Bari

XXX.XXX.170.23
Dobrý den, od ledna řešíme průjem. Byl u veterináře a dostal Smectu a nějakou injekci s antbiotikem , která ho měla vyléčit. No, nestačila.. a řek že je cukrovkář a píchnul inzulín, na jeho doporučení měl dietu -vařená rýže s vločkama a psyliem a vařené nebo pečené maso s mrkvičkou. Mrkev jak jsem nakrájela tak jí vykadil. A mělo se to srovnat. Vyšetření nenabízel nebo negoval že budou k ničemu, dlouho trvá výsledek, z jeho zkušeností letitých ví co dělá atd... Pak to přisuzoval cukrovce a to trvá mnohem déle než to inzulín urovná do původního stavu. Jeho dieta akorát rozházela psa natolik že mu zvedala glykemii atd.. Celkově jsme asi vystřídali šest veterinářů a udělalo se vyšetření krve, koprologie, výtěr z konečníku několikrát, sono pětkrát, vyšetření slinivky...
Když shrnu tak od toho ledna byl léčen- Asi penicilinem ( antibitická injekce), Smecta,
Buscopanem na bolest, Enroxilem 10 dnů jsem píchala injekce. Ještě dostal nějakou injekci na nakopnutí slinivky, ale bohužel nevím jak se jmenovala a to pomohlo hodně na snížení glykemky.
léčba Enterozoo gelem, Streptonamidem, Entizolem 10 dnů. Biseptol, Enteromomicro complex, Probican pastu, ale ta mu nedělá dobře začne mu zvedat žaludek... Teď chodíme na injekce B12 jediný je že by stále papal a nemůže jen 2x za den s inzulínem :-( Vždy se průjem zlepší nebo vymizí po dobu brání antibitik. Po dobrání vydrží max. týden bez průjmu a opět se vrací. Už dávno nevařím dietu, začala jsem dávat vlhké krmivo jako paštiku, vynechala jsem kuřecí, vločky, rýži, dávám heřmánkový čaj, nevím, jestli zabírá nebo to aspoň ten průjem nerozjíždí tak rychle..
Máte s tím zkušenost, je ještě nějaká léčba možná?
Uživatel s deaktivovaným účtem

A co že má za diagnózu, konkrétně?
EPI + diabetes?
Nebo nevíte?
Bari

XXX.XXX.170.23
Diabetes asi je , když musíme píchat 2x za den Caninsulin. Tam ten mu stanovil diagnozu z lakmusového proužku co namočil do moče. Zčernala mu glukoza, ketony aměl krev moči, řek že je diabetik, pak ho změřil glukometrem a píchnul inzulín... Vyšetření z krve odmítnul , že je to teď rozházené a nebude to k ničemu že diabetik stejně je. Na 9,3 kg nejdřív dostal 3,5 a měl 10 glykemku ale pak stejně skoro co třetí den zvyšoval, jsem měla dávat 8,5 ráno i večer. Už jsem mu nevěřila a šla jinam na veterinu. Měl infekci močáku slabou, což tamten taky musel vědět, ale asi záměrně neřekl.
Jiný udělal z krve na slinivku, posílalo to někam do německa. opíšu zprávu.
Gastrointestinal diseases
Canine specific Pancreatic Lipase 32ug/l
200 ug/L not suspicious of pancreatitis
201- 399 ug/L borderline result
400 ug/L suspicious of pancreatitis
Folic acid výsledek 8- rozhraní 21,1-54,0 nmol/l
Vitamin B12 výsledek 142- rozhraní 173 - 599 nmol/l
TLI Výsledek 8,39 rozhraní není
provisional reference range 8,5 - 35 ug/l
Cortisol ( ECLIA) výsledek 80,3 rozhraní 24,8 -124,2 nmol/l
Parazitologické trusu čtyři dny jsem sbírala
flotace negativní
diagnostika giardií negativní
chemické
aktivita proteáz - normální aktivita
průkaz tuků- normální nález
průkaz volných mastných kyselin- normální nález
průkaz svalových vláken negativní
otiskový preparát-nrmální počet a zastoupení bakterií
-komentář-bez nálezu
výtěz z konečníku no vždy prý ok jen nepatrně bičíkovce ve velmi malém přemnožení od normálu, ale prý když proběhla léčba před měsícem Entizolem a minulý týden dobral Biseptol že to stačí...
Já tomu nerozumím, ale asi OK když jen chodíme na injk. B12 1x týdně a to je teď vše..
Průjem to nevyřešilo.. čtyři měsíce řešit průjem je to náročné pro všechny ..já nevím jestli bych si pomohla změnit veta

Nejsem vet, bodlinka jistě odpoví lépe, ale dělal někdo tomu psovi sono a/nebo rtg břicha? Mi ta diagnostika stále přijde nějak nedostatečná...? Co třeba cizí těleso?

napsal(a):
Nejsem vet, bodlinka jistě odpoví lépe, ale dělal někdo tomu psovi sono a/nebo rtg břicha? Mi ta diagnostika stále přijde nějak nedostatečná...? Co třeba cizí těleso?
"sono pětkrát" píše tazatelka

asi by pomohlo změnit veta.

napsal(a):
"sono pětkrát" píše tazatelka
Přehlídla jsem, díky.
Bari

XXX.XXX.170.23
GLU Výsledek 9,16 mmol/L rozhraní 3,89 - 7,95
CREA Výsledek 65 rozhraní 44 - 159
UREA 10,0 mmol/l rozhraní 2,5 - 9,6
BUN/CREA výsledek 38 rozhraní 0 - 0
TP výsledek 72 g/l rozhraní 52 - 82
ALB výsledek 35 g/l rozhraní 22 - 39
GLOB výsledek 37 g/l rozhraní 25 - 45
ALB/GLOB výsledek 1,0 rozhraní 0 - 0
ALT výsledek 32,0 U/L rozhraní 10 - 125
ALKP výsledek 155,0 U/L rozhraní 23 - 212
SDMA výsledek 9,0 ug/dL rozhraní 0 - 14
Nevím čím , jak mu udržet glykemku během dne i noci , speciální granule nežere už jsme měli od všech značek . Stále to zvyšují byl i na glykemické křivce a kolisá muto šíleně ráno 19,8 Jako potravinová alergie se to nikomu nezdá, když nezvrací. Ale řeknu vám , že takhle jeho výtvor nikdy nesmrděl jako teď, co má ten problém... o jeho občasných plynových únicích ,který neslyšíte, ale než dojdete k oknu tak vám slzí oči ani nemluvím.. Jeden vet dokonce doporučil Glimepirid nevim jestli by nebyl lepší než ten inzulín, nebo k tomu dát?

Celkově jsme asi vystřídali šest veterinářů a udělalo se vyšetření krve, koprologie, výtěr z konečníku několikrát, sono pětkrát, vyšetření slinivky...
Bari, odkud jste? Třeba je poblíž nějaká dobrá klinika nebo vet, kterého by místní doporučili jako na slovo vzatého.
Bari

XXX.XXX.170.23
Poradíte nám sedmého veterináře jsem z prahy ale co bude konečně vědět, já totiž už nevím, jak bych vybrala .. podle čeho vždy to bylo podle recenzí... Chtěla bych najít takového co je i přes bylinky, homeopatika. Všichni to doposud negovali s výsměchem, ale já si nemyslím , že je to na h..., u zvířat stačí naťuknout, pomoct a pomůže si tak jako v přírodě by si pomohl sám...
A ještě se zeptám na zahuštění moče pomohl inzulín, už se nepočúrává a je něco na zahuštění stolice? Někdo radil pektin E440 ale nevím kolik a jak často nebo něco pro lidi?
Bari
napsal(a):
Poradíte nám sedmého veterináře jsem z prahy ale co bude konečně vědět, já totiž už nevím, jak bych vybrala .. podle čeho vždy to bylo podle recenzí... Chtěla bych najít takového co je i přes bylinky, homeopatika. Všichni to doposud negovali s výsměchem, ale já si nemyslím , že je to na h..., u zvířat stačí naťuknout, pomoct a pomůže si tak jako v přírodě by si pomohl sám...
A ještě se zeptám na zahuštění moče pomohl inzulín, už se nepočúrává a je něco na zahuštění stolice? Někdo radil pektin E440 ale nevím kolik a jak často nebo něco pro lidi?
Homeopatika Vám tu poradí "Lesnížínka"...
Já to jen prolítla...a extrémně smradlavé exkrementy a flaty bývají u pankreatitidy (ev. jiném postižení pankreatu). Stolice má i jiné vzezření - mastná, může být šedavě zbarvená.

Bari
napsal(a):
Třeba mrkev.

A co vlastně teda žere? Tu potravinovou alergii bych určo otestovala, to nemusí být jen zvracení, známej (jo, všežravec, já vím) měl intoleranci na lepek, a prostě potíže se střevy, zuby, klouby, ale nezvracel. To může mít různé projevy, a pokud se děje potíž až ve střevech, nemusí zvracet.
Jinak proč dáváte vlhké krmivo? To spíš ten průjem "podpoří", žeano. Málo pije? Nebo..? Nějak mi to nesepíná, ten důvod.
No a nakonec... nevím, jestli místní vědí, ale - co je to za psa, jak je starý?
Bari

XXX.XXX.170.23
Vařený mu prostě nesedí, nemůžu si pomoct co jsem vyměnila za paštiky o polovinu se to zlepšilo, začala jsem přidávat do jídla lžičku křemeliny no nesmrdí tolik a z tlamky už to není taky kanál...ale už bohužel jak desinfekce -diabetickej dech... Vadí mu i vařený maso ,možná jen kuřecí já to nechci zkoušet, potvrzovat v praxi jak vet. na to si ten pejsan zkusil dost...mléčné což dříve bylo v pohodě to taky nemůže. Mrkev nestráví vykadí v nezměněném stavu...
Zase se mu to vrací dneska od noci běháme dostal včera i dnes DiaDog a žádná změna. Hovínko má takové bez tvaru a gelové, nejde sebrat jen seškrábnout a prdí zase, v pátek jde na inj.B tak snad už to vyřeší- Já proti testům na alergii nic nemám ,ale nějak to vet stále odkládá , prý by to možná bylo IBD myslim že říkala... ale zase nic a léčba nic...už to tam řeší na klinice tři veti a výsledek žádnej... Jediný co slyším je že jsme komplikovaný případ, takovej pacient tam ještě nebyl, nemá učebnicový příznaky... Po těch B inj. je hladovej ale nikdo mi neřk jak to mám udělat i diabetika když má stravu 2x za den... Pije stejně nebo trochu víc protože má hlad a nic není jde pít to dělal vždycky... pes po kastraci 11-12 let směska

Křemelinou nic nezkazíte.
Mrkev mu nastrouhejte, můžete zkusit povařit. Nebo zkuste drcený/mletý kmín, jestli nepomůže (dávkování jukněte někde na webu, ale ono je to dost aromatické, takže když toho dáte víc, asi nesežere). A ostropestřec bych dala. Ať se jatýrka posnaží. Klidně i psyllium.
Testy na alergii si můžete prostě objednat z vlastní vůle. Vy jste zákazník, pokud nejde o nějaký kuchací zásah na zdravém psovi nebo podobnou protizákonnou záležitost, tak by vám měli vyhovět, pokud nevyhoví, jděte jinam (zpátky třeba k někomu, kdo už psa viděl, a je ochotný testy udělat). Třeba zjistíte, že je alergický na soju a zároveň na kuře.
Játra má teda ok, jo (v těch výsledcích krve se nevyznám)? Pokud se zlepšilo po podání ATB, je to divné. Že by zvrhlá mikroflora ve střevech? Možná by stála za to nějaká dlouhodobější léčba... A pak třeba probiotika. Pokud pomohla injekce na podporu slinivky, opakujete ji nějak?
Proč má hlad? Nemůže dostat tolik krmení, kolik sežere? Nehubne?
Mimochodem, jako psí laik jsem se s překvapením tady dočetla, že psi zvyklí na granule, se nesmějí převádět na negranulovou stravu skokově, protože jejich trávicí systém to nedá. Některé potíže snadno mohou plynout také z toho, že ten váš vet vám nařídil přechod bez navykacího období, které může být třeba měsíc. Chtělo by to, aby teď pes aspoň měsíc měl teda stabilní krmnou dávku, aby měl šanci se srovnat.
Dotaz spíš na místní osazenstvo: nemohlo by pomoct krmení zvířecích slinivek? Jako že na ten inzulin? - a už jsem si to našla, že to tak může být, takže do budoucna lze uvažovat i o takové úpravě krmné dávky pro psa. A nebo třeba přidat třetí krmení se slinivkami, že se nažere, ale nebude se muset píchat injekce. Třeba.
A co takhle živočišné uhlí přidávat? Třeba ne hned ke krmení, ale někdy během dne. Dá se i rozmíchat ve vodě na pití (samozřejmě ne mít neustále k dispozici jen tu vodu s uhlím).
Konzultovat všechno s veterinářem.
Jinak co se týče alternativních metod, známý je Tomáš Sychra. Někdo ho může, někdo ho nemusí, ale když je člověk zoufalej, obrátí se i na neověřený zdroj. A on má těch úspěchů zřejmě hodně, já ho znám od koní, ale dělá i psy.
Tohle jste asi četla, že https://vetweb.cz/management-inflammatory-bowel-disease-u-psu/
celkem mi to s tou IBD hraje. Takže určo by pomohly ty testy na alergie, abyste v rámci terapie pak věděli, jakým alergenům se vyhnout. A píšou, že nutná je biopsie, takže do toho bych šla.

mrkev zcela jistě strouhanou a vařenou/dušenou

jako psí laik jsem se s překvapením tady dočetla, že psi zvyklí na granule, se nesmějí převádět na negranulovou stravu skokově, protože jejich trávicí systém to nedá. Některé potíže snadno mohou plynout také z toho, že ten váš vet vám nařídil přechod bez navykacího období, které může být třeba měsíc.
a kde tohle pisi?
vite totiz, co se udela, kdyz granular dostane prujem? uvari se mu ryze, brambory. hned a ne za mesic...