šampon

XXX.XXX.248.224
Dobrý den zajímalo by mě jestli by mému 8 kilovému jezevčíkovi mohlo ublížit káně máme chalupu u lesa na louce tak by mě zajímalo jesli by mu moho to káně ublížit ....... děkuji za všechny odpovědi .
Uživatel s deaktivovaným účtem

ne nadarmo je to káně myšilov... a pak tedy se taky rádo živí na mršinách. Má krátké drápy na ulovení větší kořisti
šampon

XXX.XXX.248.224
Moc děkuju já jsem se bála protože jsem před pár týdny četla diskuzi kde se právě něco podobného rešilo ale je pravda že většinou ti dravci utekli nějakému chovateli .

jó, kdyby to byl orel........
Akamura

XXX.XXX.248.224
A co jestřáb ?

janaa
napsal(a):
Ne,fakt jestřáb vám psa nesežre sameček je o polovinu menší než to káně,samička max velká jako káně
Málokdo má představu, jak je káně velké. Většinou ho totiž vidí jen zdálky někde na obloze. Mě taky při blízkém setkání překvapilo, jak velký pták to je...
Rozpětí křídel až 140cm😉
napsal(a):
Málokdo má představu, jak je káně velké. Většinou ho totiž vidí jen zdálky někde na obloze. Mě taky při blízkém setkání překvapilo, jak velký pták to je...
Rozpětí křídel až 140cm😉
Rozpětí křídel sice velké,ale celkově je to malý pták vždyť větší je i krkavec

Jako jo, ale já ho potkala skoro tváří v tvář při jízdě na koni. Cváláme si takhle po lesní cestě a ze stromu vedle odstartovalo káně.
Stihla jsem jen zalehnout koni na krk a i tak jsme se "štrejchli"😲 Kůň to naštěstí neřešil, jinak bych asi taky zkoušela plachtit 😂
napsal(a):
Jako jo, ale já ho potkala skoro tváří v tvář při jízdě na koni. Cváláme si takhle po lesní cestě a ze stromu vedle odstartovalo káně.
Stihla jsem jen zalehnout koni na krk a i tak jsme se "štrejchli"😲 Kůň to naštěstí neřešil, jinak bych asi taky zkoušela plachtit 😂
Já teda nemůžu odborně mluvit, ale janaa zmiňovala velikost pařátů. Což podle mě bude určující víc, než rozpětí křídel?
Nicméně když jdu po loukách a náš kocour se přidá, hlídám si ho. Páč co kdyby, že jo. A třeba pidi čibabu bych hlídala hodně.

rozpětí křídel by mělo mít vliv na možnou velikost/hmotnost kořisti
bych řekla
napsal(a):
V takovým případě se v tu zlomovou sekundu jeví jako orel i holub.
Mimochodem, vyprávěla ségra asi před dvěma lety, že šla parkem z práce a najednou infarkt. Letí na ní pterodaktyl.
Zrovna přistával čáp.
Atheira
napsal(a):
V takovým případě se v tu zlomovou sekundu jeví jako orel i holub.
Mimochodem, vyprávěla ségra asi před dvěma lety, že šla parkem z práce a najednou infarkt. Letí na ní pterodaktyl.
Zrovna přistával čáp.
čáp je ešče dobrej, ale taková volavka v šeřící se podvečer a kroužící nad hlavou v poli a vydávající ty svoje příšerný zvuky!!!!! Zvlášť, když jeden ešče nikdá neslyšel volavku mluvit! To je zážiteček.
Zrzavci
napsal(a):
To jo, to je jasný, ale když to neuchopí, neudrží? není to myšleno takhle?
U nás na zahradě "něco" před mýma očima chytilo holuba.
Nevím, zda uletělo přede mnou nebo ptáka neuneslo.
Byl mrtev, zabily ho drápy.
Na zahradě mi "to" naletělo na králíčka - 5 m(?) od nás.
Nebylo to moc plaché.
stále mne udivuje od psíčkařů, kteří se v přírodě pohybují denně několik hodin a to celé roky, neznalost ani nejběžnějších našich druhů našich ptáků a plazů
(pochopím,že nepozná lindušky, lejsky ...atd...)
tak bylo-li to mezi stromy, tak v úvahu připadá pouze 0,1 krahujce nebo jestřábi,
ti loví momentem překvapení ze zálohy, sokol loví ve volném prostoru a z výšky
"tokáně, takáně" (Pepa Náhlovský) má příliš krátké a slabé pařáty, takže možnosti mu končí na menších kuřatech maximálně, ale myšilov se mu neříká náhodou ...
když přistihnete káně na mrtvé slepici, tak to není pachatel, ale mrchožrout
PS. mě osobně by tedy hodně vadilo, nevědět na co koukám
tak co je na fotce dámy ?
lupus4
napsal(a):
stále mne udivuje od psíčkařů, kteří se v přírodě pohybují denně několik hodin a to celé roky, neznalost ani nejběžnějších našich druhů našich ptáků a plazů
tak bylo-li to mezi stromy, tak v úvahu připadá pouze 0,1 krahujce nebo jestřábi,
"tokáně, takáně" (Pepa Náhlovský) má příliš krátké a slabé pařáty, takže možnosti mu končí na menších kuřatech maximálně, ale myšilov se mu neříká náhodou ...
Tak toho snad pozná každej

Já nepoznám podle zpěvu, ale podle vzhledu většinou jo.
Mám barák zamořenej vrabčákama, nevíte, co se s tím dá dělat?
nedávno jsem pozoroval cca ze dvou m tuhle nádheru, vůbec se nebáli a ulítli až když se ke mně vrátil Lůďa, podívat se proč stojím jako socha a neploužím se za ním

střelit do vrabců
A jinak samozřejmě zrušit jim (na podzim, v zimě!) hnízdní možnosti :-)
A ideálně taky krmicí možnosti.

lupus4
napsal(a):
nedávno jsem pozoroval cca ze dvou m tuhle nádheru, vůbec se nebáli a ulítli až když se ke mně vrátil Lůďa, podívat se proč stojím jako socha a neploužím se za ním
Krásný králíček. 👍🏻

napsal(a):
střelit do vrabců
A jinak samozřejmě zrušit jim (na podzim, v zimě!) hnízdní možnosti :-)
A ideálně taky krmicí možnosti.
Už nekrmím. Na to znemožnění hnízdění ještě dojde, na některá místa se nemůžu dostat.

Akamura
napsal(a):
A co jestřáb ?
Víte, jak je velký? I když půlkilovou čivavu by odnést mohl.

janaa
napsal(a):
Rozpětí křídel sice velké,ale celkově je to malý pták vždyť větší je i krkavec
V rozpětí křídel určitě ne. Mám nakoukáno ze Zoo.

lupus4
napsal(a):
Králíček obecný? Nádhera!

lupus4
napsal(a):
Podivjte se, když něco nevíte, tak to máte říct rovnou. A né tady stát a mlčet jak....
lupus4
napsal(a):
Jeditíí to vám ale závidím tohodle prďolu!! Nám ondynoj nadávali mlynaříci, že meškáme s krmením - máme po venčících trasách různě rozmístěný krmítka. Mlynaříky miluju, jsou jako hedvábíčko naducaný.
Lupus jo a krahujčici jsme před lety zachránili u nás. Ulovila kosa a zapadla s ním do oplocení kolem stromku. Byla nádherná. Překvapilo mě, že se naprosto v klidu nechala odlapit, ještě i vyfotit, nezmatkovala a celý to proběhlo naprosto v klidu, jak kdyby se jí to stávalo 5x do týdne , že ji má někdo v ruce :-)

lupus4
napsal(a):
no, i taková straka je latinsky zajímavá
Nebo výr 😁

Zrzavci
napsal(a):
Lupus jo a krahujčici jsme před lety zachránili u nás. Ulovila kosa a zapadla s ním do oplocení kolem stromku. Byla nádherná. Překvapilo mě, že se naprosto v klidu nechala odlapit, ještě i vyfotit, nezmatkovala a celý to proběhlo naprosto v klidu, jak kdyby se jí to stávalo 5x do týdne , že ji má někdo v ruce :-)
My zas zachraňovali poštolku. Nabourala do vrat a zlomila si křídlo, chuděra😟
Fotívávala jsem ptáky, když jsem chodila s Terinou...teď už na to nemám zrak ani vybavení a hlavně bych na takových ornitologických vycházkách byla věčně bez psů
Na fotkách je úlovek, kterej se nechal vyfotit nezvykle zblízka. Dle mínění ornitologa asi nebyl úplně zdráv.

Terven
napsal(a):
Fotívávala jsem ptáky, když jsem chodila s Terinou...teď už na to nemám zrak ani vybavení a hlavně bych na takových ornitologických vycházkách byla věčně bez psů
Na fotkách je úlovek, kterej se nechal vyfotit nezvykle zblízka. Dle mínění ornitologa asi nebyl úplně zdráv.
Jestřáb? Neodhadnu velikost.

lejska poznám, lindušku taky... Nepoznám spoustu vodních "kachen"... samice je jiná než samec, ještě svatební šat mají jiný než ten normální a mládežníci vypadají taky jinak. A dravce v letu taky často neurčím - jedině luňák a poštolka se splést nedají a pak je to spíš odhad že nad polem krouží káně a v hustém lese potkám jestřába. A když je ten jestřáb mrňavý, tak je to krahujec...
Na zahradě nám toho lítá hodně - od králíčka i střízlíka až po vrány šedivky a holuby hřivnáče. Ale právě před chvílí jsem si zapsala nového návštěvníka - poprvé jsem na zahradě potkala bramborníčka černohlavého.

napsal(a):
lejska poznám, lindušku taky... Nepoznám spoustu vodních "kachen"... samice je jiná než samec, ještě svatební šat mají jiný než ten normální a mládežníci vypadají taky jinak. A dravce v letu taky často neurčím - jedině luňák a poštolka se splést nedají a pak je to spíš odhad že nad polem krouží káně a v hustém lese potkám jestřába. A když je ten jestřáb mrňavý, tak je to krahujec...
Na zahradě nám toho lítá hodně - od králíčka i střízlíka až po vrány šedivky a holuby hřivnáče. Ale právě před chvílí jsem si zapsala nového návštěvníka - poprvé jsem na zahradě potkala bramborníčka černohlavého.
Jóó, kachny... Na každé praxi v Zoo poctivě studuji, prohlížím obrázky a živé ptáky a stejně bezpečně poznám akorát březňačku.

napsal(a):
Jóó, kachny... Na každé praxi v Zoo poctivě studuji, prohlížím obrázky a živé ptáky a stejně bezpečně poznám akorát březňačku.
na to bylo skvělé pobřeží Skotska - byli jsme tam na konci dubna - my dva a doga (tenkrát Beta). Těch ústřičníků, kajek, potápek a kachen... to byla paráda. A pak hlavně taky bažanti - chodili se "pást" při odlivu na vyvržené řasy - samí výstavní bažanti (slepice asi seděly na vejcích a nelítaly tak daleko od hnízd v rašeliništích). Neviděla jsem "bohatší bažantnici", než bylo pobřeží poloostrova Cowal. Ehm - a taky se mezi kajkama vynořila obří ponorka To jsme zírali

napsal(a):
Jo a u nás ještě lítají pochopové nebo motáci nebo pilichové. Ani nevím, jak se to teď správně jmenuje. Natož, abych je rozeznala.
Tak já nedávno na procházce se psy vyplašila párek orlů mořských. Nechali mě přijít hodně blízko, tak jsem se mohla pokochat a zároveň obávat o psy. Sousedy s kavalírem jsem radši varovala, o naše (24-30kg) se tolik nebojím, ale jistá si tedy nejsem.
A loni jsme potkali staršího mořáka a to byl fakt macek! Ten se ani nevyplašil, nechal nás projít okolo a pak se nad námi ležérně snesl ze stromu. Úžasný zážitek!
Tady je to samá káně a poštolka, sem tam jestřáb, co by rád obohatil svoje menu o naše slepice, ale jednou jsem na výletě potkala luňáka červeného. Boží zvíře. Nejfotogeničtější dravec, co jsem snad kdy viděla. On si lítá, jak kdyby jen volal - no vyfoť mě, vyfoť... A víte co? O ty fotky jsem přišla. Prostě ty z tohohle výletu nikde nejsou. Hledala jsem je už asi tisíckrát od té doby. Zmizely.
napsal(a):
Trochu mimo, ale vzpomínka. Mezi krkem koně a mým tělem proletěl roj včel. Naštěstí v kroku, takže nikoho nezasáhl. Zlaté káně!
Tak schválně. Tohle je z loňska. Fotku mám bohužel jen jednu, ptáka našla v křoví a přivolala mě k němu jedna z kólií. Myslela jsem, že je to zraněný, že to vyfotím pro záchrannou stanici Pavlov.
Ale ta věc mi normálně zaútočila po psovi, fotka je 2 vteřiny předtím, než se mi to vrhlo na psa. Zařvala jsem jen HEEEJ, pak se to vzneslo a odletělo.
Takže to evidentně asi zraněný nebylo, pod sebou to mělo kus přetrženýho asi králíka (prostě kus něčeho orvanýho).
Doma jsme se shodli, že to byl pravděpodobně asi Výr Velký. Ale v tom strašným stresu, že se mi to regulérně rozběhlo po psovi (pes má 60cm v kohoutku a 30 kilo), fakt nevím.

Ouško4
napsal(a):
Tak schválně. Tohle je z loňska. Fotku mám bohužel jen jednu, ptáka našla v křoví a přivolala mě k němu jedna z kólií. Myslela jsem, že je to zraněný, že to vyfotím pro záchrannou stanici Pavlov.
Ale ta věc mi normálně zaútočila po psovi, fotka je 2 vteřiny předtím, než se mi to vrhlo na psa. Zařvala jsem jen HEEEJ, pak se to vzneslo a odletělo.
Takže to evidentně asi zraněný nebylo, pod sebou to mělo kus přetrženýho asi králíka (prostě kus něčeho orvanýho).
Doma jsme se shodli, že to byl pravděpodobně asi Výr Velký. Ale v tom strašným stresu, že se mi to regulérně rozběhlo po psovi (pes má 60cm v kohoutku a 30 kilo), fakt nevím.
Bál se o oběd - snažil se sežrat co nejvíc (třeba krmil mladé). Kdyby nemusel, rozhodně by neútočil. Krásná fotka...
laviy

XXX.XXX.15.203
"Výr se živí hlavně savci (do velikosti lišky nebo srnčí), ptáky, ..."
Lišku ale jen mladou, stará by mu ukousla nohu nebo křídlo.

Které jiné soví zvířátko by to mohlo být, když je to tak veliké? Vzhledem ke vzdálenosti a psovi. Světlou hlavu to nemá, světlou kresbu zpod křídel taky ne. Je to výr velký. Je fakt velký :-) Na půlročního (18 kg asi?) psa mi dvakrát nalétlo něco, co jsem v té rychlosti nepoznala, mezi nožičkami lovce a hřbetem mýho psa bylo 30 cm a já jenom "cože?!" A to jsem se smála historkám o dravci a čivavě.

Nevím jestli chovatelé dravců chovají také výry......Ale ochočený dravec vám klidně na psa zaútočí. Kdysi jsem byla takovým chovatelem důzazně upozorněna : "Nenechávejte toho psa běhat v louce, přivolejte si ho, zaútočí vám na něj". Pak jsem si všimla, že nad veřejně vyhlášenou venčící loukou lítá dravec.
Anlnka

XXX.XXX.15.203

rapotacka11
napsal(a):
Na psa mi dvakrát nalétlo něco, co jsem v té rychlosti nepoznala,
Nepoznala?
Jak s tím můžete žít?
No nemůžu, mě to téma úplně rozsekalo a také se jdu upálit.

Ouško4
napsal(a):
Za mě výr velký.
z tý fotky je prd vidět, na vejra mi to přijde moc tmavý
co umí dravec
https://www.facebook.com/100012743560564/videos/1553137601721387

lupus4
napsal(a):
co umí dravec
No právě, je prd vidět. Proto bych toho výra nezavrhovala. Když si ho vybavím v Zoo..., docela to odpovídá.
lupus4
napsal(a):
co umí dravec
Taky mi připadá tmavý, ale fotka na mobil to může zkreslovat. Nezachytí detaily, zvlášť z takový dálky... Navíc, když si to hodně přiblížíte, působí to, že ta mazanice, co z toho vznikne přiblížením, má spíš soví hlavu, těžko se v tom hledá nějaký jiný tvar.
Kokoš

XXX.XXX.15.203