Zdravím všechny 😊 dneska prosím o radu. Nedávno jsem v některé z diskuzí četla něco o tom, jak se nyní pohlíží na vlastnictví a opravy plotů u pozemků, které plot sdílejí, ale nemůžu to bohužel dohledat.
Naše situace je poměrně složitá, proto to vezmu velmi zkráceně a rovnou se zeptám.
Chceme dělat nový plot, sousedí s pozemkem, kam jezdí "sousedi" jen na chatu na sezónu. Sousedka si představuje, že si sedneme a společně si všichni vybereme krásný plot. My máme jinou představu, chceme podhrabové pásy a ocelové ploty, ať plot vydrží dlouhé generace psů. Ono to má i přesný nápad, ale vybírá je muž.
Můžeme plot postavit s tím, že tím zabezpečujeme naše zvířata, nebo je to právně nějak napadnutelné a museli bychom ho třeba zbořit?
Vím, že řeknete, že domluva je vždy nejlepší, ale sousedka si myslí, že ví všechno nejlíp, a že všichni budou skákat, jak píská, ale to je vedlejší.
Děkuji všem za rady.
Katka12345
napsal(a):
Zdravím všechny 😊 dneska prosím o radu. Nedávno jsem v některé z diskuzí četla něco o tom, jak se nyní pohlíží na vlastnictví a opravy plotů u pozemků, které plot sdílejí, ale nemůžu to bohužel dohledat.
Naše situace je poměrně složitá, proto to vezmu velmi zkráceně a rovnou se zeptám.
Chceme dělat nový plot, sousedí s pozemkem, kam jezdí "sousedi" jen na chatu na sezónu. Sousedka si představuje, že si sedneme a společně si všichni vybereme krásný plot. My máme jinou představu, chceme podhrabové pásy a ocelové ploty, ať plot vydrží dlouhé generace psů. Ono to má i přesný nápad, ale vybírá je muž.
Můžeme plot postavit s tím, že tím zabezpečujeme naše zvířata, nebo je to právně nějak napadnutelné a museli bychom ho třeba zbořit?
Vím, že řeknete, že domluva je vždy nejlepší, ale sousedka si myslí, že ví všechno nejlíp, a že všichni budou skákat, jak píská, ale to je vedlejší.
Děkuji všem za rady.
To jsem sama zvědavá, co Vám zde zkušenější poradí...
Já do toho skutečně nevidím stran nějakých vyhlášek a legislativy vůbec...jen bych očekávala, že možná se budete muset nějak dohodnout...jinak by to vyústilo v soudní (nebo mimosoudní?) spor.
fikovnice
napsal(a):
To jsem sama zvědavá, co Vám zde zkušenější poradí...
Já do toho skutečně nevidím stran nějakých vyhlášek a legislativy vůbec...jen bych očekávala, že možná se budete muset nějak dohodnout...jinak by to vyústilo v soudní (nebo mimosoudní?) spor.
Sousedka právě řekla, že s plotem samozřejmě souhlasí, to bylo asi měsíc zpět a že i ráda přispěje.
No ale dnes zjistila, jaký chceme, a že ho máme v plánu koupit v brzké době, a tvářila se strašně ublížená, že ho nechceme nad kávou vybírat s ní.
S ní jsou poslední dobou jen problémy. Jezdí sem na dva měsíce v roce, jinak jsme tady úplně sami a člověk by ji kopl do...
janaa
napsal(a):
Vždycky je lepší se dohodnout. Ale pokud stavíte plot na vlastním pozemku,nemá víc jak 2 m,tak si můžete postavit co chcete a souhlas sousedů nepotřebujete. Není potřeba ani stavební povolení nebo ohlášení,pokud nestavíte na hranice veřejného prostoru....
My to taky chtěli řešit přes tu domluvu, kompromis, ale kompromis není kompromisem, když z toho profituje jen jedna strana...
Každopádně tohle jsem potřebovala slyšet, děkuji moc.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Janaa to shrnula a má samozřejmě pravdu. Pokud se sousedce plot nebude líbit, ať si ze své strany postaví svůj. Nenechala bych si na plot přispívat, pak by mohl být problém s tím, že by opravdu byl váš společný. Takhle bude váš, včetně výběru typu.
napsal(a):
Janaa to shrnula a má samozřejmě pravdu. Pokud se sousedce plot nebude líbit, ať si ze své strany postaví svůj. Nenechala bych si na plot přispívat, pak by mohl být problém s tím, že by opravdu byl váš společný. Takhle bude váš, včetně výběru typu.
Děkuji moc 🤗

Tak u nás není žádné pravidlo na to jak by měl plot vypadat, takže ve své podstatě můžu na hranici svého pozemku postavit jakýkoliv plot do výšky dvou metrů, aniž bych to musela někde ohlašovat nebo mít souhlas sousedů.
V praxi to vypadá tak, že u sousedů důchodců jsem na dvoře asi 30 cm od jejich vachrlatého a letitého plaňkového plotu, plot svůj z pletiva a využila toho, že jejich plot mají zarostlý břečtanem a nechala porůst i ten náš.
Sousedka, když jsem ho dělala, tak mi řekla, že se jí to nelíbí, protože náš plot je vyšší než ten jejich, ale to je tak max všechno, co může dělat.
Stejně tak budu postupovat vzadu u jejich zadního plotu.
S dalším sousedem jsme na stávající plaňkový plot natáhli pletivo, protože jsme zjistili, že je prostě rozebratelný...já měla berbery a oni RR.
S dalším sousedem jsme se dohodli na stavbě plotu a náklady jsme vzali na půl s tím, že realizaci provedl soused svépomocí. Bohužel plot je sice moc hezký, dostatečně vysoký, plaňkový, jako základ ztracené bednění, ale bohužel ne tak pevný a bytelný, jak bylo původně dohodnuto.....takže tam teda dost vážně uvažuju o tom, že kosek od něj natáhnu pletivo, třeba jen výšku 1 metr, aby se moji psi nedostali přímo k plotu.
Jukněte sem:
https://muj-pravnik.cz/stavebni-povoleni-na-plot/