Angeenea

XXX.XXX.133.44
Dobrý den, poslední dobou mám menší problém..
Máme postaršího jezevčíka (14 let) a k němu za poslední dva roky přibyl menší kříženec - zachráněnec (2 roky).
Jezevčík nikdy předtím neměl problém se štěkáním, vždy patřil mezi ty tiché psy.
S křížencem vychází dobře, nikdy na sebe nezaútočili a nějakým způsobem se dokáží v domácnosti i na procházkách respektovat.
Všechno by bylo růžové, ovšem jezevčík by nesměl být slepý a se začínající retardací...
Začalo to tím, že si čas od času štěknul venku na cizí psy, koš, pařez..
Ale vždy v takovém transu že odnaučit přes pozitivku ani trest se nepodařilo..
Bohužel, teď to přešlo do té fáze, že ať už jsme doma, nebo pryč začne štěkat, spíš ze strachu než agrese.
Sotva slyší jezevčík sebemenší hluk z venku, začne štěkat a jen stěží ho člověk přiměje aby přestal.
Bohužel má strašně hrubý a hlučný štěkot takže to došlo do fáze, kdy s námi má náš nepříjemný soused problém.
Což samozřejmě chápu, nikomu by se nelíbilo, kdyby musel poslouchat štěkot mentálně nestabilního psa. Odnaučit ho to, nebo v nouzi potrestat bohužel vážně nefunguje. Přijde mi, že už v tomto směru jeho mozek nedokáže vnímat a je úplně mimo... Nejlepším řešením pro klid sousedů by možná bylo, dát křížence pryč, protože když byl kříženec o prázdninách mimo domov, jezevčík se trochu uklidnil. Zkrátka od sebe psy úplně separovat. Špatné na tom je, že není kam (bydlíme v bytě v panelovém domě)
Spíš se chci zeptat..
Existují nějaké prášky na uklidnění nebo zkrátka něco, po čem by se stal klidnější nebo (vím že je to dost nereálné) se štěkáním přestal?
Vím, že štěkání je přirozený projev psa - jezevčíka (který má v genech myslivost a povinnost hlásit zvěř) který mu nemůžeme odepřít.
No přeci jen, samotná štěkací čísla ovšem musí neuvěřitelně vysilovat i samotného psa, který má mimochodem ke stáří patřící problémy se srdcem...
Omlouvám se za tak dlouhý příspěvek a i když vím, že se zde najde někdo, kdo mě odsoudí, uvědomuji si, že jsme v tomto udělali chybu.
Každopádně v době, kdy jsme si křížence brali, byl jezevčík mentálně v pořádku.
Děkuji všem, kdo alespoň přečtou.
S pozdravem, Veselá
Uživatel s deaktivovaným účtem

možná je to začínající demence.
napsal(a):
možná je to začínající demence.
No a je pro tazatelku nějaká pomoc? Jak se ptala, prášky, nějaké bachovky...? Mám starého psa, tak mě to zajímá. Měl období, kdy takhle taky štěkal, teď už je mu tak nějak všechno fuk, už ani neštěká. Jsem ráda, že nejsem na bytě.

lesnížínka
napsal(a):
No a je pro tazatelku nějaká pomoc? Jak se ptala, prášky, nějaké bachovky...? Mám starého psa, tak mě to zajímá. Měl období, kdy takhle taky štěkal, teď už je mu tak nějak všechno fuk, už ani neštěká. Jsem ráda, že nejsem na bytě.
na demenci není nic. respektive hromada potravinových doplňků, které slibují efekt, ale
no, asi jako s lidmi, kdyby na to byly prášky, tak by byl svět veselejší.

Pokud se vám bude chtít investovat, zkuste důkladně odhlučnit nějakou místnost v bytě a tam jezevčíkovi udělat pelíšek. Jeho nebude rušit tolik věcí, nebude tam s ním kříženec. Třeba to pomůže. Můžete mu tam k tomu pustit přes svou nepřítomnost televizi, coby šum, soustavný zvuk by mu mohl trochu zaměstnat smysly.

lesnížínka
napsal(a):
Můžou se zkusit vazodilatancia, ale viz bodlinka. S demencí se toho neudělá moc ani u lidí.
Nemá pocit, že toho nového psa musí bránit? Já mám tu zkušenost, že celkem obvykle s druhým psem se ten neštěkací rozštěká. Jako sousedovic fena, když jsme si pořídila Timíka. Do té doby skoro neštěkací pes, ale spolu to bylo štěkací komando, co komandovalo celou ulici. Nebo sousedovic pes, jezevčík. Když si další sousedi pořídili kokra, tak spolu byli na zahradě a jezevčík toho kokra asi učil štěkat nebo co, ale začal štěkat i na nás, i když normálně na náš neštěkal a pokaždém štěkání koukal na "mladýho", co tomu říká.
Zkusila bych taky ten šum, pustit televizi a třeba i ty dva oddělit do jiných místností, jestli by to pomohlo.