ellen_

XXX.XXX.224.136
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor na tuto situaci. Kamarádka si vždycky přála psa, žádného mít nemohla a teď konečně přišla doba, kdy bydlí ve vlastním (dost velkém) domě se zahradou, pracuje on-line z domu, má spoustu času a tak si rozhodla psa pořídit. Proti tomu nic nemám, jenom jsem jí radila, aby brala plemeno vhodné pro začátečníka, když to bude její první pes. No a dnes mi zavolala s tím, že se v jedné chovatelské stanici narodila štěňata Jack Russel Teriéra, dnes se na ně byla podívat a zaujala jí dvě. Říkala, že by tam nedokázala nechat to druhé a vybrat si mezi nimi a proto si je chce vzít dvě. Bylo mi to nějaké divné, nakonec jsem po pátrání zjistila, že to není chovatelská stanice, ale spíše množírna. Kamarádce jsem to vysvětlovala, ale nedala si říct. Prostě chce z této podle ní “chovatelské stanice” tyto dva psy. Já si myslím, že dvě štěňata jsou hloupost největší, zvlášť začátečníkovi. Nebude mít čas na výchovu každého zvlášť, bude to smečka, takže budou dělat naschvály atd. Chci se tedy zeptat, jaký na to máte názor vy, jestli to někdo má také tak a případně jak to kamarádce ještě zkusit lépe rozmluvit.
Bude mít dost co dělat s jedním labilním rádobyraslem, ne tak se dvěma.
Jinak ať se podívá, jak dopadají jakoraslové, jejichž rodiče nikdo netestuje na spinocerebelární ataxii. No to bude sranda, až bude mít dva takový sourozence. To se smíchy neudrží.
https://www.facebook.com/watch/?v=626710561421102
https://www.facebook.com/watch/?v=617190458719794
https://www.facebook.com/DiamondFactoryCZ/videos/2288088078128711
ellen_

XXX.XXX.224.136
impact
napsal(a):
Bude mít dost co dělat s jedním labilním rádobyraslem, ne tak se dvěma.
Jinak ať se podívá, jak dopadají jakoraslové, jejichž rodiče nikdo netestuje na spinocerebelární ataxii. No to bude sranda, až bude mít dva takový sourozence. To se smíchy neudrží.
https://www.facebook.com/watch/?v=626710561421102
https://www.facebook.com/watch/?v=617190458719794
https://www.facebook.com/DiamondFactoryCZ/videos/2288088078128711
Moc děkuji. Ukážu a vysvětlím. Já se v Jack Russel Teriérech nevyznám, ale množírnu bych nepodporovala nikdy u žádného plemene.
ellen_

XXX.XXX.224.136
Šarina
napsal(a):
U žádné rasy ani z té nejnej chovky bych začátečníkovi nedoporučila vzít dvě štěňata naráz. Fakt ne.
Děkuji, jsem ráda, že jste stejného názoru jako já. Kamarádka je bohužel pěkně tvrdohlavá a nenechá si říct. Vysvětlovala jsem, proč ne množírnu, ale chovatelskou stanici, říkala jsem, ať si pořídí jednoho psa a druhého si pořídí, až bude dospělý - vychová ho, bude mít na něj čas a v dospělosti uvidí jak se bude chovat a podle toho si k němu pořídí další psy, ale nedá si říct. Zkusím jí dát přečíst příspěvky od vás, třeba si nakonec nechá říct.
ellen_
napsal(a):
Děkuji, jsem ráda, že jste stejného názoru jako já. Kamarádka je bohužel pěkně tvrdohlavá a nenechá si říct. Vysvětlovala jsem, proč ne množírnu, ale chovatelskou stanici, říkala jsem, ať si pořídí jednoho psa a druhého si pořídí, až bude dospělý - vychová ho, bude mít na něj čas a v dospělosti uvidí jak se bude chovat a podle toho si k němu pořídí další psy, ale nedá si říct. Zkusím jí dát přečíst příspěvky od vás, třeba si nakonec nechá říct.
a teď uvažte, že by ještě dostala "puppy blues" , to by byla teprve tragédie...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.45.161
Šarina
napsal(a):
U žádné rasy ani z té nejnej chovky bych začátečníkovi nedoporučila vzít dvě štěňata naráz. Fakt ne.
Aneb pamatna veta z robinka druheho od frybove. Vzali jsme si nakonec oba neb stenata ze jednoho vrhu se znaji a rozumi si a... Jak ukazal cas rvou se jak koně 😁😂
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím si, že máme oba, s manželem, hodně zkušeností se psy. Manžel má dokonce zhúry dáno něco, co i ze zkaženého rabiáta udělá milujícího vzorňáka. Ale i přesto, nás občas dva bráchové barzojíci přiváděli k šílenství. To není 2x tolik práce, ale mnohonásobně víc. Chce to opravdu dobře vše rozmyslet. Neuvážené rozhodnutí může zkazit moře životů - kamarádky, jejich blízkých i hafanů.

Když jsem si pořizovala psí dvojčata, tak už jsem nebyla úplňoučký zařáteřník, ani se mi do toho nechtělo, ale manžel mě překecal, abychom si k mnou vybrané fence vzali ještě jejího brášku, do kterého se zamiloval.
Jako musím říct, že u nás to bylo více méně na pohodu...fena byla ředitelka zeměkoule, pes spokojenej podpantoflák, ale zpětně vidím kolik jsem nasekala chyb při výchově dvou stejně starých psů.
K výběru štěňat v úvodním dotazu se vyjadřovat nebudu, to víme všichni, že je to prostě blbě.

napsal(a):
Když jsem si pořizovala psí dvojčata, tak už jsem nebyla úplňoučký zařáteřník, ani se mi do toho nechtělo, ale manžel mě překecal, abychom si k mnou vybrané fence vzali ještě jejího brášku, do kterého se zamiloval.
Jako musím říct, že u nás to bylo více méně na pohodu...fena byla ředitelka zeměkoule, pes spokojenej podpantoflák, ale zpětně vidím kolik jsem nasekala chyb při výchově dvou stejně starých psů.
K výběru štěňat v úvodním dotazu se vyjadřovat nebudu, to víme všichni, že je to prostě blbě.
No jo, ale to byla ideální kombinace - holka a kluk, navíc přirozený psí matriarchát.
Kdybych si k trhačovi vzala jakoukoliv z jeho pěti sester, tak to máme jako na obláčku. Dvě stejné pohoďačky, zbytek by mu doma udělal trochu vojnu, ale on semetriky rád. Každopádně dva jsou smečka, takže venku bych z obláčku asi slítla na čumák a byla by to dost honička.
ellen_
napsal(a):
Moc děkuji. Ukážu a vysvětlím. Já se v Jack Russel Teriérech nevyznám, ale množírnu bych nepodporovala nikdy u žádného plemene.
No ono nejde ani tak o množírnu, jako o to, že tu rádoby raslové jsou prostě ultravořeši. Mě by jako kupci asi nejvíc vadilo, že mě ten člověk navykládá cosi o čistokrevnosti, obere mě o prachy a prodá mi dva vořechy.
Jako já chápu, že to laik asi nevidí. Že vidí dva bíloflekatý pejsky a věří tomu, že jsou to raslíci. Ale já se na to podívám a musím se nahlas smát, co všechno je možný za rasly vydávat.
K pochybné mnozirne se nevyjadruju. O zdravotních problémech toho plemene nevím nic.
Mám ale dvě roční feny kříženců z jednoho vrhu. Neříkám že to nejde, je to moje třetí generace psů. Ale je to náročný. Pořídit si dva psy bez předchozích zkušeností bych nedoporucovala.
Připouštím že kdo mě teď potká snadno podlehne dojmu naprosté pohody, teď už to tak vnímám taky, ale je to jen špička ledovce.
ellen_

XXX.XXX.224.136
impact
napsal(a):
No ono nejde ani tak o množírnu, jako o to, že tu rádoby raslové jsou prostě ultravořeši. Mě by jako kupci asi nejvíc vadilo, že mě ten člověk navykládá cosi o čistokrevnosti, obere mě o prachy a prodá mi dva vořechy.
Jako já chápu, že to laik asi nevidí. Že vidí dva bíloflekatý pejsky a věří tomu, že jsou to raslíci. Ale já se na to podívám a musím se nahlas smát, co všechno je možný za rasly vydávat.
Tak tady poznám já sama, co jak jsem už říkala se v JRT nepohybuji. Já jí to zkusím ještě vysvětlit, ukázat čistokrevného a potom toto.