Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Marek147

9.5.2022 20:43
Marek147

XXX.XXX.168.72

Zdravím s dotazem na to jestli může 16ti-letý syn vycvičit NDO tak, aby s ním mohl podstoupit lovecky upotřebitelné zkoušky. Spoustu času tráví čtením knih zkušených kynologů (Knoll, Bača apod.), ovšem zkušenosti s výcvikem, řekl bych nulové. Dle mého je naprostý nesmysl a zbytečnost se do toho pouštět, proto se jdu zeptat zkušenějších na názor. Děkuji

9.5.2022 20:52
Nezzie

XXX.XXX.69.218

Samozřejmě, že to jde. Znám i mladší kteří se věnují výcviku. Vždy záleží o tom kolik má člověk zájmu a chuti se do toho pustit a vytrvat. Nezáleží na věku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2022 21:01

Nevím, jestli to zvládne sám, jen s knížkami, které navíc obsahují poněkud zastaralé metody, to by asi bylo velmi obtížné. Určitě to bude chtít nastudovat současné zkušební řády. Ale myslím, že je skvělé, že se do toho chce pustit! Já bych se k tomu jako rodič nestavěla negativně, naopak bych ho podpořila a pomohla mu najít nějakého kvalitního výcvikáře (který nemlátí psy), na kterého by se syn mohl obrátit. Bylo by to prospěšné jak pro syna, tak pro psa - NDO nic lepšího než lovecký výcvik nabídnout nemůžete. Buďte na syna pyšný a pomozte mu se realizovat.

10.5.2022 08:05

Nehledě na to, že jestli fakt propadne psům, už nikdy nebude mít čas na drogy a podobné ptákoviny

10.5.2022 08:13
janaa

XXX.XXX.174.216

A toho NDO už máte doma? Pokud ne, a chcete hrubáka, tak bych se víc přikláněla k českému fouskovi,ty povahy bývají jednodušší a pro začátečníka vhodnější. Jinak vždy záleží na člověku, v 16 není důvod,proč by to nezvádl,ale záleží na jeho osobnosti, schopnostech. Pokud jste přesvědčen,že to není chvilkové nadšení, a že za rok dva psa "neodloží", a je to v jeho časových možnostech,tak bych ho od toho neodrazovala,naopak si myslím,že pro puberťáka super koníček a naplnění volného času. Každopádně bude ale muset cvičit pod dozorem někoho zkušeného, literatura je fajn, ale ta na zkoušky člověka,ani psa,nepřipraví. Btw Knoll,Báča sice jsou "kynologické bible" pro ohařáře, ale jejich výcvikové metody jsou už naštěstí překonané

10.5.2022 09:10

@janaa Nebo maďar dráťák, to jsou taky bezva pesani. :-)) Já tak nějak předpokládala, že pes už doma je, ale tohle je dobrá připomínka.

10.5.2022 09:19
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Přesně jak píší Odetta a Janaa - líp to vystihnout nezle. A důkazem že to lze, aby člověk v tomhle věku se psem a poté se psy něco dokázal, může být majitelka chov. stanice maďarů Danitty, která tuším taky v šestnácti, nebo možná i dřív ? se svým Danem dokázala věci :-) . Takže pokud je syn opravdu do věci zapálený a taky Vy jste ochoten mu s tím pomáhat, protože bez toho to v tomhle věku nelze, tak -ano jde to. S dobrým poradcem výcviku určitě. A jak podotkla Buggyra - odcloní to různý lákladla, protože pokud opravdu má ten zápal, nebude mít na nic jiného čas. Sport a koníček, když má mladý člověk opravdový zájem, má šanci ho uchránit před různýma sajrajtama.

10.5.2022 09:20
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
@janaa Nebo maďar dráťák, to jsou taky bezva pesani. :-)) Já tak nějak předpokládala, že pes už doma je, ale tohle je dobrá připomínka.

Výbornej nápad, jsou klidnější než ti naši magoři - nebo bývají, no. A není to takový tvrďoch, má větší ochotu ke spolupráci.

10.5.2022 18:46
janaa

XXX.XXX.174.216

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Určitě,jen ten ČF je líp dostupnej on takovej italskej spinone je taky prima pes a v povaze jemnej

10.5.2022 19:09

janaa napsal(a):
Určitě,jen ten ČF je líp dostupnej on takovej italskej spinone je taky prima pes a v povaze jemnej

Dneska ti maďarští dráteníci asi docela jedou, za poslední dobu jsem viděla překvapivě hodně inzerovaných vrhů. 15 let zpátky to byla celkem rarita... Ale fousci jsou taky prima psi, o to žádná.

Spinonky jsem znala jen dva, ale byly to opravdu výjimečné psí povahy, jemná a velmi trpělivá zvířata s takovým přirozeným nadhledem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík