Lucie000

XXX.XXX.13.191
Dobrý den,
mám dvě fenky čivavy - od štěněte B. a druhou O. zachráněnou z množírny. Věc se má tak, že když jsem dovezla tu zachráněnou, té první chvíli trvalo, než si zvykla, že není “jediná”. Ale zvykla si a 4roky byla úplně v pohodě.
Teď se ovšem posledních pár týdnů děje to, že když B. spí, zničehonic ze spánku začne útočit na O. (spí společně v pelechu).
Ta zachráněná když taky spí, tak jen kouká a kvičí a nechápe, když je vzhůru, začne se nad útokem bránit.. nikdy se nepokousaly ani se nic nestalo, jen to začíná být čím dál častější a nevím, zda to není začátek projevu nějaké nemoci či “jen” noční děs..? Setkali jste se s něčím podobným? Děkuji za jakýkoliv komentář a na vete samozřejmě volat budu.
Lucie000

XXX.XXX.13.191
Jěstě bych chtěla dodat, že když je od sebe odtrhnu, tak B. většinou kouká jakoby nechápavě, co se vlastně stalo.
A když jsem ji jednou chtěla vzít ven a šla pro ní do pelechu, spala tvrdě a když jsem na ni šáhla, vyjela po mně taky…než ji došlo, že to jsem já…
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.20.169
Fatia
napsal(a):
nenechat spát v jednom pelechu psy. Na spící psy nesahat, nejdřív slovně probudit.
Ano. Uz jsem to tu psala, muj syn se tohle naucil 'hard way' a na pamatku ma jizvu na rtu. Nastesti byl 'utocnikem' jen kralici jezevcik.
Je mozne, ze ta 'napadena' fenka sebou ve spanku hazi a ta 'utocici' se proste, vytrzena z hlubokeho spanku, lekne a brani.
Nebo me napadla i epilepsie, ale s tou nemam zkusenosti.
Lucie000

XXX.XXX.13.191
Děkuji za reakci.
Tu spící samozřejmě nejprve budím slovně, ale už je starší kousek (12let, možná je to i věkem..?).
Nevím, co s tím, i když mají pelíšků více, stejně si lehají k sobě 😀
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může jí něco bolet a ona neví, co se děje, tak zaútočí na první možný spouštěč = druhá fenka. Nechala bych ji důkladně prohlédnout u veta. Věk by to mu odpovídal.
Mohla by to byt napriklad pocatecni starecka demence{pisete že je už starší kousek 12let}Nebo to muze byt sikana,u nas, takto reaguje mladsi fenka na starsi,kdy ji nechce pustit na jeji pelech,odhani ji od zradla apod. Nebo ji mladsi fenka jen nevedomky zabira prostor v pelechu a starsi takto proste reaguje
Vééérka

XXX.XXX.203.208
U nás stejný problém s jorkama.
Starší 12 let, mladší 6 let. Po 3 letech krásného soužití, jsme došli domů a mladší fena rvala tu starší, která už byla lehce dementní A chodila různě po domě.
Je to čistě jen agrese z důvodu být dominantní.
Mladší prostě chce ukázat, že je silnější, než už starší fena, která už nemá na to se moc bránit.
Nic víc bych v tom nehledala. Ať nespí v jednom pelechu, více hlídat...víc upřednostit tu starší, ať první jí, první ať odchází ze dveří když se jde ven, ať ji vyzdvihnete a naznačíte tím té mladší že ta starší je ta, která má vést jejich vztah. Ne ta mladá...ale ta starší.

Vééérka
napsal(a):
U nás stejný problém s jorkama.
Starší 12 let, mladší 6 let. Po 3 letech krásného soužití, jsme došli domů a mladší fena rvala tu starší, která už byla lehce dementní A chodila různě po domě.
Mladší prostě chce ukázat, že je silnější, než už starší fena, která už nemá na to se moc bránit.
Nic víc bych v tom nehledala. Ať nespí v jednom pelechu, více hlídat...víc upřednostit tu starší, ať první jí, první ať odchází ze dveří když se jde ven, ať ji vyzdvihnete a naznačíte tím té mladší že ta starší je ta, která má vést jejich vztah. Ne ta mladá...ale ta starší.
Po 3 letech krásného soužití, jsme došli domů a mladší fena rvala tu starší, která už byla lehce dementní A chodila různě po domě.
Jste si jistá, že zrovna váš případ nějak souvisí s dominancí, neútočí ta mladší proto, že se ta starší je dementní a chová se prostě "divně"??
Vééérka

XXX.XXX.203.208
napsal(a):
Po 3 letech krásného soužití, jsme došli domů a mladší fena rvala tu starší, která už byla lehce dementní A chodila různě po domě.
Jste si jistá, že zrovna váš případ nějak souvisí s dominancí, neútočí ta mladší proto, že se ta starší je dementní a chová se prostě "divně"??
Ano, jsem si jistá, fena se divně nechová, jen je slepá, hluchá. Jen semtam jde a chvíli ji trvá než vyleze stupínek mezi kuchyní a obývákem. Žádné známky jiného chování nemá. Takže ano, souvií to s dominancí