4.4.2022 12:10
janaa

XXX.XXX.174.216

Slepýš je pro psy žížala,ne had toho nepočítám

4.4.2022 12:12
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

janaa napsal(a):

No hele tenhle byl docela velkej , teda aspoň pro mě . Ale je pravda, že s jiným hadem se psi zatím nesetkali. Ale tak nějak pochybuju, že by z něho měli respekt .

4.4.2022 12:14
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

janaa napsal(a):

Furt čerf! (pardon, to se nedalo, musela jsem)

Když jsme u těch hadů překvapila mě flekatá pomatená , když v lese narazila na hada - naštěstí užovku - udělala něco, co by člověk čekal od psa s mozkem. Zcela jasně varovala, že nebezpečí, nechoďte sem . To mě vážně dost překvapila.

Neregistrovaný uživatel

4.4.2022 12:20
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.26.246

marcelaamax napsal(a):
No hele tenhle byl docela velkej , teda aspoň pro mě . Ale je pravda, že s jiným hadem se psi zatím nesetkali. Ale tak nějak pochybuju, že by z něho měli respekt .

Jen dodám že slepýš není had. Ale beznohá ještěrka 😁

4.4.2022 12:23
janaa

XXX.XXX.174.216

marcelaamax napsal(a):

Hele mě kdysi překvapil jagoš,kterej vraždil všechno,ale když narazil na zmiji,tak řval jak protrženej,ale nepřiblížil se k ní

4.4.2022 12:31

ufff - hlavně že to dobře dopadlo...

na zahradě májky nemáme - ale v Jizerkách už jsme je potkali (a někde ji máme i vyfocenou). Naštěstí žádný dogoun se nesnižoval k tomu, lovit a žrát jakoukoli žoužel... Uvidíme co Mistr Yoda - ten zatím chroupá na zahradě jen páskovky - že prý šnečky potřebuje na klouby a kosti...

4.4.2022 12:32
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Jen dodám že slepýš není had. Ale beznohá ještěrka 😁

jo, vím, že to není had

4.4.2022 12:33
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

janaa napsal(a):
Hele mě kdysi překvapil jagoš,kterej vraždil všechno,ale když narazil na zmiji,tak řval jak protrženej,ale nepřiblížil se k ní

Jo, třeba by taky překvapili, doufám

4.4.2022 12:33
janaa

XXX.XXX.174.216

ufff - hlavně že to dobře dopadlo...

na zahradě májky nemáme - ale v Jizerkách už jsme je potkali (a někde ji máme i vyfocenou). Naštěstí žádný dogoun se nesnižoval k tomu, lovit a žrát jakoukoli žoužel... Uvidíme co Mistr Yoda - ten zatím chroupá na zahradě jen páskovky - že prý šnečky potřebuje na klouby a kosti...

Hele,to by se člověk zbláznil,to zas může chytnout plicnivky

4.4.2022 12:34
domi.t

XXX.XXX.131.130

Jani,ďakujeme za varovanie Tiež pevne verím,že už bude len dobre,musí!

S psami,čo sú pomaly ako popelnice,všetko chcú ňuchať,žrať, je ťažko...ja len dúfam,že Nefret bude mať kopu šťastia a podobných experimentom sa vyhne. Schválne píšem,že kopu šťastia,lebo rozum,ten za ňou síce uteká,ale ona je stále rýchlejšia

4.4.2022 12:41

janaa napsal(a):
Hele,to by se člověk zbláznil,to zas může chytnout plicnivky

já vím... ale to bych ho nemohla pustit ven... Máme jich plnou zahradu.

4.4.2022 12:43
janaa

XXX.XXX.174.216

No právě,proto píšu,že to by se člověk fakt zbláznil. Ať si chroupne

4.4.2022 12:50

..děkuji moc za varování....užila jste si tedy i čubinka, posílám ji pohlazení..

4.4.2022 13:47

Mně teda jednou Hupina volízla ropuchu (původní záměr byla zajisté totální likvidace, pak si to rozmyslela) a taky skončila na vet. Naštěstí jen hodně slintala. Ale nebyla jsem doma a tchýně vyšilovala, já bych to asi bez vet vydržela.

4.4.2022 14:07

janaa napsal(a):

Jakápak žížala, pro naší žížalu je slepýš had Jinak dneska jsme ho dopoledne potkaly, v +5°C se vyhříval na asfaltu. Zahájil sezónu bez ohledu na to, že v noci mrzne.

4.4.2022 14:56
lupus4

XXX.XXX.205.61

Doplňte si vzdělání slepýš NENÍ had, je to beznohá ještěrka a velmi zajímavý tvoreček (vejcoživorodý) a nedovolte nikomu (ani psům) ho zabíjet, už tak má predátorů dost...v zajetí se dožívají až 40 let
(jako kluk jsem je více jak 8 let choval i rozmnožoval a vypouštěl...měl jsem 1,2)

4.4.2022 15:52
lesnížínka

XXX.XXX.9.69

lupus4 napsal(a):
Doplňte si vzdělání slepýš NENÍ had, je to beznohá ještěrka a velmi zajímavý tvoreček (vejcoživorodý) a nedovolte nikomu (ani psům) ho zabíjet, už tak má predátorů dost...v zajetí se dožívají až 40 let
(jako kluk jsem je více jak 8 let choval i rozmnožoval a vypouštěl...měl jsem 1,2)

U nás jsem slepýše viděla snad jen dvakrát v životě, nevím proč, ale nějak nejsou. Jelikož mám potok před domem a náhon za domem, u baráku jezero, užovek tu byl hafl, obojkových i stromových. Ty lovila bohužel stará kočka, když byly ještě jak tkaničky. Tuhle mladou jsem neviděla, doufám, že ta to dělat nebude, to bych byla zlá, užovky jsou NAŠE Po pár letech sucha, je bohužel i jejich výskyt už značně omezený

4.4.2022 15:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

lupus4 napsal(a):

Já jsem psala už výše, že vím, že to není had (jen z pohledu psa je to asi jedno, ten to asi nerozliší)... A ani nechci, aby je psi zabíjeli, ale jako bohužel fakt nemůžu ohlídat celou zahradu a každého slepýše někam odnášet, a i tak nějak tuším, že se stejně vrátí...Když u toho budu, tak se samozřejmě pokusím zasáhnout, ale když budou psi zrovna na druhé straně zahrady, stejně tak slepýš, tak prostě nevím. Proto jsem studovala na internetu, jestli se dají nějak vypudit ze zahrady, ne proto, že by mi tu nějak vadili (prý mají rádi slimáky, což by se i hodilo), už vůbec ne proto, že bych jim chtěla ublížit, ale naopak pro jejich bezpečí. Jediné, co jsem našla, že nemají rádi hluk, naopak mají rádi klid, a že do jisté míry pomáhají různé větrníky z plastu a podobně, které dělají nějaký hluk... No ale nevím, nepřijde mi naše zahrada jako extra klidné místo , když je hezky tak nám tam běžně hraje rádio, na zahradě se pracuje, řeže, sváří, seká, motorovka, sekačka, vrtačka atd., tak si nějak myslím, že ani větrník z plastu nepomůže .

4.4.2022 16:21
lesnížínka

XXX.XXX.9.69

Když jsme šli průchodem k jezeru, je to po trávníku, mezi dvěma kopci, tak najednou Berry nadskočil a s vytřeštěnýma očima vyběhnul na kopec s kytkama, koukaje do jednoho místa. Přišla jsem tam s Workou, co jako blbne a uprostřed byla opravdu velká užovka, tak metr dvacet, šířky mého zápěstí(pak jsme jí pracovně říkali ,,matka rodu") Worka přišel tak na metr, opatrně zavětřil, říkám mu: hadice, tak ji prostě obejdem. Obešli jsme ji taky přes kytky a dál si jí psi nevšímali. To bylo první velké setkání, byli i ještě mladí. Od té doby jsme už potkávali jen její ,,dceru", ta byla skoro o polovinu menší a pak v jezeře ty ,,tkaničky". Na ten zbytek psi vždycky už reagovali tak, že je prostě jen obešli, ani Berry už se tak neděsil

4.4.2022 18:03

Májku jsem si kdysi pochovala, za odměnu mě žlutě "počurala" , sekret bez zápachu, umyla jsem si ruce v rybníce a doma si přečetla, že na mě skoro sáhla smrt ...si dělám srandu. ale i tak jsem šla do společnosti- hospody na jedno, nechtěla jsem doma zemřít sama. kdyby náhodou. Takže vím kde jsou.(u nás dvě lokality)
Pak jsem jí našla v trávě i na Lipně...nedá se přehlédnout.

4.4.2022 18:46
Caty

XXX.XXX.51.50

janaa napsal(a):

Závidím inteligentního psa, nám takhle jezevčík přinesl zmiji do chaty - zmije zakouslá jemu do čenichu, on zakouslý do zmije. No nakonec to přežil, ale sranda to nebyla.

4.4.2022 18:57
janaa

XXX.XXX.174.216

Caty napsal(a):
Závidím inteligentního psa, nám takhle jezevčík přinesl zmiji do chaty - zmije zakouslá jemu do čenichu, on zakouslý do zmije. No nakonec to přežil, ale sranda to nebyla.

Tak většina zmijích uštknutí nebývá záměrná, a ani psi většinou po zmijích nejdou, prostě čuchaj,až jsou tak blízko,že zmije kousne, nebo na ní šlápnou. Takže klidně si mohl dojít jen pro pomoc. Každopádně dobře,že to dopadlo
Ferda byl všechno,jen ne inteligentní

4.4.2022 19:24
Caty

XXX.XXX.51.50

janaa napsal(a):
Tak většina zmijích uštknutí nebývá záměrná, a ani psi většinou po zmijích nejdou, prostě čuchaj,až jsou tak blízko,že zmije kousne, nebo na ní šlápnou. Takže klidně si mohl dojít jen pro pomoc. Každopádně dobře,že to dopadlo
Ferda byl všechno,jen ne inteligentní

Měl štěstí, že se to stalo u auta a v pracovní době veteriny, za těch 15 min do města se mu ta hlava zvětšila snad 3x a už kolaboval, stát se to někde v lese, udusil by se. Mám z toho od té doby docela strach, stát se mi to v lese s labíkem, do auta ho nedonesu. Ale tak zase jak píšete výše, to by člověk nemohl vytáhnout paty z domu.

4.4.2022 20:42
lupus4

XXX.XXX.205.61

Caty napsal(a):
Měl štěstí, že se to stalo u auta a v pracovní době veteriny, za těch 15 min do města se mu ta hlava zvětšila snad 3x a už kolaboval, stát se to někde v lese, udusil by se. Mám z toho od té doby docela strach, stát se mi to v lese s labíkem, do auta ho nedonesu. Ale tak zase jak píšete výše, to by člověk nemohl vytáhnout paty z domu.

stát se mi to v lese s labíkem, do auta ho nedonesu

zdravej labík by to rozchodil sám, zmijka má jedu okolo 10 miligramů, ale všechno dá, jen když kouká psovi z tlamy a nic jiného jí už nezbývá...
jinak kousnout může i jen "na sucho" bez jedu a při normál kousnutí dá jen cca 1/3
což je prd ...
takže nebezpečí jen pro malinkatý psy a malý děti a alergiky

byl jsem svědkem, když štěně AM cca 30kg, takhle se přišlo pochlubit s "úlovkem" a bylo uštknutý na hlavu min 3x než jí umordovalo...hlavu jak škopek a za pár dní to splasko a bylo OK

5.4.2022 10:11
eli22

XXX.XXX.58.39

Májku jsem si kdysi pochovala, za odměnu mě žlutě "počurala" , sekret bez zápachu, umyla jsem si ruce v rybníce a doma si přečetla, že na mě skoro sáhla smrt ...si dělám srandu. ale i tak jsem šla do společnosti- hospody na jedno, nechtěla jsem doma zemřít sama. kdyby náhodou. Takže vím kde jsou.(u nás dvě lokality)
Pak jsem jí našla v trávě i na Lipně...nedá se přehlédnout.

Dá se ta májka s něčím splést? Já ten název v životě neslyšela /myslela jsem, že je to nějaká rostlina /. A vůbec nevím, Jestli jsem se s ní někdy setkala.

5.4.2022 10:17
lupus4

XXX.XXX.205.61

"kouká jí zadek" z krovek má je krátký

5.4.2022 10:19
eli22

XXX.XXX.58.39

lupus4 napsal(a):
"kouká jí zadek" z krovek má je krátký

Tak ta se splést asi nedá. A myslím, že jsem se s ní nesetkala. Díky.

5.4.2022 16:36

Já mám pocit, že jí občas zahlídnu na dvoře...to občas znamená, že třeba jednou za dva roky. V přírodě nevím, to by vysloveně musela lézt třeba přes cestu.

Teda vůbec jsem netušila, co je to za brouka (jako malému děcku mi bylo dospělými řečeno, že je to inkousťák) a hlavně, že je jedovatý.

Několikrát byli přistiženi berbeři, že to "loví" na dvoře, dostali vyhudlíno, že jestli takovej hnusanec dají do tlamy, tak jim do smrti nedám pusu a brouk byl vymeten do vegetace, kde už jeho lezení nikoho nefascinovalo tak jako na té dlažbě.

Přiznám se, že jsem se docela vyděsila, protože malej Mates tam minule taky naháněl nějakýho broučka a mám strach, že by lovil i tu Májku a co by to udělalo s takovým špuntem.

5.4.2022 17:42

Já mám pocit, že jí občas zahlídnu na dvoře...to občas znamená, že třeba jednou za dva roky. V přírodě nevím, to by vysloveně musela lézt třeba přes cestu.

Teda vůbec jsem netušila, co je to za brouka (jako malému děcku mi bylo dospělými řečeno, že je to inkousťák) a hlavně, že je jedovatý.

Několikrát byli přistiženi berbeři, že to "loví" na dvoře, dostali vyhudlíno, že jestli takovej hnusanec dají do tlamy, tak jim do smrti nedám pusu a brouk byl vymeten do vegetace, kde už jeho lezení nikoho nefascinovalo tak jako na té dlažbě.

Přiznám se, že jsem se docela vyděsila, protože malej Mates tam minule taky naháněl nějakýho broučka a mám strach, že by lovil i tu Májku a co by to udělalo s takovým špuntem.

Je to MAJKA s krátkým A, ne májka, to je paštika nebo ozdobený strom na návsi😉

Žije jich u nás víc druhů, ty největší a nejhojnější dva jsou majka fialová a majka obecná. Tvarem těla jsou podobné, zadeček nosí více či méně vysunutý z krovek. Sem tam se dá narazit na menší druhy, u nás jen na některých lokalitách. Chráněné i jedovaté jsou všechny.
http://www.lastura.cz/rejstrik/majka.html?mnu=900

5.4.2022 17:52

Žije jich u nás víc druhů, ty největší a nejhojnější dva jsou majka fialová a majka obecná. Tvarem těla jsou podobné, zadeček nosí více či méně vysunutý z krovek. Sem tam se dá narazit na menší druhy, u nás jen na některých lokalitách. Chráněné i jedovaté jsou všechny.

Tak to se omlouvám za omyl.

5.4.2022 17:52

Teda děkuju zase za osvětu a hlavně pejsa, že je v pohodě už. Vzpomínám, že se to tu probíralo minulý rok, což bylo pro mne novina. Vůbec toho brouka neznám 🤦‍♀️ jak jsem stará, tak jsem nevzdělaná. 🤷‍♀️
A fotky supr...překvapuje mne, že je tolik různých Majek

5.4.2022 18:02
janaa

XXX.XXX.174.216

Anooo,ta čárka se tam nějak připletla

5.4.2022 18:31

janaa napsal(a):
Anooo,ta čárka se tam nějak připletla

No hlavně, kdyby Mates ulovil na dvoře paštiku, tak to nebude takovej průšvih

5.4.2022 18:33
janaa

XXX.XXX.174.216

No hlavně, kdyby Mates ulovil na dvoře paštiku, tak to nebude takovej průšvih

A u nás se takový věci nevyskytujou,paštiky považuju za jedovatý já,to by neměla Adéla,kde sebrat

6.4.2022 11:46
janaa

XXX.XXX.174.216

Tak jsme z toho venku, krevní testy všechny v pořádku, ani se neodrazila to kvantum léků, co jsme do ní naprali. Jen jsem obohatila domácí lékárničku o antihistaminika a diazepam v injekční podobě, pevně ale doufám,že je nebudu muset použít

6.4.2022 12:13

janaa napsal(a):
Tak jsme z toho venku, krevní testy všechny v pořádku, ani se neodrazila to kvantum léků, co jsme do ní naprali. Jen jsem obohatila domácí lékárničku o antihistaminika a diazepam v injekční podobě, pevně ale doufám,že je nebudu muset použít

ufff - tak ať už máte chvíli klid...

6.4.2022 13:47

Koloběhem života jsou majky vázané na včely. Takž tam, kde jsou úly, mohou se vyskytnout častěji.
A jako všechno, rozšiřují si svá výskytiště do, dříve chladnějších, oblastí.

6.4.2022 17:16
lesnížínka

XXX.XXX.6.219

Koloběhem života jsou majky vázané na včely. Takž tam, kde jsou úly, mohou se vyskytnout častěji.
A jako všechno, rozšiřují si svá výskytiště do, dříve chladnějších, oblastí.

Jo, jo, u nás se vyskytují max 10let.

7.4.2022 10:50
fikovnice

XXX.XXX.68.26

marcelaamax napsal(a):
Vy snad nemůžete mít chvíli klid , hlavně, že to dobře dopadlo. A jinak teda čuba mi taky chytá brouky .

Já zase studovala, jak vyhnat ze zahrady Slepýše (vím, že jsou chránění). Měli jsme je tu už loni, a letos zase.. Mě by tu nevadili, ale horší bude až na ně narazí psi.

Vzhledem k mé zde již chronicky známé hadofobii se Tě Marci zeptám, zda ses něco o odpuzení slepýšů dočetla? Já jich mám také fůry - na zahradě i dvoře. Ty nijak neřeším. Ale, jak se zde asi ví, potřebuji vypudit tu hadici užovku.
Já vím, já vím...hadaři mi zase začnou spílat.

7.4.2022 11:18

K tem hlemyzdum a slimakum - my jich mame na zahrade taky hodne, staci tedy pravidelne odcerveni?

Ja ty potvurky v sezone sbiram, ale urcite jich neseberu 100%.

Dneska se zrovna Tapka na jednoho hlemyzde dobyvala, dala si rict, ze to je fuj, ale nedelam si iluze, ze to priste zase nezkusi, az u toho nebudu.

Mame tu i zaby, jesterky, to by asi fakt nemohla byt na zahrade sama.

7.4.2022 11:44
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

fikovnice napsal(a):
Vzhledem k mé zde již chronicky známé hadofobii se Tě Marci zeptám, zda ses něco o odpuzení slepýšů dočetla? Já jich mám také fůry - na zahradě i dvoře. Ty nijak neřeším. Ale, jak se zde asi ví, potřebuji vypudit tu hadici užovku.

Nene, nic jsem nenašla, krom těch plastových větrníků a něčeho, co dělá hluk, ale jak jsem psala výše, u nás i ten hluk je a stejně tu jsou, takže si myslím, že ani to není účinné.

7.4.2022 13:27
lupus4

XXX.XXX.205.61

fikovnice napsal(a):

ntvl, jezdíš tam stejně jednou za uherák, tak co kdybys ji prostě nechala na pokoji ...
vona tě fakt vyhledávat nebude

a jít na hady s hlukem, když neslyší, je stejný jako ultrazvuk na klíšťata

7.4.2022 13:41
marcelaamax

XXX.XXX.189.248

Tak já hledala info vyloženě o slepýších 😉 a ten slyší ne?

7.4.2022 13:45
eli22

XXX.XXX.181.79

marcelaamax napsal(a):

Já když jdu do míst, kde je hodně hadů, tak dupu. Otřesy zapůsobí. Hadi mi nevadí, jen jednou po mně vyjela hadice, protože byl těhotná, asi nemohla rychle útéct a vedle byly borůvky, o které jsem stála. Ale stihla jsem ucuknout.

7.4.2022 14:12
lupus4

XXX.XXX.205.61

marcelaamax napsal(a):

jo, ale spíš než hluk mu vadí RUCH, zkrátka když nemá klid

7.4.2022 15:06

K tem hlemyzdum a slimakum - my jich mame na zahrade taky hodne, staci tedy pravidelne odcerveni?

Ja ty potvurky v sezone sbiram, ale urcite jich neseberu 100%.

Dneska se zrovna Tapka na jednoho hlemyzde dobyvala, dala si rict, ze to je fuj, ale nedelam si iluze, ze to priste zase nezkusi, az u toho nebudu.

Mame tu i zaby, jesterky, to by asi fakt nemohla byt na zahrade sama.

mám pocit, že ne každé odčervení zabírá na všechny druhy a stádia hlístic... Ale to se opravdu neustále chemickým bojem řešit nedá. Mám tak nějak uloženo v hlavě, že pokud pes opakovaně kašle, je fajn udělat i test na plicní červivost...
Všechna štěňata mi ulity chroustala (matka příroda ví, kde se minerály dají sehnat), problém nemělo žádné. Tak nevyšiluju.
Ještěrky jedovaté nejsou - ale byla by jich škoda, pokud by byly loveny. Ale většinou stihnou zdrhnout a žádný náš pes je neměl snahu lovit. S lovením žab (či mloků) je větší psina - umí udělat díky jedu docela solidní reakci, která psíky naučí, že to není dobré sousto.

7.4.2022 21:23

mám pocit, že ne každé odčervení zabírá na všechny druhy a stádia hlístic... Ale to se opravdu neustále chemickým bojem řešit nedá. Mám tak nějak uloženo v hlavě, že pokud pes opakovaně kašle, je fajn udělat i test na plicní červivost...
Všechna štěňata mi ulity chroustala (matka příroda ví, kde se minerály dají sehnat), problém nemělo žádné. Tak nevyšiluju.
Ještěrky jedovaté nejsou - ale byla by jich škoda, pokud by byly loveny. Ale většinou stihnou zdrhnout a žádný náš pes je neměl snahu lovit. S lovením žab (či mloků) je větší psina - umí udělat díky jedu docela solidní reakci, která psíky naučí, že to není dobré sousto.

Dekuji za odpoved taky nebudu vyšilovat, povedu v patrnosti pro pripad kasle

20.4.2022 23:19

Pro zajímavost přidávám info z dnešního povídání se známým. Jeho pes (3letý, absolutně zdravý) měl podobné akutní příznaky koncem února/přelom března, také chvíle na zahradě a pak hospitalizace přes noc na klinice. Na příčinu se vlastně nepřišlo, pes zachráněn a bez následků. Za možnou příčinu byla označena otrava nějakými mykotoxiny či aflatoxiny, plesnivý vlašský ořech schroustaný a vyhrabaný. Ale to by nešlo tak rychle asi. Řekla jsem mu o vaší zkušenosti, byl překvapený a bude pozorovat brouky, něco podobného tam měli. Je to jedno z nejlogičtějších vysvětlení.

21.4.2022 00:04
lupus4

XXX.XXX.205.61

dnes jsem ji (majku) pozoroval na mýtině v lese, (psa striktně u nohy, ale vůbec si ji nevšiml)

12.5.2022 20:56
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Já děkuji za tuto diskuzi, dneska mě děti na zahradě upozornili na velkého brouka, vyfotila jsem si ho a vygůglila, co je to zač a ona ta májka fialová, tak jsme jí hned od nás vystěhovali. Malina jí nezaregistrovala. Kdybych to tu nečetla, tak jsem jen mávla rukou, že prostě brouk a nejspíš by jí Malina našla a chtěla si s ní hrát.

12.5.2022 21:02
janaa

XXX.XXX.174.173

Trickyvoo napsal(a):
Já děkuji za tuto diskuzi, dneska mě děti na zahradě upozornili na velkého brouka, vyfotila jsem si ho a vygůglila, co je to zač a ona ta májka fialová, tak jsme jí hned od nás vystěhovali. Malina jí nezaregistrovala. Kdybych to tu nečetla, tak jsem jen mávla rukou, že prostě brouk a nejspíš by jí Malina našla a chtěla si s ní hrát.

Bezva,proto jsem to i psala. Já včera našla jednu při sekání, dneska další při vykopávání kamenů ve skalce

Přidejte reakci

Přidat smajlík