Mám dotaz ohledně štěkání při hlídání.
Máme ročního psa, myslím, že jsme ho socializovali dostatečně, když jsme s ním na procházce tak na ostatní psy nikdy ani neštěkne a je k nim přátelský. Jakmile je ale doma volně na zahradě, tak pořád hlídá a hystericky štěká na každého psa, co jde kolem (nebo cizí kočku). Lidi pečlivě pozoruje, ale neštěká na ně. Sice jsme na vesnici, ale pohyb kolem nás je opravdu velký a máme strach, aby si nezačali stěžovat sousedé. Jediná klika je, že štěká jenom přes den, v noci kolem nás logicky nikdo nechodí anebo ho zavřeme do kotce a zaspí to. Někde jsem četla, že psi ze začátku při hlídání štěkají na všechno a teprve později se naučí co je nebezpečí a co ne, ale nevím, jestli je to i tenhle případ, když štěká jen na psy a cizí kočky (na naše nikdy). Povelu TICHO rozumí a poslechne, ale prostě nemůžu chodit co 15 minut ven a řvát na něj a samozřejmě štěká i když nejsme doma.
Co myslíte, že je příčinnou a co s tím udělat (protištěkací obojek odmítám). Díky
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jakého plemene je ten roční pejsek? To vám chodí podél plotu co čtvrt hodiny cizí pes, jste někde na frekventované psí trase?
Jinak štěkání při hlídání je pro mě normální jev. Psi to dělají, patří to k nim, chrání si své teritorium. Jestli pes ječí na zahradě ve vaší nepřítomnosti přes den, jak výše píšete, máte kotec, tak ho zavřete tam nebo do domu. Příčina je zjevná, řešení snadné.
napsal(a):
A jakého plemene je ten roční pejsek? To vám chodí podél plotu co čtvrt hodiny cizí pes, jste někde na frekventované psí trase?
Jinak štěkání při hlídání je pro mě normální jev. Psi to dělají, patří to k nim, chrání si své teritorium. Jestli pes ječí na zahradě ve vaší nepřítomnosti přes den, jak výše píšete, máte kotec, tak ho zavřete tam nebo do domu. Příčina je zjevná, řešení snadné.
Je to čuvač a bohužel je opravdu kolem nás velký pohyb osob a spousta z nich má psa.
Ad zneprůhlednit plot - to jsme z části udělali, ale bohužel z bočních stran nám to zakazuje územní plán /vyhláška či co (mezi domy musí být průhledný plot). I ty boční strany jsme částečně zakryly (co to jen šlo), ale pes pře ně stejně vidí.
Do kotce ho přes den zavírat nechci a navíc on na psy štěká i z něj. V domě by byl nešťastný, je zvyklý na pohyb venku.

"Štěkači" jsou snad normální, ne? Pokud pes komentuje procházejícího cizáka svého druhu, nevidím na tom nic špatného. Pokud pes blafe a ječí bez příčiny, to je jiná věc. Nebo má pes na zahradě ležet a jen pozvednout obočí, případně se přes plot kamarádsky očichat s každým psem? Dotaz zadavatelky nezněl, že by šlo o neustálé štěkání.
Samozřejmostí by měly být vycházky a fyzické/psychické vyžití ročního psa, ale i utahaný pes si bude svou zahradu hlídat, na vycházce bude ostatní psy ignorovat či si s nimi hrát, ale doma je doma. Nevidím opravdu větší problém, pes ječí na psa za plotem, ok, díky, přivolám, odměním, hodím hračku - postupně mohu i převést štěkání na vetřelce na hračku a vybití emocí. Nenechám psa za zahradě ječet v době své nepřítomnosti.

Do kotce ho přes den zavírat nechci a navíc on na psy štěká i z něj. V domě by byl nešťastný, je zvyklý na pohyb venku.
Tak to pak máte blbé, pořídit si takové plemeno do rušných podmínek a nemít to jak vyřešit. Čuvač = hlídání, pes se chová zcela dle svých predispozic. Své rady "co s tím dělat" jsem vyčerpala, přeji hodně štěstí.

prostě hlídá, máte čuvače.
Mě je štěkání jedno (i u cizích psů). Vím, že (alespoň ten náš) vždycky štěká z nějakého důvodu a je to pro něj přirozené. Někdy jde kolem pes co 15 minut někdy jednou za hodinu. Bohužel lidi jsou lidi a obzvlášť jeden náš soused je nesnášenlivý vůči všemu živému (hrotí, že mu cizí kočka chodí přes zahradu - na vesnici !!!). Nerada bych se proto s nimi dostala do konfliktu. Jen mě zajímalo, jestli to třeba u někoho po čase přešlo. Psa bereme občas dovnitř, ale není to plemeno, co by mohlo být často zavřené a ani bych to nechtěla. Miluje když je venku, uvnitř ho to moc nebaví.
Khalula
napsal(a):
Mě je štěkání jedno (i u cizích psů). Vím, že (alespoň ten náš) vždycky štěká z nějakého důvodu a je to pro něj přirozené. Někdy jde kolem pes co 15 minut někdy jednou za hodinu. Bohužel lidi jsou lidi a obzvlášť jeden náš soused je nesnášenlivý vůči všemu živému (hrotí, že mu cizí kočka chodí přes zahradu - na vesnici !!!). Nerada bych se proto s nimi dostala do konfliktu. Jen mě zajímalo, jestli to třeba u někoho po čase přešlo. Psa bereme občas dovnitř, ale není to plemeno, co by mohlo být často zavřené a ani bych to nechtěla. Miluje když je venku, uvnitř ho to moc nebaví.
Jojo, přejde ho to, ale až bude nad hrobem a k plotu nedojde. Píšete, že kolem vás chodí hodně lidí se psy. Takže jediná rada je udělat psovi pěkný velký kotec co najdále od plotu a přes den, kdy je sám, ho tam dávat. Nebo, pokud máte možnost, oddělit určitou zónu (kus zahrady, dvora...) dále od plotu, aby se prostě nedostal přímo na dosah procházejících psů. Ideálně, aby na ten plot ani neviděl. Nemusí to být nijak extra rozsáhlá plocha, vždyť ovčácký pes přece stejně většinu dne proleží, když nemá přímé podněty. Pokud bude sám, nemá důvod "se sám vylítávat" na zahradě. Pokud ho jenom bezprizorně necháte štěkat za plotem, riskujete problémy se sousedy. Takové stálé, byť občasné štěkání může být pro okolí dost otravné. A váš pes se toho určitě "sám" nezbaví, protože hlídat hospodářství je pro čuvače jeho přirozenost.

"Psa bereme občas dovnitř, ale není to plemeno, co by mohlo být často zavřené "
mám pyrenejského horského psa, tedy plemeno ještě víc "nemůže být často zavřené",
uštěkaný uštěkanec, ale od štěněte veden tak, že pro něj DOMA = uvnitř i venku. Pokud jedu do práce či na delší dobu pryč, je doma. Problém nemá.
Jinak, jak už padlo - psa učit učit učit + neprůhledný plot, zcela, před něj nějaké to rostlinstvo, ať se k němu nedostane, ohradit kus zahrady, kotec otevřený k domu, plné stěny třeba s akustickou izolací.....
a jo, je to chování normální, čuvač je teritoriální hlídač a na svém pozemku hlídá, mimo není důvod. A prvním nástrojem tohoto typu hlídače je štěkot, který má potenciálním predátory odradit. A klidně může štěkat i preventivně, jako signál "ani se sem nepřibližuj...."
a ještě dodatečné jo - chce to dostatečné zaměstnání
Mám 4 jezevčíky. Taky občas štěkaj u plotu, když jde okolo někdo jiný se psy. Sousedovi odnaproti to děsně vadí, i když pes je v každé zahradě a štěkají všichni ( dům mám po rodičích a už oni neměli dobré vztahy s tím sousedem, asi si i něco řekli, tak on překlopil svou zášť na mě. Je to opilec s nižším IQ). Střílel mi po psech z balkonu prakem, málem trefil mamku, která zrovna pesany hlídala a šla je k plotu okřiknout. Takže jsem raději udělala druhý plot za domem, kde je větší část zahrady a psi jsou od oběda tam, když je dávám na zahradu, aby nebyli zavřen celý den v baráku. Mám strach, že ten deb...l odnaproti by jim byl schopnej hodit otrávenýho buřta.

Mám čuvače a měla jsem jich celou řadu.Uštěkaní více či méně byli všichni,ale všichni byli naučení být i doma.Navíc k ulici máme i dva ploty a i živý plot aby nemohli a neviděli na ulici.Takže si štěknou,jelikož ví,že tam někdo jde,ale nijak extra nevyvádí.Pokud je to ale třeba,zvláště v noci když je u sousedů sešlost,tak je pes celou noc doma,chrápe natažený na chodbě a vůbec mu to nevadí.
Chtěla bych pochopit mého psa 2 letého labradora, který až vztekle štěká na naší zahradě za plotem na svého psího kamaráda se kterým si normálně venku na procházce hraje. Samozřejmě asi si na to oba zvykli. Můj pes zaštěká a on mu to za plotem oplatí. Chápu možná našeho psa. Hlídá si své teritorium. A že by takhle až vztekle štěkal kvůli tomu, že ten druhý pes na něj také vztekle štěká? Kdyby tam nebyl ten plot tak by se snad do sebe pustili. Můj pes když jdeme na procházku nikdy na žádného psa za plotem neštěká. Nepřijde mi to správné to psovi jakkoli tolerovat když je na procházce.

MarBrau
napsal(a):
Chtěla bych pochopit mého psa 2 letého labradora, který až vztekle štěká na naší zahradě za plotem na svého psího kamaráda se kterým si normálně venku na procházce hraje. Samozřejmě asi si na to oba zvykli. Můj pes zaštěká a on mu to za plotem oplatí. Chápu možná našeho psa. Hlídá si své teritorium. A že by takhle až vztekle štěkal kvůli tomu, že ten druhý pes na něj také vztekle štěká? Kdyby tam nebyl ten plot tak by se snad do sebe pustili. Můj pes když jdeme na procházku nikdy na žádného psa za plotem neštěká. Nepřijde mi to správné to psovi jakkoli tolerovat když je na procházce.
A opravdu štěká vztekle? A nerozumím poslední větě.