Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Plangrovapetra

23.4.2022 10:03
Plangrovapetra

XXX.XXX.224.136

Dobrý den všem, budu si pořizovat border kolii a chtěla bych poradit s linií a CHS. S borderkou se na prvním místě chci věnovat pasení a výstavám (uchovnění). Pasení mě baví, byla k tomu vyšlechtěná, takže se tomu chceme věnovat na vyšší profesionální úrovni a soutěžit v pasení. Ale úplně na stejně vyšší profesionální úrovni se chceme věnovat výstavám. Výstavy mě hrozně baví, chci s ní vyhrávat a chci aby měla pěkný vzhled. No a má druhém místě chceme spíše pro zábavu dělat nějaký sport. Agi, dd, Cc… kdyby nám to šlo, tak třeba nějaký závod, ale spíše jenom jednou týdně chodit na Agility, abychom se zabavili a utužili vztah, párkrát týdně si zaběhat Canicross a tak. Myslím totiž, že nás plně zaměstná to pasení a výstavy. Jakou linii mám zvolit? Pracovní, výstavní, sportovní? A jakou CHS doporučujete? Děkuju všem kdyžtak za rady

Plangrovapetra

24.4.2022 08:11
Plangrovapetra

XXX.XXX.224.136

Nikdo neporadí? To mě mrzí, když někam napíšu “jakou linii borderky”, napíšou mi “podle toho čemu se chcete věnovat” a když tedy napíšu, čemu se chceme věnovat, tak už nikdo neodpoví. Achjo

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2022 08:35

Plangrovapetra napsal(a):
Nikdo neporadí? To mě mrzí, když někam napíšu “jakou linii borderky”, napíšou mi “podle toho čemu se chcete věnovat” a když tedy napíšu, čemu se chceme věnovat, tak už nikdo neodpoví. Achjo

pokud máte vyhraněný zájem o konkrétní plemeno - pak to diskutujte s chovateli borderek. Jezdila bych na klubové akce, výstavy... koukala jaká linie mě oslovuje, co se mně konkrétně líbí. Tady asi těžko najdete někoho, kdo vám odpoví tak, aby to ladilo s vaší představou. Pokud se vám líbí vybraní jedinci (třeba i v zahraničí) musíte se začít starat o to, abyste získala kontakty - ne každý prodá kvalitní štěně "neznámému jménu".

Těžko hledat jasná doporučení na i-fauně. Ani kdybyste se zajímala o dogy (kde si myslím, že přehled mám), nebudu vědět, jakou preferujete barvu, typ,... a těžko vám doporučím konkrétní chovnou stanici. Navíc, když vás neznám Není nad osobní poznávání

24.4.2022 09:29

Xerxova to napsala moc hezky. Kolik je vám let? Nejsem nemístně zvědavá, vlastně je mi to fuk, ale už dlouho sleduji trend u mladé generace řešit všechno přes internet a sociální sítě. A to při výběru psa jaksi nestačí.

Plangrovapetra

24.4.2022 09:41
Plangrovapetra

XXX.XXX.224.136

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
pokud máte vyhraněný zájem o konkrétní plemeno - pak to diskutujte s chovateli borderek. Jezdila bych na klubové akce, výstavy... koukala jaká linie mě oslovuje, co se mně konkrétně líbí. Tady asi těžko najdete někoho, kdo vám odpoví tak, aby to ladilo s vaší představou. Pokud se vám líbí vybraní jedinci (třeba i v zahraničí) musíte se začít starat o to, abyste získala kontakty - ne každý prodá kvalitní štěně "neznámému jménu".

Těžko hledat jasná doporučení na i-fauně. Ani kdybyste se zajímala o dogy (kde si myslím, že přehled mám), nebudu vědět, jakou preferujete barvu, typ,... a těžko vám doporučím konkrétní chovnou stanici. Navíc, když vás neznám Není nad osobní poznávání

Děkuji, diskutovala jsem s chovateli border kolií, jela se podívat na výstavu border kolií, pasení,… bohužel všichni měli stejný názor “Linie se vybírá podle toho, čemu se chcete věnovat. Nejprve je potřeba si to ujasnit. Jestli chcete společně dělat pasení, pracovní linie. Jestli chcete společně dělat výstavy, výstavní linie”. Bohužel, když už řeknu co chci dělat, nikdo nic. Chci totiž dělat obojí. I pasení, i výstavy a pro zábavu nějaký sport

24.4.2022 09:42

O bordery se sice nezajímám,ale kamarádka se pasení věnuje a v tomto ohledu výsledků prý dosahuje CH.S. Dajavera,ale co se týká exteriéru nevím.
Jak je už napsáno,musíte hledat,ale jestli lze nalézt vynikajícího pracovního i exteriérového jedince,tak na to bych moc nesázela.

24.4.2022 10:00

myslím si, že borderky jsou v tomto už natolik rozdělené, že nelze najít univerzál

respektive asi jde mít borderku, co pase a do toho zvládá nějaké opičinky, ale s těma výstavama to asi nepůjde tak dobře.

24.4.2022 10:05

odpovědi jsi už dostala v tématu border kolie-linie, jako Katy30

"Nejprve je potřeba si to ujasnit. Jestli chcete společně dělat pasení, pracovní linie. Jestli chcete společně dělat výstavy, výstavní linie”. Bohužel, když už řeknu co chci dělat, nikdo nic. Chci totiž dělat obojí. I pasení, i výstavy a pro zábavu nějaký sport"

jo, je třeba si to nejdříve ujasnit
zejména to, že to není jen o tom chcichcichci, ale o tom, co můžu reálně dostat
a je to i o tom, že ne každý pes z pracovní linie bude pracovní, výstavák výstavní.....
je to o tom, že člověk k sobě připoutá živého tvora, ať je jaký je.....

24.4.2022 10:30

odpovědi jsi už dostala v tématu border kolie-linie, jako Katy30

"Nejprve je potřeba si to ujasnit. Jestli chcete společně dělat pasení, pracovní linie. Jestli chcete společně dělat výstavy, výstavní linie”. Bohužel, když už řeknu co chci dělat, nikdo nic. Chci totiž dělat obojí. I pasení, i výstavy a pro zábavu nějaký sport"

jo, je třeba si to nejdříve ujasnit
zejména to, že to není jen o tom chcichcichci, ale o tom, co můžu reálně dostat
a je to i o tom, že ne každý pes z pracovní linie bude pracovní, výstavák výstavní.....
je to o tom, že člověk k sobě připoutá živého tvora, ať je jaký je.....

Máte postřeh. I když mně bylo to číslo povědomé.

24.4.2022 10:38
Fatia

XXX.XXX.134.127

Já u trendu borderek nechápu jednu věc, a to souteže v pasení. Když je bordera opravdu využívána k práci na farmě, je to krása, symfonie. Ale dělat to jako sport? Ve městě bydlící bordera prohání po oplocené pastvině nebohé ovce sem a tam, jen aby dostala medaili? Prooooooč?

24.4.2022 10:57
Fiona.Praha

XXX.XXX.236.228

Chcete od psa vše - výstavy, práci i sport.
Rozhodněte se podle toho, co chcete víc.

Podle popisu stejně vše nestihnete. To byste se musela Vy naklonovat a ze psa byste udělala psa, který neumí odpočívat. A to asi nechcete.

24.4.2022 11:43
lilymax

XXX.XXX.30.130

Fatia napsal(a):
Já u trendu borderek nechápu jednu věc, a to souteže v pasení. Když je bordera opravdu využívána k práci na farmě, je to krása, symfonie. Ale dělat to jako sport? Ve městě bydlící bordera prohání po oplocené pastvině nebohé ovce sem a tam, jen aby dostala medaili? Prooooooč?

Člověk chce borderu jako mazlíčka na gauč - je to blbě (oprávněně)

Člověk chce borderu na pasení, věnovat se jejímu původnímu účelu a to je taky blbě.

Řekněte mi, kolik lidí v dnešní době využije bocku jako pracanta na farmě... Asi jich moc nebude, že? No a proto tu máme pasení jako sport. Aby bylo psovi umožněno to, k čemu byl vyšlechtěn. Nevidím na tom nic špatného, ba naopak. Kdybychom tu měli víc lidí, kteří se chtějí věnovat pasení, tak by na tom plemeno možná nebylo tak, jak je.

Pro zadavatelku:

Pokud chcete dělat obojí, budete se muset prostě smířit, že minimálně v jedné věci nebudete vynikat, protože pracák prostě výstavy nikdy vyhrávat nebude a výstavák vám třeba trojkové trialy neuchodí ať se bude snažit sebevíc.
Na druhou stranu píšete, že pasení vás baví - jaké máte tedy zkušenosti? Tohle byste už dávno měla tím pádem vědět.
Kam máte v plánu chodit pást? Jak často? Jaké máte zkušenosti? Nováček s první borderou se málo kdy dostane na takový level o jakém píšete bez řádného vedení trenérem.
Píšete, že chcete dělat výstavy pro uchovnění, ale borderám na uchovnění stačí bonitace + zdravotní výsledky. Navíc uvažovat nad uchovněním psa, kterého ještě ani nemám...
Nevím, kolik vám je let, ale tohle působí trošku zmateně. Rozmyslete si, co přesně chcete dělat a toho se držte. Jestli si myslíte, že zvládnete pasení, výstavy a k tomu ještě několikrát týdně běhat + občas soutěžit v agi, no... Tak hodně štěstí

24.4.2022 11:58
Fatia

XXX.XXX.134.127

Řekněte mi, kolik lidí v dnešní době využije bocku jako pracanta na farmě... Asi jich moc nebude, že? No a proto tu máme pasení jako sport. Aby bylo psovi umožněno to, k čemu byl vyšlechtěn. Nevidím na tom nic špatného, ba naopak. Kdybychom tu měli víc lidí, kteří se chtějí věnovat pasení, tak by na tom plemeno možná nebylo tak, jak je.

To je sice pěkné, že pracanta borderu to baví a uspokojuje. Co na ty ovce, které jsou z důvody zábavy psa a člověka naháněny predátorem? Ovce není překážka v agility.

24.4.2022 12:02

Fatia napsal(a):

To je sice pěkné, že pracanta borderu to baví a uspokojuje. Co na ty ovce, které jsou z důvody zábavy psa a člověka naháněny predátorem? Ovce není překážka v agility.

ty ovce jsou ochozené a psa zvyklé

ono ten tréning pasení jde oběma směry, naučený to má ta ovce stejně jako ten pes.

24.4.2022 12:31
lilymax

XXX.XXX.30.130

Fatia napsal(a):

Tak jestli vám jde o wellfare těch ovcí, tak zrovna pasení, jedna z nejpřirozenějších věcí, která tu je už po staletí by vám vadit neměla. Byla jste vůbec někdy na tréninku paseni? Víte jak to probíhá? Ovce jsou samozřejmě na psy zvyklé... Nebo si myslíte, že otevřou ohradu vypustí krvelačného psa mezi chudáčky ovečky a děj se vůle boží?

To vám tedy určitě musí vadit i myslivost , lovečina a jemu podobné. Chudáci kachny, které retrívři nosí z vody... A nemluvě o chudácích slepicích, které zamorduje kdejaký volně puštěný pes na vsi.

Ale vám vadí, že támhle nějaká bordera bezpečně převede stádo z místa A do místa B. To je mi snad vtip

24.4.2022 13:01
Fatia

XXX.XXX.134.127

lilymax napsal(a):
Tak jestli vám jde o wellfare těch ovcí, tak zrovna pasení, jedna z nejpřirozenějších věcí, která tu je už po staletí by vám vadit neměla. Byla jste vůbec někdy na tréninku paseni? Víte jak to probíhá? Ovce jsou samozřejmě na psy zvyklé... Nebo si myslíte, že otevřou ohradu vypustí krvelačného psa mezi chudáčky ovečky a děj se vůle boží?

To vám tedy určitě musí vadit i myslivost , lovečina a jemu podobné. Chudáci kachny, které retrívři nosí z vody... A nemluvě o chudácích slepicích, které zamorduje kdejaký volně puštěný pes na vsi.

Ale vám vadí, že támhle nějaká bordera bezpečně převede stádo z místa A do místa B. To je mi snad vtip

Viděla jhsem trénink border začátečníků, zřejmě ne s uplně dobrým vedením. Ovce asi nebyly tak ochozené, jak by bylo třeba. Výsledek byly splašené ovce a nadšený pes, který je proháněl po ohradě.

Myslivost a lovečina mi nevadí, vždyť tam ten pes pracuje, není to pro psa zábava na sbírání pohárů, ale práce. Zamordované slepice psem bez dozoru snad s tématem neosuvisí vůbec nijak.

Když převede bordera stádo z místa A do místa B, pokud je třeba tam stádo přemístit, pak ok, to je ta práce. A chápu, že se to bordera nejdřív musí naučit, aby mohla pak fungovat. Že ale stádo převádí několik border za sebou z místa A do místa B a zase zpátky celé odpoledne, aby pak rozhodčí rozhodl, který pes převedl stádečko lépe, rychleji, to není práce, ale sport. A ovce tam je v roli cvičební pomůcky, ne partnera.

24.4.2022 13:09

Fatia napsal(a):
Viděla jhsem trénink border začátečníků, zřejmě ne s uplně dobrým vedením. Ovce asi nebyly tak ochozené, jak by bylo třeba. Výsledek byly splašené ovce a nadšený pes, který je proháněl po ohradě.

Myslivost a lovečina mi nevadí, vždyť tam ten pes pracuje, není to pro psa zábava na sbírání pohárů, ale práce. Zamordované slepice psem bez dozoru snad s tématem neosuvisí vůbec nijak.

Když převede bordera stádo z místa A do místa B, pokud je třeba tam stádo přemístit, pak ok, to je ta práce. A chápu, že se to bordera nejdřív musí naučit, aby mohla pak fungovat. Že ale stádo převádí několik border za sebou z místa A do místa B a zase zpátky celé odpoledne, aby pak rozhodčí rozhodl, který pes převedl stádečko lépe, rychleji, to není práce, ale sport. A ovce tam je v roli cvičební pomůcky, ne partnera.

Jestli někdo nechal psa prohánět splašené ovce po ohradě tak je to de**. Já si myslím, že ten pes nechápe rozdíl mezi prací a sportem > mu jsou nějaké medaile jedno. K ovcím by se měl chovat dobře vždycky.

24.4.2022 13:13
lilymax

XXX.XXX.30.130

Výsledek byly splašené ovce a nadšený pes, který je proháněl po ohradě.

Tak to jste ale neviděla trénink pasení.

I když pes při pasení následuje instinkt, neměl by pohnout ani brvou bez povolení. To je jako bych já viděla nějaké rádoby myslivce v lese vypustit ohaře na zvěř a říkala tomu trénink lovečiny. To prostě lovečina není stejně tak jako to, co popisujete vy není pasení.

24.4.2022 13:18
Fatia

XXX.XXX.134.127

Jestli někdo nechal psa prohánět splašené ovce po ohradě tak je to de**. Já si myslím, že ten pes nechápe rozdíl mezi prací a sportem > mu jsou nějaké medaile jedno. K ovcím by se měl chovat dobře vždycky.

Pes to nechápe, ty ovce nechápou. Jen v jedné situaci to má přínos pro člověka v podobě odvedené potřebné práce, v druhém případě to má přínos pro človeka v podobě metálu. Znova, ovce nejsou agility překážka ani střapec na coursingu. Tam taky psi nehoní zajíce, že. Já nemám nic úproti soutežím v pasení, jen nechápu, proč se jich účastní psi, pro které je náplň sport, ne ta práce.

24.4.2022 13:30

Fatia napsal(a):
Pes to nechápe, ty ovce nechápou. Jen v jedné situaci to má přínos pro člověka v podobě odvedené potřebné práce, v druhém případě to má přínos pro človeka v podobě metálu. Znova, ovce nejsou agility překážka ani střapec na coursingu. Tam taky psi nehoní zajíce, že. Já nemám nic úproti soutežím v pasení, jen nechápu, proč se jich účastní psi, pro které je náplň sport, ne ta práce.

Ale ty ovce vědí co se po nich chce. To nejsou náhodné ovečky, které nikdy nepásl pes. A nikdy by nemělo dojít k jejich zranění, traumatizování. Poslední větu nechápu, pro toho psa je to práce ať už je z farmy nebo z bytu. A dle mého je lepší, pokud jsou plemena použita k tomu k čemu jsou vyšlechtěna ať už to využití mají "přirozené" (myslivec má lovečáka) nebo "uměle" (měšťák s lovečákem postupuje lovecký výcvik). Pes vyšlechtěn na pasení bez těch ovcí asi pást nemůže, že. Můžeme pak přistoupit na myšlenku, že si lidé nemají pořizovat plemena, pro které nemají "přirozené" vyžití. Ale to bychom mohli mnohé úplně zrušit.

GG

24.4.2022 15:57
GG

XXX.XXX.213.197

Pro Fatia:
Bordera byla vyšlechtená za nějakým účelem. To pasení dělá borderu borderou a bordera která nepase pro mě není bordera. Možná radikální názor, ale je to můj názor.
Bohužel tady v ČR jaksi není moc prostoru pro to, využívat bordery pro práci na farmě, ne každý může mít ovce.
Takže, když už je tady v ČR bordera tak populární (bohužel), tak alespoň díky za ty tréninky pasení a ty závody, aby se k tomu dostaly i ty bordery z města a dalo se dle toho roztřídit zrno od plev. Bohužel největší p*ůser je, že zkouška z pasení stále není nutná k uchovnení. Ale to je na jinou diskuzi.

Pokud jste viděla trénink, kde bordera bez rozmyslu honila ovce a nic se s tím nedělalo, tak byl de*il majitel psa a zřejmě asi i trenér. Ale nechci nikomu křivdit, protože ono je honění a honění. Ony i štěňata border se nechávají na těch farmách s ovcema občas jen tak a stěně necháte ať si dělá co chce, jen hlídáte aby mu ovce neublížila. Tak se prostě občas štěňata startují.

Na závodech takový pes ale nemá co dělat, a pochybuji, že někdy na závodech někdo nechal psa se tak k ovcim chovat. Navíc tam nechodí celý den furt ty stejné ovce. Ty stáda se střídají...si myslíte, že by tam někdo nechal od rána do večera pochodovat furt stejných 10 ovcí??? To samé na tréninku. Střídají se. Na nemocných, zraněných, březích ovcích se netrénuje a nezávodí. To je snad jasné. Na jehňatech to samé. Na neochozenych (zvyklích na psa) ovcích se taky nezávodí a netrénuje...

Navíc závod, trénink, farma - to je úplně jedno. To jenom my lidé tomu dáváme tyto názvy. Pro správnou borderu je to prostě furt práce. Nic jiného. A jestli někdo vezme svoji borderu k ovcím jenom proto, že chce to první místo, ten metál, tak klidně, pokud se u toho k těm zvířatům chová hezky. Hlavně že toho psa k těm ovcím vezme!!!

Pro zadavatelku:
Jestli chcete dělat výstavy, pořiďte si výstavka, jestli pasení, pořiďte si pracáka. Obojí s jedním psem, tak aby byl šampion v obojím nejde. To je fakt.
Přemýšlím o nějakém psovi, linii, spojení,
chovce, kde by to šlo, ale fakt mě nic nenapadá. I ta zmiňovaná Dajavera to nebude. Dříve měli odchovy které by se ve výstavním kruhu neztratili a zároveň to byli fajn sporťaci, ale dnes už jsou ty odchovy opravdu spíše pracovní/sportovní a do výstav se asi už moc nehrnou.
Treba se tu ještě objeví někdo, koho někdo napadne. Ale moc šancí tomu nedávám.

24.4.2022 16:22
Fatia

XXX.XXX.134.127

Hele mě nepřesvědčíte, tady mám názor ucelený a ne na základě zahlédnutého jendoho špatného tréninku. Pastevců v ČR taky běhá spoustu a neplní svou původní práci, v přelidněné krajině střední evropy jaksi nemůžete nechat psa na horské louce bez přítomnosti člověka či pořádného plotu. A opravdu chápu, že pro borderu je to ta práce, ke které byla šlechtěna. Ovšem tu práci vykonávají jen na oko, o skutečnou práci nejde, je to jen hra práci. Ne pro toho psa, ale obecně ano. Na závodech se nepřehání stádečko pár ovcí proto, že je třeba je přesunout. A to je sice hezké na pohled, je to užitečřné pro psa, ale ne pro ty ovce, které mohou být na psa zvyklé, přesto to pro ně není nic příjemného. Nebo mi chcete tvrdit, že ovce se na trénink těší stejně jako pes? Netěší, ale nemá na výběr. Nelíbí se mi využití živých zvířat jako prostředek pro sportovní výkon jiného zvířete. Prostě to tak mám, bordery ani jiné ovčácké plemeno nechovám a chovat neplánuji, takže žádný pes s vlohy k pasení u mě nebude trpět nedostatkem příležitostí ke sportovním výkonům prováděných na ovcích.

24.4.2022 17:55

Fatia napsal(a):
Hele mě nepřesvědčíte, tady mám názor ucelený a ne na základě zahlédnutého jendoho špatného tréninku. Pastevců v ČR taky běhá spoustu a neplní svou původní práci, v přelidněné krajině střední evropy jaksi nemůžete nechat psa na horské louce bez přítomnosti člověka či pořádného plotu. A opravdu chápu, že pro borderu je to ta práce, ke které byla šlechtěna. Ovšem tu práci vykonávají jen na oko, o skutečnou práci nejde, je to jen hra práci. Ne pro toho psa, ale obecně ano. Na závodech se nepřehání stádečko pár ovcí proto, že je třeba je přesunout. A to je sice hezké na pohled, je to užitečřné pro psa, ale ne pro ty ovce, které mohou být na psa zvyklé, přesto to pro ně není nic příjemného. Nebo mi chcete tvrdit, že ovce se na trénink těší stejně jako pes? Netěší, ale nemá na výběr. Nelíbí se mi využití živých zvířat jako prostředek pro sportovní výkon jiného zvířete. Prostě to tak mám, bordery ani jiné ovčácké plemeno nechovám a chovat neplánuji, takže žádný pes s vlohy k pasení u mě nebude trpět nedostatkem příležitostí ke sportovním výkonům prováděných na ovcích.

Já myslím, že vás nikdo přesvědčovat nechce. Myslete si co chcete. Eticky chápu kam míříte, ale osobně si nemyslím, že ty ovce trpí (ne pokud se to dělá jak má). Sporty a odvětví, kde zvířata trpí nepodporuji. A ten pastevec své "hlídání" klidně může provozovat i s tím plotem.

GG

24.4.2022 19:57
GG

XXX.XXX.213.197

Fatia napsal(a):

Hele nevím, jestli se těší, já se jich neptala, ale kdyby byly ve stresu, tak např. nezůstanou v klidu stát a nezačnou se pást, když 30 metrů od nich leží 2 psi a stojí 2 lidé, trenér a trénovaný a rozebírají si tam co třeba bylo blbě v tom tréninku.

Ty ovce jsou prostě zvyklé, jasně, některé budou větší pohodářky a některé menší, takže pro některé to bude větší stres a pro některé menší, nějaký stres to je, ale obecně těm ovcím nikdo neubližuje a naopak je na ně brán ohled a je o ně dobře postaráno během tréninku, závodů a i celkově. Alespoň u těch lidí které znám já a kteří mají tréninkové a závodní centra.

Váš názor je Váš názor, myslete si co chcete, ale vadí mi, když nás někdo prakticky označuje za nějaké tyrany ovcí, aniž by o tom něco pořádně věděl, nebo třeba naši pasecí komunitu znal. Pokud se mýlím a v tomto se orientujete, tak se omlouvám, ale pak by jste věděla, že také řešíme wellfare ovcí a je to pro nás důležité.

Navíc pro nás některé chovatele je prostě důležité jak ten pes pracuje na různých ovcích, v různém prostředí, v různých situacích. A to prostě jinak než těma závodama a tréninkem nezjistíme. Nebo snad máme chovat na jedincích, kteří nejsou prověření (aspoň na oko) původní prací? To tady v ČR dělá spousta chovatelů BOC a dle toho pak ten chov vypadá tak, jak vypadá - prostě to už není BOC. Nebo nemáme BOC teda chovat vůbec, když se nedá využít k původní práci a máme ji tady v ČR nechat vymizet? To bychom pak mohli praktikovat skoro u všech plemen...

Tohle je prostě moc komplexní. Vy vidíte vše z pohledu těch ovcí, chápu kam mířite eticky, pro nás to má ale prostě spoustu dalších významů.

Váš názor je Váš názor, nikdo Vám ho nebere. Nejste jediná kdo na to má takový pohled.

24.4.2022 21:00
Fatia

XXX.XXX.134.127

Já se do diskuzí pracantů většinou nezapojuji, moji psi nepracují, nemám ty ambice já a pořizuji si psy dle toho. Zakladatelky dotaz mě ale nadzvedl, právě kvůli těm ovcím. Chci soutežit v pasení s výstavně úspěšným psem a občas si mezitím střihnem ještě agility... Z toho prostě křičí touha po medailích a ovce se v tom ztrácí. Jenže ovce není žíněnka, na kterou gymnasti při doskoku asi nemyslí, ani jí pak nevynadají, že může za špatný doskok a tím ztrátu bodů na soutěži. Proto jsem měla potřebu to zmínit, že pasení ovcí je eticky jinde než závody agility a touha vítězit by neměla být nadřazena nad welfare ovcí.

GG

24.4.2022 21:35
GG

XXX.XXX.213.197

Fatia napsal(a):
Já se do diskuzí pracantů většinou nezapojuji, moji psi nepracují, nemám ty ambice já a pořizuji si psy dle toho. Zakladatelky dotaz mě ale nadzvedl, právě kvůli těm ovcím. Chci soutežit v pasení s výstavně úspěšným psem a občas si mezitím střihnem ještě agility... Z toho prostě křičí touha po medailích a ovce se v tom ztrácí. Jenže ovce není žíněnka, na kterou gymnasti při doskoku asi nemyslí, ani jí pak nevynadají, že může za špatný doskok a tím ztrátu bodů na soutěži. Proto jsem měla potřebu to zmínit, že pasení ovcí je eticky jinde než závody agility a touha vítězit by neměla být nadřazena nad welfare ovcí.

Tak to, že zadavatelka je trošku mimo je zřejmé a není mimo jen v pasení, ale celkově její představa BOC a co s ní bude všechno dělat a jak bude nejlepší ve všem je mimo. Zvláště i jestli je pravda to, co psali někteří o trošku víš a je to ten stejný člověk co založil vlákno pod nickem Katy30...

A nebojte se, kdyby došla na trénink pasení s vidinou toho, že si půjde za medailemi i přes mrtvoly (klidně i ovcí), tak jí to minimálně já a ti lidé ke kterým chodím já a od kterých se já učím, velmi rychle vysvětlíme.

To že jsou chovatelé ovcí, kteří se pohybují i mezi námi borderkáři a o ovce se nestarají a bylo by jim jedno, co pes ovcím dělá, tak to už je věc jiná a bohužel takoví se asi najdou všude.

24.4.2022 23:07
lenocka

XXX.XXX.47.47

Tyjo tak já nevím, ale skoro všem, co mají nevybitou borderu, se zde pasení doporučuje a ne naopak. Je tady problém v tom, že zadavatelka chce pást profesionálně? To tak leda jako trenérka…a k tomu by asi měla něco vyhrát. Nu, kdo pase, tak ví, že to není jen tak..

Jinak tedy pasení jako sport mě fakt neuráží, stejně jako jízda na koni. V obojím se lze ke zvířatům chovat velmi slušně i naprosto hulvátsky, záleží jen na lidech. Nicméně vídám na venkově ovce v otřesném stavu i podmínkách a troufnu si říct, že ty, na kterých se závodí, jsou na tom sakra líp.

25.4.2022 01:34
Fatia

XXX.XXX.134.127

Srovnání s dostihy nesedí. Ovce při pasení by pak byla v roli proutěné překážky či taxisova příkopu, dle velikosti a ochozenosti stáda :)

25.4.2022 06:30

a ještě napíšu dodatek. Zadavatelka touží po úspěších - výstavních případně soutěžních. Ale štěně i ze zcela dokonale plánovaného spojení, po překrásných rodičích, za spoustu peněz... úspěšné být nemusí. Prostě mu třeba nevyroste důležitý zub... Nebo nebude akce psychicky zvládat - bude to lehce labilní tvoreček, který prostě bude vedle sebevědomých psů působit vždycky hůř. A nikdy na bedně nebude.
Počítáte i s variantou, že s vysněným psem nepůjde dělat to, o čem sníte?? Že to bude jen kamarád?? A někdy dokonce i problémový kamarád, který se nebude chovat dle vašich představ?? Je to závazek na spoustu let...

25.4.2022 08:39
rapotacka11

XXX.XXX.225.32

Počítáte i s variantou ...
NE. CHCI, chceme ...

25.4.2022 09:18
bobina65

XXX.XXX.101.216

Ovečkám se daří dobře a psů se nebojí.Naše Agi u oveček v Dajaveře.

25.4.2022 12:14
janaa

XXX.XXX.174.216

a ještě napíšu dodatek. Zadavatelka touží po úspěších - výstavních případně soutěžních. Ale štěně i ze zcela dokonale plánovaného spojení, po překrásných rodičích, za spoustu peněz... úspěšné být nemusí. Prostě mu třeba nevyroste důležitý zub... Nebo nebude akce psychicky zvládat - bude to lehce labilní tvoreček, který prostě bude vedle sebevědomých psů působit vždycky hůř. A nikdy na bedně nebude.
Počítáte i s variantou, že s vysněným psem nepůjde dělat to, o čem sníte?? Že to bude jen kamarád?? A někdy dokonce i problémový kamarád, který se nebude chovat dle vašich představ?? Je to závazek na spoustu let...

Přesně to mě napadlo,když jsem to četla. Osobně bych si jako chovatel velmi rozmyslela,dát štěně takovému člověku, ambice nade vše a bez zkušeností

25.4.2022 15:18
Trickyvoo

XXX.XXX.62.63

Mně teda přijde, že je něco špatně s těmi výstavami. Nemyslím u zadavetlky. Nechápu, proč výstavní pes neumí pracovat a pracovní není dost krásný na vystavování. Vždyť i na té Miss se snaží vypadat missky chytře, aby mohli vyhrát.

25.4.2022 15:21

Trickyvoo napsal(a):
Mně teda přijde, že je něco špatně s těmi výstavami. Nemyslím u zadavetlky. Nechápu, proč výstavní pes neumí pracovat a pracovní není dost krásný na vystavování. Vždyť i na té Miss se snaží vypadat missky chytře, aby mohli vyhrát.

Vždyť i na té Miss se snaží vypadat missky chytře, aby mohli vyhrát.

25.4.2022 15:37

Trickyvoo napsal(a):

No a pak jaké to má konce viz němečtí ovčáci - výstaváci nebo jak se to nazývá "exteriéráci"....když nějakého vidím, tak je to vždycky chudák...kapří hřbet a šmajdavý nohy

25.4.2022 15:40

No a pak jaké to má konce viz němečtí ovčáci - výstaváci nebo jak se to nazývá "exteriéráci"....když nějakého vidím, tak je to vždycky chudák...kapří hřbet a šmajdavý nohy

...dcery pracovní fena si vyběhla tuto sobotu VD

25.4.2022 16:01

...dcery pracovní fena si vyběhla tuto sobotu VD

Dost mi připomíná mojí ovčandu, ne teda barvou, ale celkově stavbou těla, proporcemi, no a v neposlední řadě kukučem.

VD nevidím....za mě jednoznačně V1

Ne teď opravdu, nejsem odborník, tak nevím, ale fakticky se mi feňule líbí

Edit:
mě to prostě nedá, jak se někomu můžou líbit ty šmajdavý psi, jak to někdo vůbec může množit, ty chudáky. Vždyť NO je tak hezký a funkční pes. Prostě bych brečela.

25.4.2022 16:06

Dost mi připomíná mojí ovčandu, ne teda barvou, ale celkově stavbou těla, proporcemi, no a v neposlední řadě kukučem.

VD nevidím....za mě jednoznačně V1

Ne teď opravdu, nejsem odborník, tak nevím, ale fakticky se mi feňule líbí

Edit:
mě to prostě nedá, jak se někomu můžou líbit ty šmajdavý psi, jak to někdo vůbec může množit, ty chudáky. Vždyť NO je tak hezký a funkční pes. Prostě bych brečela.

..děkuji ...dceři vyřídím....ona je zatím dost drobná....počkáme až se dodělá....

25.4.2022 16:46

GG napsal(a):
Tak to, že zadavatelka je trošku mimo je zřejmé a není mimo jen v pasení, ale celkově její představa BOC a co s ní bude všechno dělat a jak bude nejlepší ve všem je mimo. Zvláště i jestli je pravda to, co psali někteří o trošku víš a je to ten stejný člověk co založil vlákno pod nickem Katy30...

A nebojte se, kdyby došla na trénink pasení s vidinou toho, že si půjde za medailemi i přes mrtvoly (klidně i ovcí), tak jí to minimálně já a ti lidé ke kterým chodím já a od kterých se já učím, velmi rychle vysvětlíme.

To že jsou chovatelé ovcí, kteří se pohybují i mezi námi borderkáři a o ovce se nestarají a bylo by jim jedno, co pes ovcím dělá, tak to už je věc jiná a bohužel takoví se asi najdou všude.

Katy30 je stejná IP adresa. A stejný způsob vyjadřování a obsah příspěvků.

25.4.2022 20:07
lilymax

XXX.XXX.30.130

Trickyvoo napsal(a):

Inu, výstavní pes neumí pracovat protože se šlechtil na krásu a né na povahové rysy. Jelikož se pracovní krev do výstavních border moc nepřilévá (a když jo, tak už se nemůže mluvit o čistém výstavákovi) no a pracáci (jakože ti praví, isdska) se zase nešlechtí na pěknou srst a hezké hlavičky. Někdy byste ani nepoznala, že jde o jedno plemeno, někdy se vzhled míchá mezi sebou. Existují hezcí pracáci a šikovní pasoucí výstaváci, ale zvykem to v dnešní době úplně není. Je to škoda, ale bohužel...

26.4.2022 19:41

Ještě bych dodala, být hezký (výstavně) neznamená být funkční (pracovně)... a to hovořím pouze o exteriéru, ne o tom co má pes mezi ušima. Ostatně i u pracovního psa bude rozdíl v typu dle lokality - jinou stavbu těla upřednostním u psa, který pracuje na pláních, jinou stavbu u psa, který bude pracovat v horách. Práce sama o sobě tvoří a prověřuje exteriér psa, ne představa rozhodčího (a vystavovatelů) ve výstavním kruhu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík