Hot-spot - ostrihaní rány

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nešťastná_majitelka

12.5.2022 23:11
Nešťastná_majitelka

XXX.XXX.173.54

Potřebuji radu.
U naší fenky zlatého retrívra se vyvinul hot-spot. Nikdy jsem se s tím nesetkala a to už jí je 8 let. Dnes jsme byli u veterináře a ten nám samozřejmě řekl ať ostříhame srst kolem a na postižené oblasti (spolu tedy s dalšími věcmi co k tomu patří). Problém ale je ten, že si to sice nechá natřít a to všechno ale nenechá se ostříhat. Používám myslím si hodně ostré nůžky že by jí to tolik tahat nemuselo.
Máte nějaký tip jak na to? Bojím se aby neztratila důvěru.
Moc děkuji za každou odpověď.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2022 23:34

Znám to, musí vám ji pomoct držet aspoň další dva lidi a nemusíte to stříhat úplně nakrátko, ony ty chlupy postupně stejně všechny vypadají. Hlavně vysušovat, pořád vysušovat.
Ztráty důvěry se nebojte, hotspot je hodně bolestivý, takže fenka prostě jen reaguje na tu bolest. Moje fena měla úplně stejný problém, hotspot přes půl hlavy, tři jsme ji nemohli udržet, nakonec se mně to podařilo mně samotné opatrně a nenápadně, ale určitě ne úplně.

12.5.2022 23:39

Hotspot bolí jako prase. Kde ho fena má? Jestli má chlupy kolem nějak slepené, zkuste je nejdřív odmáčet třeba vlahým vývarem řepíku/heřmánku nanášeným na odličovacím tamponku, vatě. Pak opravdu ostré nůžky s kulatou špičkou a ostříhat po malých částech, nejdřív jen horní část chlupů, ke kůži se propracujte postupně. Za každé šmiknutí odměna, když se manipulace zdá být dost, nechte fenku odejít, pochvala a za chvíli zase kousek šmik. Nemusíte to dělat vše najednou, jestli není fena na takové ošetřování zvyklá, radši pomalu a postupně. "Nenechá se ostříhat" - co přesně to znamená?

Nešťastná_majitelka

13.5.2022 06:20
Nešťastná_majitelka

XXX.XXX.173.54

Má to na náprsence. Po nůžkách se zprvu oháněla tak jsem jí je nechala očichat a hladila jí nima no a potom si lehátka. Tomu nejspíš přispělo i to že jsme to zkoušeli na dražbě.
Je nějaká možnost že ta bolest poleví? Veterinář jí dal 2 injekce, řekl že se jí to má zklidnit. Jinak oplachujeme hermankovym odvarem a to si nechá udělat.

13.5.2022 06:26
fikovnice

XXX.XXX.133.8

Nešťastná_majitelka napsal(a):
Má to na náprsence. Po nůžkách se zprvu oháněla tak jsem jí je nechala očichat a hladila jí nima no a potom si lehátka. Tomu nejspíš přispělo i to že jsme to zkoušeli na dražbě.
Je nějaká možnost že ta bolest poleví? Veterinář jí dal 2 injekce, řekl že se jí to má zklidnit. Jinak oplachujeme hermankovym odvarem a to si nechá udělat.

Ty automatické opravy slov jsou boží - pes si dal lehátka, pes ležel na dražbě,...

Jinak samozřejmě držím pěsti, ať je pesanda brzy v pořádku!

Nešťastná_majitelka

13.5.2022 06:37
Nešťastná_majitelka

XXX.XXX.173.54

😃😃
Ještě bych se optala můžu jí pouštět ven? Je zvyklá být skoro celý den na dvorku případně si přechází když chce domů. Bojím se aby se jí do toho nedostalo ještě něco dalšího.

13.5.2022 09:53

😃😃
Ještě bych se optala můžu jí pouštět ven? Je zvyklá být skoro celý den na dvorku případně si přechází když chce domů. Bojím se aby se jí do toho nedostalo ještě něco dalšího.

Na dvorek ji pustit můžete. Nesmí jenom do vody. A pokud možno nezmoknout.

13.5.2022 09:56

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Na dvorek ji pustit můžete. Nesmí jenom do vody. A pokud možno nezmoknout.

Možná nějaké staré tenké vzdušné triko natáhnout? Aby se tam něco nedostalo, když si lehne? Nebo je to tak nepříjemné, že je jisté, že se tím pes nebude chtít ničeho dotknout? Možná i kvůli hmyzu...

13.5.2022 10:00

nechápu vůbec, proč to neostříhal veterinář.

to je imho základ.

13.5.2022 10:01

Možná nějaké staré tenké vzdušné triko natáhnout? Aby se tam něco nedostalo, když si lehne? Nebo je to tak nepříjemné, že je jisté, že se tím pes nebude chtít ničeho dotknout? Možná i kvůli hmyzu...

Proti hmyzu (a taky jako dezinfekce) je fajn stříbřenka (Alfa Silver). Vyzkoušeno i u koní.

Nešťastná_majitelka

13.5.2022 11:36
Nešťastná_majitelka

XXX.XXX.173.54

ona je právě strašnej posera tak jí nechtěl nejspíš trápit :/

LabradorkaF

13.5.2022 12:07
LabradorkaF

XXX.XXX.73.155

Dobrý den, moje fenka mela hotspot taky dost skaredy, na hlave, jakoby na tvaricce. Veterinarka nam dala atb., a protoze se nechtela nechat ostrihat, meli jsme strihat doma + 1 cm kolem rany.
Byl to teda boj, ale dost pomohlo, ze si lehla na pelisek, hladila jsem ji, a u toho pomalicku strihala kulatyma nuzkama z lekarnicky, nejdriv jen tu delsi srst, cca pul cm jsem ji tam nechala a snazila se to vystrihat aspon tak (hladila jsem ji, opatrne prilozila nuzky a strihla a porad dokola, strihala jsem ji teda asi 3 hodiny, protoze po kazdym strihu zpozornela, ale dalo se to zvladnout).
Mate stesti, ze si to necha omyt, ta nase strasne protestovala, musela jsem si nakonec kapat betadinu na gazu nebo nano houbicku a jemne "tapkat" na ranu. Bylo to teda hrozny, i videt, ze se trapi, ale rozhodne jsme ji tim pomohli a vubec mi neprisla, ze by nejak prisla o duveru ke me nebo tak, naopak byla pak cim dal veselejsi a vypadala i vdecna.
Nakonec se ji zacaly uvolnovat stroupky, tak jsme je opatrne oddelavali, s tim se poustely i zbyle chloupky.. do 2 mesicu mela mistecko zase hezky zarostle a ted po tom neni ani pamatka :-) Kazdopadne bych zkusila i tu betadinu, nam fakt pomohla vic nez hermanek :-)
Jinak jsme ji meli celou dobu doma, mela to fakt skaredy a bala jsem se, aby se ji do toho neco nazafouklo nebo si do togo nezapichla travu :X

13.5.2022 12:46

ona je právě strašnej posera tak jí nechtěl nejspíš trápit :/

tak psa přispim

považuju to teda za profesní chybu, nechat psa s hotspotem odejít v chlupech

už proto, že oholení je základ léčby

a bez oholení si nemůže být veterinář jistý, že je to fakt jen nekomplikovaný hotspot.

13.5.2022 12:49
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Kdyby paní byla zručná švadlena - třeba by mohla spíchnout něco z tohodle?

https://www.benu.cz/gaza-hydr-role-90cmx10m-17niti-1ks-batist?aw=1&utm_campaign=freelistings&utm_medium=organic&utm_source=google&utm_term=BATIST+G%C3%A1za+hydr.role+90cmx10m+17nit%C3%AD+1ks&gclid=EAIaIQobChMI1v7IwKbc9wIVQoxoCR3ACApfEAQYASABEgIHm_D_BwE

Nešťastná_majitelka

13.5.2022 12:57
Nešťastná_majitelka

XXX.XXX.173.54

Jinak po té injekci to vypadá o dost lépe, zkoušíme stříhat (ostrihali jsme daleko více chlupů než včera), ale dopadlo to tak že si hlavu nacpala do rohu a vypadala dost uraženě. Zkusím tedy zavolat ještě tomu veterináři a domluvit se s ním aby to udělal.

Ještě jednou vám všem děkuji za rady a vaše zkušenosti, snad už bude jenom lépe :)

13.5.2022 13:09

Já jsem na to raději nikdy nic nedávala. Ono to musí větrat a hlavně jak to svědí, tak psi mají tendence to pořád škrabat a právě tím si tam můžou zanést z drápků infekci. Záleží, na jakém místě to přesně je a jestli si tam dosáhne. Moji chlupáči to ještě navíc dotáhli k takové dokonalosti, že jeden to opečovával druhýmu, takže jsem je musela oddělovat.
Jinak doporučuju ještě podávat nějaké vitamíny a minerály, mně se nejvíc osvědčil Barf Balancer, na posílení imunity a taky pravidelné stříhání té hodně zarostlé oblasti krku. I když někteří lidi tvrdí, že GR by se stříhat neměl, že je to proti přirozenosti, tak v tomto případě to fakt má svůj účel.

13.5.2022 13:14
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Já jsem na to raději nikdy nic nedávala. Ono to musí větrat a hlavně jak to svědí, tak psi mají tendence to pořád škrabat a právě tím si tam můžou zanést z drápků infekci. Záleží, na jakém místě to přesně je a jestli si tam dosáhne. Moji chlupáči to ještě navíc dotáhli k takové dokonalosti, že jeden to opečovával druhýmu, takže jsem je musela oddělovat.
Jinak doporučuju ještě podávat nějaké vitamíny a minerály, mně se nejvíc osvědčil Barf Balancer, na posílení imunity a taky pravidelné stříhání té hodně zarostlé oblasti krku. I když někteří lidi tvrdí, že GR by se stříhat neměl, že je to proti přirozenosti, tak v tomto případě to fakt má svůj účel.

Ani tu gázu ne? ta právě větrá

Ještě z těch zmiňovaných doplňků - kamarádce se osvědčil Imunovet

https://vitaminy-pro-psy.heureka.cz/energy-imunovet-30-ml/?gclid=EAIaIQobChMI2oKvg6zc9wIVfRkGAB2WoANPEAQYBCABEgLxr_D_BwE#prehled/

vnitřně a pak ????? snad i vně, ale to bych konzultovala s vetem.

13.5.2022 13:21

Zrzavci napsal(a):
Ani tu gázu ne? ta právě větrá

Ještě z těch zmiňovaných doplňků - kamarádce se osvědčil Imunovet

https://vitaminy-pro-psy.heureka.cz/energy-imunovet-30-ml/?gclid=EAIaIQobChMI2oKvg6zc9wIVfRkGAB2WoANPEAQYBCABEgLxr_D_BwE#prehled/

vnitřně a pak ????? snad i vně, ale to bych konzultovala s vetem.

Ta gáza ale může dráždit, nevím, asi záleží pes od psa.
Vně jsem na to nic nedávala, maximálně vyčistit a vydesinfikovat betadinou, jinak nic. Zpočátku jsem právě zkoušela kdeco a neosvědčilo se to, ta léčba mně přišla kolikrát ještě delší. Nejlepší se mi to zdálo, když jsem to vysušila fénem studeným vzduchem.
Loni měl pes hotspotů snad pět, bylo to hrozné, přestože měl atb. Letos ani jeden. Ťukám na dřevo.

13.5.2022 13:33
Zrzavci

XXX.XXX.226.6

Ta gáza ale může dráždit, nevím, asi záleží pes od psa.
Vně jsem na to nic nedávala, maximálně vyčistit a vydesinfikovat betadinou, jinak nic. Zpočátku jsem právě zkoušela kdeco a neosvědčilo se to, ta léčba mně přišla kolikrát ještě delší. Nejlepší se mi to zdálo, když jsem to vysušila fénem studeným vzduchem.
Loni měl pes hotspotů snad pět, bylo to hrozné, přestože měl atb. Letos ani jeden. Ťukám na dřevo.

tohle je prokletí, tak držím palce, ať se u nešťastné majítelky brzo zahojí a vám se vyhne- teda psům

LabradorkaF

13.5.2022 22:07
LabradorkaF

XXX.XXX.73.155

Nám na to škrabání poradila veterinářka xyzal, na zvířata to funguje stejne jako na lidi, např. u popálenin je xyzal také doporčovaný, aby si lidé popáleniny neměli tendenci škrabat.. xyzal nám taky dost s tím škrabáním pravě pomohl a ještě k tomu i v klidu celou noc spala

13.5.2022 22:48

Ještě jedna osvědčená rada - v první, drbací fázi hotspot lepší ničím nezakrývat, ale když je pes mimo dohled, na zadní hnátky navléct papučky. Čili bavlněné ponožkové bambule, aby se nedostal drápama do rány a nedrásal si to více.

14.5.2022 07:33
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

Právě se potýkáme se stejným hnusným problémem, fena má na tváři ložisko asi 5cm v průměru . Zachytila jsem to ve čtvrtek večer (všimla jsem si mokrých ulepených chlupů), včera jsme byli u vetky, s její pomocí jsme to vystříhali, vyčistila to, píchla ATB a máme během dne na střídačku kapat betadinu a mazat tenazym. Případně ještě omývat heřmánkem nebo šalvějí. Dneska ráno to měla bohužel ještě mokré, hnisavé.
Je mi jasné, že do vody nesmí ani omylem, dokud se to úplně nezahojí - ale jak je to s běžným venčením? Jen na vykonání potřeby a případně poležení na zahradě nebo můžeme i třeba na pár kilometrů? Nebo počkat, až to alespoň zaschne asi, že? Určitě bych volila nějakou suchou lesní trasu bez potoků, ale má to na tváři a zvědavý čumák nacpe kdekoliv, určitě nechci, aby si tam zanesla nějaký bordel (i když nevím, jak moc je to náchylné?)
Jak s tímto venčíte psy? zejména ty neunavitelné hyperaktivy, kteří po obejití ulice teprve začínají startovat

14.5.2022 07:34
janaa

XXX.XXX.174.173

Ještě jedna osvědčená rada - v první, drbací fázi hotspot lepší ničím nezakrývat, ale když je pes mimo dohled, na zadní hnátky navléct papučky. Čili bavlněné ponožkové bambule, aby se nedostal drápama do rány a nedrásal si to více.

Jj, kamarádky čuba na hotspoty trpí, a hned dostává botičky,aby si to neškrábala

14.5.2022 07:38
Terapeutka

XXX.XXX.69.29

První fotka z pátku odpoledne, druhá sobota ráno 😟

14.5.2022 07:59

můj hotspoťák režim omezený nijak nemá, v době hotspotu, jen ho pravda nenechám vyválet se na pohnojené louce (hot spoty mívá na zadní části těla - trup, stehna)

na již rozjetý hot spot (s tím povlakem do šeda a zelena-bakterie) vždy zabral a rychle cortizeme (suspenze)

14.5.2022 08:07

Já aktivitu nijak neomezuju, jen pes neleze do vody. A to fakt neleze, protože tam stejně skočí jen za aportem.

14.5.2022 08:57

Terapeutka napsal(a):

je to ostříhané málo.

14.5.2022 09:24

Terapeutka napsal(a):

Jak píše bodlinka, to musíte pořádně kolem toho mokrého vyholit. Ono je to většinou i více rozšířené, jenom to skrz ty chlupy není vidět. Ale jakmile to takhle moc mokva, tak pořád vysušovat a nic bych na to fakt nedávala.

Přidejte reakci

Přidat smajlík